REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.4° ConstanÈ›a Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
9.4° ConstanÈ›a Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Cum îți menții rinichii sănătoși

Cum îți menții rinichii sănătoși

Replica API 17 august 2020 | 00:00 1086

Unele medicamentele, prea multă sare în alimentație și o hidratare neadecvată pot dăuna sănătății rinichilor.

Rinichii sănătoși îndeplinesc mai multe funcții în organism: reglează nivelurile de fluid ale corpului, filtrează deșeurile și toxinele din sânge, eliberează un hormon care reglează tensiunea arterială, activează vitamina D pentru menținerea oaselor sănătoase, eliberează hormonul care direcționează producția de globule roșii, menține echilibrul mineralelor din sânge (sodiu, fosfor, potasiu).

Dacă rinichii se îmbolnăvesc, boala renală poate duce mai departe la boli de inimă, infarct și accident vascular cerebral, tensiune arterială crescută, slăbirea oaselor, anemie sau număr scăzut de globule roșii, leziuni nervoase (neuropatie), insuficiență renală (boală renală în stadiu final) și poate pună viața în pericol, scrie doc.ro.

Majoritatea persoanelor care dezvoltă o boală renală precoce nu prezintă simptome, motiv pentru care detectarea timpurie este critică. Până la apariția simptomelor, boala renală poate fi avansată, iar simptomele pot fi înșelătoare. Ai grijă la semne precum oboseală, slăbiciune, urinare dificilă și dureroasă și urină spumoasă, de culoare roz sau întunecată (sânge în urină), senzație de sete crescută, necesitate crescută de a urina prea des (în special noaptea), față și ochi umflați, precum și mâini, abdomen, glezne și picioare umflate.

Nu exagera cu anumite medicamente

Antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS), cum ar fi ibuprofenul și naproxenul îți pot deteriora rinichii dacă iei prea multe în același timp sau dacă le iei prea des. De asemenea, utilizarea inhibitorilor de pompă de protoni (IPP) pentru un ulcer sau boală de reflux gastroesofagian (GERD) pentru o lungă perioadă de timp poate crește riscul de boală renală cronică. E recomandat să iei aceste medicamente doar dacă medicul ți le-a prescis.

Ai grijă la administrarea de antibiotice

Aceste medicamente care combat bacteriile pot dăuna sănătății rinichilor dacă le folosești prea des. Se poate întâmpla chiar dacă ești perfect sănătos, deși efectul lor este mai grav dacă rinichii tăi nu funcționează la fel de bine pe cât ar trebui. Unele tipuri de antibiotice, cum ar fi penicilina, sulfamidele și cefalosporinele, sunt mai susceptibile să cauzeze probleme renale. Ia antibiotice doar la recomandarea medicului și doar pentru perioada indicată, nu mai puțin și nici mai mult.

Atenție la suplimentele din plante

Unele suplimente alimentare îți pot fi de folos, în timp ce altele pot fi dăunătoare, mai ales dacă suferi de o boală renală, deoarece pot agrava starea sau pot afecta modul în care funcționează unele medicamente. E indicat să ceri sfatul medicului înainte de a încerca orice supliment alimentar pe bază de plante.

Mănâncă sănătos

Rinichii tăi prelucrează tot ceea ce mănânci sau bei, inclusiv alimentele care nu-ți fac bine, cum ar fi prea multe grăsimi, ori zahăr și sare în exces. În timp, o dietă dezechilibrată poate duce la hipertensiune arterială, obezitate, diabet și alte afecțiuni care pun la încercare rinichii. O dietă sănătoasă este cea bazată pe legume, fructe și cereale integrale și cât mai puține alimente procesate, precum margarina, pâinea albă, dulciurile din comerț și produsele de fast-food.

Acordă atenție aportului de sare

Acest mineral este util pentru organism, dar în cantități mici. În cantități mari, sarea afectează oamenii în moduri diferite. Unora le crește cantitatea de proteine din urină, lucru care poate dăuna rinichilor sau poate agrava boala renală, dacă suferi deja de una. Prea multă sare crește, de asemenea, riscul de tensiune arterială prea mare, o cauză tipică a bolilor renale și a pietrelor la rinichi, care pot fi foarte dureroase și pot provoca daune mari dacă nu se respectă tratamentul.

Bea suficientă apă

Apa ajută rinichii să primească nutrienți importanți și să mute deșeurile spre vezică, sub formă de urină. Dacă nu bei suficientă apă, filtrele mici din rinichii tăi se pot opri și pot duce la formarea pietrelor la rinichi și la infecții. Chiar și o ușoară deshidratare îți poate deteriora rinichii, dacă acest lucru se întâmplă frecvent. Opt pahare cu apă pe zi pot fi suficiente, dar este posibil să ai nevoie de mai multe dacă stai în căldură, faci efort la serviciu sau faci sport, ori dacă ești răcit și îți curge nasul.

Nu uita de mișcare

La fel ca o dietă sănătoasă, exercițiile fizice ajută la prevenirea unor afecțiuni precum diabetul și bolile de inimă, care pot duce la leziuni renale. Acest lucru nu înseamnă că trebuie să te transformi peste noapte în sportiv de performanță: prea multe exerciții fizice îți pot deteriora rinichii dacă nu ești pregătit pentru ele. E bine să faci 30 de minute de mișcare moderată cel puțin cinci zile pe săptămână. Începe cu exerciții simple (plimbări, mers rapid) dacă nu ai mai făcut mișcare până acum și cere mai întâi sfatul medicului legat de ce fel de mișcare poți face dacă ai anumite probleme de sănătate.

Nu sări peste analizele anuale

Este important să îți cunoști riscul pentru boala renală, care poate fi crescut dacă în familia ta (părinți, bunici, frați) există boli renale. În aceste cazuri, pe lângă analizele de sânge anuale, medicul îți poate sugera teste renale specifice. Cu cât descoperi mai devreme o boală, cu atât este mai ușor de tratat și în unele cazuri chiar de vindecat.

Ai grijă la consumul de alcool

Dacă ești sănătos, o băutură pe zi pentru femei sau două pentru bărbați cel mai probabil că nu vor dăuna rinichilor. Dar consumul frecvent și excesiv de alcool poate provoca daune subite și grave și poate duce la probleme pe termen lung. Alcoolul te deshidratează, ceea ce îți poate împiedica rinichii să funcționeze corespunzător și să ducă la creșterea în greutate, boli hepatice, hipertensiune arterială și alte afecțiuni care pun presiune asupra rinichilor.

Renunță la fumat

Fumatul îți crește riscul de cancer la rinichi și dăunează vaselor de sânge, ceea ce afectează rinichii prin încetinirea fluxului de sânge către ei. În plus, fumatul poate influența negativ anumite medicamente care tratează tensiunea arterială ridicată. Acest lucru este grav, deoarece hipertensiunea arterială necontrolată este o cauză principală a bolilor renale.

Gestionează-ți problemele de sănătate

Cele mai frecvente două boli care afectează rinichii sunt diabetul și hipertensiunea arterială. O dietă echilibrată și exercițiile fizice regulate pot ajuta la menținerea ambelor probleme sub control. În cazul diabetului, este important, de asemenea, să fii atent la nivelurile glicemiei și să iei insulină atunci când ai nevoie, dacă acesta este tratamentul recomandat de medic. Pentru hipertensiune arterială, respectă indicațiile medicului de familie în ceea ce privește alimentația și tratamentul medicamentos.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108