REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.1° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
15.1° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

De ce ÎMPĂRTĂŞANIA cu LINGURIŢA NU a fost SANCŢIONATĂ de justiţie

De ce ÎMPĂRTĂŞANIA cu LINGURIŢA NU a fost SANCŢIONATĂ de justiţie

Replica API 27 iulie 2020 | 14:39 2053

Asociația Solidaritatea pentru Libertatea de Conștiință a cerut, în instanță, emiterea unei ordonanțe prin care să se dispună încetarea practicării ritualului de împărtășire dacă nu sunt respectate condițiile impuse de Ministerul Sănățății prin decizia Direcției de Sănătate Publică Constanța având nr. 7403/23.03.2020, de Institutul Național de Sănătate Publică prin Recomandările din data de 09.05.2020 sau prin Ordinul nr. 875/22.05.2020 emis de Ministerul Sănătății și Ministerul Afacerilor Interne, până la soluționarea cererii de chemare în judecată ce face obiectul dosarului civil, înregistrată pe rolul Judecătoriei Constanța.

Asociaţia a arătat că măsura solicitată se impune pentru asigurarea drepturilor persoanelor la viață și sănătate, drepturi care s-ar păgubi prin întârzierea acestei măsuri vremelnice. Totodată, acesta a precizat că arhiepiscopul Constanței a anunțat că în toate bisericile sunt împărtășiți copiii și că va continua să practice acest ritual fără a lua măsurile sanitare de siguranță.

Cum a motivat ASLC utilitatea ordonanței

Reclamantul a arătat că Teodosie, în a doua zi de la instaurarea stării de alertă, ca urmare a pandemiei de Covid-19, a oficiat personal ritualul împărtășirii prin care mai multe persoane au folosit aceeași lingură, consecutiv, care li s-a introdus în gură pentru a primi alcool din același vas, după care erau șterse la gură cu același prosop. Potrivit susținerilor reclamantului, ritualul a fost săvârșit și unor copii. S-a mai arătat de către reclamant că în mediul online a fost popularizat un film, în urma căruia reprezentanți ai presei au participat la slujba religioasă, însă, potrivit susținerilor reclamantului, împărtășirea copiilor a avut loc pe ascuns, în interiorul bisericii; astfel, pârâtul a afirmat că va continua să oficieze ritualul împărtășirii în aceleași condiții. Reclamantul a făcut trimitere în cuprinsul cererii sale la atitudinea sfidătoare a pârâtului Teodosie față de măsurile de securitate sanitară, precum și la solicitările pe care le-a adresat Arhiepiscopiei Tomisului, din data de 19.05.2020 (cu răspunsul din 20.05.2020), respectiv 25.05.2020. De asemenea, a menționat reclamantul existența interviului din data de 18.05.2020, în care pârâtul și-a expus punctul de vedere asupra modului în care se realizează Sfânta Împărtășanie.

Pe teritoriul României s-a adoptat Legea nr. 55/2010 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, având ca obiect instituirea, pe durata stării de alertă declarate în condițiile legii, în vederea prevenirii și combaterii efectelor pandemiei de COVID-19, a unor măsuri temporare și, după caz, graduale, în scopul protejării drepturilor la viață, la integritate fizică și la ocrotirea sănătății, inclusiv prin restrângerea exercițiului altor drepturi și libertăți fundamentale, conform art. 1 alin. (1) din cuprinsul actului normativ. În virtutea Legii nr. 55/2010 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, Guvernul României a adoptat Hotărârea nr. 394/2020 prin care s-a instituit starea de alertă începând cu data de 18.05.2020, timp de 30 de zile, pe întreg teritoriul României. În conformitate cu dispozițiile art. 45 alin. (1) din Legea nr. 55/2010 , pe durata stării de alertă, activitatea cultelor religioase se exercită liber, cu respectarea regulilor de protecție sanitară stabilite, la propunerea CNSSU și cu avizul secretarului de stat pentru culte, prin ordin comun al ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne.

De asemenea, potrivit art. 1 pct. 4 din Anexa nr. 3 la H.G. nr. 394/2020, ,, activitatea cultelor religioase, inclusiv slujbele cu caracter privat, pot fi desfășurate în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului sănătății și ministrului afacerilor interne, emis în temeiul art. 45 și art. 71 alin. (2) din Legea 55/2020.” În sensul celor arătate, s-a emis Ordinul Ministerului Sănătății și al Ministerului Afacerilor Interne nr. 875/2020 pentru aprobarea regulilor privind accesul în lăcașele de cult, distanța minimă de siguranță și măsuri sanitare specifice pentru desfășurarea activităților religioase, care la punctul II – 1 prevede în mod expres că ,,în cadrul ritualurilor religioase în care se vor folosi obiecte de cult care ating credincioșii, acestea se vor dezinfecta după fiecare utilizare.” Instanța afirmă că nu poate constitui obiect al cererii chiar obligarea parții adverse la respectarea unei dispoziții legale, întrucât orice persoană este obligată implicit la respectarea legii, în virtutea principiilor democratice aplicabile.

Motivarea instanței

Tribunalul constată că apelanta nu poate cere, în această procedură, ca pârâții să respecte dispozițiile Ministerului Sănătății prin decizia Direcției de Sănătate Publică Constanța nr. 7403/23.03.2020, Institutului Național de Sănătate Publică prin Recomandările din data de 09.05.2020, Ordinului nr. 875/22.05.2020 emis de Ministerul Sănătății și Ministerul Afacerilor Interne, conduita conformă prevederilor invocate putând fi impusă urmare a parcurgerii altor proceduri (în plan penal sau contravențional), așa cum a arătat și prima instanță. Tribunalul apreciază că admiterea cererii de față, formulată pe calea ordonanței președințiale, ar presupune să se impună aplicarea unor dispoziții legale, chiar și în condițiile în care s-ar fi dovedit că acestea sunt încălcate, ceea ce nu este admisibil în această procedură specială. Constatând că nu sunt îndeplinite condițiile de admisibilitate pentru pronunțarea unei ordonanțe președințiale, Tribunalul nu va mai analiza temeinicia (în limitele impuse de art. 997 NCPC) susținerilor apelantei cu privire la modalitatea de practicare de către pârâți a ritualului împărtășirii persoanelor. În consecință, instanța apreciază că nu sunt întrunite condițiile de exercitare a cererii pe cale de ordonanță președințială, astfel încât apelul va fi respins ca nefondat.

Instanța a decis să respingă ca nefondat apelul civil promovat de ASLC în contradictoriu cu intimații pârâți Macedon (Teodosie) Petrescu și ARHIEPISCOPIE TOMISULUI, cererea de chemare în judecată având ca obiect „ordonanță președintială”. Decizia este definitivă.

Virgil STOIAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Cum cum de ce nu a fost sanctionata.Pt ca justitia aplica legea .urului nu adevarata lege.Pt ca dupa ce ii propietar de srl funerar Spagoveanu deeh sa mai virit si in politica.Acu le sufla in rect aer cald.Pina nu demult sufla tot cald PSD.Nemernic doar dupa bani el si sluga lui pirlita.
1
0
Si asta nu-i nimic. Din 2021 vom da 'lumina' cand vrea poala noastra, oricum suntem protejati de Dumnezeu si nu facem puscarie niciodata. Muia enoriasilor este dupa impartasanie, sa nu ia Covid niciunul.
0
0
PREA SMEHERITULE AI MECLEEM LA GURA POSIBIL SA FIE GHEREMEZ SAU CEVA CEVA ASEMANATOR.
1
0
ZINE DRAGULE SPAGOVEANU CARE CARE MAI ESTE SITUATIA LA SC DUMITALE DE FUNERARE.AM VAZUT SA PUS BATISTA PE TAMBAL CU SPALATUL MORTILOR IN ACEL GARAJ.AU MINCAT SI CEI DE LA SANEPID SI TOOOATA LUMEA.PE TINE NU TE INT NIMICUTA DECIT MALAIUL.VEZI BANI OCHI LU DRACU TU ESTI NEMERNIC DE MIC SI ASA VEI RAMINE.
2
0
Pe toata planeta credinta religioasa este libera optiune. Cel mai bun e Dumnezeu in care se poate crede, adica inchinare; dar orice persoana este libera sa creada-sa se inchine la alta persoana: ministru, educator, presedinte de stat sau partid politic, etc. Se mai poate crede in cladiri, statui, autoturisme, hartia de ziar, etc !!
1
0
Obraznicul
0
1
Biserica ortodoxa nu obliga pe nimeni sa ia impartasanie! si nici sa intre in biserica sau sa participe la slujba!
2
3
ai uitat cand popii ziceau populimii sa voteze pesedeii ??? Sa-ti aduc aminte ca pe vremea comunistilor nici o rugaciune a popii nu incepea fara limbile de rigoare date conducatorului iubit ??? Da-ti-as cacatul la lins !!!
3
3
Idiotiii Idioti sunt care accepta sa primeasca acea lingurita in gura Sunt de acord cu impartasania dar sa se gaseasca alta metoda Putem la restaurant sa nu mai spalam vesela
3
9
Pana acum a comentat un singur om - Ralu - si o gramada de spalati pe creier cu dezinfectant secularist. Popa nu spune niciodata cu cine sa votezi, pt ca singurul stapan este Iisus Hristos, Imparat si Dumnezeu.
7
5
aici se vede ca biserica este mai tare decat guvernantii. Orice ar face popii, guvernantii nu ii deranjeaza deoarece prin biserica se plimba banii negrii necontrolabili din spre guvernanti si invers, plus electroralele. Pai cand spune popa la liturghie sa il voteti pe ala si doar pa ala ca, chipurile este alesul si miruit de dumnezeu, toti prostii, pardon enoriasii il urmeaza la urna !
5
7
Futuva-n gura cu popii vostri spagari si infractori ,vreti sa omorati toata lumea cu obiceiurile si cu ambitiile voastre de acum doua sute de ani
5
7
chiar nu vreti sa iesiti din Evul Mediu?
9
7
nu popii sunt de vina, ei au o singura misiune si anume aceia de a-si ingrosa, prin orice metode, conturile. Pe mine ma intriga atitudinea parintilor, cum accepti asa ceva intr-o stare de pandemie, cand cunosti destul de bine la ce ne referim, ei sunt de condamnat. Atat ionseamna un prunc ptr ei, satisfactia fetelor palide ca ai apelat la serviciile lor?
10
7
diavolul teodosie-un criminal
9
7
De ce amestecati pe Dumnezeu cu talharul de Teodosie?
16
7
Pt ca acolo este Dumnezeu.
10
14

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108