REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
16.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Culeţu: "Descentralizarea în varianta USL oferă baronilor posibilitatea de a politiza excesiv instituţiile locale"

Culeţu: "Descentralizarea în varianta USL oferă baronilor posibilitatea de a politiza excesiv instituţiile locale"

Replica API 18 noiembrie 2013 | 00:00 214

Deputatul constănţean şi preşedintele filialei locale a Partidului Forţa Civică, Dănuţ Culeţu, trage un semnal de alarmă privind proiectul de descentralizare a autorităţilor, care, în viziunea sa, reprezintă un afront adus funcţionalităţilor acestora, cât şi politizarea excesivă. Culeţu a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă: "Sunt câteva ministere mari campioane la această rectificare bugetară şi fac referire în special la Ministerul Dezvoltării, al domnului Dragnea. Se pare că Dragnea este un mare campion la Guvern, pentru preluarea sumelor cele mai importante. 2014 este an electoral, iar atitudinea populistă a USL se manifestă şi prin alocarea acestor sume, dar şi asumarea responsabilităţii pentru legea descentralizării, care nu este nimic altceva decât un răspuns la solicitarea baronilor locali de a-şi lărgi sfera de influenţă politică. Descentralizarea este un preambul la necesitatea de a câştiga alegerile din 2014 şi de a oferi baronilor locali posibilitatea de a politiza excesiv instituţiile locale", a punctat deputatul.

Petre: "Ponta poziţionează România în perioada lui Dej. Sper să nu ajungem la reeducare"

Prezent la conferinţa de duminică, preşedintele organizaţiei municipale a partidului Forţa Civică, Mihai Petre, a fost mai vehement în declaraţii, susţinând că actuala guvernare, în frunte cu Victor Ponta, poziţionează România pe harta ţărilor dictatoriale: "Descentralizarea înseamnă reorganizarea României, nimic altceva. Înseamnă să duci decizia la nivel cât mai jos, la nivel de consiliu local şi primărie, nu la Consiliul Judeţean. Acum nu se descentralizează, ci se recentralizează la nivel judeţean. Se creează o structură între administraţia locală şi Guvern, care nu ar trebui să existe. Descentralizarea înseamnă desfiinţarea Consiliului Judeţean sau reducerea atribuţiilor acestuia. Judeţul Constanţa va deveni o feudă, condusă de un moşier, domnul Nicuşor Constantinescu, atât cât o să mai aibă voie, iar autorităţile care ar trebui să fie beneficiarele, vor merge cu căciula în mână la moşier. Să vă dau exemple: taberele, trec la Consiliul Judeţean. Ce treabă au taberele de la Eforie cu Consiliul Judeţean Constanţa sau cele din Limanu sau 2 Mai? Logic şi firesc este să meargă la consiliul local Eforie, Limanu sau 2 Mai, pentru că sunt pe teritoriul lor. Nu mai zic de Agenţia de Protecţie a Mediului, pentru că ne vom trezi cu câte o benzinărie în faţa fiecărei scări de bloc de acum încolo. Când faci descentralizarea, trebuie să o faci într-un mod foarte atent: care sunt oamenii care vor gestiona procesul, pentru că dacă ai oameni certaţi cu legea sau pasibili de închisoare, nu mai descentralizezi, pentru că tentaţia de a distruge şi aceste domenii care poate până acum mai funcţionau cu siguranţă este mare. Mai avem şi situaţia direcţiilor judeţene de cultură, care trec în subordinea Consiliului Judeţean. Dacă se desfiinţează aceste direcţii de cultură, Ministerul Culturii în sine ar trebui să dispară. Descentralizarea este un troc politic, prin care Victor Ponta şi Liviu Dragnea încearcă să îşi mulţumească moşierii, care nu s-au bucurat de partea leului aşa cum şi-au dorit şi se împart acum aceste atribuţii. Ion Iliescu a întors România în perioada evului mediu, atunci când a chemat minerii, în nenumărate rânduri. Domnul Năstase a dus-o în perioada fanariotă, când ştiţi că în România nu se putea face nimic fără şpăgi. Domnul Victor Ponta întoarce România acum în perioada lui Gheorghe-Gheorghiu Dej, momente în care, dacă nu erai cu partidul, erai considerat duşman de clasă şi automat aveai direcţie către reeducare. Sper ca noi cei care nu împărtăşim această ideologie să nu fim trimişi la reeducare şi să îl trimitem pe Ponta cât mai repede în opoziţie, pentru că face mult rău României şi pune în pericol democraţia din România", a declarat Petre.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108