rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 26 septembrie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

De ce ÎMPĂRTĂŞANIA cu LINGURIŢA NU a fost SANCŢIONATĂ de justiţie

Asociația Solidaritatea pentru Libertatea de Conștiință a cerut, în instanță, emiterea unei ordonanțe prin care să se dispună încetarea practicării ritualului de împărtășire dacă nu sunt respectate condițiile impuse de Ministerul Sănățății prin decizia Direcției de Sănătate Publică Constanța având nr. 7403/23.03.2020, de Institutul Național de Sănătate Publică prin Recomandările din data de 09.05.2020 sau prin Ordinul nr. 875/22.05.2020 emis de Ministerul Sănătății și Ministerul Afacerilor Interne, până la soluționarea cererii de chemare în judecată ce face obiectul dosarului civil, înregistrată pe rolul Judecătoriei Constanța.

Asociaţia a arătat că măsura solicitată se impune pentru asigurarea drepturilor persoanelor la viață și sănătate, drepturi care s-ar păgubi prin întârzierea acestei măsuri vremelnice. Totodată, acesta a precizat că arhiepiscopul Constanței a anunțat că în toate bisericile sunt împărtășiți copiii și că va continua să practice acest ritual fără a lua măsurile sanitare de siguranță.

Cum a motivat ASLC utilitatea ordonanței

Reclamantul a arătat că Teodosie, în a doua zi de la instaurarea stării de alertă, ca urmare a pandemiei de Covid-19, a oficiat personal ritualul împărtășirii prin care mai multe persoane au folosit aceeași lingură, consecutiv, care li s-a introdus în gură pentru a primi alcool din același vas, după care erau șterse la gură cu același prosop. Potrivit susținerilor reclamantului, ritualul a fost săvârșit și unor copii. S-a mai arătat de către reclamant că în mediul online a fost popularizat un film, în urma căruia reprezentanți ai presei au participat la slujba religioasă, însă, potrivit susținerilor reclamantului, împărtășirea copiilor a avut loc pe ascuns, în interiorul bisericii; astfel, pârâtul a afirmat că va continua să oficieze ritualul împărtășirii în aceleași condiții. Reclamantul a făcut trimitere în cuprinsul cererii sale la atitudinea sfidătoare a pârâtului Teodosie față de măsurile de securitate sanitară, precum și la solicitările pe care le-a adresat Arhiepiscopiei Tomisului, din data de 19.05.2020 (cu răspunsul din 20.05.2020), respectiv 25.05.2020. De asemenea, a menționat reclamantul existența interviului din data de 18.05.2020, în care pârâtul și-a expus punctul de vedere asupra modului în care se realizează Sfânta Împărtășanie.

Pe teritoriul României s-a adoptat Legea nr. 55/2010 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, având ca obiect instituirea, pe durata stării de alertă declarate în condițiile legii, în vederea prevenirii și combaterii efectelor pandemiei de COVID-19, a unor măsuri temporare și, după caz, graduale, în scopul protejării drepturilor la viață, la integritate fizică și la ocrotirea sănătății, inclusiv prin restrângerea exercițiului altor drepturi și libertăți fundamentale, conform art. 1 alin. (1) din cuprinsul actului normativ. În virtutea Legii nr. 55/2010 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, Guvernul României a adoptat Hotărârea nr. 394/2020 prin care s-a instituit starea de alertă începând cu data de 18.05.2020, timp de 30 de zile, pe întreg teritoriul României. În conformitate cu dispozițiile art. 45 alin. (1) din Legea nr. 55/2010 , pe durata stării de alertă, activitatea cultelor religioase se exercită liber, cu respectarea regulilor de protecție sanitară stabilite, la propunerea CNSSU și cu avizul secretarului de stat pentru culte, prin ordin comun al ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne.

De asemenea, potrivit art. 1 pct. 4 din Anexa nr. 3 la H.G. nr. 394/2020, ,, activitatea cultelor religioase, inclusiv slujbele cu caracter privat, pot fi desfășurate în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului sănătății și ministrului afacerilor interne, emis în temeiul art. 45 și art. 71 alin. (2) din Legea 55/2020.” În sensul celor arătate, s-a emis Ordinul Ministerului Sănătății și al Ministerului Afacerilor Interne nr. 875/2020 pentru aprobarea regulilor privind accesul în lăcașele de cult, distanța minimă de siguranță și măsuri sanitare specifice pentru desfășurarea activităților religioase, care la punctul II – 1 prevede în mod expres că ,,în cadrul ritualurilor religioase în care se vor folosi obiecte de cult care ating credincioșii, acestea se vor dezinfecta după fiecare utilizare.” Instanța afirmă că nu poate constitui obiect al cererii chiar obligarea parții adverse la respectarea unei dispoziții legale, întrucât orice persoană este obligată implicit la respectarea legii, în virtutea principiilor democratice aplicabile.

Motivarea instanței

Tribunalul constată că apelanta nu poate cere, în această procedură, ca pârâții să respecte dispozițiile Ministerului Sănătății prin decizia Direcției de Sănătate Publică Constanța nr. 7403/23.03.2020, Institutului Național de Sănătate Publică prin Recomandările din data de 09.05.2020, Ordinului nr. 875/22.05.2020 emis de Ministerul Sănătății și Ministerul Afacerilor Interne, conduita conformă prevederilor invocate putând fi impusă urmare a parcurgerii altor proceduri (în plan penal sau contravențional), așa cum a arătat și prima instanță. Tribunalul apreciază că admiterea cererii de față, formulată pe calea ordonanței președințiale, ar presupune să se impună aplicarea unor dispoziții legale, chiar și în condițiile în care s-ar fi dovedit că acestea sunt încălcate, ceea ce nu este admisibil în această procedură specială. Constatând că nu sunt îndeplinite condițiile de admisibilitate pentru pronunțarea unei ordonanțe președințiale, Tribunalul nu va mai analiza temeinicia (în limitele impuse de art. 997 NCPC) susținerilor apelantei cu privire la modalitatea de practicare de către pârâți a ritualului împărtășirii persoanelor. În consecință, instanța apreciază că nu sunt întrunite condițiile de exercitare a cererii pe cale de ordonanță președințială, astfel încât apelul va fi respins ca nefondat.

Instanța a decis să respingă ca nefondat apelul civil promovat de ASLC în contradictoriu cu intimații pârâți Macedon (Teodosie) Petrescu și ARHIEPISCOPIE TOMISULUI, cererea de chemare în judecată având ca obiect „ordonanță președintială”. Decizia este definitivă.

Virgil STOIAN

luni, 27 iulie 20201343
Comentarii

01Dede(22 sep 12:11)
Cum cum de ce nu a fost sanctionata.Pt ca justitia aplica legea .urului nu adevarata lege.Pt ca dupa ce ii propietar de srl funerar Spagoveanu deeh sa mai virit si in politica.Acu le sufla in rect aer cald.Pina nu demult sufla tot cald PSD.Nemernic doar dupa bani el si sluga lui pirlita.
00Cta(3 sep 22:36)
Si asta nu-i nimic. Din 2021 vom da 'lumina' cand vrea poala noastra, oricum suntem protejati de Dumnezeu si nu facem puscarie niciodata. Muia enoriasilor este dupa impartasanie, sa nu ia Covid niciunul.
01INGURA(22 aug 09:37)
PREA SMEHERITULE AI MECLEEM LA GURA POSIBIL SA FIE GHEREMEZ SAU CEVA CEVA ASEMANATOR.
02Jan(17 aug 09:04)
ZINE DRAGULE SPAGOVEANU CARE CARE MAI ESTE SITUATIA LA SC DUMITALE DE FUNERARE.AM VAZUT SA PUS BATISTA PE TAMBAL CU SPALATUL MORTILOR IN ACEL GARAJ.AU MINCAT SI CEI DE LA SANEPID SI TOOOATA LUMEA.PE TINE NU TE INT NIMICUTA DECIT MALAIUL.VEZI BANI OCHI LU DRACU TU ESTI NEMERNIC DE MIC SI ASA VEI RAMINE.
01Mihai(27 iul 14:38)
Pe toata planeta credinta religioasa este libera optiune. Cel mai bun e Dumnezeu in care se poate crede, adica inchinare; dar orice persoana este libera sa creada-sa se inchine la alta persoana: ministru, educator, presedinte de stat sau partid politic, etc. Se mai poate crede in cladiri, statui, autoturisme, hartia de ziar, etc !!
10Fariseul(27 iul 14:10)
Obraznicul
32Eugen(27 iul 14:07)
Biserica ortodoxa nu obliga pe nimeni sa ia impartasanie! si nici sa intre in biserica sau sa participe la slujba!
33unule,muistule,(27 iul 13:15)
ai uitat cand popii ziceau populimii sa voteze pesedeii ??? Sa-ti aduc aminte ca pe vremea comunistilor nici o rugaciune a popii nu incepea fara limbile de rigoare date conducatorului iubit ??? Da-ti-as cacatul la lins !!!
93Bira(27 iul 11:12)
Idiotiii Idioti sunt care accepta sa primeasca acea lingurita in gura Sunt de acord cu impartasania dar sa se gaseasca alta metoda Putem la restaurant sa nu mai spalam vesela
57unul(27 iul 11:07)
Pana acum a comentat un singur om - Ralu - si o gramada de spalati pe creier cu dezinfectant secularist. Popa nu spune niciodata cu cine sa votezi, pt ca singurul stapan este Iisus Hristos, Imparat si Dumnezeu.
75fara religie am fi fost destep(27 iul 10:56)
aici se vede ca biserica este mai tare decat guvernantii. Orice ar face popii, guvernantii nu ii deranjeaza deoarece prin biserica se plimba banii negrii necontrolabili din spre guvernanti si invers, plus electroralele. Pai cand spune popa la liturghie sa il voteti pe ala si doar pa ala ca, chipurile este alesul si miruit de dumnezeu, toti prostii, pardon enoriasii il urmeaza la urna !
75inapoiatii(27 iul 10:32)
Futuva-n gura cu popii vostri spagari si infractori ,vreti sa omorati toata lumea cu obiceiurile si cu ambitiile voastre de acum doua sute de ani
79Bai nebunilor,(27 iul 10:03)
chiar nu vreti sa iesiti din Evul Mediu?
710roman(27 iul 09:21)
nu popii sunt de vina, ei au o singura misiune si anume aceia de a-si ingrosa, prin orice metode, conturile. Pe mine ma intriga atitudinea parintilor, cum accepti asa ceva intr-o stare de pandemie, cand cunosti destul de bine la ce ne referim, ei sunt de condamnat. Atat ionseamna un prunc ptr ei, satisfactia fetelor palide ca ai apelat la serviciile lor?
79dna(27 iul 09:10)
diavolul teodosie-un criminal
716Piei,satana(27 iul 07:37)
De ce amestecati pe Dumnezeu cu talharul de Teodosie?
1410Ralu(27 iul 07:15)
Pt ca acolo este Dumnezeu.
mai mult...Actualitate
3 sep 00:00ActualitateLa Ovidiu va fi înfiinţat un Centru de Cercetare

În parteneriat cu Cluster-ul de inovare MedGreen, Primăria Ovidiu a depus un proiect pentru înființarea unui Centru...448

12 sep 13:34ActualitateINCENDIAR! Mitică DRAGOMIR, la un PAS de BĂTAIE pe Calea Victoriei. VIDEO!2163
4 aug 10:04ActualitatePrimăria Cernavodă reabilitează strada Medgidiei533
16 aug 10:07ActualitatePrimăria Cernavodă continuă asfaltările pe strada Medgidiei

A început turnarea primului strat de asfalt – cel de bază pe strada Medgidiei. Lucrările sunt organizate pe mai...495

14 aug 00:00ActualitateÎn sfârșit! Localitatea Limanu a fost RACORDATĂ la GAZ547
30 aug 00:00ActualitateContiună lucrările la creșa din Tuzla655
26 aug 16:35ActualitateÎn Ovidiu a fost inaugurat primul supermarket

În Ovidiu a fost inaugurat primul supermarket, care a creat noi oportunităţi de locuri de muncă pentru locuitorii...752

19 aug 00:00Actualitate10 kilometri de străzi vor fi asfaltate, în PREMIERĂ, la Hârșova700
13 aug 00:00ActualitateIstoria de peste jumătate secol Stației de Meteorologie Hârșova678
7 aug 00:00ActualitatePrimăria Hârșova reia acțiunile de dezinsecție în zona orașului

Pentru a spori confortul cetățenilor, Primăria Orașului Hârșova reia acțiunile de dezinsecție în zona orașului...664

1 aug 00:00ActualitateCampanii de nondiscriminare la Hârșova658
11 aug 11:16ActualitateMangalia va avea o nouă bază sportivă cu bazine de înot669
Vremea
25.2°24.9° - 25.2° sâmbătă, 26 septembrie 2020
ConstanțaUmiditate: 66%
Vânt: 11.19 m/s
Presiune: 1002 milibari

Loto
6/494925283848
5/405613153827
joker122227424313
Horoscop
mai mult...SPSportRT
26 sep 00:00SportLiga I: FC Argeş - Universitatea Craiova 1-2

Universitatea Craiova a învins-o pe nou-promovata FC Argeş cu scorul de 2-1 (2-0), vineri seara, în deplasare, la...271

26 sep 00:00SportFC Voluntari - Sepsi OSK Sfântu Gheorghe 1-2

FC Voluntari a fost învinsă de Sepsi OSK Sfântu Gheorghe cu scorul de 2-1 (0-1), vineri seara, pe teren propriu, în...242

26 sep 00:00SportOrganizatorii JO de la Tokyo au prezentat un prim plan de simplificare a ceremoniilor

Organizatorii Jocurilor Olimpice Tokyo 2020, amânate pentru vara anului 2021 din cauza pandemiei de coronavirus, au...243

26 sep 00:00SportBayern Munchen a stabilit un nou record european, cu 23 de victorii consecutive

Bayern Munchen, care a cucerit Supercupa Europei joi seara, după 2-1 cu Sevilla, în urma prelungirilor, la Budapesta,...259

Local
26 sep 21:11LocalLocalitatea 2 Mai, conectată la rețeaua de gaz natural!

Începând de luni, 28 septembrie, locuitorii din 2 Mai pot începe demersurile pentru a se branșa la sistemul...533

26 sep 21:11LocalCOVID-19: Număr mare de cazuri în continuare, 1629 în ţară, 66 la Constanţa

Până astăzi, 25 septembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 119.683 de cazuri de persoane infectate cu...854

26 sep 21:11LocalUn AUTOTURISM a luat FOC la intrare în Gura Dobrogei

616

26 sep 21:10LocalFURT dintr-o CURTE! Proprietarul s-a trezit fără telefoane

În urmacercetărilor într-un dosar penal care vizează săvârșirea infracțiunii de furt calificat, polițiști din...626

26 sep 21:12LocalPolițiștii au VERIFICAT deținătorii de ARME din CONSTANȚA!

Polițiștii din cadrul Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, la data de 24 septembrie a.c., au...638

26 sep 21:12LocalCondamnat pentru tentativă de OMOR, la Constanța!

Polițiștii din cadrul Poliției orașului Hârșova, la data de 24 septembrie a.c., au identificat un bărbat, de 34...568

26 sep 21:11LocalSpectacole și proiecții cinematografice, la Teatrul „Oleg Danovski”

Stagiunea 2020- 2021 continuă sâmbătă, 26 septembrie, de la ora 19:00, cu spectacolul „Voievodul Țiganilor”....617

26 sep 21:11LocalCORONAVIRUS la un CĂMIN PRIVAT de BĂTRÂNI din Constanța

Coronavirusul se extinde din ce în ce mai mult la instituțiile ce se ocupă cu îngrijirea persoanelor de orice...1043

26 sep 21:11LocalACCIDENT în CONSTANȚA, o MAȘINĂ s-a RĂSTURNAT

1273

Politică
26 sep 00:00PoliticăGuvern: Facilităţi pentru tinerii fermieri de a beneficia de o suprafaţă de până la 50 de hectare

Guvernul a aprobat o hotărâre de guvern care permite acordarea unei facilităţi pentru tinerii fermieri de a...329

26 sep 00:00PoliticăReguli la urne - acces prioritizat pentru alegătorii febrili sau cu simptome respiratorii

Cetăţenii cu drept de vot care se vor prezenta duminică la urne trebuie să respecte anumite reguli de protecţie...259

26 sep 00:00PoliticăGuvern: Persoanele care au vârsta de pensionare şi stagiu incomplet de cotizare pot cumpăra vechime

286

Interviuri
12 sep 15:07InterviuriINTERVIU! Mircea DOBRE: În 30 de ani, în acest municipiu NU s-a MUNCIT

Mircea Titus Dobre, candidatul partidului PRO România la funcția de primar al municipiului Constanța, a acordat un...1785

11 sep 15:07InterviuriCristian Cârjaliu, PRIMARUL care a schimbat FAȚA comunei AGIGEA! Video

Cristian Cârjaliu, primarul comunei Agigea, dorește să câștige un nou mandat la conducerea localității pe care o...2667

11 sep 15:07InterviuriCostin Avătavului: Și colegii de partid ai lui FĂGĂDĂU ar vrea mai mult de la actuala administrație

1658

18 sep 01:01InterviuriFelix Stroe: 'Există viață și după 27 septembrie, și pentru Făgădău, și pentru Stroe'

Contestat de unii, apreciat de alții, Felix Stroe, președintele PSD Constanța și directorul SC RAJA SA, fără doar...4025

5 sep 00:39InterviuriRaluca TURCAN: Constanţa arată aşa (...) pentru că PRIMARUL e un administrator SLAB

Decebal Făgădău s-a lăudat, în nenumărate rânduri, cu proiectele sale aflate în derulare ori viitoare, cu bani...2640

27 aug 00:04InterviuriZanfir IORGUȘ: Orașul este administrat pe principiul GOSPODINEI care BAGĂ GUNOIUL sub PREȘ

Zanfir Iorguș a revenit pe scena politică și este candidatul Alianței PSD – PNȚCD- ALDE-PER-PRM-Neamul Românesc...3549

10 sep 12:27InterviuriFrățilă îi arată cartonașul ROȘU lui Vergil Chițac

Constantin Frățilă, candidat din partea partidului LORD la postul de primar al municipiului Constanța, a reacționat...5387

9 sep 15:08InterviuriVergil CHIŢAC: NU sunt omul lui COMĂNESCU. El este OMUL meu

Vergil Chițac, candidatul Partidului Național Liberal la funcția de primar al orașului Constanța, a vorbit în...3578

9 sep 15:08InterviuriHoria Constantinescu: BABU a pus UMĂRUL la ELIBERAREA AUTORIZAŢIILOR de CONSTRUIRE cu ÎNCĂLCAREA LEGII

2829

Monden
26 sep 00:00MondenMariah Carey: „Sunt un bancomat cu perucă”. Solista de 50 de ani s-a săturat de lăcomia familiei

Mariah Carey a răbufnit zilele trecute în timpul unui interviu acordat lui Oprah Winfrey. Solista de 50 de ani s-a...395

26 sep 00:00MondenDemi Lovato şi Max Ehrich şi-au anulat planurile de căsătorie

Actriţa şi cântăreaţa americană Demi Lovato este din nou o femeie singură după destrămarea logodnei de actorul...235

26 sep 00:00MondenCarnavalul de la Rio, amânat sine die din cauza pandemiei de COVID-19

240

26 sep 00:00MondenOana Roman a uitat de divorţ şi îi trimite „bezele“ soţului: „Te iubim!“

Oana Roman (44 de ani) şi soţul ei, Marius Elisei (34 de ani), au avut mari probleme în cuplu, de-a lungul timpului,...314

26 sep 00:00MondenBrad Pitt își apără noua iubită în fața Angelinei. Actorul de 56 de ani, mai îndrăgostit ca niciodată

Brad Pitt, 56 de ani, îi ia apărarea iubitei lui Nicole Poturalsky, de 27 de ani. Aceasta a postat afirmația...310

26 sep 00:00MondenMaluma și Jennifer Lopez au lansat un videoclip fierbinte împreună. Cum au dansat cei doi

Maluma și Jennifer Lopez au lansat îmrepună două piese la care au filmat clipuri foarte sexy. Aceștia nu au fost...280

26 sep 00:00MondenPrinţesa Eugenie, nepoată a reginei Elisabeta a II-a, aşteaptă primul ei copil în 2021

Prinţesa Eugenie, nepoată a reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, este însărcinată, iar bebeluşul ar trebui...257

26 sep 00:00MondenHBO Max pregăteşte o nouă versiune a serialului ''Pretty Little Liars''

Serialul de televiziune "Pretty Little Liars" va avea o nouă versiune ce va fi actualizată la anii 2020, au anunţat...231

26 sep 00:55MondenFeli se căsătorește! Ce mesaj emoționant a publicat artista

640

Mapamond
26 sep 00:00MapamondDemisie neaşteptată a unui influent cardinal de la Vatican

Unul dintre cardinalii cei mai influenţi ai Vaticanului, italianul Angelo Becciu, a demisionat joi din funcţia sa în...240

26 sep 00:00MapamondChina speră să producă anual 610 milioane de doze de vaccinuri împotriva COVID-19

China intenţionează să aibă capacitatea până la sfârşitul anului de a produce anual 610 milioane de doze de...228

26 sep 00:00MapamondCoronavirus: Record de contagieri în Israel, cu câteva ore înainte de înăsprirea măsurilor de izolare

232

26 sep 00:00MapamondCoronavirus: Moscova le recomandă vârstnicilor să se autoizoleze, iar companiilor să recurgă la telemuncă

Capitala Rusiei, Moscova, confruntată cu o nouă creştere a numărului de infectări cu coronavirus, le-a cerut vineri...250

26 sep 00:00MapamondCoronavirus: Al 11-lea vaccin, produs de Novavax, intră în faza a treia a testelor clinice

Compania americană de biotehnologie a anunţat joi că a început în Regatul Unit un test clinic de ultimă fază al...246

26 sep 00:00MapamondSUA: Statul New York va verifica vaccinurile validate de administraţia Trump

225

Sănătate
26 sep 19:17SănătateCate calorii ar trebui să consumi pe zi pentru a scapa de kilogramele în plus

Supraponderalitatea apare atunci când se consuma mai multe calorii decât are organismul nevoie, iar surplusul este...283

26 sep 00:00Sănătate6 substanțe de care să te ferești în sarcină

Tutunul, alcoolul și drogurile pot avea efecte dăunătoare asupra sănătății. Atunci când o femeie însărcinată...223

26 sep 00:00SănătateVergeturile în sarcină: de ce apar și cum le previi

234

26 sep 00:00SănătateTop alimente care iți oferă energie, însă fără prea multe calorii

Teoretic, orice aliment iți oferă energie, însă este important cât timp persista aceasta energie, dar și cu ce...259

26 sep 00:00SănătateAlimentele procesate: toate sunt la fel de rele?

Consumul de alimente procesate nu este neapărat un lucru rău. Procesarea înseamnă orice schimbare a stării naturale...232

26 sep 19:20SănătateRolul psihoterapiei în tratarea obezității

Psihologii sunt de părere că obezitatea nu este numai o consecință a mâncatului în exces, ci și o urmare a...229

26 sep 19:11SănătateStudiu: Un nou test de sânge ar putea depista alergia la arahide fără riscuri

Oamenii de știință dezvolta un nou test de sânge pentru alergiile la arahide, care ar putea elimina nevoia de a se...244

26 sep 00:00SănătateSupa care accelerează metabolismul și face pielea mai frumoasă

Un metabolism accelerat nu numai că iți oferă mai multa energie, însă te ajuta să iți menții și silueta. Apa...278

26 sep 00:00Sănătate3 rețete de desert pentru persoanele supraponderale

247

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT