REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.8° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
15.8° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

De ZECE ANI se aşteaptă bani pentru construirea unei GRĂDINIŢE la Agigea!

De ZECE ANI se aşteaptă bani pentru construirea unei GRĂDINIŢE la Agigea!

Replica API 28 iunie 2018 | 00:00 343

Primăria a depus proiectul la Ministerul Educaţiei. Şi încă mai aşteaptă...

Primăria a depus proiectul la Ministerul Educaţiei. Şi încă mai aşteaptă...

Cristian Cîrjaliu

Zece ani! Atât a trecut de când administraţia locală din Agigea a întocmit documentaţia pentru construirea unei grădiniţe într-un cartier în extindere al comunei şi nici până în prezent nu au primit un răspuns de la guvernanţi. Proiectul a fost depus în atenţia Ministerului Educaţiei pentru obţinerea de fonduri europene.

Cartierul de vest al comunei Agigea este în extindere. În prezent, după cum a declarat primarul Cristian Cîrjaliu, s-au construit sau urmează să se mai înalţe aproximativ 400 de imobile. Zona „întinereşte” şi, cum este şi normal, noile familii doresc să aibă aproape de casă şi o grădiniţă. Drept pentru care administraţia locală a realizat un proiect pentru construirea unei grădiniţe spaţioase, cu şase clase, unde să înveţe toţi preşcolarii din zonă.

Proiectul a fost depus în atenţia reprezentanţilor Ministerului Educaţiei, pentru a beneficia de finanţare europeană prin Proiectul Reforma Educaţiei Timpurii în România (PRET), dar... de atunci au trecut zece ani! „Sunt profund nemulţumit pentru că, deşi au depus un proiect pe programul PRET de zece ani, deşi acolo sunt fonduri europene, nici până astăzi nu am primit un răspuns de la Ministerul Educaţiei.

Stăm cu proiectul „agăţat”, să spun aşa, dar nu avem finanţare pentru el. Documentaţie există, locul există, dar aceasta este una dintre problemele actuale. Grădiniţa ar urma să fie amplasată într-o zonă unde este necesară, fiind vorba despre cartierul de vest al localităţii Agigea, unde se construiesc aproximativ 400 de case. Am veni în sprijinul tinerilor, acolo trebuie neapărat realizată această investiţie”, ne-a declarat primarul Cristian Cîrjaliu

40 de grădiniţe construite în 2017, prin Programul PRET

În vreme ce Primăria Agigea este trecută pe lista de aşteptare, reprezentanţii Ministerului Educaţiei se „mândreau” în urmă cu puţin timp cu faptul că în cursul anului 2017 au finalizat, în cadrul Proiectului Reforma Educaţiei Timpurii în România (PRET), construcţia a 40 de grădiniţe în întreaga ţară. „Acestea se adaugă celor 130 de grădiniţe construite în perioada 2013 – 2016.

Conform acordului de împrumut cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, în valoare de 80,75 milioane de euro, finanţarea se acordă pentru construirea de grădiniţe cu program normal cu două, trei şi patru săli/grupă. În acest moment, alte 47 de unităţi de învăţământ preşcolar se află în diverse stadii de execuţie, termenul de finalizare estimat fiind 2018. Tot în acest an, va fi lansată procedura de achiziţie a lucrărilor de execuţie pentru încă 156 de grădiniţe.

În vederea demarării şi/sau finalizării acestor obiective de investiţii, Ministerul Educaţiei Naţionale mizează în mod nemijlocit pe sprijinul şi implicarea autorităţilor locale, esenţiale pentru buna derulare a proiectului. Proiectul privind Reforma Educaţiei Timpurii (P.R.E.T.), cofinanţat de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei şi Guvernul României, are ca obiective principale construirea a 380 de grădiniţe noi şi dotarea lor cu mobilier. Data de finalizare: 31 decembrie 2019 (cu posibilitate de prelungire)”, au precizat, în urmă cu puţin timp, reprezentanţii ministerului de resort.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Pt cei 1950 din lazu nu va speriati mi am cumparat si vitanja dar nu am timp pt ca momentan vreau sa i vin de hac lu ala de la Pescarie si mi am tras si iubita tanara care ma ..."iubeste" scuze sunati la sclavul de belghiz vine el
1
0
Nu va panicati!eu am gasit fonduri sa mi fac strada unde stau sa mi fac restaurant pescaresc sa mi fac parcare de tiruri sa mi fac moara sa mi iau statie de betoane sa mi iau balta, firma de constructii hala pentru preparare rapane ,benzinarie!deci va pup!
4
0
Dai lui pocora lucrarea
0
1
Asteptati fonduri, moca totul, habar nu aveti de management habar nu aveti de administratie locala dar asteptati fonduri gratuite..si daca nu vi se da..stati cu mainile incrucisate si asteptati .. Administratie proprie..va spune ceva? taxele locale reinvestite va spune ceva? Plan de administrare a fondurilor locale va spune ceva? Habarnagii care nu stiu sa faca un plan de investitii..gradinita aia era gata de 20 de ani daca aveati idee de ceva.
4
1
In data de 04.06.2018 s- emis Ordonanta de punere in miscare a actiunii penaleimpotriva inculpatului Cirjaliu Cristian Marcel sub aspectul savarsirii infractiunii de abuz in serviciu
4
1
mia crescut copilul. nu mai am nevie de gradi. poate faci o facultate primarelule
0
2
Sa verificati si pe strada cezar bolliac sa vedeti balariile cum sunt pe drum si gropile de juma de metru.gospodarirea comunala ce pazeste? Portofelul?
4
1
Daca aveati d-voastra domiciliul in Lazu, oare lucrurile mai stateau la fel? Intreb pentru un prieten care are o firma de vidanje....
4
1
In lazu de ce nu sunt sanctionati proprietari de terenuri lasate in paragina, invadate de balarii, cat vezi cu ochii plin de balarii cat casa... Este atat de greu sa trimiteti notificari proprietarilor sa isi intretina terenurile? Serpalai si sobolani...primaria in afara de taxe nu stie nimic altceva in Lazu..
8
2
Pentru primar, daca cititi acest mesaj, se pot lua masuri de igienizare a satului Lazu? Zona cimitirului este infecta, plina de moloz si hoituri animale, Se pot rezolva problemele cu acumularile de apa ce apar dupa fiecare ploaie pe sosea fix langa derea? Se pot reloca maidanezii? Sunt atat de multe lucruri marunte ce se pot realiza, lucruri ce nu au nevoie de aprobare de la minister, ce tin de o buna gospodarire... care lipseste cu desavarsire, nu mai zic de deversarile din fose pe sosea... Dupa ploaie iti cade nasu..
7
0
Dar cati locuitori platesc impozit in Lazu?Acesta este numarul real de locuitori. Oamenii isi scot in strada furtunele de evacurae a foselor. Curge cacatul pe stada. Alo Garda de Mediu? Nu raspundeti? Focar de infectie !!!!!
7
0
CEL MAI MARE MINCINOS , toti sunt prosti " zdrente , jeguri , fara carte si diplome luate cu bani de la Chisinau" el este cel mai destept dar sa stea linistit toate au un pret
10
1
in primul rand eu nu m-am exprimat public si nici in particular pe aceasta problema pt. stiinta dvs din anul 2008 si pana in prezent eu am castigat in toate sectiile de votare alegerile .Programul de asfaltare a inceput din acest an si va continua pt anii urmatorii in functie de finantari obtinute .Am crezut pana in acest an ca pot implementa canalizare pe fonduri europene prin programul POIM .Dar din pacate prostia unor functionari care au stabilit CRITERII au considerat ca aglomerarile urbane finantabile sunt peste 2000 locuitori IMI PARE RAU LAZU ARE 1950 LOCUITORI SI AM FOSTI EXCLUSI
3
9
Stiti de ce nu v-au votat cei din Lazu? Fiindca nu va mai suporta minciunile si nesimtirea. Vrem canalizare,domnule primar! Scoateti naibii pavelele alea puse ca din prastie de pe "trotuarele" satului,vreo doua la numar. Nu te mai satura naiba! Creaza-le conditii tinerilor pana sa le construiesti gradinita. Ar trebui sa te-nghesuie lumea sa te trezesti la realitate.
6
2
Replica a facut un contract cu Primaria Agigea ? Cum se explica faptul ca scrieti zilnic despre acest papagal ?
6
3
Cat de lingau sa fii sa afirmi ca primarul e un bun gospodar.Chiar nu vedeti ruinele de strazi din Agigea si Lazu,balariile de pe strazi si parcuri,centrul din Agigea,praful din Lazu
9
2
DOMNU PRIMAR CE FACEM CU PRAFUL DIN LAZU FAPTUL CA V-ATI EXPRIMAT IN PUBLIC CA NU CASTIGATI ALEGERILE IN SAT LAZU ASTA NU INSEAMNA SA-I PEDEPSITI PE LOCUITORII ACESTEI LOCALITATI
11
3
oare nu este PSD LA GUVERNARE DE 10 ANI
5
2
Pai ,ieri in parlament ,pavianul cu mantie se lauda ca ,ei sunt cei care construiesc scoli si spitale!
4
1
Cei de la Ministerul Educatiei ar trebui sa le multumeasca unor primari , cum este domnul din Agigea , care fac treaba pe care ei ar fi trebuit sa o rezolve ! Acordul de Imprumut cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei nu asteapta sa le vina proiectele peste ... 10 ani ! Daca Ministerul Educatiei nu este in stare sa atraga fonduri europene nerambursabile ... atunci cei de acolo sa-si dea demisiile !
9
7

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108