rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 19 aprilie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Decebal a SEMNAT! Chițac va CONDUCE Constanța după PUG-ul MÂNĂRIT de Făgădău

Mișcare de ultima oră a lui Făgădău! După ce a pierdut alegerile locale, Decebal Făgădău s-a grăbit să rezolve tot ce se mai putea rezolva cât timp mai este pe funcție.

După valul de autorizații de construire semnate după ce a pierdut alegerile, un alt exemplu concret este PUG-ul Constanței, despre care se știe că a fost câștigat de asocierea Synergetics Corporation - Quattro Design, selecția câștigătorului având loc pe 11 august. A ținut morțiș ca primarul ales al Constanței, Vergil Chițac, să danseze după cum îi cântă el (Făgădău - n.r.), așa că acesta din urmă a semnat atribuirea Planului Urbanistic General. Deși, inițial, Chițac a anunțat că realizarea unui PUG nou este prioritatea lui principală.

În momentul de față, municipiul Constanța funcționează după un Plan Urbanistic General elaborat în 1999, cu valabilitate prelungită de mai multe ori, ultima fiind votată în CL în 2018, cu termen până-n 2023. Lipsa unui PUG a venit ca mănușă fostului primar Decebal Făgădău care a putut, cu sprijinul arhitectului șef, Radu Vânturache, să reglementeze prin derogări după interesul unuia sau altuia viaţa urbanistică a orașului. Așa s-a ajuns să se construiască haotic oriunde Făgădău și arhitectul-șef au dat undă verde. Anul trecut, a fost demarată procedura de licitație publică pentru actualizarea PUG-ului, însă licitația a fost anulată. Situație care a bucurat pe foarte mulți investitori, care au dat năvală la primărie pentru a obține autorizații de construire sau certificate de urbanism în vederea elaborării planurilor urbanistice zonale, care aveau să modifice reglementările urbanistice. Când credeam că am scăpat, iată că Făgădău ne-a trântit o surpriză, la final, pe repede înainte: a semnat a contractul de atribuire PUG-ului. Cu alte cuvinte, Vergil Chițac nu va avea încotro decât să lucreze după cum îi dictează firma câștigătoare Synergetics Corporation - Quattro Design.

Varianta pregătită de Făgădău și Vânturache, incompletă, lipsesc temele de dezvoltare

Ca o paranteză, primarul ales al Constanței declara, pentru Replica, înainte de alegeri că, dacă va câștiga primăria, va lua la puricat documentațiile. Pentru că varianta pregătită de fosta administrație nu este completă. Nu există teme de dezvoltare și alte aspecte care ar trebui să fie cuprinse în orice PUG. ” Elimin practica PUZ-urilor și, cu această ocazie, opresc orice tentativă de construire pe spații verzi sau neconformă cu locurile de parcare sau regimul de înălțime al zonei. Mai mult, voi include în PUG noul Registru al Spațiilor Verzi, astfel că nimeni nu se va mai putea atinge de acestea și le vom putea aduce la standardele anului 2020”, declarat Chițac. Este prea târziu, însă, iar Făgădău a avut grijă de asta.

Cronologia evenimentelor

Licitația pentru atribuirea contractului pentru actualizarea PUG-ului a fost urcată pe SEAP, la începutul anului trecut aceasta fiind anulată, din cauza unor abateri grave de la prevederile legislative. Primăria Constanța a organizat o nouă licitație, iar două firme s-au arătat interesate de proiect. Una, cu o vastă experiență în domeniu, respectiv Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, în asociere cu Project Resolv Consulting SRL- S.C. Cornel & Cornel Topoexim S.R.L.- S.C. Masstudio S.R.L, alta care râvnește la banii statului, adică asocierea Synergetics Corporation - Quattro Design. Despre acest subiect și despre modul în care a fost eliminată din procedura de achiziţie cea mai mare Universitate de Arhitectură din ţară în favoarea grupului de interese, în favoarea Synergetics Corporation - Quattro Design, Replica a scris recent, scoțând la iveală mai multe aspecte care au fost contestate de cel de-al doilea ofertant.

Adrian-Dumitru Ilie

Asocierea perdantă a cerut reevaluarea ofertelor

Reiterăm faptul că Universitatea de Arhitectură a fost eliminată din procedura de achiziție pe baza unui punctaj, în detrimentul unei firme din București, obișnuită să blocheze acest gen de licitații, deținută de un fost angajat al Agenției Naționale de Achiziții Publice, Adrian-Dumitru Ilie şi Claudiu-Nicolae Băjenaru. Asocierea Project Resolv Consulting SRL- S.C. Cornel & Cornel Topoexim S.R.L.- S.C. Masstudio S.R.L.- Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” , având suspiciuni că al său contracandidat nu îndeplinește criteriile de calificare și selecție, a solicitat Primăriei Constanța acces la întregul dosar al achiziției, inclusiv la procesele verbale de evaluare menționate în raportul procedurii. Au fost refuzate, deoarece oferta tehnică și financiară a contracandidatului au fost declarate de către acesta confidențiale. Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” și asociații au solicitat ca CNSC să dispună reluarea procedurii de evaluare de la momentul verificării DUAE depuse de Synergetics Corporation – Quattro Design, să dispună excluderea acestei asocieri din procedură și să finalizeze procedura de reevaluare doar cu subscrisa asociere. Ofertanții eliminați din procedură spun că actul administrativ în care s-a consemnat depunctarea – Raportul procedurii - nu a fost motivat în cuprinsul său. Iar la actul administrativ în care ar trebui să se afle motivarea depunctării i s-a refuzat expres accesul sub un fals pretext. Autoritatea a refuzat complet accesul la toate procesele verbale ale procedurii, inclusiv la procesul verbal ce conținea evaluarea propunerilor tehnice, aplicarea factorilor de evaluare, precum și motivele acordării/neacordării punctajului. Astfel, primăria nu i-a permis accesul nici măcar la partea din procesul verbal/grila de evaluare care conținea evaluarea efectivă a propriei oferte. CNSC a respins contestația Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, în asociere cu Project Resolv Consulting SRL- S.C. Cornel & Cornel Topoexim S.R.L.- S.C. Masstudio S.R.L pentru neconstituirea cauțiunii.

Citește și:

LICITAŢIA pentru PUG-ul CONSTANŢEI a fost CÂŞTIGATĂ, cu date FALSE… cu DEDICAŢIE!

M.P.

vineri, 9 octombrie 20209242
STEP PROJECT, servicii de prelucrări metalice de precizie
Comentarii

21Loco pt mizeria de la 15 11(9 oct 23:05)
Ai mancat branza lui Fagadau si iti pute gura, mizerie comunista. Nu avem cum sa regretam un primar arogant, incompetent, care a distrus sistematic acest oras. Un primar care a continuat sablonul lui Mazare. Vorbesti de Confort Urban? Aia care asfalteaza in scarba, ca sa vina din nou, peste cateva luni, sa asfalteze din nou? Bancile alea infecte din statiile de autobuz sau stalpii vopsiti cu albastru, pe bani grei? Dispari, jegule! Tu regreti, probabil contractele publice de care ti-ai batut joc! Ne este scarba de scursuri ca tine! La gunoi cu voi, hotilor!
04Stire(9 oct 19:59)
Pentru a dezinforma
05Cta(9 oct 19:13)
Kalasnikov, partizani. Nimeni nu face plangeri penale pentru distrugere, etc. pt mafia politica. Romani cacaciosi, neam de curve.
03Chit chit(9 oct 17:37)
Pentru ca e cel mai bun.
98pt.gutzanu de sub mine(9 oct 15:25)
rar se mai naste un prost ca tine !!! Muie cu cacat de mana cu prietenul tau nascut o data la 100 de ani langa o bordura in beidaud .
2012pentru GUTANI!(9 oct 15:11)
BAI ....o sa-l regretati pe Fabadau,a fost si este cel mai corect primar ,a tinut cu angajatii din primarie si cei de la Confort Urban ,trebuia sa-l lase pe ,,pensionarul'de Chiatc sa vina sa faca asfaltarea cu firmele lui de casa ,sa dea afara un nr insemnat de la CONFORT .......Ah Mama adevarul o sa iasa la iveala odata si odata !Asa PRIMAR nu se naste decat odata la 100 de ani .....Deci greseala ta este partidul in care ai activat ....MULTA SANATATE DECEBAL , NU MOR CAII CAND VOR CAINII!
814Legi strambe(9 oct 14:11)
ar trebui ca orice primar sa nu mai semneze in ultima luna de mandat autorizatii de constructie sau alte acte cu dedicatie. daca are cojones, sa semneze inainte de turul de scrutin....
018Nicu(9 oct 13:54)
S-a semnat contractul de executie si nu acceptarea noului PUG. E cale lunga pana la realizare si acceptare,iar noul primar va putea sa refuze sa semneze daca nu este corect.
917Pentru Chitac(9 oct 12:50)
Verifica tot ce a semnat Fagabou si Vanturache
528Catastrofa(9 oct 12:09)
Tot ce s-a construit in douazeci de ani de pesedism in municipiul Constanta, inclusiv Mamaia a generat un ansamblu arhitectural distructiv, bazat numai pe profitul instant al unor indivizi in special mache de Tulcea care au invadat Constanta.
514Sa se conteste(9 oct 11:38)
procedura de atribuire si sa se reia, astfel incat sa fie OK.
616Marius(9 oct 11:06)
Sa o creada el. Face Chitac cu bolta pe orice semneaza ei acum. Ar trebui o lege care sa limiteze atributiunile primarului care a pierdut alegerile.
326Pr cretinoizi(9 oct 10:37)
PUG-ul nu este realizat. S-a semnat doar contractul pt realizarea lui. Dar uite cum inca odata Replica dezinformeaza doar pt a faca trafic online
322Cta(9 oct 10:31)
Hai sa mori tu! Saracu chitac...ce greu o sa fie... Pug.ul nici nu e facut fa...urmeza sa se faca...dar la.mancat kkt...nu te intrece nimeni
614Lelia(9 oct 10:04)
Ma intreb daca pug.ul a tinut cont de regimul juridic al terenurilor, dar cu doamna Soso marea directoare a lui Babu banuiesc ca totul e varza, la fel ca ea.
1918Fagadau bou(9 oct 09:44)
Chitac e un destept! Am convingerea ca va anula tot si ca va face ceva bun in constanta
613PUG(9 oct 09:37)
PUG fara bun simt nu exista.Bun simt si respect fata de cetatenii orasului nu gasesti in PSD.Fagadau,un nesimtit notoriu.Asa dispret fata de populatia orasului nu am vazut in viata mea.Vedea-te-as la puscarie Fagadaule.
729constantean(9 oct 08:36)
Ce va mai place sa manipulati. De fapt PUG nu s-a realizat ci urmeaza, abia se atribuie contractul de realizare a PUG-ului, acesta va fi completat pe placul noii administratii si votat in CL.
217ion(9 oct 07:55)
Pug ul o hartie fara valoare,conteaza relatiile si banutii si se poate construi oricum,.Mai avem si o legislatie care admite si acordul vecinilor , care este doar un act de santaj legalizat pt constructiile care fenteaza prevederile codulului civil si... jungla coboara-n viata noastra
2220Decebal(9 oct 07:30)
Gabriel Comanescu primar, Grigore Comanescu presedinte Consiliu Judetean. Asta ati votat, sa nu uitati!
920misu(9 oct 06:02)
lege proasta, alegerile au fost in 27 si martalogul asta inca e primar, si poate sta vreo 2 luni, timp in care face ce vrea
44pt Gabi seful(9 oct 04:28)
Gabi Turitaaaa, navigatorii te vor la senat! hahahaha
2422Papagalii astia(9 oct 04:24)
de la pnl plusr au inceput deja sa dea vina pe greaua mostenire. Ha ha ha! Nu putem sa facem nimic din ce am promis dar de vina este psd. Ce retardati! Era de asteptat. V am votat degeaba pisoilor. De fapt USR inseamna Uniunea Salvati Romania nu Salvam Romania. Ca prostii astia se asteapta ca in timp ce cetatenii salveaza Romania plusristii sa si umple buzunarele langa pnl vanzand multinationalelor ce a mai ramas nefurat de pesede.
616Miruna(9 oct 03:00)
Vrem spital regional
1828DNA(9 oct 02:37)
FA.TALAU va ajunge la POARTA ALBA, o sa vedeti !!! CRIMELE savarsite impotriva constantei vor avea efectul de bumerang !
2828Gabi Seful(9 oct 01:25)
Vergil Chitac e ultimul boschetar de om. Un arogant incompetent sponsorizat de Gabi Comanescu GSP stie tot orasul. Comanescu nu isi plateste angajatii ca sa bage bani in campania Dlui Chitac.
2730Fagadau la gunoi(9 oct 01:06)
Bravo Virgil i-ai ciuruit. Arunca la gunoi mizeriile Psdiste incompetente din primarie, la wc unde le e locul
121Brailoiu(9 oct 00:47)
Aloo Stroe, fagadau mitroi sa jucat
1522pt membrul PNL de mai jos(9 oct 00:36)
Biena voastra, ca aveti o foame in voi, de cand ati privatizat Petrom alaturi de PSD n ati mai pus mana pe un asa ciolan, prostii merita o viata de amarati, romanii asta voteaza, numai hoti, ca e PSD sau PNL sau USR sustinut de PNL tot hoti sunt
1124Chitac(9 oct 00:07)
stati linistiti rezolv eu totul.fac din constanta vienna
mai mult...Replica
18 apr 22:10ReplicaSONDAJ 2021: PNL, în cădere liberă. PSD și USR PLUS își conservă pozițiile!

Partidul Național Liberal (PNL) începe să resimtă din plin probleme guvernării. Măsurile de austeritate luate de...748

18 apr 21:10ReplicaTatăl și fratele lui OMBLADON de la PARAZIȚII au MURIT de COVID2554
19 apr 00:08ReplicaLa Mănăstirea Doctorilor fără de arginți, AGHIASMA costă 10 LEI litrul! VIDEO431
19 apr 23:33ReplicaO FIRMĂ cu un SINGUR ANGAJAT cere FALIMENTUL Fundației pentru Tineret Constanța

Proces interesant pe rolul tribunalului, unde o mică firmă de izolații, cu un singur angajat, cere falimentul...328

19 apr 23:31ReplicaCLARIFICĂRI: CÂT ține IMUNITATEA după ce te VACCINEZI împotriva COVID644
19 apr 23:31ReplicaMaria ANGHEL, o nouă PERFORMANȚĂ la campionatul NAȚIONAL individual pentru JUNIORI la ȘAH220
19 apr 23:16ReplicaFostul IUBIT al patroanei de la JOLIE salon e 'VEDETĂ' în PRESA americană!

Patroana salonului de înfrumusețare Jolie Salon Spa a ajuns în instanță cu fostul concubin. De ce? Ei bine, aceasta...566

19 apr 23:14ReplicaDumitru NANCU rămâne fără postul de DIRECTOR la Fondul pentru IMM-uri?351
19 apr 23:01ReplicaINVESTIȚII cu bani EUROPENI în PORTUL CONSTANȚA257
19 apr 22:53ReplicaBĂTĂUȘ din Murfatlar EXTRĂDAT după ce a AGRESAT 3 persoane în GERMANIA

Pe numele lui Alin Iulian Olteanu, din Murfatlar, a fost emis un mandat european de arestare la data de 08.03.2021, de...326

19 apr 00:01ReplicaTemperaturi RIDICATE în această săptămână251
19 apr 22:50ReplicaSPITALUL Medgidia CAUTĂ să se doteze cu ECHIPAMENTE de PROTECȚIE186
Vremea
7.6°6.9° - 7.6° luni, 19 aprilie 2021
ConstanțaUmiditate: 82%
Vânt: 2.13 m/s
Presiune: 1016 milibari

Loto
6/4912223662337
5/4023223141920
joker211025143
Horoscop
mai mult...SPSportRT
19 apr 22:38SportSimona Halep direct în turul doi la Stuttgart. O veste bună și una rea pentru româncă

Simona Halep, locul 3 WTA şi favorită 2, va juca direct în turul doi la turneul de la Stuttgart, iar vestea proastă...161

19 apr 00:00SportCupa României la spadă a fost câștigată de Bianca Benea (CSM Oradea)

Bianca Benea (CSM Oradea) a câştigat Cupa României la spadă, duminică, în Sala de Scrimă ''Ana Pascu'' din...129

19 apr 00:00SportAtac ironic al echipei lui Ianis dupa victoria cu Celtic din Cupa: "Cea mai buna echipa din tara!" Ce au postat

Dupa victoria categorica din campionat, Rangers a eliminat-o pe rivala Celtic si din Cupa Scotiei. Echipa lui Gerrard...149

19 apr 22:29SportAlertă pentru starurile lui Clinceni! Poenaru, furios la finalul meciului cu CFR Cluj: "Nu accept! Daca nu joacă, iau măsuri și văd ei!"

Ilie Poenaru a declarat ca echipa sa tinteste la locul 4. Acest lucrul s-a vazut si in declaratia sa dupa esecul cu CFR...149

Local
19 apr 23:55LocalÎnghesuială mare la hainele second-hand, în plină pandemie COVID

Zeci de persoane au ignorat complet regulile de distanţare şi s-au înghesuit în faţa unui magazin second hand de...1105

19 apr 23:56LocalCOVID-19: 67 de NOI CAZURI de INFECTARE la Constanța, 2265 la nivelul țării

Pe teritoriul României, până duminică, 18 aprilie, au fost confirmate 1.029.304 cazuri de persoane infectate cu noul...724

19 apr 23:56LocalPiața Grivița, închisă pentru igienizare

393

19 apr 23:56Local41 de migranți descoperiți de polițiștii de frontieră la graniță

Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Borș și Nădlac au descoperit 41 de cetățeni...340

19 apr 23:57LocalACCIDENT RUTIER cu o VICTIMĂ, la ieșire din Constanța

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitați să intervină duminică, 18 aprilie, la ieșire din constanța...766

19 apr 23:57LocalO mașină s-a făcut SCRUM! Focul ar fi fost pus INTENȚIONAT

675

Politică
19 apr 21:52PoliticăDirector DSP, mesaj pentru Vlad Voiculescu: Îi doresc odihnă plăcută!

Directorul Direcţiei de Sănătate Publică Timiş, liberalul Flavius Cionca, i-a transmis, ironic, fostului ministru...675

19 apr 21:31PoliticăUtilizarea plasmei convalescente contra COVID-19 a redus cu 40% numărul internărilor în spital, în SUA

În timp ce la noi în țară locurile de la ATI sunt complet ocupate și sunt tot mai mulți pacienți internați în...259

19 apr 19:19PoliticăFlorin Cîțu a solicitat explicații de la STS, după acuzațiile lui Vlad Voiculescu

512

19 apr 19:23PoliticăVlad Voiculescu: Am primit mai multe amenințări cu moartea

Fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, a declarat într-un interviu acordat actorului Marius Manole în...460

19 apr 19:20PoliticăVlad Voiculescu, acuzații FĂRĂ PRECEDENT: Nicușor Dan și PNL nu și-au ținut cuvântul

Fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu a vorbit, duminică, despre candidatura la funcţia de viceprimar al...477

19 apr 19:21PoliticăPreședintele Senatului: Nu mai avem încredere în premierul Florin Cîțu

Preşedintele Senatului, Anca Dragu, a declarat că în USR PLUS nu există disensiuni, iar Ministerul Sănătăţii...601

19 apr 19:16PoliticăALDE își alege noua conducere a partidului: Călin Popescu Tăriceanu nu mai candidează

ALDE, partidul condus până anul trecut de Călin Popescu Tăriceanu, își alege sâmbătă, 17 aprilie a.c., noua...496

19 apr 19:16PoliticăMinistrul Educației: După ce se va încheia pandemia vom continua cu predarea online unde e potrivit

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că școala online nu a fost eficientă pentru că profesorii nu au...533

19 apr 19:14PoliticăCristian Tudor Popescu: Mă înfioară cei de la USR-PLUS. Mestecă talaș de partid fără să clipească

659

Interviuri
2 apr 00:04InterviuriViceprimarul Cocargeanu: USR NU VREA să se construiască în ZONA COSTIERĂ! Video

Florin Cocargeanu este unul dintre viceprimarii Constanței care pune umărul la dezvoltarea orașului. Acesta...2821

24 mar 00:03InterviuriSorin Mihai: Am distribuit TABLETE tuturor elevilor, însă mulți NU au știut ce să facă cu ele

Luni, 22 martie, s-a dat startul simulării examenului național de Bacalaureat pentru elevii claselor a XII-a și a...2915

19 mar 00:18InterviuriCORINA MARTIN: Nu avem nici o STRATEGIE, nimeni NU se gândește să ATRAGĂ turiști! VIDEO

3916

6 mar 00:02InterviuriSOCEANU, primarul din TECHIRGHIOL: Singura sursă pentru INVESTIȚII sunt fondurile europene

Iulian Soceanu este unul dintre cei mai implicați edili din județul Constanța. Și nu-l lăudăm noi, ci o spun chiar...3914

5 mar 00:03InterviuriMariana GÂJU nu ÎNȚELEGE CINE oprește CT BUS să AJUNGĂ la CUMPĂNA

”În spetele unei femei puternice, stă întotdeauna un bărbat puternic”, spune primarul localității Cumpăna,...7332

4 mar 00:07InterviuriViceprimarul RUSU: În MAMAIA, nu vor mai fi ȘANTIERE și MUZICA tare, în sezonul estival

8253

Monden
19 apr 19:22MondenRegina Elisabeta a II-a, scrisoare de adio lăsată pe sicriul soțului ei

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a lăsat o scrisoare emoționantă pe sicriul soțului ei, Prințului Philip....544

19 apr 19:20MondenAmanta lui Ciprian Marica, transformare totală

Transformarea incredibilă a amantei lui Ciprian Marica! Cum arată acum celebra roșcată cu care a fost prins...2476

19 apr 19:17MondenŢiriac: „Dacă ai puţină minte în cap, nu ai cum să nu te vaccinezi anti-COVID. Eu am vrut să-l fac pe cel rusesc“

1011

19 apr 19:17MondenImagini de la funeraliile Prinţului Philip. VIDEO

Au apărut primele imagini de la înmormântarea Prinţului Philip. La ceremonie vor participa membrii familiei regale,...577

19 apr 19:18MondenLovitură pentru Mirela Vaida! A fost clasată acuzaţia de tentativă de omor din dosar. „Mă simt în pericol“

O nouă lovitură pentru Mirela Vaida, în dosarul deschis după ce a fost atacată cu bolovani chiar în timpul...634

19 apr 19:19MondenGina Pistol și Smiley, ceartă aprinsă după publicarea unei poze în care prezentatoarea apare topless

1975

Mapamond
19 apr 00:00MapamondRusia îl expulzează pe consulul Ucrainei de la Sankt Petersburg, pentru obţinerea unor informaţii clasificate

Rusia a decis sâmbătă expulzarea unui diplomat ucrainean aflat la post la Sankt Petersburg, a anunţat Ministerul de...129

19 apr 00:00MapamondMigranţi: Fostul ministru de interne italian Matteo Salvini, trimis în judecată

Fostul ministru de interne italian Matteo Salvini, liderul partidului de extremă dreapta Liga, a fost trimis în...128

19 apr 00:00MapamondMinistrul apărării german: Rusia generează o ameninţare concretă şi imediată pentru securitatea Europei

122

19 apr 21:32MapamondRusia trimite nave de război pentru manevre în Marea Neagră, pe fondul tensiunilor din estul Ucrainei

Pe fondul tensiunilor reînnoite din estul Ucrainei, Rusia a trimis 15 nave de război în Marea Neagră pentru manevre,...388

19 apr 21:33MapamondJohnson & Johnson crede că și alte vaccinuri provoacă cheaguri de sânge

Compania americană Johnson & Johnson a cerut producătorilor rivali de vaccinuri anti-COVID-19 să i se alăture în...521

19 apr 21:34MapamondCoronavirus: EMA va anunţa marţi recomandările sale în privinţa vaccinului Johnson&Johnson

499

Sănătate
19 apr 00:00SănătateSindromul impostorului - ce este și cum știi dacă îl ai?

Sindromul impostorului afectează, potrivit cercetătorilor, mai bine de 70% din populația adultă. Află în cele ce...117

19 apr 00:00SănătateSmochine - 5 beneficii pentru organism

Smochinele și frunzele de smochin sunt pline de substanțe nutritive care oferă o varietate de beneficii potențiale...122

19 apr 00:00SănătateMituri și adevăruri despre alimentele congelate

119

19 apr 00:00SănătateScăderea temperaturii corporale ar putea ajuta creierul în caz producerii unui stop cardio-respirator

Scăderea temperaturii corporale ar putea reduce riscul de leziuni cerebrale în cazul pacienților comatoși care au...129

19 apr 00:00SănătateRezistența la antibiotice se dezvoltă mai repede decât se credea

Bacteriile patogene dezvoltă rezistență la antibiotice mult mai repede decât se aștepta comunitatea științifică....124

19 apr 00:00SănătateTeamă de întuneric, la copii și la adulți. Ce este de făcut și când apelezi la un specialist

Frică de întuneric este o fobie întâlnită atât la copii, cât și la adulți. În cazul micuților, fie că vorbim...119

19 apr 01:41SănătateStudiu: Prăjelile cresc riscul de boli cardiovasculare

Consumul de alimente prăjite este legat de un risc crescut de boli cardiace majore și accident vascular cerebral,...116

19 apr 00:00SănătateCel mai bun regim alimentar pentru cei cu anemie

Anemia are loc atunci când corpul tău nu are suficiente eritrocite (globule roșii în sânge). Afecțiunea este, în...115

19 apr 01:38SănătateHelicobacter Pylori - Cauze, simptome și tratament

130

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT