REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.1° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
10.1° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

De ce nu avem AUTOSTRĂZI în România. Ce soluţie propune Mihai Daraban, preşedintele Camerei de Comerţ

De ce nu avem AUTOSTRĂZI în România. Ce soluţie propune Mihai Daraban, preşedintele Camerei de Comerţ

Replica API 6 iunie 2018 | 00:10 365

Construirea de autostrăzi în România ridică probleme nu din cauza imposibilităţii de atragere fonduri europene, ci din cauza exproprierilor, care se fac pe sume uriaşe, a arătat, într-un interviu pentru DCNews.ro, Mihai Daraban, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României.

„ (...) La noi marea problemă la autostrăzi rămân traseele, cea mai mică problemă ar fi absorbția de fonduri europene pentru infrastructură, lucrurile pot fi foarte simple, la fel ca și subvenția în agricultură, numai că trebuie să ai o singură condiție de eligibilitate, să arăți că terenul pe care se face autostrada este al tău, este eliberat de sarcini. Aici intervin problemele românești, specifice: pe unde trece autostrada, pe terenul cui? Marea problemă a noastră este că aceste exproprieri se fac exclusiv cu bani de la buget, nu sunt eligibile pe fonduri europene.” a spus Mihai Daraban.

Ca şi exemplu, preşedintele CCIR a afirmat că, „pe la centura Constanței, exproprierea a fost de 10 euro pe metru pătrat de teren agricol, adică 100.000 de euro hectarul”.

Drept urmare, pentru că bugetul de stat nu poate susţine achitarea unor sume considerabile proprietarilor, nu sunt construite nici autostrăzi. „În condițiile acestea, nu vom putea construi niciodată autostrăzi, pentru că bugetul de stat nu va putea niciodată să plătească sumele acestea unuia și altuia, nu mai comentez că unii care știu traseul de la început își trec terenul din extravilan în intravilan, își mai fac câte un PUZ și câte un PUD ca să crească prețul terenului ce va trebui să fie expropriat. Aceasta este marea problemă în România, pe scurt. Pleacă de la faptul că-n expropriere banii sunt oarecum legali, aparent, easy money, pentru că vremea în care luai bani de la constructori ca șpagă s-a cam dus”, a mai afirmat Mihai Daraban.

Soluţia ar putea fi, a continuat Daraban, schimbarea legislaţiei şi impunerea unor preţuri stabilite de Guvern, practică întâlnită în alte state: „Când avem o mare dilemă și nu știm cum să rezolvăm un caz anume, trebuie să ne acceptăm nivelul de pregătire și să copiem o legislație. E foarte simplu, nu e o chestiune complicată în a face un schimb de bune practici. Nu e o rușine să copiezi o legislație. Sunt țări unde sunt prețuri stabilite de guverne, unde se judecă mai târziu, dar nu se stă. Lucrurile sunt foarte complicate în România. Vă spun: fondurile europene pentru autostradă sunt la fel de simplu de obținut ca și subvenția pentru agricultură”.

F.B.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Vorbesti frumos ,dar ai o problema, ce te leaga de domnul mafiot Memis Baiazid ?
0
0
Si tu draga mare domn ce ai facut in cei zeci de ani de functii publice si de partid? Esti si ai fost mana in mana cu toti. De gargara suntem satui pana peste cap. CONCRET insanimic? Numai sfaturi??
2
0
nu avem autostrazi ptr ca toti ministrii de la transporturi au fost si sunt niste handicapati asa au distrus si flota ..
3
0
Fondurile Europene au fost gandite ca o momeala pentru hoti. Cand au aparut au sarit hotii la furat. Acum s au trezit ca trebuie sa dea banii inapoi si sa faca si puscarie. Generatia traita in conunism este depasita de realitate dar inca ne conduce. Pana vor muri mai avem de asteptat.
4
0
Vorbeste ca sa se afle in treaba, problema este si spaga de la constructor, dar ce sa stie el saracu ca spagile la el sunt mici si crede ca peste tot sunt la fel. Te pomenesti ca se tot baga in seama cu texte populiste ca vrea si el la alt nivele. Grasule lumea trebuie sa stie cine esti, un viitor prelandez
3
1
intr-un fel ii dau dreptate , dar de ce nu se obtin fonduri pt orice alt proiect de infrastructura ? de ce ? pentru ca nu se poate fura , cum s-ar fura daca se imprumuta de la banca mondiala , din cauza asta nu facem nimic pe fonduri europene , futuvan cur
5
0
ne-am saturat de gogosi si minciuni pe fata! cum vreti sa vina turistii la mare daca nu sunt autostrazi??? De ce ar face un turist din arad pe drum pana pe litoral 17 ore??? nu mai bine sta el frumos acasa??? lipsa de autostrazi afecteaza absolut TOATE domeniile! am ajuns carpa europei! litoralul e mort fara autostrazi, acesta e un semna de alarma
5
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108