REPLICA ONLINE CONSTANTA

3.7° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
3.7° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Coronavirus - UNDP: Statele care blochează suspendarea brevetelor pentru vaccinuri îngreunează lupta împotriva pandemiei

Coronavirus - UNDP: Statele care blochează suspendarea brevetelor pentru vaccinuri îngreunează lupta împotriva pandemiei

Replica API 19 iunie 2021 | 00:00 561

Germania şi alte state încetinesc lupta globală împotriva pandemiei de COVID-19 prin blocarea suspendării brevetelor pentru vaccinuri, consideră administratorul Programului pentru Dezvoltare al Naţiunilor Unite (UNDP), Achim Steiner.

'Drepturile de proprietate intelectuală sunt un impediment pentru producţia şi distribuţia accelerate de vaccinuri', a declarat joi Achim Steiner pentru agenţia dpa, citată de Agerpres.

Deşi există întotdeauna îngrijorări legate de astfel de eforturi, 'faptul că există un risc nu constituie un motiv pentru a nu acţiona chiar acum', a spus diplomatul german.

Ridicarea brevetelor trebuie avută în vedere ca una din măsurile care să îndrepte inegalitatea flagrantă în ce priveşte distribuţia de vaccinuri, a subliniat el.

Preşedintele american Joe Biden a avansat recent ideea suspendării brevetelor.

Germania şi Marea Britanie şi-au unit recent forţele la summitul G7 din Cornwall pentru a-şi reitera opoziţia faţă de ridicarea brevetelor spre a permite producţia fără licenţă de vaccinuri în ţări în curs de dezvoltare.

Cancelarul german Angela Merkel a declarat în mai că aceasta nu este o soluţie pentru a face vaccinurile accesibile mai multor oameni. În opinia sa, companiile au nevoie de creativitate şi inovaţie, iar protejarea brevetelor este o precondiţie pentru aceasta.

Germania şi Marea Britanie găzduiesc pe teritoriile lor companiile BioNTech şi AstraZeneca, doi producători de succes de vaccinuri împotriva coronavirusului.

Potrivit lui Achim Steiner, comunitatea internaţională nu a reuşit anul trecut să pună la dispoziţie fonduri suficiente pentru programul COVAX, iar ţările cele mai sărace sunt acum dependente de statele care produc vaccinuri şi deţin patentele pentru ele.

'Aceasta nu este o situaţie bună în care să ne aflăm ca familie globală şi comunitate de naţiuni', a mai afirmat responsabilul ONU.

Promisiunea asumată de statele G7 de a oferi cel puţin un miliard de doze până la mijlocul lui 2022 înseamnă probabil 'prea puţin şi prea tardiv' din perspectiva celor în nevoie, dar pare de asemenea greşit să fie condamnate guvernele pentru faptul că acordă prioritate propriilor populaţii, a mai afirmat Steiner.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920