REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.1° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
10.1° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

CRIZA din Crimeea. Premierul Ucrainei: Rusia ne-a declarat război

CRIZA din Crimeea. Premierul Ucrainei: Rusia ne-a declarat război

Replica API 3 martie 2014 | 00:00 129

Stare de alertă

Stare de alertă

Ucraina se confruntă începând din 18 februarie cu o situaţie din ce în ce mai tensionată: cu un preşedinte interimar şi cu Ianukovici fugar, Crimeea şi alte regiuni proruse au fost scăpate de sub control. SUA şi Europa au făcut apel către Rusia să înceteze acţiunile militare din Crimeea, preşedintele american Barack Obama având chiar o discuţie telefonică de 90 de minute cu liderul de la Kremlin Vladimir Putin. În timpul discuţiei dintre cei doi lideri, preşedintele rus a declarat că îşi rezervă dreptul de a apăra interesele Rusiei în Crimeea şi estul Ucrainei. În plus, Putin a precizat că este îngrijorat cu privire la "acţiunile provocative" criminale ale ultra naţionaliştilor din Ucraina, a anunţat Reuters, sâmbătă seara. Duminică, presa internaţională a relatat, citând un comunicat al guvernului german: "Preşedintele Putin a acceptat propunerea cancelarului de a stabili imediat o misiune de anchetă şi un grup de contact, eventual sub conducerea OSCE, pentru începerea unui dialog politic".

Pe fondul situaţiei din Ucraina, Rusia şi-a plasat, începând cu data de 26 februarie, trupele în stare de alertă, de-a lungul frontierei cu ţara vecină. În tot acest timp, în Crimeea, o republică autonomă şi rusofonă din sudul Ucrainei, acolo unde se află flota rusă la Marea Neagră, se amplifică ciocnirile între manifestanţii proruşi şi antiruşi. O zi mai târziu, la Simferopol, capitala Republicii Autonome Crimeea, Parlamentul, preluat sub control de un comando prorus, votează organizarea unui referendum pe tema statutului regiunii şi destituie Guvernul local. Data referendumului este stabilită pentru 25 mai, apoi pentru 30 martie. Urmează anunţul Kievului, care acuză Moscova "de invazie armată şi de ocupaţie", după ce persoane înarmate au preluat controlul asupra aeroporturilor din Belbek (în apropiere de Sevastopol) şi din Simferopol. Kievul afirmă că 2.000 de militari ruşi au fost transportaţi pe calea aerului pe aeroportul militar Gvardeiskoie, în apropiere de Simferopol. În cursul zilei de sâmbătă, 2 martie, Camera Superioară a Parlamentului Rusiei a aprobat, în unanimitate, folosirea forţei militare în Ucraina, la mai puţin de două ore de la solicitatea preşedintelui rus Vladimir Putin în acest sens, potrivit CNN. În acelaşi timp, presa din Rusia notează că un lider al grupului ucrainean radical Sector Pravy, Dmitry Yarosh, a transmis un apel către cel mai căutat terorist al Rusiei, Doku Umarov, să acţioneze împotriva Rusiei. Apelul lui Dmitriy Yarosh a fost postat pe pagina de socializare a partidului acestuia, notează Russia Today. Duminică, Ucraina a anunţat că şi-a mobilizat forţele armate, chemând la datorie inclusiv rezervele. Forţele ruse care au confiscat deja Crimeea - acolo unde majoritatea populaţiei este de etnie rusă, şi unde Moscova are o baza navală -, baze militare ucrainene fiind înconjurate de militari ruşi, într-o demonstraţie de forţă fără precedent. Pe de altă parte, Russia Today relatează că militarii ucraineni din Crimeea au început să demisioneze în masă. În plus, au avut loc manifestaţii proruse, localnicii rusofili din zonă scandând: "Crimeea este a Rusiei".

Rasmussen: "Rusia ameninţă pacea şi securitatea Europei"

De cealaltă parte, premierul interimar ucrainean, Arseni Iaţeniuk, a cerut Rusiei să retragă trupele de pe teritoriul Ucrainei, considerând acţiunile Moscovei drept o "declaraţie de război" şi avertizând că există riscul unui "dezastru". Faţă de situaţia din Crimeea, China s-a declarat foarte preocupată, iar Turcia a anuţat că susţine intergritatea teritorială a Ucrainei. Ambasadorul Kievului la ONU spune că ţara sa se va apăra, în timp ce Marea Britanie şi Franţa au decis duminică, în semn de protest faţă de acţiunile militare ruse în Crimeea, să-şi suspende participarea la reuniunile pregătitoare ale summitului G8, programat să se desfăşoare în luna iunie în staţiunea rusă Soci. "Rusia ameninţă pacea şi securitatea Europei; Moscova trebuie să înceteze imediat activităţile militare şi ameninţările la adresa Ucrainei (...) Ceea ce face Rusia în momentul de faţă în Ucraina reprezintă o încălcare a Cartei Naţiunilor Unite", a declarat, la rândul său, secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, înaintea unei reuniuni de urgenţă convocată la Bruxelles.

Şeful Forţelor Navale ucrainene a trecut în subordinea autorităţilor proruse

De precizat că, în cursul zilei de ieri, amiralul Denis Berezovski, comandantul Forţelor Navale ucrainene, numit în funcţie de Administraţia proeuropeană de la Kiev, a anunţat că se supune ordinelor autorităţilor proruse din Crimeea, relatează Russia Today.

Rocsana CRISTEA

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108