REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.1° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
10.1° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Dăianu: Este incorectă teza unora că BNR nu dorește intrarea României în zona euro

Dăianu: Este incorectă teza unora că BNR nu dorește intrarea României în zona euro

Replica API 20 septembrie 2017 | 00:00 206

Daniel Dăianu

Teza unora că BNR nu dorește intrarea României în zona euro sau că are o atitudine "conservatoare" vizavi de Uniunea Bancară este incorectă, a declarat, marți, Daniel Dăianu, membru în Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României, la o conferință de specialitate, scrie Agerpres.

"BNR a fost și este implicată adânc în integrarea României, economic și instituțional, în Uniune. Este incorectă teza unora că BNR nu dorește intrarea României în zona euro sau că are atitudine 'conservatoare' vizavi de Uniunea Bancară", a spus Dăianu, la conferința "Reforma iminentă a UE: România și 'nucleul dur'. Adecvare, politici, măsuri necesare".

Acesta a amintit reacțiile, unele vehemente, față de crearea Comitetului Național pentru Supraveghere Macroprudențială, care este, de fapt, o replică națională a Consiliului European pentru Risc Sistemic (CERS), văzut de unii ca un 'super-guvern.

"Unele reacții au dovedit neînțelegerea reformelor din Uniune privind nevoia de re-reglementare a industriei financiare având în vedere criza financiară, daunele pricinuite economiei, societății de regimul ultra-lax de reglementare, de o filosofie simplistă privind funcționarea piețelor", a afirmat Daniel Dăianu.

El susține că trebuie să facem distincție între abordări/declarații politice, decizii politice, fiindcă intrarea în zona euro nu poate fi pusă pe pilot automat. Potrivit acestuia, va exista o decizie politică în țară și una a partenerilor și o analiză onestă, lucidă a precondițiilor economice și instituționale de aderare ce includ funcționarea zonei euro.

"A judeca beneficii și costuri face parte din procesul rațional de decizie. Așa se face peste tot unde există abordare rațională. Dezbaterile privind reforma zonei euro, a guvernanței Uniunii, privind viitorul Uniunii, arată că deciziile implică analiză, alternative cu trade-offs, compromisuri, abordări cât mai raționale în condițiile date. La BNR se fac analize așa cum se fac la toate băncile centrale din țările candidate la aderare, așa cum se fac analize la Banca Centrală Europeană, la Comisia Europeană și la organismele financiare internaționale. La BNR există un comitet de aderare la zona euro de mai mult timp, de ani de zile, la care participă oficiali ai Ministerului Finanțelor, ai Ministerului Afacerilor Externe, ai altor instituții ale statului și Comitetul funcționează de mai mult timp", a declarat Dăianu.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108