REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.1° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
16.1° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Cum recunoaștem alergia la înțepătura de insecte?

Cum recunoaștem alergia la înțepătura de insecte?

Replica API 4 mai 2020 | 00:00 865

Cu venirea primăverii revin și multe insecte, crescând astfel posibilitatea unei înțepături. Adesea ele trec repede și fără să creeze prea mult disconfort, dar în cazul unor persoane pot provoca reacții alergice până la șoc anafilactic, scrie ziarmedical.ro.

Alergiile sunt foarte comune, aproximativ una din patru persoane suferind de simptome ale acestora. În general acestea sunt mai frecvente în rândul copiilor, dispărând cu înaintarea în vârstă, dar uneori ele se manifestă toată viața sau pot chiar să apară pe parcursul vieții.

Înțepăturile insectelor prezintă două pericole: reacții alergice și transmiterea unor boli.

Ce este o alergie?

Alergia este răspunsul sistemului imunitar la o anumită substanță, un alergen. Alergenii sunt proteine ce se află în aer, alimente sau produse chimice care au capacitatea de a produce un răspuns imun din partea organismului nostru. Reacția alergică are loc rapid, la câteva minute după expunerea la alergen. Alergeni des întâlniți sunt:

- polenul;

- praful;

- părul animalelor;

- veninul unor insecte

- produse alimentare;

- medicamente;

- latex;

- mucegaiul, prin mici particule eliberate în aer;

- produse utilizate la curățenie.

Cum recunoaștem alergia la înțepătura de insecte?

O reacție în urma unei înțepături este normală, dar important este să o diferențiem de alergie. Înțepătura insectelor amenință viața în 0,4-0,8% din copii și 3% din adulți.

Severitatea reacției diferă de la persoană la persoană. O reacție normală este înroșirea, umflarea și durerea. Zona ar trebui să fie dezinfectată, iar gheața ar putea reduce umflătura. Dimensiunea umflăturii nu ar trebui să reprezinte neapărat un motiv de îngrijorare, ea depinzând de loc( o înțepătură la nivelul unul deget ar putea duce la umflarea întregii mâini) și de insectă. O durere foarte puternică însoțită de o umflătură care nu dispare în câteva ore necesită atenție medicală.

Reacția alergică cuprinde una sau mai multe din următoarele simptome și poate fi un semn al șocului anafilactic:

- urticarie

- mâncărime

- umflare anormală

Acestea ar trebui să treacă într-o săptămână și reprezintă semne ale unei alergii ușoare.

Asistență medicală imediată este necesară în cazul în care apare:

- greață;

- vomă;

- diaree;

- crampe abdominale;

- dificultate la înghițire;

- modificarea vocii;

- amețeală;

- îngreunarea respirației;

- febră.

Persoanele care au avut o reacție alergică la înțepătura unei insecte au 60% șanse să aibă o reacție mai puternică la o a doua înțepătură.

Cum se tratează înțepătura insectelor?

1. scoateți acul dacă încă este în piele;

2. dezinfectați zona;

3. aplicați o compresă rece;

4. ridicați zona afectată pentru a reduce edemul;

5. nu vă scărpinați, pentru a reduce riscul unei infecții;

6. evitați remediile tradițonale;

7. dacă reacția este moderată puteți cere sfatul farmacistului pentru medicamente care să reducă durerea și inflamația.

În cazul în care aveți o reacție alergică severă medicul se administrează adrenalină. Pentru persoanele care știu că au o asemenea alergie există adrenalină care se poate autoinjecta și ar fi recomandat să aibă o în posesia lor, mai ales dacă se află într-o situație de risc. Acesta este un sistem format dintr-o seringă și un ac mascat care injectează o singură doza de adrenalină când este apăsat la nivelul coapsei. Ar fi indicat ca și persoanele apropiate să îl știe folosi. Împreună cu adrenalina care reduce răspunsul imun se administrează:

- oxigen;

- antihistaminic și cortizon care reduce inflamația;

- un beta antagonist.

Persoanele care au reacții alergice severe pot consulta un alergolog în vederea unui tratament, imunoterapia. Aceasta se efectuează pe o perioadă îndelungată și pot duce la diminuarea sau dispariția alergiei.

Cum se diagnostichează alergia la veninul insectelor?

Testele sunt:

1. teste cutanate specifice pentru alergeni, în timpul cărora medicul injectează subcutanat o serie de alergeni. În cazul în care în termen de 15 minute apare roșeață, mâncărime și inflamație locală, înseamnă că persoana este alergică.

2. analize de sânge care pot măsura răspunsul sistemului tău imunitar la veninul unei anumite insecte, de obicei alergia este produsă de veninul albinelor, urmărind numărul anticorpilor. Sângele recoltat este trimis la laborator pentru a stabili sensibilitatea la alergen.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108