REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.4° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
8.4° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Dacă ai cardiopatie ischemică, poți să bei cafea și să faci sport?

Dacă ai cardiopatie ischemică, poți să bei cafea și să faci sport?

Replica API 20 noiembrie 2020 | 00:00 4669

Pacienții care suferă de cardiopatie ischemică (numită și boală arterială coronariana) știu cât de important este să aibă un stil de viață sănătos și de aceea mulți dintre ei se întreabă dacă au voie să consume cafea și să facă mișcare, în ciuda afecțiunii pe care o au.

De ce este important să faci sport?

Atunci când suferi de o boală coronariana (cardiopatie ischemică), este foarte important să faci mișcare în mod regulat. Dacă nu ești deja o persoană activă, medicul tău cardiolog cel mai probabil îți va spune că este de dorit să începi să faci mișcare ori să adopți un program de exerciții fizice, scrie doc.ro.

Chiar și atunci când faci doar puțină mișcare, experții spun că este mai bine decât dacă ai fi o persoană complet sedentară. Așa că nu uită să vorbești cu medicul tău înainte de a începe un program de exerciții fizice. În unele cazuri, este posibil că medicul tău să dorească să efectueze o electrocardiogramă (EKG) și un test de stres la efort (numit și ECG de efort), pentru a evalua în acest mod la cât de multă activitate fizică poate inima ta să facă față.

După ce ai primit acordul medicului tău, poți începe un anumit program de exerciții fizice, cum ar fi mersul, plimbările, mersul pe bicicletă sau alergatul. Încearcă să faci exerciții fizice de intensitate moderată în cele mai multe zile din săptămâna. Obiectivul tău este să încerci să faci mișcare, în total, cel puțin două ore și jumătate într-o săptămâna, mai ales că specialiștii spun că sportul și mișcarea te ajută să îți reduci riscul de infarct miocardic.

Cum poți include mai multă mișcare în viață ta de zi cu zi?

Amintește-ți că până și 30 de minute de exerciții pe zi, împărțite în trei reprize a câte 10 minute, sunt mai bune decât sedentarismul. Iată câteva recomandări despre cum poți include mișcarea în rutină ta zilnică:

Trezește-te cu 15 minute mai devreme dimineață și fă exerciții ușoare de stretching (pentru a-ți întinde musculatura).

Aleargă ușor până într-un loc.

Fă o plimbare la prânz sau după cină. Folosește scările și nu lua liftul.

Deplasează-te până la biroul unui coleg sau, dacă nu mai lucrezi, mergi pe jos până la cea mai apropiată piață.

Coboară din autobuz cu o stație sau două mai devreme și mergi pe jos restul drumului.

Spală-ți mașină acasă, cu mâna, în loc să o duci la spălătorie.

Când mergi la cumpărături, parchează puțin mai departe de intrarea în magazin.

Mergi pe bicicletă.

Lucrează în grădina sau în curte.

Plimbă-ți câinele.

Mergi la cursuri de dans.

Încearcă să fii activ cu cei din familia ta, să va jucați anumite jocuri care înseamnă să faceți cu toții mișcare.

Cafeaua e un aliat sau un dușman al celor cu cardiopatie ischemică?

În loc să testeze cafeaua, o echipa de cercetători israelieni a evaluat cel mai important ingredient din această: cofeină. Subiecții au fost 80 de voluntari, cu vârstă medie de 53 de ani. Jumătate dintre participanți aveau o formă stabilă de boală arterială coronariana, pe când ceilalți nu sufereau de o boală cardiovasculară. 83% dintre participanți erau bărbați, iar toți subiecții au fost testați după ce au renunțat la toată cofeină, pe o perioada de cel puțin 48 de ore.

Ce efecte are cafeaua în primele 6 ore după consum

Fiecare voluntar a fost supus la două teste, efectuate la distanță de două săptămâni. Cu fiecare ocazie, funcția endoteliala a fost testată înainte și la o ora după ce participanții au înghițit o capsulă care conținea cofeină. La unul dintre teste, capsulă conținea o substanță fără niciun efect. La celălalt test, capsulă conținea 200 mg de cofeină.

Subiecții sănătoși au avut o funcție endoteliala mai bună decât pacienții cu cardiopatie ischemică atunci când au fost testați înainte de a înghiți capsulă (cu cofeină sau capsulă placebo). Explicația este simplă, pentru că ateroscleroza afectează funcția endoteliala.

Însă cofeină, de fapt, a îmbunătățit funcția endoteliala așa cum au arătat măsurătorile printr-un test standard care a analizat vasodilatația mediată de flux la nivelul arterei brahiale. Îmbunătățirea a fost substanțială în ambele grupuri, însă a fost mai mare în cazul participanților sănătoși decât în cazul persoanelor cu ateroscleroza. Cofeină nu a afectat răspunsul endotelial la nitroglicerină în niciunul dintre cele două grupuri, potrivit Harvard Medical School.

Zeci de studii au examinat de-a lungul timpului asocierea dintre cafea și bolile cardiovasculare. Deloc surprinzător, unele au arătat un risc crescut de boală cardiovasculară din cauza expunerii la cofeină, altele nu au arătat niciun efect, iar alte studii au arătat un efect scăzut ce venea la pachet cu consumul moderat de cafea.

Efectele cofeinei la nivel vascular

Funcția celulelor endoteliale, spun oamenii de știință, are un rol important în medierea efectelor vasculare ale expunerii la cofeină.

Poate cafeaua să îmbunătățească sănătatea inimii tale?

Celulele endoteliale formează un strat intern al pereților vaselor de sânge și îndeplinesc multe funcții. O funcție normală a celulelor endoteliale are un rol important în reglarea tonusului vascular, în prevenirea trombozei și în prevenirea daunelor arteriale, prin faptul că acționează că o barieră.

Un studiu de dimensiuni mici, care a implicat 15 participanți, cu vârstă medie de 58 de ani, a testat efectele vasculare ale cofeinei. Toți subiecții au primit 200 mg de cofeină pură și au fost apoi testați, 50 de minute mai târziu, în timp ce mergeau pe bicicletă. Cercetătorii au descoperit că fluxul de sânge indus de exercițiul fizic la nivelul miocardului (mușchiului inimii) a scăzut cu 14% după ce s-a consumat cofeină. Așadar, concluzia a fost că ingestia de cofeină după un exercițiu precum mersul pe bicicletă a redus fluxul de sânge în arterele coronare.

De aceea, este important, mai ales dacă faci mișcare, să nu consumi cafea în exces. Întreabă-ți medicul, dacă ai îndoieli în privința cofeinei, dacă ai voie să consumi cafea sau nu.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108