REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.1° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
10.1° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Curtea Supremă menține sechestrul în dosarul Rompetrol Rafinare Constanţa

Curtea Supremă menține sechestrul în dosarul Rompetrol Rafinare Constanţa

Replica API 18 iunie 2016 | 00:00 316

Rompetrol Rafinare Constanţa a cerut în instanţă, pe 12 mai a.c., ridicarea sechestrului instituit, pe 6 mai a.c., de procurorii DIICOT în dosarul Rompetrol 2. Primul termen în dosar a fost stabilit pentru luni, 16 mai a.c. Magistrații au amânat, însă, cauza pentru ataşarea dosarului de urmărire penală şi pentru a oferi petenţilor posibilitatea pregătirii apărării cu privire la excepţiile invocate. Pe 25 mai a.c., magistrații Tribunalul Constanţa declinat competeţa privind judecarea cererii Rompetrol de ridicare a sechestrului pus de DIICOT asupra bunurilor rafinăriei Petromidia.

Astfel, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a analizat vineri, 17iunie a.c. cererea privind ridicarea sechestrului de trei miliarde de lei pus de procurori în dosarul Rompetrol 2. Magistrații au decis, astfel, să mențină sechestrul de trei miliarde de lei. De altfel, a fost pus și primul fost ministru sub acuzare în acest dosar.Mihai Tănăsescu a ajuns vineri la sediul DIICOT pentru a i se aduce la cunoștință acuzațiile în dosarul Rompetrol. Fostul ministru e suspectat de complicitate la delapidare, abuz în serviciu și constituire de grup infracțional organizat.

Reamintim că DIICOT a pus sechestru pe bunurile Rompetrol, vizate fiind atât rafinăria Petromidia, cât şi benzinăriile companiei şi alte active, sechestrul ridicându-se la 660 milioane euro. Totodată, procurorii au dispus schimbarea încadrării juridice şi efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de un număr de 14 suspecţi pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu, complicitate la abuz în serviciu, înşelăciune, complicitate la înşelăciune, delapidare, complicitate la delapidare, evaziune fiscală, complicitate la evaziune fiscală, spălare de bani, manipularea pieţei de capital prin tranzacţii sau ordine de tranzacţionare.

În cauză există suspiciunea rezonabilă că, în cursul anului 1998, mai multe persoane au constituit un grup infracţional organizat transfrontalier care a avut drept scop desfăşurarea unor ample activităţi infracţionale în vederea inducerii în eroare a autorităţilor române cu ocazia încheierii şi derulării unor contracte de privatizare, folosirea şi/sau însuşirea sumelor de bani ce erau destinate bugetului consolidat al statului, neevidenţierea în actele contabile ale societăţilor pe care le controlau a operaţiunilor comerciale efectuate şi a veniturilor realizate, spălarea sumelor de bani rezultaţi din activităţile infracţionale şi externalizarea fondurilor astfel obţinute din activităţile infracţionale.

KMG International, Grupul ce operează rafinaria Petromidia Năvodari, a luat act de decizia extrem de severă adoptată astăzi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) privind menţinerea sechestrului instituit de DIICOT în luna mai 2016. „Considerăm că această măsură nu este necesară, în condiţiile în care nu există un risc de dispariţie, distrugere ori sustragere a bunurilor Grupului. Considerăm că ÎCCJ nu a ţinut cont de informaţiile şi documentele depuse de Grup privind nivelul sechestrului reclamat de DIICOT, care demonstrează faptul că valoarea totală a bunurilor vizate (“Kaz Munai Gaz International, OilField Business Solutions şi SC Rompetrol Rafinare SA” - sic) se ridică la peste 6 miliarde lei, dublu faţă de nivelul de 3 miliarde lei pretins drept prejudiciu de instituţie.

Această decizie ar putea afecta pe termen mediu şi lung planurile de dezvoltare şi investiţii ale KMG International în România, dar şi capacitatea KMG International de a atrage finanţări suplimentare. Precizăm că planul investiţional al Grupului are numeroase beneficii pentru economia locală asigurând locuri de muncă, contribuţii la bugetul de stat şi beneficii pentru parteneri şi furnizori“, au transmis reprezentanții KMK, prin intermediul unui comunicat.

Mirela Sorina PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108