REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.1° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
10.1° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Cristinel Dragomir, pus în situaţia de a inventa legi, pentru a încheia anul bugetar

Cristinel Dragomir, pus în situaţia de a inventa legi, pentru a încheia anul bugetar

Replica API 13 decembrie 2014 | 23:36 170

Să mori de râs!

Să mori de râs!

Cristinel Dragomir

Situaţie, literalmente, fără precedent, la Constanţa, unde Consiliul Judeţean s-a lovit de un zid: în contextul în care preşedintele instituţiei, Nicuşor Constantinescu, este sub control judiciar, nu îşi poate exercita atribuţiile, printre care aceea de a decide distribuirea bugetului sau a banilor sosiţi de la Guvern. Drept urmare, vicepreşedintele CJC, Cristinel Dragomir, ca de obicei amuzat de situaţiile în care este pus, a fost nevoit să ia o decizie. Alături de consilieri, s-a ajuns la concluzia că mandatarea lui Dragomir ar fi soluţia corectă, deşi legea nu stipulează faptul că un vicepreşedinte poate prelua absolut toate prerogativele unui preşedinte, inclusiv aceea care presupune administrarea bugetului de venituri şi cheltuieli.

Astfel, vineri, în cadrul şedinţei, consilierii judeţeni l-au mandatat pe Dragomir, cu 24 de voturi „pentru”, din 28, să se ocupe de execuţia bugetară a CJC, cât şi de distribuirea sumelor sosite recent de la Guvern, cea de 84 de milioane de lei. „Cu Nicuşor situaţia este foarte simplă: nu îşi poate exercita atribuţiile. Având în vedere că nu ne putem permite să nu putem folosi banii trimişi pentru Constanţa, pentru plata arieratelor, am luat această decizie. Aş vrea să fac o precizare să nu se creeze confuzie. Această ordonanţă 74 se referă la arieratele UAT-urilor, toate localităţile. Alături de acestea, Consiliul Judeţean Constanţa. Este vorba de 84 de milioane de lei. (…)

Pe scurt, este vorba de 24 de milioane de lei care reprezintă plata ratelor, pe care UAT le mai au de plătit pe 2014, plus anul 2015, ca urmare a împrumuturilor făcute exclusiv la Trezoreria statului român. Este vorba de 18 milioane de lei, bani care s-au alocat pentru plata arieratelor care s-au înregistrat de către UAT-uri la 31 octombrie, pentru diverse activităţi, fie că e vorba de lucrări de infrastructură sau alte cheltuieli făcute prin investiţii, plus plata acestor 2,117 milioane lei, pentru şcolile speciale. La nivelul judeţului Constanţa, este vorba de 84 de milioane lei, bani pe care Guvernul i-a alocat fără nici un fel de rezervă, de coloratură politică sau altă chestiune.

Tot ce-a fost înregistrat ca arierat se va plăti până pe data de 19”, a spus Dragomir, care a precizat şi faptul că decizia va fi transmisă Instituţiei Prefectului pentru dispoziţia de legalitate şi de la care se aşteaptă un răspuns până luni, 15 decembrie a.c. „Ca să nu pierdem aceşti bani de la Guvern, am luat această hotărâre, pe care o supunem controlului legalităţii Prefecturii judeţului Constanţa şi aşteptăm un răspuns până luni şi luni vom da drumul la documente la Trezorerie, dacă sunt în regulă. Nu este stipulat în lege, este ceva nou, dar pur şi simplu, având în vedere situaţia în care este suspendat, legea prevede foarte clar că atribuţiile CJ sunt acelea de a vota prin vot secret unul din cei doi vicepreşedinţi să le preia. Noi considerăm că suntem în situaţia în care este suspendat, adică în imposibilitatea de a-şi exercita mandatul şi atunci aplicăm, prin analogie, acelaşi articol legislative, care scrie foarte clar că prin votul consilieri se mandatează unul din cei doi vicepreşedinţi.

Am mandatat astfel, aceeaşi procedură. Pur şi simplu, astăzi, nu este prevăzut în legislaţie ce se face într-o astfel de situaţie şi nu putem să stăm cu mâinile în sân. O să cerem modificarea legislaţiei şi oricum se va modifica pentru că, bun, a apărut prima dată situaţia asta la Constanţa, dar cu siguranţă având în vedere ce se întâmplă prin ţară cu preşedinţii CJ, vor mai fi situaţii ca aceasta”, a mai spus Dragomir. Totodată, decizia de vineri a consilierilor judeţeni ar putea intra în atenţia Curţii de Conturi, care ar putea constata nereguli. Dragomir nu este speriat de idee, întrucât susţine că se află într-o situaţie în premieră.

„Pe data de 22, noi vom aproba execuţia bugetară la toate instituţiile şi se va închide şi bugetul judeţului. Dom’le, dacă se supără Curtea de Conturi, la anul o să vedem. Se poate. Dacă nu le convine ce-am făcut, eventual o să dăm banii înapoi la stat. Ce putem să facem altceva? Dar, nu cred că se va ajunge până aici. Dacă hotărârea va fi declarată de Prefectură ca fiind legală, nu înţeleg de ce Curtea de Conturi… mai ales că lucrurile sunt evidente că nu este un moft. E pur şi simplu o chestiune de procedură”, a mai spus Dragomir. Pe de altă parte, vicepreşedintele CJC este foarte mulţumit de banii sosiţi de la Guvern, care, practic, deblochează activităţile primăriilor din judeţ. „Suma e foarte mare. Pentru noi (CJ – n.r.), este aproximativ cu veniturile pe o lună. La 84 de milioane, dacă comparăm cu bugetul judeţului, care e 117 milioane… cam 85%, aproximativ.

Suma este uriaşă, mai ales că deblochează toată activitatea şi tot ce-a fost înregistrat la nivelul judeţului, până la 31 octombrie, ca arierat, s-au alocat aceste sume să se facă aceste plăţi. Sunt primării, precum Cumpăna care n-a avut datorii, dar sunt primării, cum e Valu lui Traian, care are opt milioane de lei. La Amzacea, depăşesc şi veniturile lor, pe un an de zile! Este un ajutor extraordinar dat. (…) Noi, CJ, avem undeva la nouă milioane pe lună, bani care ne vin din cotele defalcate din TVA şi astăzi am primit aproape opt milioane, cam o lună de zile înseamnă”, a concluzionat Dragomir.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108