REPLICA ONLINE CONSTANTA

16° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
16° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Deputatul Culeţu şi primarul Mitroi, trimişi în judecată de DNA. Reacţia celor doi: „De la Nicuşor Constantinescu ni se trage”

Deputatul Culeţu şi primarul Mitroi, trimişi în judecată de DNA. Reacţia celor doi: „De la Nicuşor Constantinescu ni se trage”

Replica API 7 ianuarie 2015 | 01:06 574

Acuzaţi de abuz în serviciu la retrocedarea staţiunii de cercetare din Valu

Acuzaţi de abuz în serviciu la retrocedarea staţiunii de cercetare din Valu

Dănuţ Culeţu

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanţa au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a mai multor pesoane, fiind vorba de Dănuţ Culeţu, la data faptelor prefect al judeţului Constanţa, preşedinte al Comisiei Judeţene de Fond Funciar Constanţa, în prezent deputat în Parlamentul României, pentru comiterea infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, Florin Mitroi, primar al comunei Valu lui Traian şi preşedinte al Comisiei Locale de Fond Funciar, pentru comiterea infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, Gabriel Gheţu, la data faptelor şef al Biroului Judeţean de Rentă Viageră Agricolă la Administraţia Domeniilor Statului - Reprezentanţa Teritorială Constanţa pentru complicitate, Stere Sponte, la data faptelor director al Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Constanţa şi de membru în Comisia Judeţeană de Fond Funciar Constanţa şi Titus Găgeatu, la data faptelor consilier în cadrul Compartimentului Urmărirea Actelor cu Caracter Reparatoriu - Direcţia Verificarea Legalităţii, a Aplicării Actelor Normative şi Contencios Administrativ din cadrul Instituţiei Prefectului - Judeţul Constanţa.

Florin Mitroi

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, inculpatul Culeţu Dănuţ, în calitate de preşedinte al Comisiei judeţene de fond funciar Constanţa, prin încălcarea dispoziţiilor legale, la data de 27 septembrie 2006, a propus şi a determinat adoptarea unei hotărâri, de către comisia menţionată (hotărârea nr. 574/27.09.2006), fără a o supune la vot, validând, în mod ilegal, propunerile de reconstituire a dreptului de proprietate pe o suprafaţă de 656,76 hectare aparţinând Staţiunii de Cercetare Dezvoltare Agricolă Valu lui Traian, în favoarea unor persoane (489 poziţii) care nu au făcut dovada că au deţinut terenuri pe acel amplasament. În acest fel, a fost adus un prejudiciu de 1.050.816 lei staţiunii de cercetare, precum şi un folos necuvenit de aceeaşi valoare persoanelor cărora li s-au restituit ilegal terenurile respective. Anterior, inculpatul Mitroi Florin, în calitate de preşedinte al Comisiei locale de fond funciar Valu lui Traian, în urma şedinţei din data de 6 iulie 2006 a Comisiei locale de fond funciar Valu lui Traian, a formulat, către Comisia judeţeană Constanţa, propunerea de transformare a Anexei nr. 49 (anexa cu persoanele care nu fac dovada vechiului amplasament) în Anexa nr. 29, (anexa cu persoane care fac dovada vechiului amplasament) cu încălcarea dispoziţiilor legale, deşi persoanele respective nu făceau individual dovada vechiului amplasament în perimetrul Staţiunii de Cercetare Dezvoltare Agricolă Valu lui Traian. Împrejurarea descrisă, prin care inculpatul Mitroi Florin a încălcat atribuţiile de serviciu, a condus la preluarea ilegală (în baza Hotărârii nr. 574/27.09.2006 a Comisiei Judeţene de Fond Funciar Constanţa şi a Protocolului nr. 56086/08.11.2006 încheiat între Administraţia Domeniilor Statului şi Comisia Locală de Fond Funciar Valu lui Traian), a suprafeţei de 656,76 hectare din terenurile administrate de Staţiunea de Cercetare Dezvoltare Agricolă Valu lui Traian. Prin aceeaşi faptă, a obţinut un folos necuvenit firma administrată de soţia lui Mitroi Florin, SC Andra Internaţional SRL. Această firmă a achiziţionat cu 15.000 lei un teren de 6 hectare şi l-a vândut, la data de 07.06.2006, către o altă firmă din Constanţa, încasând suma de 1.200.000 dolari SUA, mai susţin procurorii DNA.

Sponte de la OCPI i-a ajutat să obţină adoptarea hotărârilor

Tot DNA mai arată că, în cursul anului 2006, inculpatul Sponte Stere, în calitate de director al Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Constanţa şi de membru în Comisia Judeţeană de Fond Funciar Constanţa, prin încălcarea atribuţiilor de serviciu, i-a ajutat pe inculpaţii Culeţu Dănuţ şi Mitroi Florin să obţină adoptarea, în mod ilegal, a hotărârii nr. 574/27.09.2006 a Comisiei Judeţene de Fond Funciar Constanţa, prin aceea că a confirmat, în mod nelegal, că persoanele înscrise în Anexa nr. 29 la Hotărârea menţionată, fac dovada individual a vechiului amplasament, deşi acest lucru nu era real. Inculpatul Gheţu Gabriel, şef al Biroului Judeţean de Rentă Viageră Agricolă la Administraţia Domeniilor Statului - Reprezentanţa Teritorială Constanţa, a fost desemnat drept membru în Comisia Judeţeană de Fond Funciar Constanţa. În calitate de reprezentant al A.D.S în respectiva comisie, în cursul anului 2006, i-a ajutat pe inculpaţii Culeţu Dănuţ şi Mitroi Florin să obţină adoptarea, în mod ilegal, a Hotărârii nr. 574/27.09.2006 a Comisiei Judeţene de Fond Funciar Constanţa, confirmând, în mod nereal, că persoanele înscrise în Anexa nr. 29, fac dovada individual a vechiului amplasament în perimetrul Staţiunii de Cercetare Dezvoltare Agricolă Valu lui Traian, împrejurare care a condus la preluarea ilegală din administrarea Staţiunii de Cercetare Dezvoltare Agricolă Valu lui Traian a suprafeţei de 656,76 hectare teren agricol, mai susţin procurorii.

Tabelul nominal FALSIFICAT

Mai departe, arată DNA, Găgeatu Titus, la data de 23.01.2009, în calitate de consilier în cadrul Compartimentului Urmărirea Actelor cu Caracter Reparatoriu - Direcţia Verificarea Legalităţii, a Aplicării Actelor Normative şi Contencios Administrativ din cadrul Instituţiei Prefectului - Judeţul Constanţa, dar şi de coordonator, în fapt, al Colectivului de lucru al Comisiei Judeţene de Fond Funciar Constanţa, fără a avea dispoziţia rezolutivă a conducerii prefecturii şi fără a verifica, în mod efectiv, a aplicat pe filele Anexei nr. 29 a Hotărârii Comisiei Judeţene de Fond Funciar Constanţa nr. 574/27.09.2006 ştampila cu menţiunea „Comisia Judeţeană de Fond Funciar - Verificat - Colectiv Tehnic”, împrejurare care a condus la retrocedarea ilegală, a suprafeţei de 656,76 hectare teren agricol administrat de Staţiunea de Cercetare Dezvoltare Agricolă Valul lui Traian. De asemenea, inculpatul Găgeatu Titus a falsificat înscrisul oficial intitulat Tabelul nominal cuprinzând persoanele fizice cărora li se stabileşte dreptul de proprietate potrivit art. 37 din Legea nr. 1/2000, cu modificările şi completările ulterioare, prin atestarea necorespunzătoare adevărului că a fost verificată, de către Comitetul de lucru, realitatea menţiunilor din acest tabel. În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurator pe bunurile inculpaţilor Mitroi Florin, Sponte Stere şi Gheţu Gabriel, Culeţu Dănuţ şi Găgeatu Titus, în vederea recuperării prejudiciului. Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză. Inculpatul Sponte Stere a fost trimis în judecată , într-un alt dosar, de Serviciul teritorial Constanta (vezi comunicat Nr. 1550/VIII/3 din 31 octombrie 2014).

Cum au reacţionat cei vizaţi de DNA

Deputatul Dănuţ Culeţu se află în prezent în concediu şi nu este foarte surprins de anunţul DNA, întrucât în spatele aceste poveşti este „o istorie foarte lungă”. „Este vorba de o întreagă istorie aici, mai lungă. Sunt nişte titluri de proprietate, de la Valu lui Traian, care s-au emis pentru 2017. Comisia judeţeană a contestat aceste titluri, care erau de la CAP, de la oameni. Apoi, comisia locală de la Valu a contestat şi a avut câştig de cauză. Ulterior, domnul Nicuşor Constantinescu, prin comisia judeţeană, din care am făcut şi eu parte, a contestat iar şi DNA a acţionat în baza acestei iniţiative. Mă rog, vom vedea”, a spus Culeţu, pentru „Replica”. La rândul său, primarul comunei Valu lui Traian , Florin Mitroi, susţine că trimiterea sa în judecată de căte DNA „este o prostie”. „Acest dosar este ca urmare a plângerilor pe care Nicuşor Constantinescu, preşedintele CJC, le-a făcut pe la toate instituţiile posibile. Când DNA a cercetat cele reclamate, în primă fază am primit neînceperea urmăririi penale, ulterior Corpul de Control al ministrului de Interne a făcut verificări şi a transmis că hotărârile Fondului Funciar nu sunt legale. A fost dispusă stoparea punerilor în posesie, iar eu am mers în instanţă, unde mi s-a dat dreptate, Prefectura fiind obligată să continue emiterea titlurilor de proprietate”, a spus Mitroi. Primarul susţine că nu înţelege de ce a fost redeschis dosarul şi a fost trimis în judecată, dacă iniţial a primit NUP. „A se reţine, am primit acel NUP chiar dinainte de a avea şi o decizie a instanţei prin care se stabilea că reconstituirea drepturilor de proprietate este corectă”, a mai spus Mitroi. Edilul a adăugat, referitor la vânzarea terenului, aşa cum indică procurorii DNA, că: „Eu nu sunt bişniţar de terenuri, eu lucrez pământuri, am fermă. Am cerut să fie chemate la audieri, ca martori, şi sutele de persoane cărora le-au fost stabilit dreptul de proprietate – să îi cheme pe toţi sau aleatoriu, dar nu i-au chemat”. „Dacă asta e ţara în care trăim... eu nu mai înţeleg nimic”, a conchis Mitroi.

Liliana CHIRU, Marius Florian VASILE, Rocsana CRISTEA

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108