REPLICA ONLINE CONSTANTA

16° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
16° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Cum se scuză şoferii în faţa poliţiştilor de la Rutieră: "e prea tare maşina", "am mâncat oţet"

Cum se scuză şoferii în faţa poliţiştilor de la Rutieră: "e prea tare maşina", "am mâncat oţet"

Replica API 12 aprilie 2013 | 00:00 151

Din ciclul "mi-a mâncat pisica tema",

Din ciclul "mi-a mâncat pisica tema",

Vremurile copilăriei revin în forţă şi pot fi regăsite la volanul autoturismelor ce rulează pe străzile judeţului Constanţa. Din ciclul "mi-a mâncat pisica tema", conducătorii auto prinşi pe picior greşit par că sunt în stare să apeleze la orice scuză, fie ea dintre cele mai puerile, în ideea de a scăpa basma curată. Nu contează vârsta, ci doar fapta pentru care şoferul se scuză, poliţiştii din cadrul Serviciului Rutier fiind deja obişnuiţi cu tot felul de abordări. Însă, care sunt tiparele după care acţionează cei prinşi într-o ilegalitate? De la "nu mi-am dat seama că mergeam cu viteză" şi până la "aveam nevoie la toaletă" sunt replicile ce au rolul de a "încânta" urechile oamenilor legii.

Nu există zi în care şoferii să nu se abată de la regulile de circulaţie. Fie că nu poartă centura de siguranţă, circulă cu viteză sau băuţi, aceştia sunt hotărâţi să-şi încerce norocul pentru a scăpa de "pedepse", apelând chiar şi la texte desprinse din categoria de vârstă: "mi-a mâncat pisica tema". Potrivit şefului împuternicit la comanda Serviciului Rutier din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa, Ciprian Sobaru, conducătorii auto uită că sunt oameni în toată firea când este vorba de a-şi salva pielea, textele puerile instalându-se cu succes. "Cea mai des întâlnită scuză este "nu mi-am dat seama", cam la toate contravenţiile. Când este vorba de centură de siguranţă, toţi spun că doar ce au plecat de pe loc, iar la viteză spun că era vale sau că îi dădea flash-uri cel din spate, motiv pentru care a fost nevoit să accelereze", a declarat, pentru "Replica", Ciprian Sobaru. După cum bine se poate observa, fiecare tip de contravenţie îşi are replica ei, frumos orânduită. Însă, când vine vorba de consumul de băuturi alcoolice, gluma se îngroaşă şi iese o adevărată joacă de genul: "apă, călduţ, foc". Aici, Sobaru ne spune că toţi şoferii încep, ca şi la licitaţie, de la a declara că este vorba de un singur pahar cu bere, amărât şi mic, răsuflat. După ce îi este prezentat rezultatul etilotestului, şoferul îşi dă ochii peste cap, pune degetul la tâmplă şi, parcă-parcă, îşi mai aduce aminte ceva: era vorba de o sticlă cu bere, nu un pahar. La privirile insistente ale poliţistului, şoferul mai stă puţin pe gânduri şi recunoaşte, în cele din urmă, că este vorba de două sticle cu bere şi două cu vin. Bine, fie, poate şi ceva tărie! Tot la depăşirea limitei de viteză, conducătorii auto mai bagă la înaintare şi: "Mă grăbeam că am copilul bolnav", "Mi-a născut nevasta", "Mă grăbeam pentru că trebuie să ajung urgent la o toaletă, fac pe mine".

Categoria de "fiţe": Maşina mea se strică dacă merge prea încet

Printre acestea, se mai poate întâlni o categorie: cea de fiţe. Aici nu mai intervin scuze precum "nu mi-am dat seama". Din contră, totul este conştientizat, dar scopul scuză mijloacele, dacă e să ne luăm după o mai veche vorbă. "Nu are cum să fi avut viteza asta pentru că aveam maşina pusă pe pilot automat şi nu o depăşeşte. Înţelegi ce vreau să spun?", spun şoferii "high class". "Mai sunt şi aceştia mai şmecheraşi, care invocă: "Dom'le, da' asta nu e maşină să umblu cu 30 de kilometri la oră, că se strică, trebuie să merg cu minim 70 - 80, altfel nu e bine, se strică". Aici, pe lângă faptul că sunt puerile, mai intervine şi şmecheria, ca să mă exprim aşa", a mai spus Ciprian Sobaru. Tot în categoria şoferilor fiţoşi intră şi scuzele la consumul de băuturi alcoolice, precum: "Am mâncat o salată ce avea oţet", "Am băut cola şi de asta arată aşa etilotestul, ah, da, şi un redbull". Chiar dacă scuzele curg gârlă, şeful împuternicit al Serviciului Rutier, recomandă conducătorilor auto să le lase deoparte şi să evite încălcarea regulilor. "Trebuie să se gândească la faptul că şi poliţistul este tot un om, că scuzele pe care le invocă sunt folosite şi în alte domenii şi că un om, în general, este antrenat în felul acesta de scuze încă de la şcoală, de când îl întreba învăţătoarea de ce nu şi-a făcut tema. Am trecut cu toţi prin aceste lucruri, poliţiştii nu se lasă impresionaţi de genul acesta de scuze", a conchis Sobaru.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108