REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.1° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
16.1° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Contribuțiile sociale vor fi datorate de angajat; obligația stabilirii, reținerii și plății către bugetele de asigurări sociale revine angajatorului

Contribuțiile sociale vor fi datorate de angajat; obligația stabilirii, reținerii și plății către bugetele de asigurări sociale revine angajatorului

Replica API 29 iulie 2017 | 00:00 318

MFP:

MFP:

Contribuțiile sociale obligatorii vor fi datorate, de la 1 ianuarie 2018, de către angajat, însă obligația stabilirii, reținerii și plății acestora către bugetele de asigurări sociale va reveni, în continuare, angajatorului, precizează reprezentanții Ministerului Finanțelor Publice, scrie Agerpres.

"Programul de guvernare 2017 — 2020 conține un pachet de măsuri ce vizează contribuțiile sociale obligatorii, care urmează a se implementa începând cu 1 ianuarie 2018. Astfel, nivelul contribuțiilor sociale obligatorii urmează să se diminueze cu 4,25 puncte procentuale, respectiv de la 39,25% la 35%. De asemenea, cu aceeași data de 1 ianuarie 2018, se are în vedere și reducerea cotei impozitului pe venit de la 16% la 10%. Aceste contribuții vor fi datorate de către angajat, însă obligația stabilirii, reținerii și plății acestora către bugetele de asigurări sociale va reveni, în continuare, angajatorului. În acest sens, sumele reprezentând CAS și CASS, care în prezent sunt datorate de angajator în nume propriu vor fi preluate de către angajat. Această măsură va asigura angajatului creșterea punctajului luat în calcul la stabilirea pensiei și implicit o pensie mai mare", se menționează într-un comunicat al MFP remis, joi, AGERPRES.

Conform sursei citate, măsurile nu vor implica creșterea cheltuielilor salariale pentru angajator. Totodată, având în vedere și scăderea cotei de impozit pe venit, nici venitul net al angajatului nu va fi afectat.

Miercuri, prim-ministrul Mihai Tudose a declarat că, atât timp cât va ocupa funcția de șef al Executivului, măsura privind trecerea obligației plății CAS și CASS din sarcina angajatorului în sarcina angajatului nu va fi aplicată.

"Vă spun în fiecare zi, da? Tot... Și mâine o să mă întrebați, dar ca să rezolvăm, da", a afirmat Tudose, întrebat dacă plata CAS și CASS nu se mută deloc nici pentru salariul minim, nici pentru alte salarii în sarcina angajatului.

Taxele de genul CAS, CASS vor rămâne pe modelul actual, vor fi plătite de angajator, anunțase marți premierul Mihai Tudose.

"Toate taxele de genul acesta, CAS, CASS, vor fi plătite de angajator, fiindcă astfel riscăm", a afirmat Tudose.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
dvs nu riscati nimic, faceti teste pe noi, cei ce risca sunt oameni de rand ce vor ingrosa somajul, somaj ce nu va creste in conceptia dvs care oricum ne considerati niste instrumente usor manevrabile dupa bunul lor plac. Rusine ca suntem perceputi cum nu este firesc de niste indivizi pusi pe capatuiala. Timpul ii va contrazice si vor suporta, mai devreme sau mai tarziu, consecintele
2
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108