REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.8° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
15.8° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Criză de măști medicinale la Constanța! Până și Ambulanța le cumpără la PREȚURI IMENSE

Criză de măști medicinale la Constanța! Până și Ambulanța le cumpără la PREȚURI IMENSE

Replica API 27 februarie 2020 | 00:13 507

Noul coronavirus a creat o stare de isterie generalizată, iar în Constanţa, la fel ca în întreaga lume, oamenii au început să fie tot mai temători pentru viaţa lor. De teama coronavirusului, constănțenii au luat cu asalt farmaciile pentru a-şi cumpăra măşti de protecţie și alte medicamente. Atât în municipiu cât și în județ, măștile medicale lipsesc cu desăvârșire. Această problemă o întâmpină și instituțiile publice din municipiu, ajungând să achiziționeze produsele de protecție la prețuri duble sau mult mai mari.

Aşa cum era de aşteptat, constănţenii au fost cuprinşi de isterie. Peste tot, întâlnim oameni speriaţi, farmaciile sunt, efectiv, asaltate de cetăţeni, care cred că, dacă îşi fac stocuri de medicamente sau măşti de protecţie, au rezolvat problema. În Constanța, farmaciile din municipiu au rămas complet fără măști de protecție. Nici în România, nu mai sunt măști și costume de protecție, după spusele managerului Institutului Matei Balş, profesorul Adrian Streinu-Cercel. Foarte multe persoane cred că o armă importantă împotriva virusului este masca. Tot mai mulți oameni o poartă în mijloacele de transport, mall-uri sau pe stradă însă nu știu foarte multe lucruri legate de acestea. Cel mai important este faptul că aceste măști trebuiesc purtate doar două ore. Despre acest lucru, a vorbit în cadrul Colegiului Prefectural, medicul primar în epidemiologie al Direcției de Sănătate Publică. „Acest coronavirus este ”rudă” cu SARS-ul. Este suficientă o mască însă, una de tip TP2, una cu filtru, pentru că dacă tot vrem să ne protejăm, ar trebui să o facem în mod responsabil. Aceste măști trebuie să fie schimbate la două ore. Transmiterea virusului se face la o distanță de 2 metri și se transmite prin mucoasa nazală, bucală și ocular. Se vorbește chiar și de o transmitere digestivă însă nu este recunoscută oficial. ” a transmis Mirela Cucu, medic primar în epidemiologie.

Ambulanța, aceeași problemă cu măștile!

Despre lipsa măștilor de protecție a vorbit și Laurențiu Bădescu, șeful Serviciului Judeţean de Ambulanţă Constanţa, acesta transmițând faptul că au ajuns să achiziționeze măști mult mai scumpe din cauza acestei crize. „Personalul de pe ambulanță a fost instruit pentru modalitățile de lucru, s-au publicat și în dispecerat și la medicii coordonatori cum să preia apelul de urgență și să facă o mică anchetă, prin apelul 112, apoi să transmită echipajelor din teren dacă să își pună echipamentele de protecție sau nu. Avem o mică problemă la achiziționarea de măști, care sub contract, firmele refuză să ni le livreze. Acum facem achiziții directe, dar la alt preț, mai mare” a declarat Laurențiu Bădescu, șeful Serviciului Judeţean de Ambulanţă Constanţa. Despre acest aspect secretarul de stat Raed Arafat a declarat miercuri că nu mai există stocuri de materiale de protecție și că se încearcă grăbirea achizițiilor, însă există riscul ca livrările să fie făcute mai târziu. “Încercăm ca livrarea să fie cât mai rapidă, eventual să mergem noi să le ridicăm”, a spus Raed Arafat, afirmând că lipsa măștilor medicale este o problemă la nivel mondial și că probabil sunt probleme și cu materia primă.

Ce măsuri au luat autorităţile

Tot pentru prevenirea îmbolnăvirilor, membrii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență au stabilit o serie de măsuri care urmează să fie luate pentru preîntâmpinarea posibilei răspândiri a coronavirusului. În primul rând, s-a decis stabilirea unor zone de carantinare bine delimitate, destinat persoanelor cu înalt risc de transmitere a infecţiei cu coronavirus. Astfel, au fost propuse trei spații de carantinare pe raza județului, care vor fi folosite la nevoie.

De asemenea, a fost verificată resursa umană medicală (medici și asistente), care să fie relocați în zonele de frontieră, pentru triaj epidemiologic. În acest moment, există personal medical în PTF Vama Veche, PTF Negru Vodă şi au fost detașați specialiști și la celelalte puncte de trecere a frontierei. În același timp, a fost asigurat personal medical în Portul Constanța și în Aeroportul Internațional „Mihail Kogălniceanu” Constanța. Totodată, a fost constituit un grup de lucru activ, care se va afla sub coordonarea Direcției de Sănătate Publică Constanța, cu rol de prevenție, intervenție și comunicare a situației în timp real. Înainte de toate, însă, sunteţi sfătuiţi să respectaţi un minim set de reguli, extrem de important împotriva îmbolnăvirilor, care a fost făcut public și de Ministerul Sănătății. Aşadar, spălați-vă mâinile de multe ori.

În plus, dezinfectarea poate fi decisivă pentru prevenirea infecției. Apoi, mențineți distanța de cel puțin doi metri între dumneavoastră și alte persoane, în special când acestea tușesc, strănută sau au febră.

Diana BERECHET

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Brechin. News. Dinca depistat. Cu corona virus
2
1
mastile astea de cirpa sunt eficiente acopera gura precum chilotii tanga curul .o isterie si bosorogii prosti au pus botul .va e frica de moarte matracucilor ,votati pesede sa va dea masti ,ati devalizat alimentarele vreti sa muriti cu burta plina ? pina acum din cei care au murit 80% sunt peste 70% .asta e pt ca ati distrus tara asta si mereu votati hoti si comunisti
5
1
masti de sudura, de scafandru si botnite...
7
0
La, ambulante si oameni. Doar face achizitii. Se imbogateste iar. Este multimiliardar in euro. Ei conduce MAI ul. Totul este la comanda lui. Doar prostii cred ca tara este condusa de PSD sau PNL. PSD este sub comanda lui.
3
4
Vand casa in centru si masina urgent. Accept si schimburi ,o duzina de masti medicinale.
5
1
Escrocii care profita de situatia asta ar trebui arestati si pravalia inchisa.Si daca tot e criza de masti, peste tot in lume, de ce nu se fac masti din tifon , cum erau odata?Nu e cea mai buna solutie dar sigur sunt mai...sigure decat cacaturile alea chinezesti din hartie.Si poate ne invatam minte , sa nu mai distrugem totul in tara iar in situatii critice sa depindem de straini si speculanti.Chiar nu cred ca-i imposibil sa producem seringi si ace, masti si diverse alte consumabile.Doar nu sunt robotul DaVinci!Nemernicii au distrus voit capacitatile industriale din tara.Bune-rele,erau !
11
1

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108