REPLICA ONLINE CONSTANTA

15° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
15° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Curtea Europeană DESFIINŢEAZĂ legea prin care furnizorii de telefonie şi internet sunt obligaţi să stocheze timp de şase luni anumite date ale abonaţilor

Curtea Europeană DESFIINŢEAZĂ legea prin care furnizorii de telefonie şi internet sunt obligaţi să stocheze timp de şase luni anumite date ale abonaţilor

Replica API 10 aprilie 2014 | 00:00 200

Toate statele europene trebuie să abroge legile care obligă operatorii de telefonie mobilă şi internet să stocheze datele utilizatorilor. Curtea Europeană este cea care a decis în acest sens.

Stocarea datelor de trafic este considerată de Curtea Europeană drept imixtiune în viaţa privată.

Reamintim că, în mai 2012, Camera Deputaţilor adopta, cu 197 de voturi "pentru", 18 voturi "împotrivă" şi 13 abţineri, proiectul legii privind reţinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de reţele publice de trafic de telefonie şi internet, cunoscută ca Legea "Big Brother".

"Furnizorii de telefonie fixă, mobilă şi internet sunt obligaţi să stocheze timp de şase luni toate datele legate de convorbirile telefonice şi schimbul de email-uri, cu excepţia conţinutului corespondenţei electronice sau al convorbirii telefonice. În cazul reţelelor de telefonie fixă şi mobilă trebuie să se reţină numărul celui care formează, numărul destinatarului, numărul celui spre care a fost redirecţionat apelul, precum şi numele acestora. În cazul serviciilor de internet, se vor reţine utilizatorul, serviciul de telefonie folosit, numărul de telefon al apelantului şi al destinatarului, numele şi adresa abonaţilor, identitatea echipamentului folosit", se menţionează în actul normativ votat în 2012.

Pe de altă parte, ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a anunţat azi, la sfârşitul şedinţei Guvernului, că a fost aprobat un proiect de lege prin care persoanele care deţin o cartelă pre-pay vor fi obligate să se înregistreze la operatorul de telefonie cu un act de identitate, sub sancţiunea sistării serviciului, iar cele care doresc să cumpere o astfel de cartelă vor trebui, la rândul lor, să prezinte un act de identitate pentru a primi cartela. Regula va fi aplicată şi în cazul firmelor, care vor trebui să prezinte documentele de constituire a societăţii. Noile reguli au fost aprobate de Guvern prin proiect de lege şi vor fi aplicate după ce Parlamentul adoptă actul normativ, deţinătorii actuali de cartele având la dispoziţie un interval de şase luni de la data intrării în vigoare pentru a se înregistra. Proiectul de lege modifică OU 111/2011 privind comunicaţiile electronice.

sursa foto: www.occupy.com

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108