REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
16.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Cum se încadrează Nicuşor Constantinescu în noile proiecte de graţiere!

Cum se încadrează Nicuşor Constantinescu în noile proiecte de graţiere!

Replica API 20 ianuarie 2017 | 08:22 599

Proiectele de ordonanţă de urgenţă prin care mai mulţi indivizi certaţi cu legea ar putea ieşi basma curată, şi asta pentru că s-ar modifica graţierea cât şi alte aspecte din Codul Penal şi cel de Procedură Penală sunt gândite extrem de bine de către cei ce le-au propus. Şi spunem asta pentru că anumite persoane se încadrează perfect. Iar dacă nu se încadrează din prima, nici o problemă, au apărut completările. Cum este şi cazul lui Nicuşor Constantinescu. A primit 5 ani de închisoare într-un dosar, este bolnav şi are dosare în care prejudiciul este sub 200.000 lei.

Proiectul privind grațierea unor pedepse prevede că se grațiază în întregime pedepsele cu închisoare de până la 5 ani inclusiv, precum și pedepsele cu amendă aplicate de instanța de judecată. Al doilea articol prevede că se grațiază în parte, cu reducerea la jumătate, pedepsele cu închisoare aplicate persoanelor care au împlinit vârsta de 60 ani, femeilor însărcinate sau persoanelor care au întreținere minori cu vârsta de până la cinci ani. De reducerea la jumătate a pedepselor sau, după caz, de anularea restului de pedeapsă neexecutat ar urma să beneficieze și persoanele care, conform unei expertize medico-legale, sunt diagnosticate cu boli incurabile în faze terminale.

" În același articol al proiectului se precizează că nu beneficiază de grațierea în întregime a pedepselor de până la 5 ani de închisoare persoanele care au comis o serie de infracțiuni prevăzute de Codul penal. Printre aceste se numără infracțiunile contra siguranței statului, omorul, vătămarea corporală gravă, loviturile cauzatoare de moarte, lipsirea de libertate, violarea de domiciliu, șantajul, infracțiunile sexuale, tâlhăria, pirateria sau evadarea. Mai sunt excluse de la grațiere persoanele condamnate pentru fapte precum luare sau dare de mită, trafic sau cumpărare de influență, trafic de persoane, trafic de droguri, trafic de migranți sau fraude informatice.

Nu beneficiază de grațiere nici persoanele condamnate pentru o serie de infracțiuni reglementate prin legi speciale, printre care și Legea 78/2000 privind prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție. În proiect se menționează că sunt exceptate de la grațiere "infracțiunile prevăzute la art. 5 alin. 1 și alin. 3 din Legea nr. 78 /2000", nu și cele de la alineatul 2, care cuprinde infracțiunile asimilate infracțiunilor de corupție", potrivit datelor afișate pe Agerpres.ro.

Nicușor Constantinescu ar putea răsufla puțin mai ușurat! Partea cu boala incurabilă i-ar aduce libertatea

Chiar dacă apare în multe dosare, în unele deja condamnat de prima instanță, iar în cel al Centrului Militar Zonal definitiv, fostul președinte al CJC ar putea beneficia de niște reduceri de pedeasă. În primul rând, de partea lui ar fi partea cu boala incurabilă. Și nu este de ici de colo pentru că este vorba de "reducerea la jumătate a pedepselor sau, după caz, de anularea restului de pedeapsă". Totodată, în dosarul Centrului Militar Zonal, Nicușor Constantinescu a fost condamnat la 5 ani de închisoare și, în plus, prejudiciul cauzat este de 67.211 lei. Și aici trebuie menționat că se vrea redefinirea abuzului în serviciu, în sensul că orice prejudiciu sub 200.000 de lei să nu mai fie considerată o astfel de infracțiune.

De asemenea, dacă persoana vătămată în cauză nu depune plângere, dosarul se închide. Prin urmare, adio autosesizare a anchetatorilor sau a unei terțe persoane. Și exemple ar mai fi de la malul mării. Spre exemplu Adrian Gâmbuțeanu, fostul șef al RAJDP Constanţa, care a fost condamnat de prima instanță la 4 ani, 5 luni şi 10 zile închisoare cu executare. La fel și fostul primar din Năvodari, condamnat la un an și 6 luni cu executare pentru luare de mită. Portițe ar exista și prin dosarele lui Dănuț Căpățână, mai ales pentru ceilalți iculpați din dosar. Cu privire la ceea ce ar putea să se întâmple, DNA a avut o poziție fermă, explicând că aceste modificări nu sunt justificate.

"Cu referire la proiectele de modificare și completare a Codului penal și a Codului de procedură penală, precum și pentru grațierea unor pedepse, prin intermediul a două ordonanțe de urgență ale Guvernului, Direcția Națională Anticorupție consideră că modificarea cadrului legislativ în regim de urgență și în lipsa unor analize obiective care să ateste o nevoie socială imperioasă este nejustificată. Legislația penală trebuie să realizeze un echilibru între nevoia societății de a trage la răspundere toate persoanele care au săvârșit infracțiuni și drepturile fundamentale ale persoanelor cercetate ori aflate în executarea pedepselor aplicate , însă modificările propuse ar altera acest echilibru", se arată în comunicatul DNA.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Dragule zic asa.Ori inocenta te caracterizeaza ori chiar nu urmaresti buletinele de stiri.In ambele variante nu intelegi nimic.Prostie lacomie nu ii cazul sa i-ti faci aici public auto caracterizarea.Cunosti dosarul dnl-ui Ctin-escu ma indoiec.Vad ca i-ti place maxim sa fi parerolog.Zic asa mai lectureaza diverse mai informeazate si dupa mai evino comentul tau ii in tema.Altfel esti doar o sluga anonima.
1
2
Da ai dreptate,malacul asta pe care tu-l faci domn este intradevar o victima,o victima a abuzului de alcool,mancare,apucaturi animalice si mai ales al lacomiei si prostiei care-l sufoca.
2
1
nu conteaza NIMIC din ce ai facut bine! Daca esti gras si iti place spritul, nu conteaza cat bine ai facut! Ce daca majoritatea romanilor sunt la fel de grasi si le place spritul?! La Armata BANI SI MAI PUTINI!!!
1
5
Vad aici dif opini dif pareri.Ce sa zic doar ca majoritatea is execrabile.Dnl Constantinescu este o victima cine nu a inteles asat ce rost sa mai aiba dezbaterea.Doar bine.
5
10
Pe asta si altii ca el, ii apara guvernantii nostri, parlamentarii nostri !? Da, pentru ca multi dintre ei au dosare penale, sunt corupti, au furat la greu..., trebuie sa-si apere pielea. Hotilor, v-ati ales, v-ati votat intre voi, ca sa ce ....!? Jalnic !
8
3
porcusor si Liviu DRACnea sunt nasii fufuruzei Sevil Shhaideh, unchiul acesteia Kemal Karpat deja le-a deschis niste usi la Washington, se mai gandeste cineva ca porcusor va fi lasat in inchisoare? Filis Husein, fina lui porcusor este la butoanele CJC, grosul averii este trecut pe numele securistului Husein Ozghen, a mai ramas sa iasa din inchisoare si sa ne sfideze demonstrandu-ne ca uite ca se poate, poti face orice intr-o tara ca Romania
13
3
Singura boala incurabila a acestei jivine scabroase este lacomia.
16
5

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108