REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Mar., 7 Mai 2024
Anul XX Nr. 6722
10.4° Constanța Marți, 7 Mai 2024 Anul XX Nr. 6722
 

Cum fentează legea firmele de recrutare, să ducă românii la muncă în vestul Europei

Cum fentează legea firmele de recrutare, să ducă românii la muncă în vestul Europei

Replica API 1 mai 2020 | 00:08 1874

Exodul forței de muncă nu ține cont de pandemie și nici de ordonanțele militare în vigoare. În goana după un trai mai bun, mulți români aleg să meargă la muncă în străinătate bazându-și încrederea pe firme de recrutare ce le promit multe și oferă puține. Sănătatea muncitorilor este lăsată în plan secund, firmele de recrutare fiind mai preocupate de cum pot transporta cât mai multă forță de muncă fentând restricțiile de circulație.

Cazul mult mediatizat al românilor plecați la muncă în Germania, în plină pandemie, poate fi regăsit în mai toate județele țării, inclusiv la Constanța. Cu sau fără aportul autorităților, firmele de recrutare au mână liberă să ducă românii la muncă în țări precum Spania, Italia, Anglia sau Olanda.

Deși după ce au plecat la cules de sparanghel, sute de români s-au plâns de condițiile de muncă și mai apoi s-au infectat cu noul coronavirus, perspectivele sumbre din țară nu opresc exodul.

Plecări urgente, aproape zilnic

Pe diferite site-uri pot fi găsite mai multe anunțuri care cheamă urgent românii la muncă în străinătate, în diverse domenii. Spre exemplu, o firmă olandeză cere urgent personal necalificat din județul Constanța, cu vârsta între 18-49 ani, pentru munca la abatoare de porc, pui si vita. Se lucrează șase zile pe săptămână, în două schimburi, între 8 și 10 ore pe zi.

Muncitorii sunt ademeniți cu salarii de până la 1.600 de euro în mână, iar transportul este asigurat de angajator, urmând ca din salariu să fie reținută suma de 150 de euro. Firma de recrutare pune la bătaie mașini pentru transport, iar plecările sunt aproape zilnice, potrivit anunțului postat pe internet.

"Contractele să fie pe alte firme, altfel e complicat să ieșim din țară"

Am încercat să aflăm și noi cât de ușor se poate pleca la muncă într-o altă țară, în vreme de pandemie și, totodată, am aflat că prețul prevăzut pentru transport nu a mai corespuns anunțului, ci s-a dublat.

"Anunțul este valabil, dar trebuie făcute contractele pe alte firme, pentru că nu se poate pentru abatoare și agricultură și este mai complicat să ieșim din țară. Se poate pleca, dar doar cu alte acte pe care ne chinuim să le facem zilele acestea. Costul este undeva la 300 de euro, cu tot cu drum. Săptămâna viitoare sperăm să fie totul gata și să puteți pleca.", ne-a asigurat C. Petre, agentul firmei de recrutare, în vederea unui loc de muncă în Olanda.

Autoritățile statului, între complicitate și incompetență

Probabil vă întrebați, este legal? Nu, dar poate fi. Statul român a arătat de nenumărate ori că se pricepe cel mai bine să impună legi pe care să nu le respecte nimeni și să creeze ambiguități în cele mai multe domenii.

Drept dovadă stau cazurile muncitori plecați în Germania, dar și a românilor care se pregătesc să plece în Austria, cu un transport special asigurat săptămânal. Asta cu girul ministrului Transporturilor, ministrul Bode. Țările din vest ne cer muncitorii, iar statul execută.

"Se suspendă transportul rutier internaţional de persoane prin servicii regulate, servicii regulate speciale şi serviciiocazionale în trafic internaţional, pentru toate cursele efectuate de către operatorii de transport spre Italia, Spania,Franţa, Germania, Austria, Belgia, Confederaţia Elveţiană, Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, Regatul Ţărilor de Jos şi Turcia şi din aceste ţări către România, pe toată perioada stării de urgenţă.", precizează articolul 11 din Ordonanța Militară nr.7 din data de 4 aprilie, ordonanță ce este încălcată zilnic.

Sorin HULUBEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Dece jignesti ma Sorine patroni firmelor de recrutare a fortei de munca ?,astia sunt oameni cu initiativa care nu au stat sa lucreze la stat sau patron,tot la fel lucreaza si oameni de afaceri din turismul Constantean care dupa o luna de munca amana ziua de plata dupa care le dau un sut in cur angajatilor"vorba vine angajati pentru ca ii muncesc la negru",adica sclavie autohtona si daca cineva ii critica vine Ion Bucovala si spune:"veniti cu dovezi ma pentru ca altfel va dau in judecata in numele hotelierilor Constanteni".
4
0

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212