REPLICA ONLINE CONSTANTA

16° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
16° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Decizie istorică pentru românii din Diaspora: ajutor de şomaj şi păstrarea statutului în cazul pierderii job-ului

Decizie istorică pentru românii din Diaspora: ajutor de şomaj şi păstrarea statutului în cazul pierderii job-ului

Replica API 23 mai 2018 | 00:00 415

sursa foto Pagina Europeana

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a luat o decizie istorică pentru toți cei plecați la muncă în spațiul economic european: păstrarea rezidenței și după pierderea unui loc de muncă, ceea ce înseamnă că persoanele aflate în această situație pot beneficia inclusiv de ajutor de șomaj și, implicit, dreptul de a primi ajutor pentru căutarea unui loc de muncă. Decizia este universal valabilă în toate statele UE și a pornit de la cazul unui român din Irlanda, care a rămas fără serviciu și s-a adresat autorităților.

Acesta a ajuns în Irlanda în urmă cu 11 ani, iar din 2008 până în 2012, românul a lucrat pe cont propriu în construcții, achitându-și toate impozitele, asigurările și restul taxelor, conform legislației irlandeze. Din cauza recesiunii, în 2012 și/a încetat activitatea și s/a înregistrat pe lista persoanelor care își caută de muncă. Potrivit publicației ”Gazeta Românească”, statul irlandez i-a refuzat cererea de indemnizație pentru persoanele care caută de lucru, pentru motivul că nu demonstrase că avea în continuare, la acea dată, dreptul de ședere în Irlanda.

După ce mai multe instanțe irlandeze au respins solicitarea sa, românul s-a adresat Curții Supreme a Irlandei, care s-a adresat pentru lămuriri Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE). Judecătorii acesteia au arătat acum că dreptul de ședere pe teritoriul statului membru gazdă pentru o perioadă mai mare de 3 luni revine tuturor cetățenilor Uniunii care sunt salariați sau desfășoară activități independente în acest stat membru, potrivit sursei menționate.

Tot CJUE a stabilit că, un cetățean dintr/un stat membru care nu mai este salariat sau nu mai desfășoară o activitate independentă, își menține statutul în patru cazuri, printre care și cel în care cetățeanul în cauză al Uniunii „este înregistrat în mod corespunzător ca fiind în șomaj involuntar, după ce a fost angajat pe o perioadă de peste 1 an, și s-a înregistrat ca persoană care caută de lucru la serviciul competent de ocupare a forței de muncă”. Această decizie este obligatorie Deciziile CJUE sunt obligatorii pentru legislația europeană și fac parte din jurisprudența comunității, urmând a fi aplicate în toate cazurile de acest fel.

Daniel ALBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
sa pastreze ciorile
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108