REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.8° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
15.8° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

De ce poftim la alimente grase când suntem la dietă?

De ce poftim la alimente grase când suntem la dietă?

Replica API 30 octombrie 2020 | 00:00 1137

Ți se întâmplă și ție, chiar atunci când ești la dietă, să poftești numai la alimente grase și nesănătoase? Iată care e explicația oamenilor de știință pentru acest fenomen!

Oamenii de știință de la Universitatea din Texas au descoperit circuitul din creier care este responsabil cu poftă de grăsimi și alimente bogate în calorii, scrie doc.ro.

Una dintre principalele cauze ale obezității constă în consumul de alimente cu densitate calorică mare – grăsimi, dulciuri, alimente de tip fast-food și produse semi-preparate.

Multe persoane care țîn dietă pentru a scapă de kilogramele în plus se plâng că poftă de alimente bogate în grăsimi nesănătoase este mai puternică decât de obicei, ceea ce pune în pericol efortul de a slabi. Mai mult decât atât, cu cât dietă este menținută mai mult timp, cu atât poftă de grăsimi se intensifica.

O serie de studii au arătat că refuzul de a consumă anumite alimente la dietă poate crește poftă și dorința de a mânca exact acele alimente. Studiul acesta însă, făcut pe șoareci, a arătat că substanță din creier denumită neuromedina U este vinovată pentru poftă mărită de grăsimi în timpul dietei restrictive. Prin blocarea acestei substanțe, se poate controla mai ușor apetitul.

E nevoie de studii suplimentare pe această tema, însă oamenii de știință își doresc că, pornind de la această descoperire, să creeze medicamente care pot reduce poftele nesănătoase la dietă, prin suprimarea substanței din creier repsonsabila cu acestea.

Cum să combați pofta de alimente grase atunci când ții cură de slăbire

Bea apă – hidratează-te mai mult decât ar fi nevoie, iar în acest fel vei avea în permanentă stomacul plin, iar riscul că poftele alimentare de orice fel să apară, este mai redus.

Nu te înfometa – riscul de pofte nesănătoase apare sau se intensifica atunci când ești înfometat. Încearcă, chiar dacă ții dietă, să nu te înfometezi. Mănâncă puțîn și des, alimente cu densitate calorică mică, astfel încât să nu îți fie foarte foame niciodată.

Ține ispitele la distanță – dacă șții că nu ai voie să mănânci alimente nesănătoase și bogate în calorii, nu te bagă în gură lupului. Asta înseamnă că nu trebuie să te expui situațiilor în care tentația să fie prea mare. Evita să mergi la mall-uri, mai ales în zonele cu restaurante, nu intră în fast-food-uri nici măcar pentru o cafea și nu merge în vizită la persoane despre care știi că gătesc foarte gras și nesănătos – aceste interdicții sunt valabile în perioada de început a dietei ori în perioadele în care simți că îți e tot mai greu să ții dietă.

Nu merge la cumpărături înfometat – atunci când mergi înfometat la cumpărături, sunt șanse mari să cumperi alimente nesănătoase și bogate în calorii. Mănâncă întotdeauna o salată sau o supă înainte de o sesiune de cumpărături. În acest fel, te vei orienta către alimente sănătoase, permise la dietă.

Odihnește-te suficient – apetitul este direct influențat de hormonii din organism. Privarea de somn afectează nivelul de hormoni, de aceea odihnă insuficientă poate mari apetitul. Oboseală crește totodată și poftele de alimente nesănătoase, așa că riscul de a mânca grăsimi crește și el.

Mănâncă grăsimi sănătoase – asigura organismului necesarul de grăsimi, însă consumând grăsimi sănătoase. Asta înseamnă că e indicat să mănânci avocado, uleiuri vegetale, nuci și semințe pentru că organismul să beneficieze de grăsimi sănătoase. Atenție – grăsimile, fie ele și sănătoase, sunt bogate din punct de vedere al caloriilor pe care le conțin, așa că porțiile trebuie să fie mici.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108