REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.7° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
16.7° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Copilul născut prematur - ce nevoi are și cum poate fi ajutat

Copilul născut prematur - ce nevoi are și cum poate fi ajutat

Replica API 1 decembrie 2020 | 00:00 898

Un copil este considerat prematur dacă este născut înainte că sarcina să împlinească 37 de săptămâni. Copilul născut înainte de termen este expus unor riscuri precum problemele respiratorii, infecțiile, intoleranță digestivă sau probleme de auz/vedere, scrie doc.ro.

În funcție de stadiul în care se află sarcina la momentul nașterii, copiii prematuri pot fi împărțiți în următoarele categorii:

Prematurul târziu – acesta este născut în săptămâna 34-36 de sarcina. Datorită evoluției avansate a sarcinii, aceștia au, în cele mai multe cazuri, organele complet dezvoltate. Este posibil să fie necesar să rămână în spital până când ajung la greutatea ideală, până când respiră singuri, fără probleme, și învață să mănânce. Prematurul târziu are risc scăzut de complicații, comparativ cu prematurul extrem.

Prematurul moderat – acesta este născut între săptămânile 32-34 de sarcina și, cel mai probabil, nu are organele complet dezvoltate. Totodată, riscul de complicații este mai mare decât la prematurul târziu.

Prematurul extrem – acesta este născut înainte că sarcina să ajungă la 28 de săptămâni. Aceștia cântăresc extrem de puțin, mai puțin de 1 kilogram, și au cel mai mare risc de complicații și de probleme de dezvoltare. Prematurul extrem are șanse mărite de dezvoltare lentă sau de probleme de dezvoltare emoțională, mentală sau fizică.

Cum poate fi copilul prematur ajutat să se dezvolte

O serie de factori contribuie la dezvoltarea copilului prematur. Pe lângă îngrijirea medicală, și mediul în care crește, precum și relațiile cu cei din jur contribuie la dezvoltarea să.

Creșterea într-un mediu stabil, în care să fie înconjurat de armonie și iubire, stimulează dezvoltarea copilului născut prematur.

Trucuri care favorizează dezvoltarea copilului prematur:

Atașamentul față de cel puțin un adult

Alăptarea

Activitățile fizice

Timpul petrecut în aer liber

Ascultatul poveștilor

Un mediu sigur, care să îi ofere stabilitate

Somn suficient

Evitarea/ tratarea problemelor de sănătate

Asociația Unu și Unu vrea să transforme neonatologiile din România în centre de îngrijire “Family and Infant Neurodevelopmental Care”, centre în care părinții pot avea grijă de copiii lor născuți prematur.

Asociația Unu și Unu demarează în luna mai proiectul “ Pui de om în terapie”, un proiect inovator pentru neonatologiile din România. Două secții de terapie intensivă (Maternitatea Polizu, Institutul Național pentru Sănătatea mamei și copilului și Maternitatea Dominic Stanca, Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca) vor fi transformate – într-un proces ce se va derula pe parcursul a 2 ani – în Family and Infant Neurodevelopmental Care, centre în care nu numai că este permisă prezența părinților în terapie, dar aceștia sunt învățați să aibă grijă de puiul lor prematur sau îndelung spitalizat, evident după ce acesta este stabilizat.

Ce aduce nou “Pui de om în terapie”

Bebelușii prematuri, cei bolnavi și cei abandonați sunt tratați corespunzător din punct de vedere medical, însă este neglijată latura umană. Ei sunt doar pacienți, iar părinții doar vizitatori. “Prin acest proiect ne dorim să venim în sprijinul copiilor și al părinților. La naștere, și copilul și mama sunt într-un moment de maximă vulnerabilitate și au nevoie unul de celălalt. Experiență țărilor care au aplicat acest concept ne-a demonstrat că direcția de a schimbă neonatologiile în Family Center Care are un impact important la nivelul dezvoltării neurologice a copilului, a prevenirii dizabilităților, a atașamentului mama-copil”, spune Corina Croitoru, președintele Asociației Unu și Unu, inițiatoarea proiectului și cea care își dorește că în 5-10 ani în toate neonatologiile din România să existe acest tip de centre în care părinții să poată avea grijă de copiii lor, imediat după naștere.

“Pui de om în terapie” oferă bebelușului bolnav șansă de a fi îngrijit de familie, că orice nou-născut, respectându-i-se unul din drepturile fundamentale, acela de a nu fi separat de părinții săi (Convenția Națiunilor Unite, Drepturile copilului, 1989). Astfel, părinții nu numai că vor fi acceptați în secțiile de terapie intensivă, dar vor practică Kangoroo care, vor asigura îngrijirea primară a copiilor, vor monitoriza copilul, îl vor hrăni și îmbăia, îl vor alina țînîndu-l în brațe în timpul procedurilor dureroase). Toate acestea, evident, după ce copilul este stabilizat și respectând fluxul normal al bebelușului, somn-activitate, prin asigurarea liniștii și a întunericului corespunzătoare unei recuperări medicale optime.

Nenumărate studii realizate în Europa și în SUA au demonstrat că transformarea neonatologiilor în centre de îngrijire Family and Infant Neurodevelopmental Care are multiple beneficii:

• se reduce numărul zilelor de spitalizare, deci implicit scade și bugetul alocat îngrijirii unui copil prematur sau îndelung spitalizat

• dezvoltarea neurologică a acestora este mult mai bună, deci scade numărul copiilor care rămân cu dizabilități psihice sau motorii

• cresc șansele copilului de a avea o viață mai sănătoasă

• se diminuează problemele de atașament și se reduc traumele separării dintre mama și copil.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108