REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.1° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
16.1° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

De ce este important să nu sari peste mese în timpul programului

De ce este important să nu sari peste mese în timpul programului

Replica API 28 ianuarie 2021 | 00:00 937

Mesele regulate pe parcursul zilei sunt o problemă pentru mulți dintre noi din cauza programului de lucru încărcat.

Ajungem astfel să mâncăm prea puțin, sărim peste mese și recurgem la gustări nesănătoase, doar pentru că le avem la îndemână, precum produsele de patiserie. Îți explicăm astăzi de ce fiecare masă în parte este importantă și de ce ar trebui să mănânci la aceleași ore, în fiecare zi, scrie doc.ro.

Menținerea unei greutăți în limitele normale

Trei mese principale și două gustări sunt esențiale pentru un stil de viață sănătos. Organismul uman este obișnuit să primească mâncare la intervale regulate, pentru a își putea reface resursele de energie și nutrienți. Un alt factor important de luat în calcul este faptul că un program concret de masă te poate ajută să nu te îngrași sau chiar să pierzi în greutate. Dacă vei avea un program strict de masă vei reduce riscul de a "ronțăi" pe fugă și nu vei ajunge în situația neplăcută de a-ți fi extrem de foame. Știm cu toții că în lipsa unei alternative, când suferim de foame, consumăm în special alimente grase, de tip fast food, patiserie, carbohidrați în exces și alimente bogate în zahăr. A mânca un pateu sau un baton de ciocolată nu trebuie să fie o opțiune!

Înfometarea, voită sau nu, este un dușman pentru greutatea ta. Privat de alimente, organismul consumă resursele pe care le are, ceea ce ți se poate părea un avantaj. Însă dacă nu mănânci, să spunem, timp de 12 ore, atunci când mănânci organismul tău va asimila tot ce poate, pentru a își construi noi resurse, de teamă unei noi înfometări. Ceea ce poate duce la un exces caloric și la mai multe rezerve de grăsime.

Combate lipsa de energie

Un alt efect negativ al unui program haotic de masă este lipsa de nutrienți din organism, care se traduce prin oboseală, amețeli, dureri de cap, fluctuații ale glicemiei. După un mic dejun bogat și sănătos, organismul tău are energie timp de 4-5 ore, după care este necesară o nouă masă, fie ea și doar o gustare. Dacă această masă lipsește timp de mai multe ore, primul simptom pe care îl vei observă este lipsa de energie. Mai mult decât atât, vei simți nevoia să consumi ceva dulce sau carbohidrați - îți este poftă de pizza, paște sau pâine. Este un semnal că organismul tău are nevoie de energie, tradusă în zaharuri.

Previne anumite afecțiuni

Datorită implicațiilor pe care le are la nivelul întregului organism, o alimentație incorectă poate crește riscul pentru afecțiuni cronice sau poate duce la apariția unor complicații la pacienții deja diagnosticați. Principalele cauze țin de privarea de nutrienți esențiali, fluctuațiile glicemiei și alegerile nesănătoase pe care le facem. Iată câteva exemple de afecțiuni care pot fi favorizate sau agravate:

- diabetul zaharat

- afecțiunile cardiovasculare

- anemia și rahitismul

- sindromul de oboseală cronică

- migrenele

- gastrită

- sindromul de reflux gastroesofagian

- sindromul de colon iritabil

- afecțiunile autoimune

Este un mijloc de socializare

Prânzul sau gustările sunt o ocazie excelență de a lua o pauză, de a-ți odihni ochii, dar și de a socializa cu colegii. Pentru menținerea sănătății fizice și psihice, toate aceste elemente sunt importante.

Propune-ți să iei o pauză de cel puțin 30 de minute pentru masă de prânz, timp în care să te concentrezi pe lucruri pozitive. Pe lângă această, cel puțin 2 pauze, una dimineață și una după-amiază, în care să ieși la puțin aer curat și să mănânci o gustare sănătoasă (un fruct, o mâna de nuci sau migdale).

Cum să îți organizezi mesele

Cu siguranță te-ai gândit că tot ce ți-am explicat până acum pare logic, însă este dificil de pus în practică. Secretul constă în planificare și organizare. Indiferent dacă locuiești singur, ai o familie și/sau copii, este esențial să te organizezi astfel încât să rezervi timp pentru prepararea meselor pe care le vei lua la pachet. Așa cum copiii au un "pachețel" pentru școală, la fel trebuie să ai și tu unul pentru serviciu.

Sfatul 1: când faci cumpărăturile pentru o săptămână, ia în calcul nu doar cina, ci și micul dejun și prânzul. Pregătește rețete pe care le poți împărți în mai multe porții, pentru 2 zile, să spunem.

Sfatul 2: gătește o dată la câteva zile cantități mai mari. Că să nu te îngrijorezi în fiecare zi că nu ai timp să prepari mâncare, organizează-te astfel încât, o dată la 2-3 zile, să gătești mai multe feluri de mâncare, în cantități mai mari. Folosește câteva cutii pentru depozitarea porţiilor, și îți va fi ușor să le iei cu ține sau să le încălzești acasă.

Sfatul 3: nu uita de gustări! Pe lângă prânzul la pachet, pune în geantă și 1-2 gustări sănătoase.

Sfatul 4: insistă să îți aranjezi programul astfel încât să poți lua masă la aproximativ aceeași ora, în fiecare zi. Chiar dacă ai un program încărcat cu ședința sau întâlniri, este esențial, pentru sănătatea ta, să lași liberă o fereastră, la aproximativ aceeași ora în fiecare zi, pentru masă de prânz.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108