rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 23 ianuarie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Cum a fost descoperită varianta „Omicron” de oamenii de știință din Africa de Sud

Noua variantă a coronavirusului, cunoscută ca Omicron, a fost identificată prima dată în Africa de Sud. În primele zile ale lunii noiembrie, tehnicienii de laborator de la Laboratoarele Lancet din Pretoria, Africa de Sud, au descoperit câteva caracteristici neobișnuite în mostrele pe care le testau pentru coronavirus. În esență, lipsea o genă din ceea ce ar fi reprezentat un profil normal al genomului virusului SARS-CoV-2. Testele RT-PCR nu au detectat una dintre țintele cercetate, iar oamenii de știință și-au dat seama că virusul care a generat pandemia de COVID-19 s-a schimbat, notează CNN, citat de digi24.ro

La doar câteva zile mai târziu, același fenomen a fost raportat la Departamentul de Patologie Moleculară al celor de la Lancet din Johannesburg. Dr. Allison Glass, patolog în cadrul instituției, a spus că descoperirea a coincis cu o creștere a cazurilor testate pozitiv cu Covid-19 în anumite părți ale Africii de Sud.

În provincia Gauteng, care include orașul Johannesburg, mai puțin de 1% dintre oameni au fost testați pozitiv la începutul lunii noiembrie. Însă numărul cazurilor a ajuns la un procent de 6% în decurs de doar două săptămâni și la 16% până miercuri, pe 1 decembrie, la aproximativ o lună distanță de la depistarea Omicron.

„Descoperirea a stârnit îngrijorări cu privire la faptul că suntem în fața unei noi creșteri a cazurilor”, le-a declarat Glass jurnaliștilor de la CNN.

Prima imagine a variantei Omicron evidenţiază numărul semnificativ mai mare de mutaţii comparativ cu Delta. Sursă Foto: agi.it

Trei săptămâni mai târziu, ceea ce oamenii de știință din Africa de Sud au descoperit, urma să fie cunoscut în întreaga lume ca varianta Omicron a coronavirusului descoperit în Wuhan la sfârșitul lui 2019.

Creșterea numărului de cazuri din Gauteng a stârnit îngrijorări și la Network for Genomics Surveillance in South Africa (NGS-SA), iar directorul acestei instituții, Tulio de Oliveira, a convocat o întâlnire pe data de 23 noiembrie pentru a dezbate această situație. „Am auzit de la un membru al rețelei noastre că un laborator privat, Lancet Laboratories, a trimis șase genomuri ale unui virus cu foarte multe mutații. Și, când ne-am uitat la genom, am devenit destul de îngrijorați”, a declarat ulterior acesta.

Tulio de Oliveira a observat apoi că în mai puțin de două săptămâni, noua variantă domina toate infecțiile cu COVID-19 din Africa de Sud.

Originea Omicron este un mister

Nu se știe încă unde și când a apărut pentru prima dată tulpina Omicron. Nu există un „Pacient Zero” identificabil, adică o primă persoană despre care se știe că a fost infectată cu această nouă variantă.

„Nu putem să evaluăm de unde provine Omicron”, a transmis directorul Centrului African pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, John Nkengasong, pe 30 noiembrie. „Primele cazuri au fost recunoscute și identificate în Botswana și, ulterior, în Africa de Sud”, a mai spus John Nkengasong, subliniind însă că „identificarea într-un loc a unui virus, a unei noi tulpini sau a unei noi variante nu înseamnă neapărat că a venit de acolo”.

„Apariția Omicron ar putea fi o consecință a unui focar de infecții care a apărut probabil în unele părți din Africa Subsahariană, unde nu se desfășoară o supraveghere genomică foarte atentă, iar rata de vaccinare este scăzută”, a precizat Michael Head, cercetător în sănătatea globală la Universitatea din Southampton.

La rândul său, Trevor Bedford, cercetător în cadrul Departamentului de Epidemiologie la Universitatea din Washington, a declarat că, pe baza analizei genomice din Botswana și Africa de Sud, „varianta Omicron a apărut probabil mult mai devreme decât atunci când a fost descoperită, cel mai probabil la începutul lunii octombrie”.

Kristian G. Andersen, virolog la Laboratorul Andersen din California, a avut o opinie similară, scriind pe twitter că „putem estima că, pe baza diversității genomurilor prelevate, majoritatea estimărilor ne arată că Omicron este relativ tânăr”.

De ce acumulează virusul mutații și cum s-ar fi dezvoltat varianta Omicron

Pe parcursul infecției, virusul trebuie să facă miliarde și miliarde de copii ale codului său genetic. Uneori, în procesul de replicare apar și erori iar unele „litere” sunt „copiate” greșit. SARS-CoV-2 are mecanisme pentru a corecta majoritatea erorilor de copiere, dar nici aceste mecanisme nu pot funcționa perfect, iar unele mutații mai scapă, potrivit The New York Times.

Majoritatea mutațiilor au un efect minor sau inexistent asupra biologiei virusului și nu prezintă decât interes epidemiologic. Dar dacă aceste mutații apărute întâmplator îi oferă virusului un avantaj, ceea ce ar însemna o transmisibilitate mai mare și capacitatea de a „ocoli” o parte din mecanismele de protecție ale organismului.

În general, mutațiile se acumulează una câte una și pot fi urmărite pe multiple generații virale până la apariția unei variante dominante. Oamenii de știință care lucrează în epidemiologie moleculară alcătuiesc arbori filogenetici prin care urmăresc gradul de „înrudire” dintre virusurile din diferite probe secvențiate (similari arborilor genealogici prin care oamenii își trasează legăturile de familie).

La Omicron și la unele variante virale anterioare lipsesc mai multe generații de legătură. Teoriile principale în momentul de față sunt că:

Tulpinile virale din aceste generații de legătură ar fi putut circula pentru mai mult timp în zone cu capacitate insuficientă de secvențiere pentru a le detecta, acumulând mutații;

Virusul a evoluat într-o gazdă care nu a putut elimina infecția pentru o perioadă mai mare de timp (luni de zile), suficient pentru a acumula toate mutațiile observate înainte de a se transmite mai departe.

Este dificil de spus în momentul de față dacă varianta Omicron produce forme mai ușoare sau mai severe de COVID-19 din cauza numărului mic de cazuri înregistrate și a timpului scurt de când aceasta a fost descoperită. De la infecție la dezvoltarea unei forme severe a bolii durează, în general, peste o săptămână iar majoritatea cazurilor identificate până acum sunt la persoane tinere cu risc mai mic de evoluție severă a COVID-19. Însă, scrie The Guardian, toate variantele SARS-CoV-2 de până acum au fost asociate cu un risc semnificativ de evoluție severă a bolii.

Călătoriile sunt calea cea mai ușoară prin care se transmite Omicron

Creșterea numărului de infecții la începutul lunii noiembrie ar fi putut pregăti terenul pentru numeroasele cazuri de Omicon care sunt acum identificate în alte părți ale lumii. Majoritatea cazurilor internaționale urmărite de CNN până la sfârșitul lunii noiembrie au implicat persoane care au călătorit din sau prin Africa de Sud sau din sau prin Mozambic, Malawi, Botswana și Namibia.

Spre exemplu, pe 11 noiembrie, patru străini care au părăsit Botswana au fost testați pozitiv pentru coronavirus. Pe 24 noiembrie, aceștia au fost informați de Ministerul Sănătății din Botswana că sunt infectați cu varianta Omicron.

Tot pe 11 noiembrie, un bărbat de 36 de ani din Hong Kong a ajuns acasă după o călătorie de 20 de zile în Africa de Sud. Acesta a trecut și prin Qatar. Două zile mai târziu, în timp ce se afla în carantină, a fost testat pozitiv cu COVID-19. Secvențierea genomului a confirmat că este vorba de varianta Omicron.

De asemenea, CNN a analizat datele disponibile public până acum și a descoperit că aproximativ 90% dintre infecțiile cu Omicron înregistrate până în prezent în Europa au implicat persoane care au călătorit prin sau dinspre Africa de Sud.

Cu toate acestea, secvențierea este în multe țări destul de limitată. Doar un procent foarte mic dintre testele COVID sunt supuse secvențierii, un proces care durează mai mult decât un simplu test.

Nu toate indiciile despre originea Omicron duc spre sudul Africii

În timp ce unele dintre persoanele care au călătorit în sudul Africii au purtat cu siguranță varianta până în locul în care s-au întors, există și situații diferite. Una dintre acestea implică o femeie din Belgia, care a călătorit în Egipt prin Turcia. Aceasta a ajuns acasă pe 11 noiembrie și a fost testată pozitiv cu Omicron abia 10 zile mai târziu.

Totodată, mai multe cazuri confirmate în Canada au fost asociate călătoriilor în Nigeria. Pe 1 Decembrie, a fost identificat un caz de Omicron în Arabia Saudită la un cetățean care călătorise în nordul Africii. La rândul său, un medic israelian a fost testat pozitiv cu Omicron când a ajuns acasă de la o conferință la care a participat la Londra. Acesta nu a călătorit recent în Africa de Sud.

În Scoția, niciunul dintre cele nouă cazuri de Omicron raportate pe 30 noiembrie nu aveau un istoric de călătorie. În schimb, toate persoanele participaseră la un eveniment comun în 20 noiembrie. Prim-ministrul scoțian Nicola Sturgeon a spus că „lipsa informațiilor privind posibilele călătorii în străinătate asociată cu aceste cazuri sugerează că există o transmisie comunitară a Omicron în Scoția.”

Aceasta a mai subliniat că este puțin probabil ca aceste cazuri să fie rezultatul interacțiunii directe de la conferința COP26 privind schimbările climatice, care a avut loc la Glasgow în perioada 31 octombrie - 12 noiembrie.

Devine clar că, oricum ar fi ajuns în Europa, Omicron a fost prezent pe continent o mare parte din luna noiembrie. În Olanda, institutul de sănătate RIVM a declarat că a detectat Omicron în mostre care datează din 19 și 23 noiembrie. Acestea au fost reperate cu mai mult de o săptămână înainte ca pasagerii unui zbor KLM care sosea din Johannesburg să fie identificați ca fiind primele cazuri cunoscute de Omicron din Țările de Jos.

„Nu este încă clar dacă persoanele în cauză, cele ale căror mostre datau din perioada 19 - 23 noiembrie, au fost și în Africa de Sud”, a informat marți RIVM.

Specialiștii spun că mai sunt multe informații de descoperit despre noua variantă de coronavirus denumită „Omicron”, iar în următoarele luni trebuie să se facă eforturi pentru a se găsi răspunsuri la întrebări precum:

Cât de repede se poate răspândi Omicron?

Poate evita sau anula răspunsul imunitar generat de vaccinurile existente împotriva COVID-19?

Va avea ca rezultat doar simptome ușoare pentru majoritatea celor infectați?

Deocamdată, varianta „Delta” rămâne tulpina dominantă, reprezentând 99,8% din secvențierile globale încărcate în baza de date GISAID, potrivit celui mai recent buletin informativ al OMS. Însă, acest buletin notează, de asemenea, că „Africa de Sud, unde Omicron a fost detectat pentru prima dată, a cunoscut recent o creștere bruscă a numărului de cazuri în mai multe provincii, care coincide cu detectarea variantei Omicron”.

În ultimele două săptămâni, Africa de Sud a trecut de la o medie săptămânală de 290 de cazuri pe zi la aproape 3.800 de cazuri zilnice. Miercuri, autoritățile au raportat 8.561 de cazuri noi la nivel național. Autoritățile au spus că trei sferturi din testele pozitive din provincia Gauteng sunt asociate variantei Omicron.

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a spus săptămâna aceasta că „avem încă mai multe întrebări decât răspunsuri despre efectul Omicron asupra transmiterii, severitatea bolii și eficacitatea testelor, terapiilor și vaccinurilor”.

Până când se vor găsi răspunsuri, lumea se confruntă cu o nouă variantă a coronavirusului, care s-a răspândit deja în aproape treizeci de țări de pe patru continente.

luni, 6 decembrie 2021563
SKINMED CLINIC, Centrul de Excelență Dermatologie București
IATĂ ce MĂSURI TREBUIE să RESPECTĂM!
GANDUL.RO
Ultima dorință a lui Ceaușescu înainte să moară! Bărbatul care i-a executat, dezvăluiri șocante
Comentarii
mai mult...Sănătate
22 ian 01:35SănătateAsistență stomatologică gratuită pentru elevii, preșcolarii și studenții din Constanța

La cabinetele școlare stomatologice din Constanța se poate prezenta orice preșcolar, elev sau student care urmează...462

22 ian 00:00SănătateValeriu Gheorghiţă: Rata de vaccinare la populaţia eligibilă de peste 12 ani este de 47,5%243
22 ian 00:00SănătateAmalia Şerban: Tratamentul cu Favipiravir poate fi accesat în farmaciile cu circuit deschis cu prescripţie284
22 ian 00:00SănătateGheorghiţă: Protecţia după booster faţă de infecţia cu Omicron creşte la 60%, faţă de cazuri severe - la 90%

Preşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea anti-COVID, Valeriu Gheorghiţă,...253

22 ian 01:43SănătateSpitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti va deveni un centru medical integrat de importanţă internaţională251
22 ian 00:00SănătateIrimia (FABC): Cancerul nu trebuie să mai fie perceput ca o sentinţă la moarte, ci ca o boală cronică tratabilă245
22 ian 00:00SănătateINSP a actualizat definiţiile de caz pentru COVID-19

Institutul Naţional de Sănătate Publică a actualizat, joi, definiţiile de caz pentru sindromul respirator acut cu...267

22 ian 01:33SănătateRaed Arafat REFUZĂ categoric eliminarea CERTIFICATULUI VERDE584
22 ian 23:18SănătateRaed Arafat: Vaccinarea anti-COVID rămâne soluţia pentru a evita îmbolnăvirea gravă332
22 ian 01:35SănătateInfecțiile rezistente la medicamente au ucis în 2019 mai mulți oameni decât HIV/SIDA sau malaria

Infecţiile provocate de bacterii rezistente la multiple antibiotice au fost răspunzătoare în 2019 de peste 1,2...308

22 ian 01:37SănătateSpitalul Județean Constanța, NOI echipamente medicale destinate copiilor cu afecțiuni neurologice634
22 ian 00:08SănătateTusea și durerea în gât, frecvente în infecția COVID350
Vremea
-1.6°-1.6° - 0.1° duminică, 23 ianuarie 2022
ConstanțaUmiditate: 63%
Vânt: 9.17 m/s
Presiune: 1020 milibari

Loto
6/494628487314
5/401091916407
joker30152352910
Horoscop
mai mult...SPSportRT
23 ian 00:00SportSCM Râmnicu Vâlcea, victorie pe terenul echipei Chambray

Echipa SCM Râmnicu Vâlcea a învins sâmbătă, în deplasare, formaţia Chambray Touraine Handball, scor 26-25...191

23 ian 00:00SportCSU Craiova, victorie la limită cu Rapid București

CSU Craiova s-a impus acasă, sâmbătă, cu scorul de 1-0, în fața echipei Rapid București, în primul derby al...208

23 ian 00:00SportGeorge Pușcaș a înscris un gol, dar Reading a pierdut (3-4 vs Huddersfield)

George Pușcaș a marcat un gol pentru Reading în meciul pierdut, sâmbătă, pe teren propriu, cu Huddersfield, scor...139

23 ian 00:00SportLiga Campionilor, handbal (f): CSM București, victorie cu Borussia Dortmund

Campioana României la handbal feminin, CSM Bucureşti, a învins sâmbătă, pe teren propriu, formaţia Borussia...225

Local
22 ian 21:28LocalPROIECT împotriva VIOLENȚEI din ȘCOLI, inițiat de IPJ Constanța

În această săptămână, polițiștii Biroului Siguranță Școlară, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar...585

22 ian 21:41LocalConsiliul Județean Constanța, convocat în ședință. Iată ordinea de zi

Consiliul Județean Constanța va fi convocat în ședință ordinară pe data de 28 ianuarie a.c., la ora 13.00....625

22 ian 21:41LocalPOLIȚIA, ACTIVITĂȚI de PREVENIRE a AGRESIUNILOR SEXUALE asupra MINORILOR

368

22 ian 21:27LocalCoronavirus: Polițiștii constănțeni au aplicat AMENZI în valoare de 16.000 de lei, în ultimele 24 de ore

Forțele cu atribuții în domeniul ordinii și siguranței publice continuă să acționeze, în contextul prevenirii...454

22 ian 21:27LocalCoronavirus la Constanța: 2.436 de persoane, în carantină, și 4.550, izolate la domiciliu

De la debutul pandemiei cu noul coronavirus, la nivelul județului Constanța au fost confirmate 76.693 de persoane...447

22 ian 21:27LocalÎncă un DECES, din cauza COVID-19, la Constanța. Persoana era nevaccinată

Până vineri, 21 ianuarie a.c., 59.477 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat, la...621

22 ian 13:35LocalCÂT COSTĂ un SEJUR ROMANTIC, pe LITORAL, de ZIUA ÎNDRĂGOSTIȚILOR!

Regimul hotelier deschide larg ușile pentru Ziua Îndrăgostiților. Aceștia au afișat deja ofertele pentru clienți,...731

22 ian 21:41LocalBEȚI și FĂRĂ PERMIS, pe drumurile din Constanța

La data de 20 ianuarie a.c., în jurul orei 7.50, polițiști din cadrul Secției 5 Rurală Cogealac au identificat un...569

22 ian 21:42LocalRAZII în CONSTANȚA: AMENZI pe BANDĂ RULANTĂ!

549

Politică
22 ian 00:06PoliticăNicușor Dan critică în termeni duri greva STB: 'E irațională și nu o înțeleg'

Primarul Capitalei Nicușor Dan a criticat vineri comportamentul angajaților STB care continuă greva. El a spus că...368

22 ian 00:07PoliticăCâciu: În două săptămâni vom avea o analiză privind supraimpozitarea furnizorilor de energie

Ministrul Finanţelor Adrian Câciu a anunțat la Digi24 că în următoarele săptămâni va fi efectuată o analiză...316

22 ian 00:10PoliticăJoe Biden: Orice intrare a unor trupe ruse în Ucraina, considerată o 'invazie'

560

Interviuri
5 ian 00:16InterviuriCOȘA: Voi COLABORA foarte BINE cu Marilena DRAGNEA! VIDEO

Prefectul județului Constanța, Silviu Coșa, s-a aflat în studioul REPLICA, marți, 4 ianuarie a.c., pentru a discuta...3594

21 dec 00:06InterviuriIulian SOCEANU: Până în primăvară GAZELE vor fi puse în FUNCȚIUNE! Video

Primarul orașului Techirghiol, Iulian Soceanu, s-a aflat în studioul Replica, luni, 20 decembrie, pentru discuta...5256

21 dec 00:06InterviuriCÎRJALIU, despre CIOBANU: Tu ești un MINCINOS și un zero BARAT! Video

4144

14 dec 00:25InterviuriSTELIAN Ion: PREDOIU e LEGAT de mâini și de picioare, direcționat unde vor alți POLITICIENI! Video (I)

Stelian Ion, fostul ministru constănțean al Justiției, a acordat un interviu cotidianului Replica, în care a vorbit...3512

11 dec 00:30InterviuriCHIȚAC: Nu pot să îmi imaginez PUZ-ul Peninsulei fără PORTUL TOMIS! VIDEO

Primarul Constanței, Vergil CHIȚAC, a ținut vineri, 10 decembrie, audiențe direct din studioul Replica. Edilul a...8550

10 dec 00:32InterviuriÎNGRIJIREA persoanelor VÂRSTNICE la DOMICILIU prinde contur! Video

4660

Monden
22 ian 00:00MondenCardi B a declarat că va suporta cheltuielile funeraliilor celor 17 victime ale incendiului din Bronx, New York

Cântăreaţa rap americană Cardi B s-a angajat să suporte cheltuielile funeraliilor celor 17 victime ale incendiului...339

22 ian 00:00MondenBritney Spears îi cere surorii sale să nu mai facă uz de numele său pentru a-şi promova cartea

Britney Spears i-a cerut surorii sale, Jamie Lynn Spears, să înceteze să mai facă uz de numele său pentru a-şi...278

22 ian 00:00MondenElton John şi-a reluat turneul de adio după doi ani de pauză

229

22 ian 00:00MondenUn stop cardiac şi un cancer de prostată, cauzele morţii lui Sidney Poitier

Un stop cardiac, combinat cu un cancer de prostată şi Alzheimer, au fost motivele care au provocat moartea, la 6...304

22 ian 00:08MondenAlex Bodi, scene exagerate de gelozie din cauza fostului Dariei Radionova!

Alex Bodi s-a certat cu Daria Radionova din cauza unor postări de pe Instagram. Ce l-a scos, de fapt, din sărite pe...656

22 ian 02:01MondenPrințul Andrew s-a retras din viața virtuală

317

Mapamond
22 ian 01:59MapamondCurtea Supremă, lovitură decisivă pentru Donald Trump

Curtea Supremă a deschis calea pentru transferul documentelor legate de acţiunile preşedintelui Donald Trump din 6...533

22 ian 01:56MapamondCasa Albă amenință direct Rusia, dacă invadează Ucraina

Casa Albă a promis un răspuns dur dacă trupele ruse vor intra în Ucraina, grăbindu-se să clarifice remarcile...387

22 ian 01:57MapamondKim Jong Un își anunță generalii că va începe un conflict militar cu SUA

1415

22 ian 01:58MapamondFranța vrea să trimită trupe în România, în contextul conflictului Rusia-Ucraina

Emanuel Macron a anunțat miercuri disponibilitatea Franței de a participa cu o prezență militară avansată a NATO...952

22 ian 01:54MapamondUn grup cu ramificații în România şi Italia a DETURNAT sute de mii de euro din fonduri UE

Un grup infracţional va fi tras la răspundere în România pentru că a deturnat sute de mii de euro din fondurile UE...658

22 ian 00:10MapamondSerghei Riabkov: Nu există riscul unui război pe scară largă în Europa

351

Sănătate
22 ian 00:00SănătateINSP a actualizat definiţiile de caz pentru COVID-19

Institutul Naţional de Sănătate Publică a actualizat, joi, definiţiile de caz pentru sindromul respirator acut cu...267

22 ian 01:33SănătateRaed Arafat REFUZĂ categoric eliminarea CERTIFICATULUI VERDE

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, consideră că folosirea certificatului COVID la...584

22 ian 23:18SănătateRaed Arafat: Vaccinarea anti-COVID rămâne soluţia pentru a evita îmbolnăvirea gravă

332

22 ian 01:35SănătateInfecțiile rezistente la medicamente au ucis în 2019 mai mulți oameni decât HIV/SIDA sau malaria

Infecţiile provocate de bacterii rezistente la multiple antibiotice au fost răspunzătoare în 2019 de peste 1,2...308

22 ian 01:37SănătateSpitalul Județean Constanța, NOI echipamente medicale destinate copiilor cu afecțiuni neurologice

Orchid, o companie care asigură servicii de mentenanță și instalare turbine eoliene, cu proiecte în România și...634

22 ian 00:08SănătateTusea și durerea în gât, frecvente în infecția COVID

350

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT