REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.1° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
16.1° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Decizie CCR! Udrea și Ioana Băsescu ar putea scăpa de dosare

Decizie CCR! Udrea și Ioana Băsescu ar putea scăpa de dosare

Replica API 27 mai 2022 | 16:52 7124

Curtea Constituțională a declarat, joi, neconstituțional un articol foarte important care ar putea să le scape de închisoare pe Elena Udrea și pe Ioana Băsescu.

Elena Udrea și pe Ioana Băsescu

Este vorba despre art. 155 alin. (1) din Codul penal, care prevede că întreruperea cursului termenului prescripţiei răspunderii penale prin îndeplinirea oricărui act de procedură în cauză. În funcție de motivarea care urmează să fie redactată, decizia are potențialul de a pune capăt unor practici abuzive ale organelor de cercetare penală și, implicit, să ducă la încetarea unor procese penale, scrie antena3.ro.

"Sună complicat, dar e vorba despre prescripție - când intervine prescripția, pentru că în cazul acesta ar putea să intervină prescripția. Avem acest dosar spectaculos și pe bună dreptate. Este vorba despre campania electorală a lui Traian Băsescu din 2009. Acolo a fost o comisie de anchetă care a constatat că acele alegeri au fost fraudate.

Seara aveam un președinte, dimineața aveam un alt președinte, dar nu despre asta este vorba acum, ci despre finanțarea acestor alegeri. Astăzi s-a dat termen pentru ședința de judecată în care Elena Udrea și Ioana Băsescu vor afla dacă merg la închisoare sau nu în acel dosar. Miza ca fiica fostului președinte al României să intre la închisoare, pentru că în primă instanță are o condamnare, este foarte mare".

Să fie aceasta ieșirea și pentru Ioana Băsescu, pentru Elena Udrea, dar și pentru alții?

În primă instanţă, Elena Udrea a fost condamnată de Curtea de Apel Bucureşti la 8 ani închisoare cu executare pentru instigare la luare de mită şi spălare de bani.

Așadar, pe lângă cei 6 ani de închisoare cu executare pe care i-a primit Elena Udrea în dosarul Gale Bute, s-ar mai putea adăuga încă 8 ani.

Ioana Băsescu a primit şi ea 5 ani cu executare.

Ce este prescripția răspunderii penale

Prescripția răspunderii penale presupune stingerea raportului juridic penal după trecerea unui anumit interval de timp de la data săvârșirii faptei sancționate penal. Această instituție a dreptului penal nu se aplică infracţiunilor de genocid, contra umanităţii şi de război, omorului, omorului calificat, sclaviei, traficului de persoane, traficului de minori, proxenetismului, violului, agresiunii sexuale, actului sexual cu minor și torturii.

Pentru celelalte infracțiuni există termene legale (art. 154 Cod penal) dincolo de care tragerea la răspundere penală nu mai este posibilă (art. 396 alin. 6 Cod procedură penală). După întreruperea acestor termene prin întocmirea de acte procedurale într-o cauză penală, încep să curgă noile termele de prescripție.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
judecatorii ccr care au dat legea sa le ia locul in pirnaie!si tot ei sa acopere prejudiciul de milioane euro adus tarii,plus banii furati!la ce luati spaga si salariu?
0
0
Astia ne iau de prosti! Cand va exploda mamaliga?!
1
0
Ccr, scapa-le pe udrea si baseasca si va dam foc live fmm de slugi obediente.
0
0
Toata lumea care s-a invartit in preajma lui Basescu are probleme cu justitia , a**a spune multe despre acest personaj ! Ca o sa faca Ioana puscarie , ca nu o sa faca...mai putin conteaza pentru noi, conteaza faptul ca p**a si pe copiii lui i-a manjit si i-a aruncat in mocirla asta...nu stiu cum poate sa traiasca cu gandul a**a !
0
0
cind scapam de CCR?Cine le face dosare ptr favorizarea infractorului????
0
0
Un stat mafiot si hot. Politicienii fura iar magistratii tin dosarele p**a se prescriu, reteta simpla. Jeguri
1
0
ccr fabrica de albit infractori.de ce nu o intreaba cineva pa madam udrea sau pe aia mica a lu chioru provenienta banilor.sa faca balanta venituri declarate versus cheltuieli.atunci sa vezi.
1
1
Stiti ca astea cu procesele sunt mizerii inventate politic pentru razbunari. Toti pot fi acuzati daca este cine trebuie la butoane. Europa trebuia sa aiba o singura constitutie. Cam naspa era treaba pentru bagabonti. Nu mai schimbau ei regulile dupa bunul plac.
0
0
pai la ce conexiunei au astea nici nu ma asteptam sa nu scape, cei care fac inchisoare sunt cei care au furat o paine
1
0
Chioru cu cascavalu
1
0
Se cauta portite sa le scapebsa plateasca toti daca e stat de drept, mai ales ca au furat pe fata
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108