REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.1° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
10.1° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Delicoti îşi acuză un coleg de partid că a dat şpagă la lucrări: "Nu vreau să mă duc la puşcărie pentru Marian Sava"

Delicoti îşi acuză un coleg de partid că a dat şpagă la lucrări: "Nu vreau să mă duc la puşcărie pentru Marian Sava"

Replica API 18 octombrie 2012 | 00:00 129

Patronul de la Cerna a mituit dirigintele de şantier să emită facturi pentru lucrările din Poarta Albă?!

Patronul de la Cerna a mituit dirigintele de şantier să emită facturi pentru lucrările din Poarta Albă?!

Pedelistul Marian Sava, deţinătorul firmei Cerna din Cernavodă, este acuzat de colegul său de partid, primarul constănţean Vasile Delicoti, din Poarta Albă, că ar fi dat şpagă dirigintelui de şantier, pentru a-i semna situaţiile de lucrări în cazul canalului colector de apă pluvială. Primarul susţine că odată ce dirigintele de şantier semna situaţiile de lucrări din birou, Sava emitea o serie de facturi pe numele Primăriei Poarta Albă în scopul de a încasa bani pe nişte lucrări imaginare, neexecutate în teren. Edilul susţine că va solicita o expertiză în acest caz, precizând că, în calitate de beneficiar, a refuzat în nenumărate rânduri să-i semneze pedelistului Marian Sava situaţiile de lucrări.

"Am pierdut 5 miliarde din cauza lui, pentru că nu s-a încadrat în termen. El (Marian Sava -n.r.) voia să îi semnez situaţiile de lucrări, să facă factura, să îi dau banii, fără să fie executate lucrările în teren. Eu i-am zis că nu am încredere în el şi să subcontracteze lucrarea la o firmă serioasă în care să am încredere să nu pierdem banii. Nu a vrut şi atunci am decis să dau banii înapoi şi am terminat, pentru că nu vreau să mă duc la puşcărie pentru Marian Sava. Sunt facturi pe lucrări neexecutate. El a dat o şpăguţă lui Costică Moraru, dirigintele de şantier. A zis că este deştept. I-a semnat respectivul situaţia de lucrări, fără să semnez şi eu în calitate de beneficiar al lucrării. Nu i-am semnat, pentru că lucrarea nu există în teren. Însă, după ce a semnat dirigintele, Sava a emis factura", a declarat, pentru "Replica", primarul Vasile Delicoti. Pedelistul Sava susţine că ar fi executat 90% din lucrarea câştigată în urma unei licitaţii organizată de Primăria Poarta Albă, că deja o parte din lucrare ar fi fost recepţionată, că utilajele societăţii sale încă le-ar mai avea la Poarta Albă, iar din decembrie 2011 nu ar fi mai intervenit în teren, pentru că s-a adresat instanţelor de judecată sub pretextul că primarul Delicoti ar refuza să-i plătească serviciile pe care le-ar fi prestat angajaţii firmei Cerna. "Dacă vii în teren, cred ca îţi schimbi părerea. Eu nu i-am semnat situaţiile de lucrări, el a aranjat cu dirigintele de şantier, cum fac constructorii de obicei", a explicat Delicoti.

Delicoti: "N-am cum să îi semnez lui Sava situaţii fictive"

Edilul ne-a explicat şi de ce a ajuns să fie subcontractată lucrarea realizată cu bani de la guvern la "cunoştinţele" sale din Poarta Albă. "Norocul lui a fost că a subcontractat o parte din lucrări firmei Autoprima Serv (controlată de Iutit şi Adrian Balagiu -n.r.) din Poarta Albă. Nu este un secret. El nu spărgea malul respectiv în veci. Autoprima Serv a făcut lucrarea grea de săpătură. A spart dealul de am salvat localitatea de la inundaţii. El (Marian Sava -n.r.) are un excavator luat cu banii de aici. Când am venit, el nu avea nici un utilaj, totul era închiriat. Pe banii de la lucrare Sava şi-a luat utilaje", ne-a precizat edilul Delicoti. Cât despre banii pe care Sava susţine că-i mai are de încasat de la primărie pentru o lucrare extrem de controversată, primarul ne-a explicat că: "El mai avea de încasat doar 5 miliarde. A luat 22 de miliarde din cei 27 alocaţi pentru lucrare şi în decembrie 2011 i-am dat înapoi diferenţa de 5 miliarde". Cât despre şpaga dată dirigintelui de şantier, Costică Morar, edilul spune că: "Nu ştiu de ce i-a semnat ăla. Poate că sunt prieteni. Am avut şi eu discuţii cu el şi i-am spus să regleze situaţia, iar dirigintele intrase în panică atunci când i-am zis că nu semnez situaţiile de lucrări ca primarul. Mă duc în teren şi văd că a fost trecută în documente o lucrare care nu există. Nu am făcut recepţia lucrării. Voi chema un expert să decidă. Dacă are el dreptate, are el dreptate, dacă am eu dreptate, am eu. Ne judecăm în instanţă şi instanţa va pune în aplicare. Dacă are dreptate o să-l plătim, dar să aibă dreptate". Tot primarul susţine că Sava a rămas dator şi la subcontractori. "Au primit ceva bani şi subcontractorii, dar Sava a rămas dator şi acolo, vreo 30-40 de milioane. El are o grămadă de lucrări care nu sunt executate. N-am cum să îi semnez lui Sava situaţii fictive. Erau podeţe aiurea. Podeţele au fost făcut de el şi de către subcontractori. A rămas dator la beton. El dă vina pe mine. Mi-a facturat 3 miliarde pe lucrări care nu există în teren. Mă refer la săpătură, betoane, nişte podeţe, un canal, un şanţ, o săpătură într-un deal", a spus Delicoti.

Socrul lui Delicoti găzduieşte utilajele lui Sava, cumpărate din banii Primăriei Poarta Albă

Contractul încheiat între firma Cerna şi Primăria Poarta Albă prevede realizarea a 5 podeţe din care unul pietonal şi 4 auto. "În deviz (Marian Sava -n.r.) a trecut că a depozitat materialul escavat, pământul, la 10 kilometri distanţă, iar în teren acesta era la 500 de metri de lucrare. Nu ai ce să le faci la astfel de firme care vin la licitaţii cu preţuri mici, îndeplinesc condiţiile, şi noi rămânem cu mizeria în curte. Omul acesta te minte în faţă, are un tupeu fantastic", a mai spus Delicoti. Acesta nu a putut să ne precizeze ce alte firme au mai participat la licitaţia organizată de Primăria Poarta Albă, pentru executarea canalului colector de apă pluvială, investiţie de 27 de miliarde lei vechi. Cât despre utilajele lui Marian Sava, achiziţionate cu banii de la Primăria Poarta Albă, Delicoti ne-a precizat că acestea nu sunt abandonate în câmp. "Ele zac în curtea socrului meu. Sunt basculante Roman şi un excavator vai de mama lui. Nu are bani să le ridice din teren, dar vrea să îşi facă hotel în Cernavodă, dar nu cu banii proştilor", a mai acuzat edilul.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108