Crizele de fiere: de ce apar, cum se manifestă și cum se tratează
Crizele de fiere sau colica biliară se referă la prezența unei pietre în canalul cistic sau în canalul biliar comun al arborelui biliar. Calculii biliari (pietrele) sunt cea mai frecventă cauză a colicilor biliare. Dacă o piatră biliară blochează oricare dintre cele două canale, fluxul normal de bilă în intestin este întrerupt. Celulele musculare din canalul biliar se contractă puternic pentru a încerca să mute piatra și poate provoca, astfel, durere.
Sursă foto: Shutterstock
Aproximativ 10 până la 15% dintre adulții din țările dezvoltate sunt afectați de calculi biliari, arată statisticile 1.
Ce sunt calculii biliari
Calculii biliari se formează în vezica biliară și pot fi împărțiți în două categorii: calculi de colesterol (80%) și calculi pigmentari (20%). Majoritatea pacienților cu calculi biliari sunt asimptomatici. De aceea, în astfel de cazuri, problema este silențioasă, pentru că nu-i provoacă pacientului probleme vizibile. Pietrele pot obstrucționa temporar canalul cistic sau pot trece prin canalul biliar comun, ducând la colici biliare simptomatice, scrie doc.ro.
Mulți pacienți ce au calculi biliari nu se confruntă cu crize de fiere. Se estimează că aproximativ 10-20% dintre adulți au calculi biliari și doar 1% până la 3% dintre aceștia prezintă și simptome. Crizele de fiere reprezintă o durere constantă sau intermitentă în abdomenul superior, de obicei sub partea dreaptă a cutiei toracice. Apare atunci când o piatră biliară blochează canalul biliar, tubul care în mod normal drenează bila din vezica biliară în intestinul subțire. Durerea dispare dacă piatra biliară trece în intestinul subțire și deblochează canalul biliar. Însă în cazul în care obstrucția arborelui biliar este prelungită, aceasta va duce în cele din urmă, la colecistită (inflamația vezicii biliare), colangită (inflamația căilor biliare din ficat) sau pancreatită biliară (inflamația pancreasului).
Tratamentul colicilor biliare este în principal chirurgical, implicând îndepărtarea vezicii biliare, de obicei folosind o tehnică laparoscopică. Vezica biliară nu este esențială pentru sănătatea digestivă, deci poate fi îndepărtată. Odată ce vezica biliară este înlăturată, bila curge direct din ficat în intestin și nu provoacă probleme de sănătate.
Ce este bila?
Bila sau fierea este un lichid galben-verzui care ajută la digerarea grăsimilor. În circumstanțe normale, bila este secretată de ficat și depozitată în vezica biliară. Când mănânci, bila trece din vezica biliară prin canalul cistic și canalul biliar comun în intestinul subțire, unde se amestecă cu alimentele parțial digerate.
Calculii biliari, simptomatici sau nu
Calculii biliari sunt formați în vezica biliară și pot fi compuși fie din colesterol, fie din bilirubină. Aceste pietre pot rămâne în vezica biliară și pot fi asimptomatice sau pot pătrunde în canalul cistic sau în canalul biliar comun, unde pot fi depuse și pot provoca durere când vezica biliară se contractă.
Durerea apare, de obicei, după mesele bogate în grăsimi, atunci când vezica biliară se contractă pentru a elibera bila în duoden, ceea ce ajută la digestie prin emulsionarea grăsimilor.
Simptomul cheie al colicii biliare este o durere de stomac bruscă și intensă, care durează între 1 și 5 ore. Durerea este cauzată de creșterea presiunii în vezica biliară. Această durere este de obicei simțită în locuri specifice, inclusiv:
mijlocul abdomenului sau burții
sub coaste în partea dreaptă
partea laterală a corpului sau omoplatului
Spre deosebire de durerile de stomac mai frecvente, durerile în colica biliară nu dispar atunci când o persoană flatulează sau merge la toaletă. Durerea poate fi ascuțită, însoțită de crampe sau se poate manifesta ca o durere surdă constantă. Colicile apar adesea seara, mai ales după ce ai mâncat o masă copioasă. Unele persoane se confruntă cu o astfel de durere la culcare.
Pietrele se găsesc, în mod obișnuit, în vezica biliară fără să producă simptome, iar acest fapt este cunoscut sub denumire de colelitiază asimptomatică, care nu necesită de regulă, niciun tratament medical sau chirurgical. Cu toate acestea, dacă ai dureri cel mai frecvent, în zona superioară dreaptă a abdomenului, simptome de greață sau vărsături, poți avea colelitiază simptomatică și vei avea nevoie de un consult de specialitate.
De ce apar crizele de fiere?
Crizele de fiere sau colica biliară apare când vezica biliară se contractă și determină blocarea temporară a pietrei biliare a canalului care drenează vezica biliară. Calculii biliari sunt mase dure care se formează în vezica biliară. Ele pot fi mici și numeroase sau mari și puține. Calculii biliari se formează din cauza dezechilibrelor chimice din bilă sau deoarece vezica biliară este golită rar sau incomplet. Creșterea presiunii în vezica biliară determină durerea și disconfortul care este asociat crizelor de fiere.
Regimul alimentar poate fi unul dintre factorii care determină formarea calculilor biliari, deși nu toți calculii biliari duc la crize de fiere. Unele cercetări sugerează că dietele bogate în calorii și carbohidrații procesați, cum ar fi pâinea albă și dulciurile, pot crește riscul de calculi biliari.
Colica biliară și dieta
O dietă bogată în calorii și carbohidrați rafinați și săracă în fibre crește riscul de calculi biliari. Carbohidrații rafinați sunt alimente care au fost procesate pentru a elimina tărâțele. Exemplele includ pâinea albă sau orezul alb. Aceste alimente pot crește riscul de formare a calculilor biliari.
Alimentele care conțin multe grăsimi saturate, cum ar fi untul, prăjiturile sau carnea grasă, inclusiv cârnații, pot crește colesterolul. Dacă colesterolul se acumulează în bilă, poate duce la calculi biliari.
O dietă sănătoasă include multe fructe și legume proaspete, carbohidrați din cereale integrale și proteine slabe. O dietă echilibrată poate ajuta la prevenirea calculilor biliari.
Crizele de fiere, semne și simptome
Pacienții prezintă de obicei, dureri postprandiale care „vin și pleacă”, de unde și termenul de colici. Durerea este de obicei, în partea dreaptă superioară a abdomenului și poate avea iradia în zona spatelui. Debutul durerii se dezvoltă la câteva ore după masă, apare frecvent noaptea și trezește pacientul din somn.
Dacă ai o criză de fiere fără complicații, vei prezenta probabil, doar senzația de durere. Cu toate acestea, unele persoane pot să aibă și simptome de greață și/sau vărsături, care sunt accentuate după mese. Colicile apar adesea seara, mai ales după o masă grea. Cea mai gravă durere în timpul unei crize de fiere durează de obicei, între 30 de minute și o oră, dar poate continua la o intensitate mai mică pentru încă câteva ore. Durerea încetează când calculul biliar se desprinde de canalul biliar și trece în intestin.
Vărsăturile foarte puternice sau pentru o perioadă foarte lungă de timp pot provoca si prezenta unor firicele de sange in varsatura, generate de rupturi ale vaselor mici de sânge ale esofagului, sau daca venele inflamate din partea inferioara a esofagului și uneori a stomacului încep să sângereze.
Vărsăturile foarte puternice sau pentru o perioadă foarte lungă de timp pot provoca și prezența unor firicele de sânge în vărsătură, generate de rupturi ale vaselor mici de sânge ale esofagului, sau dacă venele inflamate din partea inferioară a esofagului și uneori a stomacului încep să sângereze.
Dacă ai o criză de fiere, nu vei avea febră și nu vei prezenta aspecte vitale anormale, spre deosebire de situațiile în care ai colecistită acută sau colangită, care poate fi asociată cu simptome precum febră, tahicardie sau chiar hipotensiune arterială, dacă progresează către șocul septic, o formă de septicemie.
Colica biliară vs. colecistită
Colecistita este o inflamație a vezicii biliare. Necesită îngrijire medicală imediată. Similar cu colica biliară, calculii biliari sunt o cauză frecventă a colecistitei. Colecistita este o posibilă complicație a colicii biliare. Simptomele sale sunt mai severe decât cele asociate cu colica biliară și durează mai mult.
Simptomele colecistitei pot include:
durere abdominală prelungită care nu se ameliorează
febră sau frisoane
greață și vărsături
nuanța gălbuie a pielii și a ochilor, cunoscută sub numele de icter
urină de culoarea ceaiului și scaune palide
Crizele de fiere, factori de risc
Poți fi mai predispus să ai calculi biliari în funcție de diferiți factori precum:
• sexul (femeile; estrogenul, hormonul sexual feminin, poate conduce la formarea calculilor biliari);
• ereditatea (antecedentele familiale de calculi biliari);
• vârsta (persoanele peste 40 de ani);
• etnia (nord-europenii și hispanicii);
• afecțiunile gastro-intestinale, cum ar fi boala Crohn;
• diabetul sau rezistența la insulină;
• greutatea corporală (persoanele supraponderale sau obeze, pierderea rapidă și/sau recentă în greutate, postul).
Cum pot fi diagnosticate crizele de fiere?
Calculii biliari sunt diagnosticați printr-un un examen fizic complet, inclusiv examinare abdominală, examinări rectale și pelvine la femei, dar și pe baza istoricului medical al pacientului, testelor de laborator și imagisticii medicale.
Medicul trebuie să distingă colica biliară de alte afecțiuni care pot avea unele simptome care se suprapun, cum ar fi pancreatita sau apendicita. Unele dintre aceste afecțiuni necesită intervenții medicale prompte, precum intervenții chirurgicale.
Alte tipuri de complicații precum litiază biliară ar putea trebui luate în considerare, de asemenea. De exemplu, colecistita acută (infecția vezicii biliare) este o afecțiune mai gravă decât colica biliară și ar putea necesita spitalizare. Colangita (infecția canalelor vezicii biliare) este o altă afecțiune potențial gravă care poate apărea din cauza calculilor biliari.
În unele cazuri, medicul gastroenterolog îți poate sugera efectuarea unei tomografii computerizate (CT), imagistici prin rezonanță magnetică (RMN) sau a altor teste.
Colangiopancreatografia retrogradă endoscopică este folosita atât pentru diagnostic, cât și terapeutic pentru calculii din canalele biliare comune. Sfincterotomia ampulei lui Vater poate ajuta la îndepărtarea pietrelor după colangiopancreatografia retrogradă endoscopică și poate preveni blocarea viitoarelor pietre în canalul biliar comun.
Cum putem trata crizele de fiere?
În timpul unui episod de colică biliară, controlul durerii este piatra de temelie a tratamentului. Cel mai frecvent, aceasta va însemna un anumit tip de medicament antiinflamator nesteroidian (AINS), cum ar fi ibuprofenul. Alte aspecte ale tratamentului pot include:
Agenți antispastici (cum ar fi scopolamina) care pot reduce spasmele vezicii biliare
Medicamente antiemetice (pentru a reduce greața)
Atenție! Antibioticele nu ajută la tratarea colicii biliare, deoarece nu este prezentă nicio infecție. În funcție de situație, este posibil să ai sau nu nevoie de spitalizare.
Tratamentul obișnuit pentru calculii biliari reprezintă intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea vezicii biliare. Aceasta este cunoscută sub numele de:
• colecistectomie laparoscopică, când chirurgul face mici incizii în zona abdominală și introduce un tub subțire cu o cameră video atașată, care îl va ghida să opereze. Această procedură nu necesită spitalizare.
• colecistectomie pe cale deschisă (laparotomia), dacă vezica biliară este foarte cicatrizată sau inflamată. Chirurgul va face o incizie de 4 până la 6 cm în zona abdominală. În acest caz este necesară spitalizarea pe parcursul perioadei de recuperare.
Dacă nu te poți opera, medicul tău poate încerca și alte proceduri cum ar fi litotripsia cu unde de şoc extracorporale, pentru a dizolva sau a sparge calculii biliari. Însă în astfel de cazuri, calculii biliari pot reveni ulterior, în decurs de 5 ani.
Tratamentul medical
Tratamentul medicamentos al colicii biliare implică menținerea strictă a unei diete sărace în grăsimi și terapie de susținere cu antiemetice și controlul durerii.
Antibioticele nu au rol în colica biliară, deoarece nu există etiologie infecțioasă, cum ar fi colecistita acută sau colangita.
Acidul ursodeoxicolic oral a fost, de asemenea, folosit pentru a ajuta la dizolvarea calculilor biliari.
Pacienții cu colică biliară nu necesită neapărat internare în spital. Aceștia pot fi tratați simptomatic cu o dietă cu conținut scăzut de grăsimi, controlul durerii și antiemetice și pot fi urmărite pentru o colecistectomie laparoscopică ca pacient în ambulatoriu într-un interval de timp rezonabil. Cu toate acestea, dacă pacientul are dureri abdominale severe sau insolubile, internarea la spital și un tratament chirurgical mai urgent sunt justificate pentru ameliorarea simptomatică.
Alte considerații pentru posibila internare includ calculii biliari mari. Pietrele cu dimensiuni mai mari de 1 cm au o tendința mai mare de a obtura canalul cistic și pot predispune la colecistita acută, de aceea ar trebui tratate cu management chirurgical mai urgent. Dacă pacientul nu poate tolera nimic pe cale orală (chiar și lichid), trebuie luată în considerare internarea.
Tratamentul chirurgical
Dacă ai avut un episod de colică biliară, este posibil să ai unul din nou în viitor. Ai două opțiuni prin care îți poți gestiona simptomele: ori prin dietă (și posibil cu medicamente), ori poți opta pentru îndepărtarea chirurgicală a vezicii biliare.
Medicii recomandă îndepărtarea chirurgicală a vezicii biliare (colecistectomie) persoanelor care s-au tot confruntat cu colici biliare. (Dar dacă ai calculi biliari fără colici biliare, aceasta nu este recomandarea standard). Vestea bună este că, deoarece vezica biliară doar stochează bilă și nu are alte sarcini importante, îndepărtarea acesteia nu este de obicei o problemă serioasă. Ficatul tău va continua să producă bilă pe care o poți folosi pentru digestie.
Chirurgia este singura modalitate definitivă de a aborda simptomele colicii biliare. De obicei, se recomandă ca această intervenție chirurgicală să fie efectuată laparoscopic, cu ajutorul unor instrumente și camere speciale. Acesta este un tip de intervenție chirurgicală care utilizează incizii mai mici în comparație cu o laparotomie, opțiunea chirurgicală mai veche care folosește tăieturi mai mari prin peretele abdomenului. Există și alte tipuri de intervenții chirurgicale care folosesc incizii mai mici, dar nu folosesc instrumente laparoscopice. În comparație cu laparotomia, aceste intervenții chirurgicale minim invazive pot duce la spitalizare mai scurtă și o recuperare mai rapidă, dar este posibil să nu fie o opțiune pentru toată lumea.
Trebuie să știi că intervenția chirurgicală ar putea fi mai riscantă dacă ai anumite alte afecțiuni medicale sau dacă ești însărcinată. Cu toate acestea, există o mulțime de factori implicați. Va trebui să discuți cu medicul pentru a face cea mai bună alegere pentru sănătatea ta.

De ce se umflă picioarele vara. Numeroase persoane acuză dureri şi edeme la nivelul membrelor inferioare odată cu...291
Ai dureri de spate și de oase? Ai o stare de oboseală accentuată și parcă intri cam des în depresie…? Poți avea...346
Iodul este un microelement care se găseşte în cantităţi mici în organismul uman (15-20 mg la adult), rolul său...208
Cataracta este o afecțiune oculară extrem de frecventă, care se manifestă prin opacifierea cristalinului sau a...240


ConstanțaUmiditate: 45%
Vânt: 5.06 m/s
Presiune: 1014 milibari

La Wimbledon s-a sărbătorit centenarul turneului, iar cu această ocazie organizatorii au invitat marii jucători în...980
Atacantul internaţional brazilian al echipei Manchester City, Gabriel Jesus, a semnat un angajament cu Arsenal Londra...195
Sârbul Novak Djokovic, triplul deţinător al titlului, s-a calificat în sferturile de finală ale turneului de tenis...297
Atacantul portughez Cristiano Ronaldo (37 ani), care a afirmat că ar putea pleca de Manchester United, nu a fost...264


Cutremurul s-a produs în apropierea oraşelor Brașov (73 km), Ploiești (81 km), Bacău (113 km), Brăila (117 km),...622
Medicii din cadrul SAJ au fost solicitați să intervină luni, 4 iulie, la hotelul Maramureș, din Olimp, acolo unde a...681
În zilele de vineri, sâmbătă și duminică, un număr de 300 de jandarmi din cadrul Grupării Mobile Constanța au...384
Pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dobrogea“ al județului Constanța au...300
Decret privind promulgarea Legii pentru modificarea și completarea Legii educației fizice și sportului nr. 69/2000...445
Modificările aduse Codului fiscal urmează să intre luni în transparenţă decizională până vineri, iar...458
Elena Udrea se dezice total de orice implicare în dosarul Buzăianu. Fostul ministru spune că nu a avut nicio...706
Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis Președintelui Statelor Unite ale Americii, Joseph R. Biden, Jr., o...284
A lăsat mediul de afaceri, după 30 de ani, pentru a începe o carieră în politică. Are încredere că poate schimba...7158
Într-o perioadă în care toată lumea aleargă după putere și funcții, Tit Liviu Brăiloiu, fost senator PSD de...4165
Dacă în plan personal, Radu Cristian se poate lăuda cu o avere de invidiat, nu același lucru se poate spune despre...5752
Primarul din Poarta Albă, Vasile Delicoti, a fost prezent în studioul Replica de Constanţa, miercuri, 4 mai, în...2727
Iubirea este un sentiment profund, frumos, însă de multe ori nu durează veșnic. Vedetele de peste Ocean, conștiente...376
Gigantul american de vânzări cu amănuntul online Amazon a simplificat modalitatea prin care utilizatorii se pot...182
Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) revine la Sibiu, între 7 şi 10 iulie. Biletele au fost puse în...188
Peter Brook, decedat sâmbătă la vârsta de 97 de ani, a fost alături de Konstantin Stanislavski unul dintre cei mai...181
Un incendiu a izbucnit la partea superioară a unui turn din complexul Capital Towers din Moscova, anunță media...641
Decizia preşedintelui rus Vladimir Putin de a declanşa o invazie asupra Ucrainei vecine a fost luată cu mult timp...479
Autorităţile vamale turce au arestat o nava rusă de tip cargo ce transportă grâu ucrainean furat, a anunţat...643
Europa se topește din cauza valului extrem de caniculă. În sudul Spaniei, temperaturile au urcat până la 43 de...408
Iodul este un microelement care se găseşte în cantităţi mici în organismul uman (15-20 mg la adult), rolul său...208
Sindromul Dressler este un tip de pericardită (inflamația pericardului) și este considerat o boală autoimună. De...256
Cataracta este o afecțiune oculară extrem de frecventă, care se manifestă prin opacifierea cristalinului sau a...240
Fumatul este un obicei nesănătos, iar unii cercetători sunt de părerea că nici cafeaua nu îți face prea mult...231