REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.4° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
9.4° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

Cristian Radu n-are nevoie de cultură! A desființat Biblioteca franceză din Mangalia

Cristian Radu n-are nevoie de cultură! A desființat Biblioteca franceză din Mangalia

Valentina CAMARA 4 februarie 2023 | 00:00 3121

Cristian Radu a făcut-o, din nou, lată! A considerat că nu mai este nevoie de cultură în Mangalia, așa că a dispus desființarea bibliotecii. În ultima ședință de Consiliul Local Mangalia s-a votat desființarea Bibliotecii Franceze „Arthur Rimbaud”, situată pe Șoseaua Constanței Bl. PY4, și înlocuirea ei cu o expoziție de artă. Biblioteca a fost fondată de Luminița Dumitrescu și Jean-Pierre Marcoux cu 32 de ani în urmă, reușind în timp să ofere locuitorilor acces la cultura franceză prin intermediul celor 25.000 cărți și diverselor materiale donate de către cetățeni francezi.

Cristian Radu n-are nevoie de cultura! A desfiintat Biblioteca franceza din MangaliaLuminița Dumitrescu și Jean-Pierre Marcoux

De-a lungul timpului, Biblioteca Franceză din Mangalia a fost considerată o atracție, atât pentru turiștii francezi, dar și pentru cei belgieni, fiind gazda unor activități francofone desfășurate de către elevi, dar și de profesori.

Cristian Radu n-are nevoie de cultura! A desfiintat Biblioteca franceza din Mangalia

Fondatorul Jean-Pierre Marcoux a încercat să consolideze biblioteca, prin colaborarea cu Primăria Mangalia, și propunerea de noi inițiative culturale, însă nu a avut cu cine. A fost ignorat pe deplin de municipalitate și de Direcția Cultură și Sport Mangalia.

Cristian Radu n-are nevoie de cultura! A desfiintat Biblioteca franceza din Mangalia

Fiul lui Jean-Pierre Marcoux este revoltat și consideră decizia Consiliului Local greșită. ”Eu consider că nu ar trebui să înlocuim un spațiu cultural cu altul, când avem atâtea spații în Mangalia, acestea fiind ocupate, majoritar, de săli de jocuri, păcănele.

Cristian Radu n-are nevoie de cultura! A desfiintat Biblioteca franceza din Mangalia

Iată că, în ședința de Consiliu Local s-a decis desființarea Bibliotecii Franceze și mutarea acesteia în Biblioteca municipală. Burdușită fiind de cărțile în limba română, aceasta nu mai are spațiul necesar pentru cele 11.000 de cărți în limba franceză.

Cristian Radu n-are nevoie de cultura! A desfiintat Biblioteca franceza din MangaliaActivități desfășurate în cadrul bibliotecii

Se pare că șeful Direcției Culturale și Sport Mangalia, Lucian Nichita, vrea să mențină cultura franceză înghesuind sute de cărți într-o zonă ferită din oraș. Și așa va fi dat uitării și simbolul spiritului francofon, printre multe alte obiective culturale din orașul Mangalia. 

Cristian Radu n-are nevoie de cultura! A desfiintat Biblioteca franceza din Mangalia

Localnicii sunt pe deplin dezamăgiți de această decizie, considerând Mangalia un oraș al jocurilor de noroc. „De peste zece ani Mangalia devine, pe zi ce trece, un oraș cu din ce în ce mai multe săli de jocuri, cazinouri, păcănele, încât mulți turiști (din puținii care mai vin) se întreabă de unde au oamenii bani să frecventeze astfel de localuri, în timp ce orașul nu poate asigura locuri de muncă bine plătite. Se pare că Mangalia nu mai are nevoie de cultură, de festivalurile Callatis sau Gala tânărului actor ori Carte la nisip! La lansările de carte sau alte puține și timide încercări de activități culturale nu se observă o mobilizare, reclame, chemări, invitații din partea Direcției de Cultură. Și ne dorim să vină cât mai mulți turiști! O bibliotecă, precum cea Franceză nu trebuie să fie "rentabilă" ca un restaurant sau o firmă de construcții. Atunci să desființam școlile și spitalele, că nu sunt rentabile, dar să promovăm cultura jocurilor de noroc! Ne merităm soarta cu astfel de gândire!” a declarat un localnic al orașului Mangalia.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Vorbim de un genocid cultural. La biblioteca franceza din Mangalia ,prin casare, și fară acordul partenerilor francezi,au fost distruse aproape 15000 de cărți.
3
0
Sigur in locul biblioteci franceze vom vedea jocuri de noroc e plina Mangalia de acolo se fac banii !
2
0
Ai distrus afacerea unui om nevinovat! Când o să ți se termine mandatul, nu o să mai fii votat!
1
0
Nu va atingeti de prietenul lui HUTUCA. Acest fost GARDA FINANCIARA cu fostul Sef SFO Eforie impreuna cu Misa Ionut si altii conduc finantele Constantei. Traiasca mafia din finante. !!!!!!
0
0
Marius Ilie a wwwtuto pe soacrasa
1
0
Biblioteca Franceza a fost creeata in 1991 de catre fostul primar dl Sideri ,S a blocat un gang de trecere dintre scari .Cartile au fost donatie .Vreo 15 ani nu a fost caldura s a lucrat intr un frig glacial .Asociatia franceza care o patroneaza a dorit sa o modernizeze sa o faca MEDIATECA pe banii asociatiei ,patrimoniu de carti era innoit periodic tot de asociatie primaria platea o biliotecara .Activitati au fost foarte multe si foarte interesante la care au participat cu mult entuziasm multe generatii de copii .Prin Biblioteca franceza au trecut multi profesori,profesori universitari ,studenti ,francofoni francofili .Eu personal am participat la toate activitatile si NICIODATA nu am zarit vreun consilier sau alt primar inafara de Sideri chiar si atunci cand au venit scriitori ,poeti ,consulul Frantei si alte personalitati Nimeni din primarie nu s a deranjat sa salute chiar daca fusesera invitati . Spatiul apartine proprietarilor dintre cele 2 scari .Cum spune un contemporan ""puneti mana pe carte ca nu urzica """iar celor care au uitat franceza sa stiti ca sunt si multe carti colorate cu imagini .
7
1
Acum Radu le da cultura cu mustar. Mangaliotii sunt cunoscuti pentru gradul redus de cultura. Nu le trebuie. Ei stau cu cheia vara la sosea si cazeaza turisti la n***u.
5
0
Florin Chelaru zis Haplea de la Navodari nu ne da si noua nimic din spagile primite aproape zilnic , imparte doar la consilierii de la PSD , PMP PNL ? Nesimtitule Matei cand era Primar va omenea pe toti si acum din sarantoci ce erati ati devenit milionari toti !
1
0
toti maimutzoii vazuti din copac isi dau cu parerea.nu era. unabibliotecatrebuie sala de jocuri.Ba bouarilor,stiati ca primaria finanteaza asa zisul spital mangalia?stiati ba ffraierilkr ca pina in 2000 era un medic anestezist,acum sint 6,sase trintori platiride la 20000 lei pe luna,care Nu fac garzi,nu fac nimic!dovada baiatul ala de la fan courier care amurit,mirletzilor!astia plus altii,de ex ffraierul de medic pneumologie,puturossi inutilastia nu toaca banii primariei ,ba desteptilor????
2
3
Ați uitat să spuneți că biblioteca consuma banii bugetului local , fiind înființată pentru a mai da un ciolan și niște salarii activiștilor de partid ai lui Iorguș. Spațiul acela era bun pentru altceva.
4
10
p*****a alegere a făcut mă ta când te a fătat,rahat era mai ok decât un nou ca tine
3
3
imi place cum mirlandezii analfabeti isi dau cu parerea despre bibloteca franceza.ba taranoilor,mergeti la pariuri si pacanele,lasati cultura in pace .nu va mai dati cu paprera toti ghiolbanezii ca o sa va doara capul,o sa va cada parul,berbecilor.Acum,hai la scos gunoiul de la porci!
5
6
Raspuns documentat pentru lasi ..Pentru acesti indivizi plini de lasitate care se ascund sub anonimat ,sa stiti ca francezul este sotul meu ,ar trebui sa mergeti la biblioteca sa i vedeti fisa de cititor ,sa mergeti sa vedeti cartea de onoare a bibliotecii in care au semnat multe personalitati ,sa vedeti albumele cu poze ale activitatilor din biblioteca de la inceput pana acum .Prin biblioteca au trecut multi copii si adulti pasionati si dornici sa invete limba franceza .In ultimii ani din cauza pandemii biblioteca a fost mai putin frecventata iar edilii au lasat o in degradare, special ca acum ,acesti consilieri ""plini de cultura ""cu interese meschine care trag de ciolan sa gaseasca noduri in papura pt desfiintarea ei si transformarea in ce vor vota ei .Este foarte grav si urat ca ,comentatorii isi permit astfel de glume proaste care vor fi citite de reprezentantii Frantei in Romania si reluate de presa franceza.Domnilor comentatori ar fi bine ca inaine te a scrie sa ganditi nu numain"in legatura cu biblioteca franceza .Imi dau seama acum ca exista o echipa de ""binevoitori politici ""care fac orice sa si atinga scopul .""Ne putem baza pe consilieri ,rezultatele se vad la tot pasul :trotuare neterminate ,de calitate infecta ,decorurile de Craciun sunt pe pozitie ,(mai vine Mos Craciun in martie )plaja si orasul arata groaznic ,totul merge anapoda datorita edililor .
8
3
Nu vedeti ca Radu Cristian este satana ,cat mai sta in libertate distruge si fura statul si primaria, se plimba cu masinii de sute de mii euro
11
1
radu mirletele incult drujbar Nu are nevoie de cultura,ce.i aia?prostane,daca intrai in biblioteca vedeai ca au si reviste cu poze,din care poate mai intelegeai ceva. Daca mata tractorista iti lua Pif si Rahan cind erai mic,poate mai intelegeai si tu ce scrie in Science et Vie.Cu consiglierii aia circiumari tarani opariti gen negrea,moldovan,minca,va mira ca mangalia arata ca un sat t******c,betoane si ciini.La pirnaie radule o sa ai betoane citevrei,ca mazare pornaiasul!sa ajungi mai repede,tu si iorgus vecinul fuckin zanfir!
10
2
Pai ce ăla era centru cultural. Acolo își beau cafelele francezi aciuati pe ici. O fata blonda plecata non stop, un moș franțuz în călduri non stop cu bicicleta cam ăștia erau. Cred că în 39 de ani nu au 3 fise de biblioteca sau cursuri de franțuzisme. Nimeni nu împrăștie cultura în oraș. Bibliotecara e la cumpărături, muzeografii la băut, Nichita vinde bere pe plaja, aia de la cinematografe e la un amor și Primaru la ciordit
7
10
Foarte bine au facut.
4
7
Super tare articolul. Pe mine in fiecare zi ma opreste pe strada cate un francez si ma intreaba unde este bibliotrca franceza
11
4
De unde au bani? Pai clar nu din munca! Din droguri femei și alte.... minuni pe care poliția nu vrea sa le vadă, cum îți poți explica sa ai și să întreții un audi când tu nu muncești și nici vreo așa zisa afacere cu vata pe bat sau porumb nu ai ! Deci nu va e clar?
5
5
:))) infiinteaza o biblioteca turceasca la schimb :)))
7
8

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369