REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.1° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
16.1° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Cum s-ar putea schimba sistemul de pensii din România

Cum s-ar putea schimba sistemul de pensii din România

Replica API 22 martie 2014 | 00:00 237

La începutul acestei luni, premierul Victor Ponta a anunţat că, în ceea ce priveşte sistemul de pensii contul individual de economisire, va fi o mare provocare şi se va referi la cei care ies la pensie peste 40 de ani şi, de asemenea, o nouă lege a pensiilor trebuie discutată înainte de a fi adoptată cu Curtea Constituţională. Alarma a venit din partea acoperirii bugetare, Ponta afirmând că "peste 20-25 de ani, nu mai plăteşte nimeni pensiile".

Pentru evitarea unei catastrofe care se preconizează pentru sistemul de pensii din România, fostul Ministru al Muncii, deputatul Claudia Boghicevici a depus o propunere legislativă privind introducerea sistemului de pensii ocupaţionale şi care, deşi figura în programul de guvernare din 2012, a fost "uitat" între timp. Misiunea ar fi revenit Ministerului Muncii, însă potrivit democrat-liberalei Boghicevici, fostul ministru, Mariana Câmpeanu, a optat pentru un sistem bazat pe principii preferenţiale. Astfel, cu noua prezenţă la şefia Muncii, respectiv Rovana Plumb, Boghicevici intenţionează să îi acorde "o mână de ajutor noului ministru", prin implementarea acestui proiect. Sistemul pensiilor ocupaţionale este o idee născută în 2009, prezent şi în programul de guvernare 2012, însă opoziţia încearcă acum resuscitarea proiectului bazat pe simpla idee: "contribui, primeşti mai mult", după cum a confirmat pentru Replica de Constanţa iniţiatorul proiectului: "Începând cu anul 2009, am avut o viziune coerentă în ceea ce priveşte pensiile din România. Ţara noastră este una dintre ţările care nu au reuşit să îşi structureze sistemul de pensii pe cele patru piloane, primele trei sunt deja aşezate, iar dacă nu am fi avut această gândire, sistemul de pensii nu ar mai fi fost sustenabil până în 2050, specialiştii spunând că s-ar putea ajunge la un deficit de 12% numai pe pilonul 1. Drept urmare, noi ne-am gândit că presiunea pe pilonul 1 de pensii trebuie scăzută în timp, pentru că se iau bani de la dumneavoastră, de la mine, astfel încât acest sistem să fie autofinanţat. Era treaba Ministerului Muncii să facă acest lucru. Trebuie soluţii pentru scăderea acestei presiuni pe pilonul 1 şi asta am făcut prin pensiile ocupaţionale. Adică, orice român angajat la CFR, profesor, medic, fiecare, dacă doreşte, împreună cu angajatorul poate dezvolta o temă de pensie ocupaţională. Vrem să lansăm proiectul în dezbatere publică, cei care sunt interesaţi îşi pot aduce contribuţia şi chiar să îl îmbunătăţim. Ne-am dorit ca prin acest proiect să stabilim cadrul general, pentru că toate aspectele legate de contribuţie, de participarea angajatorului sau administratorului se vor stabili prin forme metodologice. Sper că provocăm acum Ministerul Muncii să lucreze pe acest proiect. Eu vreau să dau o mână de ajutor doamnei ministru, Rovana Plumb, dânsa fiind nouă în minister. Proiectul a fost lucrat cu specialişti, nu inventăm noi roata acum. Îi dau o mână de ajutor doamnei ministru şi sper că va aprecia, pentru că şi dumneaei îşi doreşte. În programul de guvernare USL, din 2012, exista acest proiect, dar doamna ministru Câmpeanu l-a pus de-o parte, pentru că a preferat sistemul acela preferenţial, prin care militarii, diplomaţii, să fie avantajaţi. Noi vrem un sistem corect. Contribui, primeşti mai mult, aşa este viziunea noastră", a menţionat Boghicevici, pentru "Replica".

Potrivit proiectului de lege a pensiilor ocupaţionale, dreptul de a propune o schemă de pensii ocupaţionale aparţine angajatorului singur sau prin asociere cu alţi angajatori cu consultarea reprezentanţilor angajaţilor, iar angajatorii pot contribui dacă nu înregistrează obligaţii bugetare neachitate la sfârşitul anului. Administratorul poate fi o societate de pensii, o societate de administrare a investiţiilor sau o societate de asigurări, iar fondul trebuie să aibă minimum 100 de participanţi şi se constituie prin contract de societate civilă.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108