REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.1° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
10.1° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Dalai Lama a fost externat

Dalai Lama a fost externat

Replica API 13 aprilie 2019 | 00:00 365

Dalai Lama

Dalai Lama a părăsit vineri spitalul din New Delhi în care fusese internat marţi din cauza unei infecţii pulmonare, a anunţat purtătorul de cuvânt al liderului spiritual tibetan, citat de AFP.

Dalai Lama, în vârstă de 83 de ani, a ieşit în jurul orei locale 08:00 (02:30 GMT) pe porţile spitalului privat Max, aflat în partea sudică a capitalei indiene, şi "se simte foarte bine în prezent", potrivit serviciului său de presă.

"S-a vindecat de infecţia pulmonară de care suferea şi îşi va lua câteva zile de odihnă în New Delhi, înainte de a se întoarce la Dharamsala", o staţiune climaterică din nordul Indiei unde trăieşte în exil după fuga sa din Tibet în urmă cu 60 de ani, a declarat pentru AFP purtătorul lui de cuvânt, Tenzin Taklh.

Dalai Lama fusese internat în acel spital marţi, după ce a acuzat dureri toracice. Unul dintre colaboratorii lui a evocat "o tuse uşoară" a liderului spiritual tibetan.

Joi, purtătorul de cuvânt al laureatului premiului Nobel pentru pace a declarat că acesta şi-a reluat ritmul de viaţă obişnuit şi a început să facă şi câteva exerciţii fizice.

Deşi rămâne un orator extrem de popular, liderul exilat şi-a redus numărul angajamentelor internaţionale şi nu s-a mai întâlnit cu niciun şef de stat străin din anul 2016. Guvernele din întreaga lume nu se grăbesc să îi adreseze invitaţii, temându-se că ar putea suscita supărarea autorităţilor de la Beijing.

Temându-se că desemnarea succesorului său ar putea fi controlată de către China, liderul spiritual tibetan a semnalat de mai multe ori că linia lui succesorală, perpetuată din secolul al XIV-lea, ar putea să dispară odată cu moartea sa.

El a renunţat în 2011 la puterea sa politică şi a încredinţat sarcina călăuzirii tibetanilor din exil unui prim-ministru ales de diaspora, marcând astfel o ruptură istorică în raport cu tradiţia.

Pe durata vieţii sale, petrecută în mare parte în India, Dalai Lama a căutat fără încetare să ajungă la un compromis cu autorităţile de la Beijing în privinţa soartei tibetanilor. Lupta sa non-violentă şi pacifistă a fost încununată cu premiul Nobel pentru pace pe anul 1989.

AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108