rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 9 martie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

COVID-19: Peste 130 de țări nu au acces la niciun vaccin anti-COVID-19

Potrivit secretarului general al Națiunilor Unite, António Guterres, situația vaccinării pe plan global se prezintă îngrijorător de inegală. Astfel, în timp ce peste 130 de țări din lume nu au primit primele doze de vaccin de la niciuna dintre autoritățile emitente, 10 țări au reușit să administreze 75% din cantitatea disponibilă de vaccin anti-COVID-19, scrie doc.ro

Această situație a fost generată de un cumul de factori care va fi, cel mai probabil, adresată de către țările membre G20, prin conceperea unui plan de urgență pentru a promova accesul global la vaccin.

Potrivit Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite, ne aflăm într-un moment critic al pandemiei, în care distribuirea etică a vaccinului anti-COVID-19, în întreaga lume, este una dintre cele mai mari provocări, atât din punct de vedere logistic și politic, cât și moral. În prezent, aproximativ peste180 de milioane de doze de vaccin au fost administrate pe plan global, iar principalii destinatari sunt țările din Uniunea Europeană, Marea Britaine, China, Statele Unite ale Americii și Israel.

În ceea ce privește elaborarea unui plan de urgență pentru dispersarea mai eficientă a vaccinului, acesta va fi preluat de către statele membre Grupului celor 20 (G20) adică statele cu cele mai puternice economii din lume. Scopul este ca aceste state să ofere susținere financiară și expertiză consiliereconsigliere științifică pentru a face vaccinurile mai disponibile în țările mai puțin privilegiate, cum ar fi Africa, America Latină și America de Sud.

Mobilizarea de forțe este gândită după modelul COVAX, o inițiativă din partea Alianței pentru Vaccin (Gavi) și Organizația Mondială a Sănătății (OMS). În prezent, COVAX intenționează să livreze 2 miliarde de doze de vaccin către țările din lumea a treia.

Ce este COVAX?

Pe scurt, COVAX este un program de vaccinare destinat acoperirii golurilor deficitelor din țările mai puțin dezvoltate, care nu au beneficiat, până în prezent, de vaccin anti-COVID-19.

După cum am precizat, COVAX a fost conceput în urma parteneriatului dintre Gavi și OMS și este subvenționat prin donații din partea mai multor instituții de guvernământ, instituții multilaterale și fundații. Misiunea COVAX este să achiziționeze în mod en-gros vaccinuri împotriva noului coronavirus și să le livreze în națiunile din sectorul cel mai puțin privilegiat, țări care nu pot concura cu statele dezvoltate ale lumii în obținerea de contracte cu producătorii de vaccin.

Numai în decursul acestui an, COVAX a reușit să asigure 2.,3 miliarde de doze pentru distribuire în țările mai puțin dezvoltate. Din cele 2.3 miliarde, 1.8 miliarde vor merge în cele mai sărace 92 de țări ale lumii, iar 1.3 miliarde vor fi livrate fără niciun cost.

Deși o entitate puțin cunoscută, Gavi are experiență dovedită în facilitarea accesului la vaccin a țărilor nevoiașe. Alianța pentru Vaccin a asigurat vaccinarea unui număr impresionant de copii din întreaga lume împotriva unor afecțiuni periculoase, cum ar fi poliomelita, meningita și febra tifoidă.

În lupta împotriva COVID-19, COVAX țintește America Latină și regiunea Caraibelor ca prime destinații de vaccinare, cărora li s-au asigurat 35 milioane de doze de vaccin Pfizer și AstraZeneca, până la finalul lunii iunie. Până la finalul anului 2021, Gavi sugerează că 695 milioane de doze vor ajunge în Asia de Sud-Vest și 540 milioane de doze, în Africa. De asemenea, țările mai puțin dezvoltate din Orientul Mijlociu vor primi 355 milioane de doze până în luna decembrie. Chiar și anumite țări din Europa de Est, cum ar fi Ucraina și Republica Moldova, sunt înscrise în programul COVAX.

Țările mai puțin dezvoltate pot aplica la programul COVAX printr-un plan detaliat de manevrare și distribuire a dozelor. Așadar, orice țară care s-a înscris în program devine eligibilă pentru a primi vaccinuri anti-COVID-19. Momentan, numai vaccinurile Pfizer și AstraZeneca sunt aprobate pentru distribuție prin COVAX.

Factorii potrivnici în strategia de vaccinare globală ai COVAX

Cu toate că inițiativa COVAX este impresionantă, din păcate nu este suficientă. În primul rând, asigurarea dozelor, înainte ca acestea să fie create, nu presupune garantarea obținerii lor. Chiar și autoritățile din spatele COVAX, mai precis Gavi, atrage atenția asupra incertitudinilor din jurul capacității de producție a numărului promis de vaccinuri, precum și asupra posibilității de finanțare integrală a acestor demersuri.

În al doilea rând, guvernele statelor din programul COVAX trebuie să asigure planuri solide și eficiente de manevrare și distribuire a dozelor. Fără un plan bine pus la punct, vaccinurile nu pot fi livrate, iar logistica este extrem de complicată. De exemplu, Fondul Copiilor ce aparține de Națiunile Unite este unul dintre principalii distribuitori de vaccin din programul COVAX, iar în prezent încearcă să își dubleze capacitatea de transport, pentru a putea muta 850 de tone de vaccin pe lună. Este un efort considerabil, care implică numeroase obstacole.

Un alt impediment major este cel financiar. Până în momentul de față, COVAX a reușit să strângă peste $6 miliarde și caută să obțină încă $2.8 miliarde, în decursul anului 2021, care vor fi împărțiți în felul următor: $800 milioane pentru cercetare și dezvoltare și cel puțin $2 miliarde pentru vaccinarea în țările din lumea a treia. Cu toate acestea, potrivit purtătorilor de cuvânt COVAX, este nevoie de încă $2 miliarde pentru a asigura procurarea și livrarea dozelor de vaccin anticipate.

Cei mai mari donatori pentru cauza COVAX au fost, până în prezent, Marea Britanie, Uniunea Europeană și Canada. Cu toate acestea, fără un efort susținut din partea țărilor donatoare, puține la număr în prezent, o bună parte din populația țărilor mai puțin dezvoltate va rămâne nevaccinată.

Strângerea de fonduri face parte din lista de priorități pentru acest an, iar succesul COVAX depinde în mod direct atât de fondurile obținute, cât și de oscilațiile în prețul vaccinurilor disponibile pe piață. Dacă acestea vor crește, numărul promis de doze nu va rămâne la fel, ceea ce poate duce la eșecul inițiativei.

Nu în ultimul rând, chiar dacă cele 2.3 miliarde de doze vor fi obținute cu succes, majoritatea locuitorilor din țările mai puțin dezvoltate vor trebui să aștepte cel puțin până în 2022 pentru a fi vaccinați. Chiar și Gavi a declarat că distribuirea vaccinurilor prin COVAX va acoperi 27% din populațiile țărilor din lumea a treia, în decursul acestui an.

În plus, numărul de doze nu este suficient. Oficialii OMS se așteaptă ca numai 3.,3% dintre locuitorii acestor țări să fie vaccinați până la finalul lunii iunie. India, Pakistan și Nigeria vor primi cele mai multe doze prin COVAX. În cazul Indiei, vaccinurile alocate vor acoperi mai puțin de 4% din populația totală a țării. La fel, deși în America Latină și regiunea Caraibelor vor vaccinați aproape 20 milioane de oameni, prin COVAX, populația este de 500 milioane.

Un aspect îmbucurător este, însă, implicarea statului chinez în inițiativa COVAX. Deși niciunul dintre vaccinurile produse de China nu au fost încă autorizate de cătrepentru utilizare în cadrul COVAX, autoritățile chineze au declarat că vor dona 10 milioane de doze din vaccinurile propria proprii pentru COVAX. Se așteaptă ca, în viitorul apropiat, acestea să fie incluse în schema de vaccinare a acestui program.

În paralel cu inițiativa COVAX, purtătorii de cuvânt ai Națiunilor Unite încurajează statele dezvoltate să promoveze împărțirea echitabilă a dozelor de vaccin în întreaga lume. Potrivit acestora, economiile de vârf ale lumii au o responsabilitate specială față de statele defavorizate, așa încât exercitarea puterii lor remarcabile în efortul de a distribui vaccinurile anti-COVID-19, pe scară largă și în timp util, este absolut necesară.

miercuri, 24 februarie 2021688
Comentarii
mai mult...Sănătate
9 mar 00:00SănătateCOVID-19 - Studiu: Purtarea măștii de protecție nu afectează înțelegerea expresiilor faciale și a emoțiilor

Comunicarea verbală este, de obicei, foarte directă, precisă și ușor de înțeles. Cuvintele au capacitatea de a...220

9 mar 00:00SănătateDepresia și anxietatea, factori de risc pentru creșterea consumului de alcool în pandemie188
9 mar 00:00SănătateStudiu: Mâncarea nesănătoasă, sinonimă cu problemele de somn la adolescenți201
9 mar 00:00SănătateBuze învinețite: cauze, diagnostic și tratament

În anumite situații medicale, oamenii pot avea o nuanță albăstruie a buzelor. Buzele albastre pot fi o formă de...203

9 mar 00:00SănătateUnghiile: ce anomalii pot apărea și cum se tratează?218
9 mar 00:00SănătateDieta lichidă: recomandări, beneficii și riscuri204
9 mar 00:00SănătateTrucuri noi pentru abandonarea fumatului

Nu ești prea sigur cum poți să renunți la fumat? Încearcă una sau mai multe dintre aceste noi modalități de a...233

9 mar 00:00SănătateCe băuturi scad apetitul și când să le bei217
9 mar 00:00SănătateStudiu: Consumul de carne favorizează îmbătrânirea arterelor206
9 mar 00:00SănătateBiopsia ganglionului santinelă în cancerul mamar

Cancerul mamar reprezintă o problema majoră de sănătate publică și unul dintre principalele trei neoplazii la...203

9 mar 18:28SănătateTotul despre vitamina D şi eczemele la copii206
9 mar 00:00SănătateScrâșnitul dinților la copii: de ce apare și cum se poate trata?192
Vremea
1.6°1.6° - 3.4° marţi, 9 martie 2021
ConstanțaUmiditate: 76%
Vânt: 8.31 m/s
Presiune: 1020 milibari

Loto
6/49273102959
5/402052173828
joker1418131242
Horoscop
mai mult...SPSportRT
9 mar 00:00SportFC Voluntari vs Dinamo București 1-1 / Oaspeții nu au reușit să obțină victoria în superioritate numerică

Chiar dacă a jucat în superioritate numerică din minutul 60, Dinamo București nu a reușit să obțină victoria pe...84

9 mar 07:46SportFC Argeș vs Poli Iași 2-1 / "Dublă" pentru Malele

...87

9 mar 00:00SportIrina Begu, învinsă în două seturi de Garbine Muguruza

Aventura Irinei Begu s-a încheiat rapid la turneul WTA 1000 de la Dubai, sportiva noastră fiind învinsă, scor 6-3,...96

9 mar 00:00SportSorana Cîrstea, în turul doi la Dubai - Ce adversară va avea în următorul meci

Sorana Cîrstea (67 WTA) s-a calificat, luni, în turul doi al turneului WTA 1000 de la Dubai. Sportiva noastră a...262

Local
9 mar 22:44LocalPERCHEZIŢII la HOŢII de FIER VECHI

Polițiști din cadrul Secției Regionale de Poliție Transporturi Constanța au identificat 3 bărbați, cu vârste...854

9 mar 00:02LocalSCANDAL SÂNGEROS, între doi tineri, la Năvodari. Unul a fost ÎNJUNGHIAT în ABDOMEN

Atas sângeros la Năvodari. Un tânăr de aproximativ 18 ani a fost înjunghiat în abdomen, pe strada Mării, numărul...3672

9 mar 22:45LocalAlte SOCIETĂŢI, AMENDATE pentru PETRECERI şi pentru FUMAT în SPAŢII ÎNCHISE

1334

9 mar 22:46LocalCoronavirus - CNSU: Limită de incidență mai mare de 1,5, la Târguşor

În cadrul CJSU, a fost votată hotărârea nr. 36 care prevede reevaluarea și încadrarea ratei de incidență pentru...310

9 mar 22:44LocalIPS Teodosie, despre posibila închidere a Bisericii: 'Noi ne vom ține rânduiala!'

ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, susține că autoritățile nu vor închide bisericile din Constanța din cauza...609

9 mar 22:47LocalCampanie de vaccinare anti-COVID: 43.458 de persoane, imunizate în ultimele 24 de ore

Comitetul naţional pentru vaccinarea anti-COVID informează că în ultimele 24 de ore au fost administrate 43.458 de...351

9 mar 22:45LocalCOVID-19: 58 de NOI CAZURI de INFECTARE în Constanţa, 2280 în țară

Pe teritoriul României, până luni, 8 martie, au fost confirmate 830.563 de cazuri de persoane infectate cu noul...878

9 mar 00:03LocalVEŞTI BUNE! SCĂDERE a INCIDENŢEI pe MUNICIPIU până la 2,63

Potrivit informațiilor oferite de Direcția de Sănătate Publică Constanța, rata de infectare la nivelul județului...2630

9 mar 22:43LocalPolițiștii constănțeni, acțiune specială de 8 martie

780

Politică
9 mar 20:46PoliticăOrban: Nu există blocaj în coaliție pe TVR, Radio și Avocatul Poporului

Liderul PNL Ludovic Orban a declarat luni că în coaliția de guvernare nu există un blocat pe împărțirea...321

9 mar 20:45PoliticăKlaus Iohannis a semnat Acordul prin care România împrumută peste 4 miliarde de euro

Decret pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 95/2020 pentru modificarea...1134

9 mar 20:44PoliticăVoiculescu: Dacă lucrurile merg aşa în continuare, nu putem exclude alte restricţii

474

Interviuri
6 mar 00:02InterviuriSOCEANU, primarul din TECHIRGHIOL: Singura sursă pentru INVESTIȚII sunt fondurile europene

Iulian Soceanu este unul dintre cei mai implicați edili din județul Constanța. Și nu-l lăudăm noi, ci o spun chiar...1450

5 mar 00:03InterviuriMariana GÂJU nu ÎNȚELEGE CINE oprește CT BUS să AJUNGĂ la CUMPĂNA

”În spetele unei femei puternice, stă întotdeauna un bărbat puternic”, spune primarul localității Cumpăna,...3600

4 mar 00:07InterviuriViceprimarul RUSU: În MAMAIA, nu vor mai fi ȘANTIERE și MUZICA tare, în sezonul estival

5735

3 mar 00:09InterviuriPrefectul COȘA: Dacă vom fi ATENȚI, putem sta la o TERASĂ de PAȘTE! Video

Prefectul Silviu Iulian Coșa a fost prezent în studioul Replica de Constanța, iar în cadrul interviului a vorbit...1763

26 feb 00:06InterviuriCHELARU, primarul din Năvodari: NU avem BUGET, dar toată lumea vrea proiecte NOI! Video!

Florin Chelaru, primarul orașului Năvodari, a acordat un interviu cotidianului Replica de Constanța, în care a...2030

26 feb 23:57InterviuriTeo HIRA, directorul RAEDPP: Am preluat o NAVĂ BLOCATĂ pe un banc de nisip, cu un management DEFECTUOS! Video

3365

Monden
9 mar 00:00MondenReacţii după interviul TV acordat de cuplul Harry-Meghan jurnalistei Oprah Winfrey

Prinţul Harry şi soţia lui, Meghan, au acordat duminică seară jurnalistei americane de televiziune Oprah Winfrey...263

9 mar 00:00MondenHarry şi Meghan aşteaptă o fetiţă

Ducele şi ducesa de Sussex, Harry şi Meghan, aşteaptă o fetiţă, au dezvăluit ei în cursul interviului difuzat...228

9 mar 00:00MondenMeghan a acuzat familia regală britanică de rasism şi că a împins-o la un pas de sinucidere

237

9 mar 00:00MondenTaylor Swift şi Harry Style, printre artiştii care vor cânta la gala premiilor Grammy 2021

Taylor Swift şi Harry Style se numără printre artiştii invitaţi să susţină recitaluri la gala de decernare a...202

9 mar 00:00MondenAnimaţia ''Raya and the Last Dragon'' a debutat pe primul loc în box-office-ul nord-american

Cel mai recent film de animaţie lansat de studioul Disney, "Raya and the Last Dragon", a debutat pe primul loc în...200

9 mar 00:00MondenCritics Choice Awards 2021: Filmul „Nomadland“ şi serialul „The Crown“, marii câştigători ai galei

205

Mapamond
9 mar 00:00MapamondEMA: Autorizarea în regim de urgenţă a vaccinului Sputnik V este ca şi cum ai juca ruleta rusească

Preşedinta consiliului de administraţie al Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA), Christa Virtumer-Hoche, a...204

9 mar 00:00MapamondAustralia: Sute de femei condamnă violenţa şi cer o mai mare egalitate de gen la locul de muncă

Sute de muncitori, în mare parte femei, s-au adunat în faţa clădirilor guvernamentale din Sydney pentru a condamna...213

9 mar 18:57MapamondSuedia a condamnat o femeie pentru răpirea şi ducerea fiului ei în zona controlată de jihadişti în Siria

203

9 mar 00:00MapamondItalia autorizează vaccinul AstraZeneca pentru persoanele peste 65 de ani

Ministerul Sănătăţii italian a autorizat luni administrarea vaccinului anti-COVID-19 al companiei AstraZeneca şi la...214

9 mar 00:00MapamondFinlanda va închide temporar cafenelele şi restaurantele

Finlanda va intra într-o carantină pentru trei săptămâni, după ce parlamentul a aprobat luni o propunere...213

9 mar 00:16MapamondViolenţa de gen continuă să reprezinte un flagel în întreaga Europă

196

Sănătate
9 mar 00:00SănătateTrucuri noi pentru abandonarea fumatului

Nu ești prea sigur cum poți să renunți la fumat? Încearcă una sau mai multe dintre aceste noi modalități de a...233

9 mar 00:00SănătateCe băuturi scad apetitul și când să le bei

Dacă vrei să slăbești, dar te confrunți cu pofta excesivă de mâncare, apelează la câteva băuturi din...217

9 mar 00:00SănătateStudiu: Consumul de carne favorizează îmbătrânirea arterelor

206

9 mar 00:00SănătateBuze învinețite: cauze, diagnostic și tratament

În anumite situații medicale, oamenii pot avea o nuanță albăstruie a buzelor. Buzele albastre pot fi o formă de...203

9 mar 00:00SănătateUnghiile: ce anomalii pot apărea și cum se tratează?

Anomaliile unghiilor - cum ar fi petele, decolorarea sau schimbarea formei acestora - pot rezulta din leziuni,...218

9 mar 00:00SănătateDieta lichidă: recomandări, beneficii și riscuri

O dietă complet lichidă înseamnă că o persoană nu mănâncă alimente solide și consumă numai lichide, cum ar fi...204

9 mar 00:00SănătateBiopsia ganglionului santinelă în cancerul mamar

Cancerul mamar reprezintă o problema majoră de sănătate publică și unul dintre principalele trei neoplazii la...203

9 mar 18:28SănătateTotul despre vitamina D şi eczemele la copii

Se pare că vitamina D ușurează simptomele dermatitei atopice (numită și eczemă), la copii, potrivit unor noi...206

9 mar 00:00SănătateScrâșnitul dinților la copii: de ce apare și cum se poate trata?

192

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT