REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
16.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

CUTREMURĂTOR! Cum a ajuns birocraţia să forţeze o femeie din Constanţa, grav bolnavă, să-şi dorească eutanasierea

CUTREMURĂTOR! Cum a ajuns birocraţia să forţeze o femeie din Constanţa, grav bolnavă, să-şi dorească eutanasierea

Replica API 20 martie 2017 | 07:58 449

Situație incredibilă la Constanța! Mamă a 3 copii, la doar 54 de ani, Mariana Niculescu se consideră o povară pentru societate și va transmite un mesaj către Klaus Iohannis pentru a fi eutanasiată. Asta pentru că ultimele 6 luni au fost un chin pentru familia Niculescu. Femeia a fost scoasă din grad pentru că, imobilizată, nu s-a prezentat la Comisia de Evaluare. Și mai mult, aceeași comisie consideră că femeia nu are nevoie de însoțitor, chiar dacă toți specialiștii recomandă clar supraveghere permanentă și un însoțitor.

Mariana Niculescu este încadrată la handicap de grad I și suferă de epilepsie și osteoporoză, pe lângă alte afecțiuni pentru care niciun medic nu și-a pus parafa. La doar 54 de ani, trece prin niște clipe îngrozitoare alături de soțul ei, Iulică Niculescu. În mai 2016, a dat primele semne că ar avea probleme de deplasare, iar din septembrie anul trecut a căzut la pat și nu s-a mai ridicat. Pentru a o putea ajuta pe femeie, soțul acesteia a renunțat la mica afacere de familie, un magazin de legume și fructe aflat în curtea acestora, pentru a putea să îi schimbe scutecul, să îi ofere un pahar de apă și să o supravegheze.

Copiii acestora sunt plecați în afară, ei fiind un sprijin imens pentru soții Niculescu. Însă calvarul abia atunci a început. Cei doi soți se descurcau cu ajutorul de handicap pe care îl primea femeia – 272 de lei, care de luna aceasta urmează să fie mărit la 340 lei. Iulică Niculescu a alergat să strângă documente pentru a o reîncadra și a cere dreptul constituțional pentru o persoană imobilizată la pat – un însoțitor. Pe 18 noiembrie, Comisia de Evaluare a Persoanelor adulte cu Handicap i-a transmis că o să vină o echipă acasă în maxim 60 de zile pentru a o vedea pe femeie. Bărbatul a primit, în schimb, o scrisoare cum că soția sa a fost scoasă din grad că nu s-a prezentat la comisie în termen.

A urmat o perioade de lungi telefoane, iar după 10 zile o echipă formată dintr-un membru de comisie și un psiholog a venit la femeie acasă să o evalueze. Psihologul a recomandat ca femeia să fie supravegheată permanent și că neceistă însoțitor. Același lucru îl recomandă și neurologul femeii. Răspunsul comisiei a fost incredibil. A fost reîncadrată în cadrul I de handicap, dar nu i se acordă însoțitor, motivarea lipsind din răspuns. Acest lucru se întâmpla pe 3 martie.

„Cum poate o femeie imobilizată la pat, care mă are doar pe mine, să se descurce. Mă mai ajută mama de 80 de ani cu ea. Eu am făcut hernie la cât am cărat-o de colo în colo”, a spus bărbatul dezarmat de situație. Bărbatul a depus contestație la răspunsul primit, iar acum este nevoit să aștepte până la 4 luni ca cineva să analizeze situația și să îi ofere un răspuns femeii. Până atunci, soțul femeii se chinuie să aibă grijă de femeia, care cu ochii înlăcrimați își dorește moartea. „Sunt o povară pentru societate și pentru familie.

Prefer să îi transmit o scrisoare președintelui Klaus Iohannis prin care să cer să fiu eutanasiată. Așa e mai bine”, spune cu lacrimi în ochi o mamă și bunică răpusă de boală. Femeia nu vrea să „cerșească bani” de la cei doi fii și fiica care este măritată și are la rândul său copii. Iar soțul acesteia nu are prea mai speranțe de la comisie. „Nu cred că i se va da însoțitor. Singura speranță sunteți voi, cei din presă, să înțeleagă cât de dificilă este situația”, a punctat Iulică Niculescu.

Bătaie de joc pentru femeie și în holurile din spitale

Mariana Niculescu face aproximativ 4 crize de epilepsie, însă soțul acesteia spune că vara numărul de crize crește considerabil. Tratamentul injectabil nu se mai face pentru pacienții bolnavi de epilepsie, iar acum i se acordă pastile pentru boală. Încrederea în spitale a scăzut și ea foarte mult după cum a fost tratată femeia. Unii medici nu îi puneau un diagnostic clar sau era pur și simplu „pasată” dintr-o parte în alta. „La Spitalul Județean am ajuns într-o duminică la ora 17.

De acolo am fost trimiși la Spitalul de Boli Infecțioase, unde o asistentă ne-a spus „te-a găsit duminică noapta să te îmbolnăvești”. De acolo ne-a trimis iar la Județean, care ne-a recomandat să o duc la Palazu Mare. Păi nu este nebună. Am luat-o pe semnătură și am adus-o acasă. Acolo a trebuit să o iau eu de pe targă că nimeni nu mă ajuta. Am făcut și hernie de la cât am cărat-o”, a concluzionat Iulică Niculescu. Femeia cu lacrimi în ochi speră ca să își mai vadă apropiații, copiii, nepoții. Totuși, sistemul care nu îi oferă un drept o împinge cu gândul la moarte pentru că se simte o povară pentru cei apropiați.

Claudia CORBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Un numa de telefon sau cum putem lua legatura cu fam.d nei.Va multumesc.
1
0
Are dreptatea dna nepasarea si indiferenta este la oa acasa in spit judetean.Asta v-o spun din proprie experienta.Si nu cred sa greseasca sa i-si doreasca eutanasierea.Acelasi lucru doresc si eu daaa eutanasia si atiit.Ce sa mai traiesc unul k mine cu boala din prog national.Ultimul stadiu al boli.Eu am sa incetez medicatia decit chinul in sa il suport.Ii vb doar si doar de intelegere atiit.Nu mai vb de omenie aceasta ii inexistenta.
1
0
O tara democratica este cea in care popuatia ce o locuieste,alege prin vot oamenii cei mai bine calificati ca sa contribuie la binele tuturor . Legile sunt facute sa sprijine binele,sa protejeze normalul ,sa apere populatia de eventuale abuzuri. Fireste,nu este cazul sa asemenam Romania cu asa ceva. Nici altii nu sunt mai buni,dar noi nici macar ca ei. De ce? Pai pentru ca romanilor li se pare ca un simplu gest de a da cu stampila pe o hartie la vot este suficient. Comportamentul fiecaruia este de vina. Accepti abuzul,vei fi si mai abuzat.
4
0
Ati luat-o razna unii din comentatori.Femeia asta are nevoi speciale si ingrijire pe care trebuie sa-i o acorde cineva.Trimiteti la munca un astfel de caz! Sunt tineri buni de rupt pietre in maini care nu fac nimic ,pe aia de ce nu-i trimiteti sa munceasca??
5
0
Daaa esti prostovan rau,,colega ta cred ca in 12 ore de munca face si sex..
3
1
boule, e imobilizata la pat. esti incult?
5
0
Asta cu epilepsia e veche. Colega mea are epilepsie si munceste 12 ore pe zi , avand o zi libera pe saptamana. Castiga 2200 de lei ca ajutor de bucatar. Nu are nevoie de insotitor. Eu zic sa treaca la munca , ca la 54 de ani inca mai poate munci , noi nu avem cum sa le platim statul acasa ca avem si noi copii. Cand sti ca esti epileptic e bine sa nu te inmultesti , sau daca o faci fa o pe banii tai , nu pe banii altora.
2
6
d alde radulescu, dragnea ,voiculescu,ghitasi toata golaniadapsd ista care sufoca tara in acest moment ce nadejde sa mai avem;sper sa vina ziua sa i vad dupa gratii pe toti si sigur va veni!!
1
1
in tara asta nu se descurca cei sanatosi.nu e o tara bogata sa-si permita cate un insotitor la fiecare olog ca nu are cine sa-i plateasca.dupa pensia cdare o are sotol,au fost niste trantori.
1
8
Aparatul statului este cladit pe coruptie. 99 la suta sunt angajati pe pile spaga si relatii de partid.
11
1
Asta este Romania mai gunoaielor , otiunde va aflati ca functionari publici ? Cersim drepturile noastre? Unde este dreptatea mai rahatilor ?
15
1

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108