REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.1° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
10.1° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Decizie în unanimitate: CCR desfiinţează un articol din Codul de procedură penală şi interpretarea dată de ÎCCJ

Decizie în unanimitate: CCR desfiinţează un articol din Codul de procedură penală şi interpretarea dată de ÎCCJ

Replica API 9 octombrie 2019 | 02:42 544

Plenul CCR a decis, marţi, că este neconstituţională o prevedere din Codul de procedură penală referitoare la admiterea cererii de redeschidere a procesului penal.

Potrivit unui comunicat al CCR, a fost luată în dezbatere excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor articolului 469 alin. (3) din Codul de procedură penală, care prevede că "(...) dacă instanţa constată îndeplinirea condiţiilor prevăzute la alin. (1), dispune prin încheiere admiterea cererii de redeschidere a procesului penal".

Conform primului alineat al articolului 469 din Cpp, instanţa, ascultând concluziile procurorului şi ale părţilor, examinează dacă cererea a fost formulată în termen, au fost invocate temeiuri legale pentru redeschiderea procesului penal şi motivele în baza cărora este formulată cererea nu au fost prezentate într-o cerere anterioară care a fost judecată definitiv.

"În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că prevederile art. 469 alin. (3) din Codul de procedură penală, în interpretarea dată prin Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nr. 13 din 3 iulie 2017 pronunţată în recurs în interesul legii, în ceea ce priveşte faza procesuală de la care se reia procesul penal, sunt neconstituţionale", precizează CCR.

stiripesurse.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
ati ucis oameni , ati distrus familii nevinovate , voi cu portocala , onea , kovesi ....Ati condamnat politic , ati cercetat la comanda ca apoi sa luati muie de la judecatori, dar pe oamenii care au suferit nevinovati cine ii despagubeste ?
0
2
De cand PSD a preluat puterea, singura preocupare a a acestui partid a fost sa distruga legile si institutiile justitiei pentru a evita puscaria. A folosit Guvernul, a folosit Parlamentul, a folosit mai ales CCR ca pe propria echipa de argati pentru a mutila statul de drept dupa tiparul propriilor interese. Nimic altceva nu a facut si nici nu le-a stat capul sa faca decat LEGI pentru HOTI: cum sa-i scape de puscarie si cum sa le salveze averile! NIMIC altceva.
2
1
Taranii e pe voi boilor
0
1
justita este OARBA dar si foarte inventiva !
0
1
Pai se putea altfel! Legi facute special pentru toti hotii care au furat tara asta si pe noi toti. Avem acum in fruntea CSM un alt reprezentant al hotilor, lia savonea, avem la SSSIJ alta coada de topor adina florea, CCR cu gheorghe stan, deliorga, enache, valer dorneanu...toti in slujba pzd-eilor, astia toti vor sa securizeze HOTIILE si-n veci astia sa nu mai dea socoteala!! Ori asa ceva nu se poate! Musai o sa raspunda cu totii, si hotii dar si astia din justitie care le-au falicitat si legiferat hotiile!
8
1

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108