REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.1° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
15.1° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Decât să demolezi o clădire cu risc seismic, mai bine încasezi amenzi „în cascadă”

Decât să demolezi o clădire cu risc seismic, mai bine încasezi amenzi „în cascadă”

Replica API 18 martie 2016 | 10:16 363

Birocraţia ne omoară

Birocraţia ne omoară

În oraşul Constanţa există 57 de clădiri cu risc seismic, clădiri pentru care autorităţile locale aplică amenzi peste amenzi, dar degeaba. Proprietarii nu iau nici o măsură pentru a le restaura sau pentru a le demola la nevoie. Acest lucru constituie o problemă întrucât sunt mulţi oameni care se plimbă prin zone ca Centrul Vechi şi Peninsulă, unde există numeroase astfel de clădiri aflate în paragină.

Lucru care-i îngrijorează pe trecătorii care văd afișate pe acestea indicatoare cu mesajul „Atenție, ocoliți!” sau ”Atenție, cad bucăți de tencuială!”. Reprezentanții Primăriei spun că este nevoie de o mulțime de documente pentru a putea demola o clădire. Mai întâi trebuie obținut un certificat de urbanism, apoi autorizația de demolare, ca în cele din urmă să se contacteze firma de salubritate din oraș pentru a se ocupa de tansportul molozului rămas.

Atât în Centrul Vechi, cât și în zona peninsulară sunt mai multe astfel de clădiri. Deși majoritatea sunt locuite, mai sunt și câteva abandonate. Reprezentanții Protecției Civile spun că momentan nu pot face mai mult decât să sancționeze proprietarii cu amenzi situate între 200 și 500 de lei, însă aceștia nu se arată speriați, așa că nu fac nimic în sensul remedierii problemelor. În timp ce Primăria susține că are la cunoștință existența numeroaselor clădiri cu risc seismic ridicat din localitate, spune că deocamdată nu sunt bani pentru restaurarea acestora. Și atunci, singura alternativă rămasă pentru acele clădiri nelocuite care sunt lăsate în paragină rămâne demolarea.

Însă proprietarii nu fac demersuri nici în acest sens. E adevărat că pentru a demola o clădire necesită timp, bani și multe acte și avize, dar dacă este să punem în balanță dinsconfortul celor ce ar dori să demoleze o clădire și îngrijorarea cetățenilor care poate se simt puși în pericol, ceva ar trebui să ne dea de gândit. Reprezentanții Pimăriei Constanța spun că mai întâi de toate trebuie obținut un certificat de urbanism, apoi autorizația de demolare, cu specificarea că pentru ridicarea molozului trebuie contactați reprezentanții de la Polaris.

Pentru certificatul de urbanism sunt necesare actele de proprietate precum cadastrul, intabularea șamd., planul de situație și un memoriu referitor la intenția de demolare a clădirii. Pentru autorizația de demolare sunt de asemenea necesare toate actele de proprietate, actul de proprietate legalizat, releveul clădirii care se demolează, planul fațadelor și secțiunilor și calculul estimativ al cantității de moloz rezultate în urma demolării.

Lucrarea de demolare se poate face cu orice firmă, dar acțiunea de preluare a molozului trebuie efectuată de firma de salubrizare a orașului. Amintim că în orașul Constanța există în total 57 de clădiri cu risc seismic ridicat dintre care 6 imobile cu risc seismic de grad I, 21 de gradul II, 28 de gradul III și 2 cu gradul seismic IV.

Geanina DRĂGOI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108