REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.1° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
10.1° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Cum a ajuns un copil de 13 ani la a doua tentativă de suicid: a vrut să se arunce de la etajul 8 al spitalului

Cum a ajuns un copil de 13 ani la a doua tentativă de suicid: a vrut să se arunce de la etajul 8 al spitalului

Replica API 5 noiembrie 2013 | 00:00 154

Managerul unităţii spitaliceşti, baricadat în birou!

Managerul unităţii spitaliceşti, baricadat în birou!

Situaţie incredibilă la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa. Un copil de 13 ani a fost la un pas de a pica în gol, de la etajul 8 al unităţii medicale. Potrivit martorilor, George ar fi vrut să se sinucidă şi nu este la primul gest, el luând pastile în urmă cu puţin timp, motiv pentru care a şi fost internat. Pompierii constănţeni au reuşit să-l salveze, iar cadrele medicale au în vedere să-l transfere la Bucureşti. Dacă managerul Spitalului Judeţean a refuzat să vorbească despre acest caz, alţi angajaţi şi-au permis chiar şi glume, pe când cadrele medicale de pe Secţie nu au avut altceva de făcut decât să gonească reporterii. În cele din urmă, situaţia a fost explicată de medicul Cristina Mihai, şeful Secţiei de Pediatrie.

Are doar 13 ani şi a vrut să se omoare deja de două ori. Se pare că are tulburări de comportament, motiv pentru care ar putea fi transferat la Bucureşti, pe o Secţie de Psihiatrie. Luni, 4 noiembrie, acesta s-a urcat pe o balustradă de la etajul 8, fiind la un pas de a pica în gol. Pompierii constănţeni au ajuns la faţa locului, reuşind să-l salveze. Aceştia au urcat cu ajutorul unei macarale. Dacă martorii spuneau că a vrut să se sinucidă, auzindu-l când a spus acest lucru, reprezentanţii unităţii spitaliceşti nu au dorit să dea nici o declaraţie, băgându-şi la înaintare secretarele care au transmis: "Nu au ce să vă spună, nu ştiu nimic!". În cele din urmă, managerul Dănuţ Căpăţână a permis accesul pe Secţia de Pediatrie, însă s-a răzgândit pe drum, la etajul 8 izbucnind un scandal de zile mari, nimeni neştiind ce să facă sau să zică, în condiţiile în care un copil fusese la un pas de a-şi lua zilele, acesta fiind în grija Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa. "A vrut să se arunce de la etaj pentru că nu a venit bunica lui şi l-a lăsat aici în spital. Este aici cam de o săptămână. A luat şi pastile, de aia a şi venit aici. Ştiu că are 13 ani şi îl cheamă George", a declarat, pentru "Replica", o fată internată pe aceeaşi Secţie. De cealaltă parte, părinţii sunt foarte îngrijoraţi, întrucât copiii nu sunt păziţi cum trebuie. "Nu ştiu cum a ajuns acolo, m-am speriat foarte tare. Este o asistentă la 50 de copii şi nu face faţă, nu poate să aibă grijă de toţi. L-am văzut azi (luni - n.r.) şi nu e cu părinţi sau însoţitori. Nu sunt păziţi cum trebuie, unul intră, altul iese, chiar dacă e pază în spital, dar nu e suficient personal. După câte am înţeles eu, a încercat să se sinucidă pentru a doua oară. A mai luat nişte pastile şi acum a vrut să se arunce", a spus şi o mămică. Între timp, lupta era una acerbă, agenţii de pază şi cadrele medicale fiind ocupate cu gonirea reporterilor. Un angajat al spitalului chiar şi-a permis să glumească: "A făcut şi el ce a văzut în filme...".

Pericol: copil cu probleme psihice, internat pe Secţia de Pediatrie pentru că nu e primit la Palazu

Însă, după lungi insistenţe, şeful Secţiei de Pediatrie al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, dr. Cristina Mihai, a explicat cum au stat lucrurile: "Are tulburări de comportament, urmează un tratament psihiatric, provine dintr-o familie cu probleme. A luat tablete pentru boli psihice, ale tatălui, din cauza aceasta se află la noi, la spital. Le-a luat pentru că a vrut, nu ştim exact din ce cauză. Are o evaluare psihiatrică făcută, acum are evaluare psihiatrică de urgenţă. Nu putem să supraveghem un copil non stop, vă daţi seama. Nu ai cum. El ar fi trebuit să fie însoţit de bunica lui. Dar ea a plecat şi l-a lăsat. Este din judeţul Constanţa. Nu a vrut să se sinucidă, nu i-a trecut aşa ceva prin cap. El ştia că va fi externat astăzi şi nu a fost externat pentru că are o scurgere din ureche şi i s-a pus branulă. S-a supărat şi s-a dus pe o terasă, nu a fost în afara balconului, s-a dus pe o terasă să atragă atenţia asupra problemei lui. Nu ne-a atras atenţia de dinainte, nu ne-a spus nimic. Tocmai pentru asta va face o evaluare psihiatrică de urgenţă şi urmează să decidem ce facem. Problema este că în Constanţa nu avem Secţie de Neuropsihiatrie pentru copii. Nu-l primesc la Palazu, pentru că acolo sunt primiţi copiii cu vârste peste 15 ani. Atunci, ce ar putea să se întâmple este să-l trimitem la Bucureşti într-o Secţie de Psihiatrie. În urma consultului, care se va face de urgenţă la Centrul de Sănătate Mintală, vom decide ce este de făcut cu el. În tot cazul, este foarte riscant şi pentru noi să ţinem asemenea cazuri pe Secţia de Pediatrie", a conchis Cristina Mihai.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108