REPLICA ONLINE CONSTANTA

16° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
16° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Cum operează frăţia cămătăriei, în cutiile poştale

Cum operează frăţia cămătăriei, în cutiile poştale

Replica API 23 noiembrie 2013 | 00:00 143

Ţeparii zilei

Ţeparii zilei

Nu mai este pentru nimeni un secret faptul că instituţii financiare care au depăşit cu mult limita legii îşi fac libere de cap, atât în mediul virtual, cât şi în cel personal, având foarte puţin până când intră în casă, peste potenţialul client. Provident sau Cetelem se numără printre vestiţii cămătari ai patriei, care "iau ochii" cu fel de fel de oferte şi reclame cu clienţi satisfăcuţi, mascând intenţionat comisioanele exorbitante şi modalitatea rudimentară, dar eficientă, de sărăcire sistematizată. După modelul celor prezentanţi mai sus, au început şi băncile să abordeze problema într-un mod asemănător. Luni şi marţi, blocurile din zona Abator - Piaţa Far, au fost supuse unui adevărat asediu al fluturaşilor în cutiile poştale. Fluturaşii concepuţi sărăcăcios, adică făcuţi mai degrabă în dorul lelii, prezintă un text menit să "ia ochii": "Nu umbla din bancă în bancă!", urmat de oferte care mai de care mai "tentante" şi adaptate oricărei categorii sociale, inclusiv PFA şi chiar pensionari. Comisionul de analiză dosar este zero, iar aprobarea este "simplificată" şi "garantată" în 24 de ore. Dacă trimiţi mesajul "credit" la unul din numerele afişate, eşti sunat înapoi, numai că eşti invitat la sediu. De altfel, asta ni s-a comunicat şi nouă.

Pentru că am respectat sloganul: "păstrează pliantul, nu se ştie când ai nevoie", am încercat şi noi să accesăm un astfel de credit "avantajos" şi la dispoziţie, pentru oricine şi oricând, doar că nu ştim din partea cui, pentru că ambii fluturaşi sunt plini de oferte, numai "finanţatorul" lipseşte cu desăvârşire. Aşadar, am aflat că nu trebuie să umblăm "din bancă în bancă", ci la o anumită bancă, unde o domnişoară ne invita la OTP Bank, din strada Mihai Viteazul, nr. 32 şi neapărat să anunţăm şi când ajungem, pentru că programul de multinaţională este aglomerat şi solicitant şi musai trebuie programări pentru cei cărora finanţatorii stau "oricând la dispoziţie". Nu trebuie să mire pe nimeni această abordare din partea OTP Bank, instituţie financiară care şi-a făcut un renume negativ în relaţia cu clienţii, din pricina creditelor de nevoi personale, cu ipoteca în franci elveţieni, ale căror dobânzi au adus în pragul disperării sute de mii de români sau clauzele abuzive din contractele de creditare.

Cum îşi recuperează constănţenii bani, dând alţi bani!

Pe de altă parte, lupta cu băncile continuă. Crearea noului Tribunal Comercial la Bucureşti, special destinat proceselor pe clauze abuzive, va da serioase bătăi de cap locuitorilor din provincie. Fie că eşti un "păcălit" din Iaşi, Satu-Mare, Craiova sau Constanţa, musai trebuie să vizitezi Bucureştiul, ca să-ţi recuperezi banii pe care instituţiile de creditare au ştiu să şi-i atribuie prin diverse articolaşe şi prevederi, ascunse cu măiestrie în contractele semnate de clienţii cărora li s-a făcut "capul mare" pe la ghişee. Mai mult, secţiile comerciale ale tribunalelor la nivel naţional vor face doar act de prezenţă, iar îngrădirea liberului acces la justiţie va deveni o certitudine, într-o ţară care trâmbiţează statul de drept. Prin urmare, un constănţean ar trebui să se gândească de două ori dacă merită efortul de a-şi recupera banii. Balanţa se înclină defavorabil, când adăugăm transportul dus-întors până în Capitală, cazarea şi alţi bani de cheltuială pentru momentele de aşteptare pe holurile tribunalului. Toate acestea, doar pentru o înfăţişare. Evident, vor fi mai multe. Tribunalul Comercial, aşa cum a fost el stipulat la începutul acestui an prin modificarea şi completarea Legii 304/2004, privind organizarea judiciară, menit să judece toate divergenţele comerciale, încă nu există în mod fizic. Prin urmare, procesele actuale se judecă la Curtea de Apel. Mai mult, clienţii se pot bucura pentru moment, întrucât pot acţiona încă în instanţă băncile la instanţele abilitate, până când tribunalul special va fi efectiv înfiinţat.

Ce spune ANPC

Adoptarea, de la 1 octombrie, a prevederilor legii 193/2000, care fac posibilă eliminarea clauzelor abuzive din toate contractele preformulate este binevenită pentru consumatorii care se plâng de faptul că pierd bani pe bandă rulantă, printr-un sistem de inginerie cămătărească, aşa cum doar în România poate fi posibil. De la 1 octombrie, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) şi asociaţiile de protecţie a consumatorilor care îndeplinesc anumite condiţii de reprezentativitate pot să acţioneze în instanţă pentru eliminarea din contractele bancare a clauzelor abuzive. ANPC avertizează consumatorii să fie atenţi la actele adiţionale din contracte şi îndeamnă publicul să solicite informaţii suplimentare dacă nu înţeleg condiţiile impuse sau sugerate: "Dacă nu sunt lămuriţi pe deplin asupra formulărilor şi termenilor folosiţi în actele adiţionale, consumatorii sunt rugaţi să se adreseze ANPC sau comisariatelor regionale sau judeţene pentru a primi informaţii şi îndrumări de la personalul specializat", se arată în comunicatul ANPC. Potrivit ANPC, banca nu poate modifica unilateral contractul de credit, iar, pentru actul adiţional, nu există obligaţia de a fi semnat pe loc. De asemenea, ANPC recomandă populaţiei să sesizeze autoritatea, în privinţa posibilelor clauze abuzive, atât în contractele de creditare, cât şi în cele de telefonie fixă sau mobilă, cablu TV, asigurări sau alte utilităţi. Potrivit datelor deţinute de Asociaţia Română a Băncilor, în acest moment există 715.000 de români care au restanţe de peste 30 de zile şi 4,5 milioane de români au 7,5 milioane de euro credite.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108