REPLICA ONLINE CONSTANTA

16° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
16° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Daea: Programul pentru creşterea porcilor Bazna şi Mangaliţa va fi continuat timp de 8 ani

Daea: Programul pentru creşterea porcilor Bazna şi Mangaliţa va fi continuat timp de 8 ani

Replica API 8 martie 2018 | 00:00 294

Petre Daea

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a participat, marţi, în satul Nou, comuna sibiană Roşia, la prima livrare de purcei de la un furnizor către un crescător în cadrul programului guvernamental de susţinere a creşterii raselor autohtone Mangaliţa şi Bazna, el arătând că sunt depuse solicitări de la peste 5.000 de crescători, iar programul va fi continuat timp de opt ani, scrie Agerpres.

"Evident că acest program va continua an de an, timp de opt ani (...) Îl vom continua şi îl vom realiza în aşa fel încât să satisfacem şi pe crescătorii de material biologic, dar într-un final şi pe consumatorul care aşteaptă să mănânce un porc bun", a afirmat ministrul Agriculturii, care şi-a exprimat speranţa că pe rafturile magazinelor vor fi disponibile cât mai curând produse realizate din carna porcilor din aceste rase.

El a subliniat că s-au înscris până în prezent peste 5.000 de crescători care doresc să primească purcei din cele două rase, iar necesarul pentru satisfacerea acestei cereri ar fi de cel puţin 50.000 de purcei, însă acest număr va fi asigurat în timp, pentru că în prezent mai sunt în România numai 188 de fermieri care mai deţin material biologic din cele două rase.

"Spuneam de la bun început: România, din nefericire, a abandonat aceste două rase. Prin grija multora din România, şi în situaţia asta se află 188 de fermieri sau de crescători care au material biologic, prin grija lor, prin multiplicarea materialului biologic (vom face faţă n.red.) la toate solicitările pe care le au cei care s-au înscris în program (...) Însă sigur, ştiţi foarte bine că acest porc nu creşte peste noapte, iar în perioada asta unii cresc şi ajung la 130 de kilograme, alţii se reproduc, luăm purceii şi îi distribuim. Îi vom avea în timp", a afirmat ministrul Agriculturii.

El a arătat că ministerul va stimula şi pe cei 188 de crescători actuali să îşi mărească efectivul matcă, pentru a putea spori numărul de livrări.

Ministrul Daea a relatat că a ajutat cu mâna lui la preluarea şi încărcare celor 38 de purcei, fiecare de 10-15 kilograme, care au fost preluaţi de la gospodarul din comuna Roşia pentru a fi livraţi în satul sibian Bradu. "Unii dintre purcei au avut şi 15 kilograme, pentru că i-am simţit la mână când i-am luat", a spus ministrul Daea.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108