REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
15.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Democrat-liberalul Delicoti şi-a "tras" centru de tineret cu sprijinul Primăriei Constanţa

Democrat-liberalul Delicoti şi-a "tras" centru de tineret cu sprijinul Primăriei Constanţa

Replica API 18 martie 2014 | 00:00 195

Inaugurare la Poarta Albă

Inaugurare la Poarta Albă

Şampanie şi pişcoturi, luni, la Poarta Albă, unde primarul localităţii, Vasile Delicoti, a ţinut cu dinţii să se fălească cu noua realizare: Centrul pentru Tineret. Inaugurarea cu fast a avut loc la capătul a 17 luni de lucrări de reabilitare a fostului cămin cultural, nefuncţional şi construit în anii 1970. De la bun început, Delicoti a ţinut să precizeze că, în 2009, s-a confruntat cu imposibilitatea accesării fondurilor europene şi, după o scurtă "bătaie de cap", a ajuns la concluzia că poate beneficia de acest capriciu doar pe segmentul cultural, destinat tinerilor.

Prin urmare, Delicoti a apăsat pedala pentru reabilitarea Căminului Cultural, care, în opinia sa, va ajunge "cea mai folosită clădire din localitate": "Iniţial, în 2009, nu puteam accesa fonduri europene şi, împreună cu conducerea zonei am discutat şi să găsim o soluţie să fie finanţată şi comuna pentru a primi bani în acest exerciţiu. Atunci, s-a găsit soluţia pentru aceste centre de tineret, pentru că avem nevoie să ne axăm pe dezvoltarea copiilor, pe activităţi recreative, extraşcolare, tot ce înseamnă teatru, dansuri. Având aici un cămin vechi, din anii 1970, care nu prea era funcţional, am zis că se pretează cu această ocazie să-l transformăm într-un centru de tineret foarte funcţional, aşa cum a ieşit acesta. Am început demersurile pentru proiectul acestei clădiri, care a parcurs toate etapele, de la studii de fezabilitate, avizări de la ministere şi am ajuns în final la execuţia lucrării şi astăzi avem evenimentul de final. Este o clădire impunătoare şi foarte funcţională din punctul meu de vedere. Fiind amplasat atât de aproape de şcoală, cu siguranţă îşi va arăta utilitatea şi cred că va fi cea mai folosită clădire din localitate. Avem şi un număr destul de mare de elevi şi copii foarte talentaţi. Avem ansamblul de dans şi dorim să reluăm, în funcţie de cerinţele copiilor şi ale părinţilor, un studiu, pentru a începe noile activităţi în acest centru", a declarat Delicoti. "Localităţile încep să se transforme în cartiere şi oricum Poarta Albă nu a avut un caracter cu locuitori care ar fi îndreptaţi către muncile agricole. Aici, s-a făcut naveta întotdeauna către industrie, către Constanţa, Medgidia, Cernavodă. Fiind în zona metropolitană noi vom deveni cât de curând, în următorii ani, o localitate cu caracter urban, nicidecum rural. De aceea, îmi doresc foarte mult să atrag investiţii pe sectorul industriei. Avem deja o investiţie, sperăm ca pe viitor să atragem alţi investitori, pentru că locurile în agricultură şi dorinţa de a munci în agricultură a cetăţenilor din Poarta Albă este foarte scăzută. Atunci, trebuie să le oferim ceea ce îşi doresc, pentru că ne dorim să le oferim locuri de muncă aici, în localitate, pentru a avea un beneficiu şi localitatea la bugetul local, dar şi cetăţenii care având un loc de muncă aproape de casă, nu mai cheltuiesc timp şi bani pe navetă", a mai spus Delicoti.

La evenimentul de luni a fost prezent şi purtătorul de cuvânt al Zonei Metropolitane Constanţa, Adrian Crăciun, care a declarat că, în ciuda absenţei impactului economic pe care noua clădire îl are, modelul este unul "de succes" şi "preluat şi de alte zone metropolitane din ţară". De asemenea, Crăciun a apreciat şi colaborarea dintre autorităţile democrat-liberalului Delicoti şi Primăria Constanţa, care a desemnat un reprezentant în cadrul proiectului, pe Carmina Popescu: "Parteneriatul între diverse instituţii este viabil, putem lucra şi în parteneriat în cadrul unui proiect mixt, chiar şi cu contribuţia Primăriei Constanţa, printr-un reprezentant desemnat a contat în ceea ce priveşte activităţile pentru o parte din activităţile procedurale, care ţin de implementarea fondurilor europene desfăşurate. Sperăm să continuăm şi în exerciţiul financiar 2014 - 2020 cu proiecte mai importante. Conceptul de creştere a zonelor metropolitane este unul de succes. Chiar dacă, iniţial, am fost criticaţi, pentru că aceste centre de tineret ar reprezenta prea puţin pentru nevoile reale la nivelul comunităţilor rurale din zona metropolitană, proiecte prea mici fără impact economic sau social relevant, acum, după realizarea cu succes, modelul Constanţa este extins şi la nivel naţional, unde alte zone metropolitane din ţară încearcă să implementeze proiecte similare ultima parte a actualului exerciţiu 2007 - 2013", a menţionat Crăciun, "acompaniat" şi de administratorul delegat al Zonei Metropolitane Constanţa, Ani Viorica Merlă: "La nivelul zonei metropolitane, acest centru de tineret este al treilea finalizat şi redat către unităţile administrativ teritoriale, după cele de la Corbu şi Lumina. Celelalte cinci, sunt în diferite faze de construcţie, unele chiar spre finalizare. Proiectul nostru este finanţat din bani europeni, prin programul operaţional regional 2007 - 2013, fiind singura posibilitate pentru ca aceste unităţi administrative din mediul rural să poată accesa bani europeni. Durata implementării de 17 luni este aproape de final, pe 26 martie a.c. se închide şi perioada de raportări şi de finalizare din punct de vedere financiar a acestui program", a menţionat Merlă.

Proiectul de la Poarta Albă, intitulat "Reabilitarea, extinderea şi dotarea unei clădiri din Zona Metropolitană Constanţa, localitatea Poarta Albă, în vederea utilizării acesteia drept centru pentru tineret - cod SMIS 38676" a scos din "buzunarele" europene suma de 2.093 milioane de lei şi are ca grup ţintă 1619 tineri, cu vârste cuprinse între 14 şi 35 de ani, din localitatea Poarta Albă.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108