REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.4° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
9.4° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

De ce avem NEVOIE de DOZA BOOSTER!

De ce avem NEVOIE de DOZA BOOSTER!

Replica API 22 ianuarie 2022 | 15:51 2002

Vestea că certificatul digital covid va expira a creat revoltă printre români. Mai exact, la data de 1 februarie certificatul digital va expira pentru cei care nu și-au făcut doza booster în ultimele 9 luni, aceasta fiind o directivă europeană pe care trebuie să o aplice și România. Cu toate că statele europene știau deja această reglementare de ceva timp, iată că vestea a fost data de ministrul Alexandru Rafila, de curând. Așadar, cei care nu vor să-și facă doza booster ar trebui să știe că certificatele digitale le vor expira. Pe acest subiect, dr. Constantin Dina, șeful Corpului de Control din Ministerul Sănătății ne-a declarat: „Doza booster încă nu este obligatorie, este recomandabilă”.

Pe 21 decembrie, Comisia Europeană a adoptat norme referitoare la certificatul digital al UE privind COVID, stabilind o perioadă de acceptare obligatorie de 9 luni (exact 270 de zile) a certificatelor de vaccinare pentru călătoriile în interiorul UE. Perioada se calculează de la administrarea seriei primare de vaccinare formată în general din 2 doze (sau, în cazul vaccinului Johnson și Johnson, dintr-o singură doză). O perioadă clară și uniformă de acceptare a certificatelor de vaccinare va garanta că măsurile privind călătoriile vor fi în continuare coordonate. Perioada de valabilitate de 9 luni ține seama de orientările Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor, conform cărora administrarea dozelor de rapel (booster) este recomandată în termen de cel mult șase luni de la încheierea primului ciclu de vaccinare. Certificatul rămâne valabil pe o perioadă de grație de încă trei luni după cele șase luni, pentru a permite adaptarea campaniilor naționale de vaccinare și accesul cetățenilor la dozele de rapel (booster). Noile norme se vor aplica de la 1 februarie 2022.

Precizăm faptul că certificatul digital nu va mai putea fi folosit de persoanele ce au doar două doze efectuale, respectiv una, ce doresc să călătorească în alte state UE. Pentru a se stabili valabilitatea și reglementările acestuia, în țară, autoritățile vor lua decizii în perioada ce urmează.

Booster-ul nu este obligatoriu

În cadrul unui interviu acordat cotidianului Replica de Constanța, dr. Constantin Dina, șeful Corpului de Control din Ministerul Sănătății a explicat că în România, momentan, doza booster este recomandabilă, nu obligatorie.

„Doza booster încă nu este obligatorie, este recomandabilă. Cât de curând, probabil, se va introduce și această doză booster sau se va introduce acea valabilitate a certificatului care te duce înspre inocularea celei de a treia doză. Eu, personal, mi-am monitorizat în timp titlul de anticorpi și am constatat că undeva la 8 luni de la administrarea celei de-a doua doze anticorpii ajunsese la o limită scăzută, până la aproximativ 200 de anticorpi. Nu este un etalon! După doza booster, nivelul de anticorpi mi-a crescut undeva la 25.000. Este doar ce am făcut eu și după ce m-am ghidat eu”, a declarat dr. Constantin Dina, șeful Corpului de Control din Ministerul Sănătății.

„Nici nu știam…”

Doza de rapel (booster) crește semnificativ nivelul de protecție împotriva tuturor variantelor SARS CoV 2, inclusiv împotriva variantei Omicron. Însă, mulți aleg să nu mai facă booster-ul, cum sunt, de exemplu, cei care s-au imunizat cu Johnson&Johnson. Aceștia se pare că au sperat că vor face o singură doză… pentru totdeauna! „Mi se pare revoltător ceea ce ne cer. Nu am ales degeaba să mă vaccinez cu Johnson&Johnson. Au zis că faci unul singur și atât. Nici nu știam, până azi, că și la acesta faci rapel. Nici nu mă gândesc să mai fac vreun vaccin! Am certificatul generat, mă folosesc de el că e dreptul meu”, ne-a declarat o constănțeancă.

Recomandări pentru cei care au făcut prima doză cu Johnson&Johnson

Pentru persoanele care au primit la prima schemă vaccinul Johnson&Johnson, se recomandă ferm efectuarea dozei de rapel cu unul din produsele pe bază de ARNm, Comirnaty / Pfizer BioNTech sau Spikevax/Moderna; opțional se permite, la cerere, efectuarea rapelului cu vaccinul Johnson&Johnson.

Click pe fotografie!

Diana BERECHET

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Marea vaccineala o vagabondteala
14
2
SA LE FACETI VOI PE TOATE CA SUNT MOKA.
12
2
Este interzis sa fi sanatos.
17
2

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108