rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 18 august
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Cum a fost descoperită varianta „Omicron” de oamenii de știință din Africa de Sud

Noua variantă a coronavirusului, cunoscută ca Omicron, a fost identificată prima dată în Africa de Sud. În primele zile ale lunii noiembrie, tehnicienii de laborator de la Laboratoarele Lancet din Pretoria, Africa de Sud, au descoperit câteva caracteristici neobișnuite în mostrele pe care le testau pentru coronavirus. În esență, lipsea o genă din ceea ce ar fi reprezentat un profil normal al genomului virusului SARS-CoV-2. Testele RT-PCR nu au detectat una dintre țintele cercetate, iar oamenii de știință și-au dat seama că virusul care a generat pandemia de COVID-19 s-a schimbat, notează CNN, citat de digi24.ro

La doar câteva zile mai târziu, același fenomen a fost raportat la Departamentul de Patologie Moleculară al celor de la Lancet din Johannesburg. Dr. Allison Glass, patolog în cadrul instituției, a spus că descoperirea a coincis cu o creștere a cazurilor testate pozitiv cu Covid-19 în anumite părți ale Africii de Sud.

În provincia Gauteng, care include orașul Johannesburg, mai puțin de 1% dintre oameni au fost testați pozitiv la începutul lunii noiembrie. Însă numărul cazurilor a ajuns la un procent de 6% în decurs de doar două săptămâni și la 16% până miercuri, pe 1 decembrie, la aproximativ o lună distanță de la depistarea Omicron.

„Descoperirea a stârnit îngrijorări cu privire la faptul că suntem în fața unei noi creșteri a cazurilor”, le-a declarat Glass jurnaliștilor de la CNN.

Prima imagine a variantei Omicron evidenţiază numărul semnificativ mai mare de mutaţii comparativ cu Delta. Sursă Foto: agi.it

Trei săptămâni mai târziu, ceea ce oamenii de știință din Africa de Sud au descoperit, urma să fie cunoscut în întreaga lume ca varianta Omicron a coronavirusului descoperit în Wuhan la sfârșitul lui 2019.

Creșterea numărului de cazuri din Gauteng a stârnit îngrijorări și la Network for Genomics Surveillance in South Africa (NGS-SA), iar directorul acestei instituții, Tulio de Oliveira, a convocat o întâlnire pe data de 23 noiembrie pentru a dezbate această situație. „Am auzit de la un membru al rețelei noastre că un laborator privat, Lancet Laboratories, a trimis șase genomuri ale unui virus cu foarte multe mutații. Și, când ne-am uitat la genom, am devenit destul de îngrijorați”, a declarat ulterior acesta.

Tulio de Oliveira a observat apoi că în mai puțin de două săptămâni, noua variantă domina toate infecțiile cu COVID-19 din Africa de Sud.

Originea Omicron este un mister

Nu se știe încă unde și când a apărut pentru prima dată tulpina Omicron. Nu există un „Pacient Zero” identificabil, adică o primă persoană despre care se știe că a fost infectată cu această nouă variantă.

„Nu putem să evaluăm de unde provine Omicron”, a transmis directorul Centrului African pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, John Nkengasong, pe 30 noiembrie. „Primele cazuri au fost recunoscute și identificate în Botswana și, ulterior, în Africa de Sud”, a mai spus John Nkengasong, subliniind însă că „identificarea într-un loc a unui virus, a unei noi tulpini sau a unei noi variante nu înseamnă neapărat că a venit de acolo”.

„Apariția Omicron ar putea fi o consecință a unui focar de infecții care a apărut probabil în unele părți din Africa Subsahariană, unde nu se desfășoară o supraveghere genomică foarte atentă, iar rata de vaccinare este scăzută”, a precizat Michael Head, cercetător în sănătatea globală la Universitatea din Southampton.

La rândul său, Trevor Bedford, cercetător în cadrul Departamentului de Epidemiologie la Universitatea din Washington, a declarat că, pe baza analizei genomice din Botswana și Africa de Sud, „varianta Omicron a apărut probabil mult mai devreme decât atunci când a fost descoperită, cel mai probabil la începutul lunii octombrie”.

Kristian G. Andersen, virolog la Laboratorul Andersen din California, a avut o opinie similară, scriind pe twitter că „putem estima că, pe baza diversității genomurilor prelevate, majoritatea estimărilor ne arată că Omicron este relativ tânăr”.

De ce acumulează virusul mutații și cum s-ar fi dezvoltat varianta Omicron

Pe parcursul infecției, virusul trebuie să facă miliarde și miliarde de copii ale codului său genetic. Uneori, în procesul de replicare apar și erori iar unele „litere” sunt „copiate” greșit. SARS-CoV-2 are mecanisme pentru a corecta majoritatea erorilor de copiere, dar nici aceste mecanisme nu pot funcționa perfect, iar unele mutații mai scapă, potrivit The New York Times.

Majoritatea mutațiilor au un efect minor sau inexistent asupra biologiei virusului și nu prezintă decât interes epidemiologic. Dar dacă aceste mutații apărute întâmplator îi oferă virusului un avantaj, ceea ce ar însemna o transmisibilitate mai mare și capacitatea de a „ocoli” o parte din mecanismele de protecție ale organismului.

În general, mutațiile se acumulează una câte una și pot fi urmărite pe multiple generații virale până la apariția unei variante dominante. Oamenii de știință care lucrează în epidemiologie moleculară alcătuiesc arbori filogenetici prin care urmăresc gradul de „înrudire” dintre virusurile din diferite probe secvențiate (similari arborilor genealogici prin care oamenii își trasează legăturile de familie).

La Omicron și la unele variante virale anterioare lipsesc mai multe generații de legătură. Teoriile principale în momentul de față sunt că:

Tulpinile virale din aceste generații de legătură ar fi putut circula pentru mai mult timp în zone cu capacitate insuficientă de secvențiere pentru a le detecta, acumulând mutații;

Virusul a evoluat într-o gazdă care nu a putut elimina infecția pentru o perioadă mai mare de timp (luni de zile), suficient pentru a acumula toate mutațiile observate înainte de a se transmite mai departe.

Este dificil de spus în momentul de față dacă varianta Omicron produce forme mai ușoare sau mai severe de COVID-19 din cauza numărului mic de cazuri înregistrate și a timpului scurt de când aceasta a fost descoperită. De la infecție la dezvoltarea unei forme severe a bolii durează, în general, peste o săptămână iar majoritatea cazurilor identificate până acum sunt la persoane tinere cu risc mai mic de evoluție severă a COVID-19. Însă, scrie The Guardian, toate variantele SARS-CoV-2 de până acum au fost asociate cu un risc semnificativ de evoluție severă a bolii.

Călătoriile sunt calea cea mai ușoară prin care se transmite Omicron

Creșterea numărului de infecții la începutul lunii noiembrie ar fi putut pregăti terenul pentru numeroasele cazuri de Omicon care sunt acum identificate în alte părți ale lumii. Majoritatea cazurilor internaționale urmărite de CNN până la sfârșitul lunii noiembrie au implicat persoane care au călătorit din sau prin Africa de Sud sau din sau prin Mozambic, Malawi, Botswana și Namibia.

Spre exemplu, pe 11 noiembrie, patru străini care au părăsit Botswana au fost testați pozitiv pentru coronavirus. Pe 24 noiembrie, aceștia au fost informați de Ministerul Sănătății din Botswana că sunt infectați cu varianta Omicron.

Tot pe 11 noiembrie, un bărbat de 36 de ani din Hong Kong a ajuns acasă după o călătorie de 20 de zile în Africa de Sud. Acesta a trecut și prin Qatar. Două zile mai târziu, în timp ce se afla în carantină, a fost testat pozitiv cu COVID-19. Secvențierea genomului a confirmat că este vorba de varianta Omicron.

De asemenea, CNN a analizat datele disponibile public până acum și a descoperit că aproximativ 90% dintre infecțiile cu Omicron înregistrate până în prezent în Europa au implicat persoane care au călătorit prin sau dinspre Africa de Sud.

Cu toate acestea, secvențierea este în multe țări destul de limitată. Doar un procent foarte mic dintre testele COVID sunt supuse secvențierii, un proces care durează mai mult decât un simplu test.

Nu toate indiciile despre originea Omicron duc spre sudul Africii

În timp ce unele dintre persoanele care au călătorit în sudul Africii au purtat cu siguranță varianta până în locul în care s-au întors, există și situații diferite. Una dintre acestea implică o femeie din Belgia, care a călătorit în Egipt prin Turcia. Aceasta a ajuns acasă pe 11 noiembrie și a fost testată pozitiv cu Omicron abia 10 zile mai târziu.

Totodată, mai multe cazuri confirmate în Canada au fost asociate călătoriilor în Nigeria. Pe 1 Decembrie, a fost identificat un caz de Omicron în Arabia Saudită la un cetățean care călătorise în nordul Africii. La rândul său, un medic israelian a fost testat pozitiv cu Omicron când a ajuns acasă de la o conferință la care a participat la Londra. Acesta nu a călătorit recent în Africa de Sud.

În Scoția, niciunul dintre cele nouă cazuri de Omicron raportate pe 30 noiembrie nu aveau un istoric de călătorie. În schimb, toate persoanele participaseră la un eveniment comun în 20 noiembrie. Prim-ministrul scoțian Nicola Sturgeon a spus că „lipsa informațiilor privind posibilele călătorii în străinătate asociată cu aceste cazuri sugerează că există o transmisie comunitară a Omicron în Scoția.”

Aceasta a mai subliniat că este puțin probabil ca aceste cazuri să fie rezultatul interacțiunii directe de la conferința COP26 privind schimbările climatice, care a avut loc la Glasgow în perioada 31 octombrie - 12 noiembrie.

Devine clar că, oricum ar fi ajuns în Europa, Omicron a fost prezent pe continent o mare parte din luna noiembrie. În Olanda, institutul de sănătate RIVM a declarat că a detectat Omicron în mostre care datează din 19 și 23 noiembrie. Acestea au fost reperate cu mai mult de o săptămână înainte ca pasagerii unui zbor KLM care sosea din Johannesburg să fie identificați ca fiind primele cazuri cunoscute de Omicron din Țările de Jos.

„Nu este încă clar dacă persoanele în cauză, cele ale căror mostre datau din perioada 19 - 23 noiembrie, au fost și în Africa de Sud”, a informat marți RIVM.

Specialiștii spun că mai sunt multe informații de descoperit despre noua variantă de coronavirus denumită „Omicron”, iar în următoarele luni trebuie să se facă eforturi pentru a se găsi răspunsuri la întrebări precum:

Cât de repede se poate răspândi Omicron?

Poate evita sau anula răspunsul imunitar generat de vaccinurile existente împotriva COVID-19?

Va avea ca rezultat doar simptome ușoare pentru majoritatea celor infectați?

Deocamdată, varianta „Delta” rămâne tulpina dominantă, reprezentând 99,8% din secvențierile globale încărcate în baza de date GISAID, potrivit celui mai recent buletin informativ al OMS. Însă, acest buletin notează, de asemenea, că „Africa de Sud, unde Omicron a fost detectat pentru prima dată, a cunoscut recent o creștere bruscă a numărului de cazuri în mai multe provincii, care coincide cu detectarea variantei Omicron”.

În ultimele două săptămâni, Africa de Sud a trecut de la o medie săptămânală de 290 de cazuri pe zi la aproape 3.800 de cazuri zilnice. Miercuri, autoritățile au raportat 8.561 de cazuri noi la nivel național. Autoritățile au spus că trei sferturi din testele pozitive din provincia Gauteng sunt asociate variantei Omicron.

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a spus săptămâna aceasta că „avem încă mai multe întrebări decât răspunsuri despre efectul Omicron asupra transmiterii, severitatea bolii și eficacitatea testelor, terapiilor și vaccinurilor”.

Până când se vor găsi răspunsuri, lumea se confruntă cu o nouă variantă a coronavirusului, care s-a răspândit deja în aproape treizeci de țări de pe patru continente.

luni, 6 decembrie 2021693
GANDUL.RO
Înșelătorie cu nunta lui George Simion! Cum sunt păcăliți românii
Comentarii
mai mult...Sănătate
18 aug 00:00SănătateMedicul Monica Pop anunță că românii care iau iodură de potasiu riscă boli grave

Medicul Monica Pop avertizează că mulți români și-au administrat deja pastile de iodură de potasiu fără să fi...254

18 aug 00:00SănătateOMS cere ajutorul publicului pentru a redenumi variola maimuței191
18 aug 00:00SănătateTrei alimente care te împiedică să slăbești334
18 aug 00:00SănătateCâtă sare trebuie să consumăm pe zi. Multă lume nu ştie şi greşește

Suntem preveniţi din toate sursele de pericolul la care ne supunem atunci când consumăm sare în exces. Din acest...281

18 aug 00:00SănătateAfacerile Antibiotice SA în primul semestru 2022 au depășit perioada similară a anului 2021202
18 aug 00:00SănătateProfesor universitar: Exercițiile fizice sunt la fel de eficiente împotriva coronavirusului ca vaccinurile220
18 aug 00:00SănătateStudiu unic în lume, referitor la sănătatea genunchiului şi recuperarea medicală prin practicarea Kangoo Jumps

Peste 80 de persoane s-au arătat dispuse să participe la un studiu unic în lume, referitor la sănătatea...238

18 aug 00:00SănătateAtenție unde călătoriți - un nou deces din cauza malariei, în Moldova216
18 aug 00:00SănătateMinisterul Sănătăţii: 274 de persoane cu COVID - internate la terapie intensivă;184
18 aug 00:00SănătatePistol: Achiziţia de vaccin hexavalent a fost încheiată; livrarea în ţară, de săptămâna viitoare

Vaccinul hexavalent a fost achiziţionat şi va fi livrat în ţară începând de săptămâna viitoare, a anunţat,...219

18 aug 00:00SănătateMinisterul Sănătăţii: 7.500 de cazuri noi de COVID-19205
18 aug 00:00SănătatePeste 3.400 de persoane au fost vaccinate anti-COVID în ultima săptămână192
Vremea
25.1°24.3° - 25.1° joi, 18 august 2022
ConstanțaUmiditate: 62%
Vânt: 3.82 m/s
Presiune: 1010 milibari

Loto
6/4916353727518
5/40262821243823
joker39265434019
Horoscop
mai mult...SPSportRT
18 aug 02:23SportSimona Halep s-a retras de la turneul de la Cincinnati

Simona Halep trebuia să joace cu Veronika Kudermetova în turul al doilea al turneului WTA 1000 de la Cincinnati, dar...943

18 aug 00:00SportSorana Cîrstea, eliminată în turul doi de la WTA Cincinnati

Sorana Cîrstea (40 WTA) a fost eliminată în turul secund al turneului de la Cincinnati, sportiva noastră fiind...265

18 aug 23:39SportNu va exista festivitate oficială la revenirea lui David Popovici în România. Motivul deciziei

David Popovici va reveni mâine în România, după Campionatele Europene de înot de la Roma, dar nu va exista o...1000

18 aug 23:39SportLovitură de teatru! David Popovici s-a retras din finala probei de 400 de metri liber

Antrenorul Adrian Rădulescu, împreună cu staff-ul tehnic, au decis să îl retragă pe David Popovici din finala de...1206

Local
18 aug 22:36LocalAți văzut această persoană? Sunați la 112!

La data de 16 august a.c., în jurul orei 15.00, polițiști din cadrul Postului de Poliție Agigea au fost sesizați cu...996

18 aug 22:38LocalAtenție, se oprește apa potabilă în mai multe zone din Constanța!

În vederea executării lucrărilor de sectorizare la nivelul rețelei de distribuție precum și remedierea avariei...4580

18 aug 22:38LocalAccident rutier cu victimă, la ieșire din Medgidia

711

18 aug 22:37LocalPlaja Tuzla va găzdui în acest weekend singurul festival de rock alternativ de la mare - Living Rock

Living Rock, singurul festival de rock alternativ de la mare, are loc între 19 și 21 august, pe una dintre cele mai...647

18 aug 22:37LocalEmigranți palestinieni, prinși în timp ce încercau să treacă granița fraudulos

Poliţiştii Secției 9 Poliție Rurală Topraisar au depistat, în localitatea Movila Verde, doi cetățeni...453

18 aug 22:36LocalMașini făcute praf, în urma unui accident rutier, în Tulcea

În cursul zilei de miercuri, 17 august a.c., jurul orei 10:40, prin apel la numărul unic de urgență 112, pompierii...755

18 aug 22:38LocalIncendiu la un tractor, lângă groapa de gunoi din Valu lui Traian

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitați să intervină miercuri, 17 august, în Valu lui Traian, lângă...431

18 aug 22:34LocalUn șofer a plonjat cu mașina în lac, în Mamaia Nord!

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitați să intervină, miercuri, 17 august, în Mamaia Nord, vizavi de...1674

18 aug 22:40LocalGarda de Mediu a aplicat amenzi pe bandă rulantă, pe litoral

990

Politică
18 aug 00:00PoliticăAlina Gorghiu: Întotdeauna este loc de mai bine pentru copiii din centrele rezidenţiale

Preşedintele Comisiei de anchetă a Senatului privind investigarea abuzurilor împotriva minorilor din centrele aflate...243

18 aug 00:00PoliticăUSR cere abrogarea ordonanţei de plafonare şi compensare: Schemele de tip Caritas vor fi plătite tot de noi

USR a solicitat, miercuri, abrogarea "urgentă" a ordonanţei privind plafonarea şi compensarea preţurilor la energie,...255

18 aug 00:00PoliticăJoi - şedinţă de Guvern; rectificarea bugetară - pe ordinea de zi

230

18 aug 00:00PoliticăStudiu despre partidul AUR în prestigioasa revistă Nature

Doi cercetători români publică în prestigioasa revistă Nature un studiu despre partidul AUR, intitulat Discursul...340

18 aug 00:00PoliticăPSD: Să ajungi să îţi conteşti propriile măsuri, asta înseamnă să fii userist

Partidul Social Democrat a criticat, miercuri, USR, susţinând că acest partid "îşi contestă propriile măsuri" şi...355

18 aug 00:00PoliticăUSR, acuzații neverosimile la adresa lui Alexandru Rafila

474

Interviuri
23 iun 00:14InterviuriCristian Cîrjaliu circulă cu mașina electrică, ca să facă economie la combustibil. Video

Cristian Cîrjaliu, primarul din Agigea, a revenit în studioul Replica pentru a dezbate subiecte de interes local și...3659

21 iun 00:08InterviuriEugen Teodorovici se pregătește pentru președinția României. Video

Eugen Teodorovici a vorbit, în partea a doua a interviului acordat ziarului Replica, despre liberalizarea pieței...2930

20 iun 00:03InterviuriBombă! Eugen Teodorovici: Spitalul Județean Constanța nu e sigur; la primul cutremur, pică! Video

5057

24 mai 00:05InterviuriCristinel Dragomir: PSD Constanța nu mai există din vina celor care îl conduc! Video

A fost două mandate vicepreședintele Consiliului Județean Constanța, dar și președinte interimar, după reținerea...5424

20 mai 00:11InterviuriLungoci: Făgădău a fost un bun manager, despre Mazăre am o reţinere... Video

Deputatul PSD, Lucian Lungoci, s-a aflat în studioul Replica de Constanţa, joi, 19 mai, unde a discutat despre legea...4232

19 mai 00:12InterviuriMohammad Murad: Nu m-am predat lui Cristian Radu și nu mă voi preda! VIDEO

8549

Monden
18 aug 00:00MondenSerialul turcesc Infidelul, difuzat de miercuri la Kanal D

Fanii serialelor turceşti vor putea urmări, de miercuri, „Infidelul” („Sadakatsiz”), la Kanal D, potrivit...309

18 aug 00:00MondenSuperstarul producției 'The Flash' se internează din cauza problemelor de sănătate mintală

Ezra Miller, starul peliculei „The Flash”, se internează din cauza problemelor mintale, după ce a comis o serie de...255

18 aug 00:00MondenNetflix a publicat primul vizual pentru serialul regizat de Tim Burton despre Familia Addams

206

18 aug 20:35MondenVerdictul FBI! Arma lui Alec Baldwin nu se putea descărca accidental

Raportul FBI, în cazul armei utilizate de Alec Baldwin pe platourile de filmare, indică faptul că actorul ar fi tras...339

18 aug 00:00MondenMadonna și-a făcut de cap! Artista s-a sărutat cu două femei și a distribuit imaginile fanilor

Madonna a împlinit 64 de ani pe 16 august și a sărbătorit așa cum știe ea cel mai bine! De la petrecere nu au...266

18 aug 00:00MondenFostul soț al lui Britney Spears, condamnat la închisoare!

Primul soț al lui Britney Spears a fost condamnat pentru intrare prin efracție și hărțuire, după ce a apărut...235

18 aug 00:00MondenShow-ul Tu urmezi!, prezentat de Dan Negru, va începe în curând la Kanal D

Filmările la show-ul „Tu urmezi!”, un format internaţional prezentat de Dan Negru, au intrat în linie dreaptă....253

18 aug 00:00MondenViola Davis va fi personajul negativ din prequelul The Hunger Games

Actriţa Viola Davis va fi doctor Volumnia Gaul în prequelul „The Hunger Games”, potrivit anunţului făcut pe...196

18 aug 00:00MondenRegizorul Wolfgang Petersen, cunoscut pentru filmele "Troy" şi "The NeverEnding Story", a murit la 81 de ani

197

Mapamond
18 aug 00:00MapamondCanada: Influentul cardinal Marc Ouellet, o vreme favorit pentru a deveni Papă, este acuzat de agresiuni sexuale

Influentul cardinal Marc Ouellet, citat o vreme printre favoriţi pentru a deveni Papă, este acuzat de agresiuni...224

18 aug 00:00MapamondLondra aplică restricţii privind utilizarea apei

O serie de măsuri de restricţie a consumului de apă vor fi aplicate la Londra începând din 24 august, din cauza...225

18 aug 00:00MapamondNoua rachetă NASA, pregătită pentru lansarea către Lună peste 12 zile

200

18 aug 00:00MapamondTaiwanul îşi prezintă cel mai avansat avion de luptă după manevrele chineze

Taiwanul şi-a prezentat miercuri cel mai avansat avion de luptă, F-16V, de fabricaţie americană şi echipat cu...284

18 aug 00:00MapamondUn prim caz de variola maimuţei, detectat în Iran

Un prim caz de variola maimuţei a fost detectat în Iran, la o femeie, a anunţat marţi Ministrul Sănătăţii,...190

18 aug 00:00MapamondRaport ONG: Internarea în spitale de psihiatrie, o practică larg răspândită în China pentru reprimarea disidenţilor

Internarea disidenţilor în spitale de psihiatrie fără nicio procedură legală rămâne o practică larg...190

18 aug 00:00MapamondRusia, sub presiune în Crimeea după două atacuri, care se presupune că ar fi fost efectuate de către ucraineni

Două atacuri care au vizat recent instalaţii militare ruseşti în Crimeea arată capacitatea Ucrainei de a lovi...221

18 aug 00:00MapamondNATO cere o inspecţie 'urgentă' a AIEA la centrala de la Zaporojie

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat miercuri că este "urgent" ca o "inspecţie" a Agenţiei...184

18 aug 00:00MapamondFSB, operațiune în forță împotriva unei organizații islamiste: șase oameni săltați

246

Sănătate
18 aug 00:00SănătateStudiu unic în lume, referitor la sănătatea genunchiului şi recuperarea medicală prin practicarea Kangoo Jumps

Peste 80 de persoane s-au arătat dispuse să participe la un studiu unic în lume, referitor la sănătatea...238

18 aug 00:00SănătateAtenție unde călătoriți - un nou deces din cauza malariei, în Moldova

În R. Moldova a fost înregistrat un nou caz de deces provocat de malarie. Anunțul a fost făcut de Agenția...216

18 aug 00:00SănătateMinisterul Sănătăţii: 274 de persoane cu COVID - internate la terapie intensivă;

184

18 aug 00:00SănătateCâtă sare trebuie să consumăm pe zi. Multă lume nu ştie şi greşește

Suntem preveniţi din toate sursele de pericolul la care ne supunem atunci când consumăm sare în exces. Din acest...281

18 aug 00:00SănătateAfacerile Antibiotice SA în primul semestru 2022 au depășit perioada similară a anului 2021

Afacerile companiei Antibiotice SA în primul semestru 2022 au depășit perioada similară a anului 2021. Antibiotice...202

18 aug 00:00SănătateProfesor universitar: Exercițiile fizice sunt la fel de eficiente împotriva coronavirusului ca vaccinurile

Medicul şi conferenţiarul universitar Bogdan-Alexandru Hagiu, de la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport a...220

18 aug 00:00SănătatePistol: Achiziţia de vaccin hexavalent a fost încheiată; livrarea în ţară, de săptămâna viitoare

Vaccinul hexavalent a fost achiziţionat şi va fi livrat în ţară începând de săptămâna viitoare, a anunţat,...219

18 aug 00:00SănătateMinisterul Sănătăţii: 7.500 de cazuri noi de COVID-19

Un număr de 7.500 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, cu...205

18 aug 00:00SănătatePeste 3.400 de persoane au fost vaccinate anti-COVID în ultima săptămână

192

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT