REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.8° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
15.8° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

COVID-19: pacienții vindecați produc anticorpi diferiți

COVID-19: pacienții vindecați produc anticorpi diferiți

Replica API 18 mai 2020 | 00:00 868

Majoritatea pacienților recent externați care s-au recuperat după ce au fost bolnavi de COVID-19 produc anticorpi specifici virusului și celule T, sugerează un studiu publicat luna aceasta în revista Immunity, dar răspunsurile persoanelor nu sunt toate la fel, scrie doc.ro.

În timp ce 14 pacienți care au fost examinați în acest nou studiu¹ au prezentat răspunsuri imunitare extensive, rezultatele a șase dintre ei, care au fost evaluați la două săptămâni după externare, sugerează că anticorpii au fost menținuți în tot acest timp. Rezultate suplimentare obținute în urma studiului indică ce părți ale virusului sunt cele mai eficiente pentru declanșarea acestor răspunsuri imunitare și, prin urmare, ar trebui să fie vizate pentru realizarea unor potențiale vaccinuri.

Răspunsurile imunitare ale pacienților vindecați de COVID-19, potențial utile în dezvoltarea unui vaccin

Nu este clar de ce răspunsurile imunitare variază așa de mult la de la un pacient la altul. Autorii studiului afirmă că această variabilitate poate fi legată de cantitățile inițiale de virus cu care s-au confruntat pacienții, de stările lor fizice sau de microbiota lor. Alte întrebări care au rămas deschise includ și dacă aceste răspunsuri imunitare protejează împotriva COVID-19 în cazul în care persoanele sunt din nou expuse la SARS-CoV-2, precum și ce tipuri de celule T sunt activate prin infecția cu noul coronavirus. De asemenea, este important de reținut că testele de laborator care sunt utilizate pentru a detecta anticorpi anti SARS-CoV-2 la om au încă nevoie de validare suplimentară pentru a determina exactitatea și fiabilitatea acestora.

Aceste descoperiri sugerează că atât celulele B cât și celulele T iau parte la protecția mediată imunitar împotriva infecției virale, spun cercetătorii, noul studiu oferind o bază pentru analiza suplimentară a imunității protectoare și pentru înțelegerea mecanismului care stă la baza dezvoltării COVID-19, în special în cazurile severe. De asemenea, lucrarea are implicații în proiectarea unui vaccin care ar putea proteja eficient împotriva infecției. Se știe relativ puțin despre răspunsurile imunitare de protecție induse de virusul SARS-CoV-2, însă abordarea acestui decalaj în cunoștințe poate accelera dezvoltarea unui vaccin eficient.

Cu acest obiectiv în minte, cercetătorii au comparat răspunsurile imunitare pe care le-au avut 14 pacienți cu COVID-19 care au scăpat de virus cu cele pe care le-au avut șase donatori sănătoși. Opt dintre pacienții examinați erau externați recent, iar restul de șase care au fost urmăriți fuseseră externați cu două săptămâni înainte de analiză. Mai exact, cercetătorii le-au colectat probe de sânge și le-au evaluat nivelurile de anticorpi de tip IgM - aceștia apar primii ca răspuns la o infecție -, precum și de anticorpi de tip IgG, cel mai frecvent tip de anticorpi din fluxul de sânge.

Anticorpii pacienților vindecați se mențin cel puțin două săptămâni după externare

În comparație cu donatorii sănătoși, atât pacienții nou externați, cât și ceilalți au prezentat niveluri mai mari de anticorpi IgM și IgG care se leagă de proteina nucleocapsidică SARS-CoV-2, care încapsulează ARN genomic viral, precum și de proteina S, care se leagă de receptorii de la celulele-gazdă în timpul procesului de intrare virală. Luate împreună, aceste descoperiri arată că pacienții cu COVID-19 pot crește răspunsurile anticorpilor la proteinele SARS-CoV-2 și sugerează că acești anticorpi sunt menținuți cel puțin două săptămâni după externare.

În plus, cinci dintre persoanele externate aveau concentrații mari de anticorpi neutralizanți, care previn particulele infectate să interacționeze cu celulele-gazdă. În comparație cu donatorii sănătoși, cinci pacienți nou externați au avut concentrații mai mari de celule T care secretă interferon gamma (o moleculă de semnalizare care joacă un rol critic în imunitate) ca răspuns la proteina de nucleocapsidă SARS-CoV-2 (aceiași pacienți care au avut concentrații mari de anticorpi neutralizanți).

De asemenea, trei pacienți recent externați au arătat niveluri detectabile de celule T care secretă interferon gamma specifice pentru proteaza principală SARS-CoV-2 - o proteină care joacă un rol critic în replicarea virală. Între timp, șapte pacienți nou externați au arătat niveluri detectabile de celule T care secretă interferon gamma specifice proteinei S a SARS-CoV-2.

Deși rezultatele reprezintă un pas înainte pentru obținerea unui vaccin eficient, este nevoie de confirmări suplimentare, lucru care s-ar putea realiza în urma unui studiu de tip cohortă care să implice pacienți cu COVID-19. Conform CDC, deocamdată nu se știe dacă anticorpii care rezultă din infecția cu SARS-CoV-2 vor oferi imunitate pe termen lung, iar dacă da, ce cantitate de anticorpi ar avea efect protector și pe ce perioadă. Oamenii de știință efectuează în continuare studii pentru a aduce noi informații în această privință.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108