REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.7° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
16.7° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Cum am putea avea "mai mulţi Tokesi" în Parlamentul European. Ce zice deputatul-disident PSD, Diaconu

Cum am putea avea "mai mulţi Tokesi" în Parlamentul European. Ce zice deputatul-disident PSD, Diaconu

Replica API 24 martie 2014 | 00:00 174

Ieşirea PNL de la guvernare a lăsat un vid de putere pe care PSD s-a grăbit să-l "rezolve" printr-o mutare nu doar suprinzătoare, ci iritantă pentru majoritatea românilor: chemarea UDMR în Guvern. Toate "bune şi frumoase", numai că UDMR a pregătit, la rândul său, o altă surpriză de proporţii, printr-un document semnat la 21 martie a.c., de UDMR şi Partidul Civic Maghiar, militant activ pentru autonomia Ţinutului Secuiesc. Astfel, partidul pe care premierul Victor Ponta l-a etichetat ca extremist în iunie 2012, astăzi beneficiază de sprijin parlamentar şi guvernamental tocmai din partea lui Ponta! Mai mult, liderul UDMR şi, totodată, vicepremierul României, Kelemen Hunor, susţine că nu exclude ca "PCM să obţină conducerea unor instituţii aflate în subordinea Guvernului României". Până la momentul în care secesioniştii pun mâna şi pe alte instituţii ale statului, deputatul-disident al PSD, Bogdan Diaconu, a luat foc: "UDMR s-a aliat cu extremiştii de la PCM pentru autonomia invenţiei numite inut Secuiesc. PCM este o formaţiune care are ca scop principal ruperea unei bucăţi din România şi transformarea ei într-o enclavă etnică. UDMR îşi dă astfel arama pe faţă: nu e cu nimic mai bună decât formaţiunile făţiş extremiste, lucru pe care l-am spus de mult. Ruşine, UDMR! Sper ca românii să iasă masiv la vot şi să nu treceţi pragul la europarlamentare, ca să vă săturaţi să faceţi alianţe cu extremiştii, dovedind că şi voi aveţi tot atâta minte!", a declarat Diaconu.

De asemenea, Diaconu este cât de cât mulţumit de faptul că PCM nu intră, practic, la guvernare, însă este alarmant faptul că va intra în cursa pentru europarlamentare de pe un loc călduţ oferit cadou de Executiv. Mai mult, Diaconu consideră că, spre deosebire de români, maghiarii au un simţ al organizării în prag de alegeri, apelând la unitate, pentru a nu-şi fragmenta electoratul: "Din câte am înţeles, este doar o alianţă pentru europarlamentare, nu cred că au ajuns şi la guvernare via UDMR. Chiar şi aşa, bineînţeles că e de rău, pentru că PCM este un partid radical, asumat. Asta nu înseamnă că e altfel decât UDMR sau UDMR e altfel. Este o alianţă electorală pentru europarlamentare şi, dacă observăm un lucru interesant, tot timpul s-a făcut greşeala că unii sunt buni, alţii sunt răi, adică UDMR e bun sau PCM e rău. Dacă ne aducem aminte, întotdeauna, în prag de alegeri, s-au aliat şi au făcut front comun şi este o strategie. Întotdeauna, în perioadele electorale, s-au aliat ca să nu fragmenteze electoratul de etnie maghiară, să nu fie mai multe opţiuni. Ei sunt foarte buni matematiciani electorali, calculează foarte bine procentele electorale, nu o fac în ideea unui ideal foarte nobil. Eu cred că nesimţirea domnului Tokes nu poate fi egalată aşa uşor, dar ne putem aştepta", a menţionat Diaconu, pentru "Replica".

Bogdan Diaconu este cunoscut ca fiind vocea cea mai gălăgioasă la adresa politicienilor maghiari care militează pentru autonomia Ţinutului Secuiesc şi a declarat pentru Replica de Constanţa că nu va colabora niciodată, la nivel de Parlament, cu UDMR, pentru că "cooptarea UDMR la guvernare a fost o decizie politică, dar care nu poate mulţumi pe toată lumea". Diaconu se bucură în prezent de un succes fulminant în mediul online, ajungând pe locul 6 într-un clasament al politicienilor: "Vă mulţumesc pentru faptul că, prin contribuţia şi implicarea voastră, această pagină a ajuns pe locul 6 la conturi de Facebook politice, depăşind cu mult conturile lui Oprescu, Antonescu sau Mircea Geoană. E o dovadă a faptului că românismul e mai important decât politica şi că toţi politicienii ar trebui să aibă o singură ideologie, nu stânga, dreapta, centru sau mai ştiu eu ce denumire, ci apărarea interesului naţional", a menţionat Diaconu.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108