REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.1° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
10.1° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Dan Lucian, darnic din banii SC Mamaia SA: a utilat Bamboo şi şi-a mulţumit prietenii, inclusiv pe Ziv Tetelman

Dan Lucian, darnic din banii SC Mamaia SA: a utilat Bamboo şi şi-a mulţumit prietenii, inclusiv pe Ziv Tetelman

Replica API 8 septembrie 2011 | 00:00 592

Jaf incredibil din banii statului, ignorat de autorităţi

Jaf incredibil din banii statului, ignorat de autorităţi

Situaţie incredibilă la SC Mamaia SA, descoperită în urma unui control al ANAF. Fostul director Lucian Victor Dan, cel care era, în paralel, şef al societăţii de stat şi patron al clubului Bamboo, calităţi în care îşi semna singur chiriile şi alte privilegii, a jefuit Mamaia SA cu sume de ordinul zecilor de miliarde de lei vechi. Potrivit unor concluzii oficiale ale organelor de anchetă intrate în posesia "Replica", Lucian Victor Dan nu a achitat către bugetul de stat TVA în valoare de 663.781 lei în 2007, 2008 şi parţial 2009, în urma unor tranzacţii cu mai multe societăţi comerciale, precum Ami Instal Construct SRL, Elys Design SRL, Point Works SRL, Milenium Clima SRL etc. Mai grav decât atât, cel care a controlat între 2003 şi 2009 destinele celei mai mari societăţi de turism deţinută de stat în judeţul Constanţa a cumpărat în numele Mamaia SA, deci din banii statului, mai multe bunuri care au intrat ulterior în posesia clubului Bamboo, al cărui patron era chiar el, Lucian Victor Dan.

"Replica" a prezentat în exclusivitate, încă din timpul mandatului de director al lui Lucian Victor Dan, că acesta era asociat, alături de Giosue Castellano, la SC Perfect Team Net SRL din Bucureşti, firmă care administrează celebrele cluburi Bamboo. Mai mult, o mare parte din banii achitaţi de Mamaia SA, prin semnătura lui Dan, ajungeau, indirect, tot la acesta, din moment ce una din firmele căreia SC Mamaia SA i-a achitat 336.134 de euro, fără TVA, pentru instalaţii de sonorizare ce au ajuns apoi să "mobileze" clubul Bamboo, aparţinea unui oarecare Daniel Florin Rădulescu, asociatul lui Dan din firma Perfect Team Net SRL. Este vorba despre contractul de vânzare cumpărare nr.11/02.03.2009, încheiat între SC Point Works SRL, reprezentat de Daniel Rădulescu, şi SC Mamaia SA, reprezentată de Lucian Victor Dan. Obiectul contractului a constat în "livrarea de echipament outdoor de videoproiecţie tip BARCO, pixel pitch 10 mm precum şi asigurarea serviciilor de montaj panou, implementare soft, prelucrare date grafice şi servicii de mentenanţă", iar valoarea totală a bunurilor şi serviciilor achitată de Mamaia SA, prin semnătura directorului general Lucian Victor Dan, a fost de 336.134 euro, fără TVA, achitaţi în lei, respectiv 1.715.360 lei. Banii au fost viraţi în contul firmei Point Works SRL de la Banca Transilvania după 3 zile, pe 05.03.2009, în două tranşe: una de 1.000.000 lei şi a doua de 715.360 lei. Ulterior, toate echipamentele cumpărate de Mamaia SA, repetăm, din banii statului, au ajuns la clubul Bamboo, patronat de Lucian Victor Dan.

Instalaţii de aproape 340.000 de euro, cumpărate de directorul Dan cu banii de la Mamaia SA pentru clubul Bamboo

Acest lucru a fost confirmat de mai mulţi angajaţi ai societăţii, în urma unor verificări interne cu privire la achiziţiile din directoratul lui Lucian Victor Dan. Astfel, directorii şi alţi salariaţi de la SC Mamaia SA au declarat în scris, sub semnătură, iar mărturiile acestora se află acum la dosarul ce conţine concluziile ANAF, că nu li s-a adus la cunoştinţă nimic despre achiziţia de 336.134 euro de la Point Works SRl, nu a existat nici un referat de necesitate legat de această achiziţie, nu a existat nici o decizie a Consiliului de Administraţie şi nici a Adunării Generale a Acţionarilor a SC Mamaia SA pentru autorizarea acestei achiziţii şi, atenţie, nu s-a făcut nici măcar recepţia acestor bunuri pentru care Mamaia SA a plătit 336.134 euro, din banii statului. Relevantă în acest sens este declaraţia gestionarei depozitului de mijloace fixe potrivit căreia, după ce s-a întors din concediul de odihnă, în perioada 02-15.03.2009, a găsit în depozitul societăţii mai multe plasme, cabluri etc, precum cele achiziţionate de la Point Works SRL, pentru care nu a semnat nici un document de primire în gestiune, dar pe care scria "BAMBOO". Cele 17 miliarde de lei vechi furate de Lucian Victor Dan de la societatea pe care o conducea, pentru a-şi dota clubul pe care îl patrona în paralel, nu reprezintă singurul tun tras de finul controversatului afacerist Bartolomeu Finis.

Miliarde sifonate de la Mamaia SA către israelianul Ziv Tetelman şi firmele prietenilor

Astfel, pe 20.05.2008, Mamaia SA semnează prin directorul Lucian Victor Dan un contract în valoare de 431.209, 63 lei, fără TVA, cu SC Milenium Clima SRL, din Bucureşti, pentru furnizarea şi montarea unor piese chiller şi reparaţii curente la instalaţia de climatizare de la hotelul Mamaia. Coincidenţă sau nu, Milenium Clima aparţine controversatului afacerist israelian Ziv Tetelman, căsătorit mulţi ani cu o constănţeancă şi ulterior iubit al Ralucăi Sandu, afacerist cu puternice legături, după cum se vede, la malul mării. De ce sunt cele peste 4,3 miliarde plătite de Lucian Victor Dan firmei lui Ziv Tetelman o ţeapă pentru SC Mamaia SA? Simplu: pentru că sistemul de climatizare de peste 100.000 de euro a fost lăsat să se strice, dovedindu-se astfel că nu confortul termic din hotelul Mamaia a fost baiul afacerii, ci banii care trebuiau să ajungă de la Dan la Tetelman. Nereguli au mai fost semnalate şi în cazul contractului de prestări servicii încheiat pe 16.05.2008 de SC Mamaia SA, prin semnătura directorului Lucian Victor Dan, cu SC Elys Design SRL Constanţa, firmă deţinută de Liviu Marius Elias Bagiu şi Tiberiu Anghel. Astfel, Fiscul nu a găsit justificarea plăţii de 13.696, 33 euro pentru "prestări servicii- amenajări spaţiu terasă din staţiunea Mamaia- Vila Mamaia- zona Castel". De asemenea, a atras atenţia şi contractul încheiat pe 15.10.2008 între Mamaia SA şi SC Elite Center SRL pentru servicii de publicitate. În acest caz, directorul Lucian Victor Dan a plătit 200.000 lei, fără TVA, pentru un contract care s-a derulat pe parcursul a doar două luni, respectiv între 15.10.2008 şi 31.12.2008. Interesant este şi faptul că SC Elite Center SRL aparţine lui Cristian Tănase Bujdoveanu şi Hristina Magdalena Antonescu, sora cunoscutului afacerist constănţean Ionuţ Barbu, şi el asociat, la un moment, cu Lucian Victor Dan, într-un alt business local. De altfel, Ionuţ Barbu a luat locul surorii sale în SC Elite Center SRL printr-o decizie a Adunării Generale a Asociaţilor de pe 01.03.2010.

Whisky şi şampanie Dom Perignon de peste 100.000 de euro, cumpărate de Mamaia SA pentru clubul Bamboo

Şi pentru că atâtea zeci de miliarde băgate de la stat în Bamboo şi conturile prietenilor lui Lucian Victor Dan trebuiau udate, să fie cu noroc, merită amintit şi contractul de vânzare cumpărare nr.100/12.08.2008, semnat între SC Mamaia SA şi SC Lorena SRL Bucureşti, firmă de distribuţie a băuturilor alcoolice deţinută de Vasile şi Maria Murteza. Obiectul contractului: livrarea câtorva mii de sticle din cele mai fine băuturi alcoolice, gen Chivas Regal, J&B, Havana, Wyborowa sau Dom Perignon. Valoarea contractului: trei facturi în valoare de 63.050, 25 lei, 175.655, 13 lei, respectiv 204.469, 91 lei. Destinaţia băuturilor cumpărate de Lucian Victor Dan în numele Mamaia SA: clubul Bamboo.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108