rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 16 mai
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Dermatita de contact: Cauze - Simptome - Tratament

Ți s-a întâmplat vreodată să folosești un nou produs cosmetic sau un alt detergent de rufe, iar pielea ta să reacționeze prin mâncărimi, roșeață sau iritație? Atunci este foarte posibil să fi avut un episod de dermatita de contact.

Sursă foto: Shutterstock

Ce este dermatita de contact

Dermatita de contact este o afecțiune a pielii care se manifestă prin mâncărime, iritații și porțiuni inflamate de piele, că urmare a expunerii la substanțe chimice necunoscute sau a folosirii îndelungate a apei. Dermatita de contact poate să apară atât la adulți, cât și la copii și bebeluși, ea fiind, în esență, un tip de inflamație a pielii. Reține, așadar, că dermatita de contact este o iritație roșie a pielii, ce provoacă mâncărimi (prurit), cauzată de contactul direct cu o anumită substanță sau de o reacție alergică la acea substanță. Erupția cutanata nu este contagioasă și nici nu îți pune viață în pericol, însă ea poate crea un disconfort accentuat. De aceea, este important să mergi la medicul dermatolog dacă acest disconfort se prelungește.

Cauzele dermatitei de contact

Dermatita de contact rezultă fie de pe urmă expunerii la alergeni (aici fiind vorba de dermatita de contact alergică) sau de expunerea la agenți iritanți (dermatita de contact iritantă).

Reține că dermatita de contact fototoxica (numită și dermatita de fotocontact) apare când alergenul sau factorul iritant este activat de expunerea la soare, scrie doc.ro.

Multe substanțe pot cauza astfel de reacții alergice într-o dermatita de contact, inclusiv săpunurile, cosmeticele, parfumurile, bijuteriile și plantele cu care întrăm în contact direct.

Dermatita de contact iritantă poate fi cauzată de expunerea frecvența la un agent iritant slab, cum ar fi săpunul sau detergentul. Ea poate să apară și dacă ai intrat în contact cu o substanță iritantă mai puternică, pe o perioada scurtă de timp.

Substanțe iritante frecvente:

• săpunurile și detergenții

• antisepticele și substanțele antibacteriene

• parfumurile și conservanții din produsele cosmetice și produsele de îngrijire

• solvenții

• uleiurile folosite în unele utilaje și mașinării

• acizii și alcanii

• cimentul

• pudre diverse, praful și solul

• apă - în special apă dura sau apă cu mult clor

• numeroase plante: Ranunculus etc.

Alergenii care cauzează cel mai frecvent dermatita de contact alergică sunt:

• ingredientele din cosmetice, cum ar fi conservanții, parfumurile, vopselurile de par și unele substanțe din lacul de unghii

• metalele - cum ar fi nichelul sau cobaltul din compoziția unor bijuterii sau curele

• unele medicamente care se aplică direct pe piele, cum ar fi anumiți corticosteroizi țopici

• cauciucul, printre care și latexul (mănușile din latex)

• textilele, în special vopselurile și rasinile pe care le conțîn materialele textile

• lipiciul puternic, cum ar fi unele rășini adezive

• unele plante, cum ar fi crizantemele, floarea-soarelui, narcisele, lalelele și primulele etc.

• fructele citrice, în special coajă lor

• parfumurile din săpunuri, șampoane, loțiuni, ape de toaletă, cosmetice,

• iederă otrăvitoare și alte plante sau copaci.

Simptomele dermatitei de contact

Simptomele acestei afecțiuni dermatologice variază în funcție de factorul cauzator și de gradul de sensibilitate a pielii fiecărei persoane. Dermatita de contact apare, de obicei, pe zonele de pe corp care au fost direct expuse la substanță care a cauzat reacția - de exemplu, pe gamba care s-a atins de iederă otrăvitoare sau pe pielea de pe încheietura mâinii, sub cureaua de la ceas. Erupția sau iritația se dezvoltă, de obicei, în decurs de câteva minute sau ore de la expunere și poate dura 2 până la 4 săptămâni.

Semnele și simptomele unei dermatite de contact sunt:

* o erupție pe piele, de culoare roșie

* prurit (mâncărimi ale pielii, care pot fi severe)

* piele solzoasă, uscată, crăpată

* bășicute și mici umflaturi, din care se prelinge lichidul uneori și care au, alteori, cruste

* zona umflată, senzație că de arsură sau sensibilitatea pielii afectate.

Când este indicat să mergi la medic

Mergi la medicul tău dermatolog dacă:

- iritația este atât de inconfortabilă, încât nu mai poți dormi sau eșți distras de la activitățile de zi cu zi;

- iritația este subită, dureroasă, severă sau s-a răspândit pe multe zone de pe corp;

- îți este jenă de modul în care arată pielea ta;

- iritația nu da semne să se vindece, iar pielea nu se face mai bine în decurs de 3 săptămâni;

- iritația îți afectează pielea de pe față sau de pe organele genitale.

Tipuri de dermatite de contact

Majoritatea cazurilor de dermatita de contact nu sunt severe, dar sunt totuși neplăcute, din cauza mâncărimilor persistente. Dermatita de contact poate fi de mai multe tipuri: alergică, iritantă sau de fotocontact (fototoxica).

Dermatita de contact alergică

Dermatita de contact alergică apare în cazul în care pielea dezvoltă o reacție alergică în urmă folosirii unor substanțe străine. Acest proces constă în eliberarea de către organism a unor substanțe chimice inflamatoare, care duc la apariția mâncărimilor și a iritațiilor.

Printre cele mai frecvente cauze ale dermatitei de contact alergice se numără: bijuteriile din aur sau nichel, mănușile din latex, parfumul sau substanțele chimice din compoziția unor produse cosmetice sau de îngrijire a pielii.

Semnele asociate cu dermatita de contact alergică includ:

• Piele uscată, cu aspect solzos ori sub formă de fulgi;

• Urticarie;

• Basici uscate;

• Roșeață și senzație de arsură a pielii în zona respectivă;

• Senzație de mâncărime intensă;

• Sensibilitate la soare;

• Umflaturi, în special în zona fetei, a ochilor.

Dermatita de contact iritantă

Dermatita de contact iritantă este, potrivit Academiei Americane de Dermatologie, cea mai frecvența formă de dermatita. Această apare din cauza contactului pielii cu anumite materiale care au în compoziție substanțe toxice. Substanțele toxice care pot duce la apariția dermatitei de contact iritante sunt: clorul, spray-ul cu piper, detergenții de rufe, dezinfectantul pentru toaletă etc.

De asemenea, dermatita de contact iritantă poate apărea și că urmare a folosirii unui săpun cu parfum sau, în unele cazuri, a spălării excesive cu apă. De exemplu, persoanele care au mâinile expuse un timp îndelungat la apă, cum ar fi barmanii, cei care spală vase ori medicii, sunt mai expuse riscului de a face dermatita de contact iritantă.

Dermatita de contact iritantă se poate manifestă prin:

• Vezicule;

• Piele crăpată și foarte uscată;

• Senzație de piele care te "ține";

• Ulcerații;

• Răni deschise care formează cruste.

Dermatita de fotocontact

Dermatita de contact fototoxica (dermatita de fotocontact) apare în urmă expunerii pielii la razele solare, după folosirea în prealabil a unor loțiuni de bărbierit, a unor creme de protecție solară sau altor produse cosmetice care conțîn substanțe chimice.

Dermatita de contact în grupurile de vârste mici (copii și bebeluși) este comună, dar până acum era o afecțiune subdiagnosticata. La copii și bebeluși, ea este împărțită în două forme: iritantă și alergică.

Ce legătură există între pielea unui copil mic și dermatita de contact? Experții spun că dermatita la aceste vârste mici se datorează faptului că pielea copiilor are un strat cornos mai subțire decât cel al unui adult și faptului că formarea celorlalte straturi ale epidermului este incompletă.

Absorbția substanțelor cu care intră pielea în contact este mai mare în cazul nou-născuților și sugarilor, din trei motive, spun medicii: pielea lor este mai subțire, există un raport mai mare între suprafață pielii și masă corporală, iar pielea este acoperită, iar acest lucru sporește suprafețele care absorb substanțele chimice.

Formă alergică a dermatitei de contact începe să se dezvolte la vârstă de 2-3 ani și uneori chiar și de la 6 luni, din cauza expunerii progresive la agenți care sensibilizează pielea și din cauza că sistemul imunitar al copilului nu este suficient de matur în primii doi ani de viață, pe când dermatita de contact iritantă se poate dezvoltă încă de la naștere.

Metode de diagnosticare pentru dermatita de contact

Dacă observi că simptomele descrise mai sus persistă, mergi la medicul dermatolog pentru un consult amănunțit. Majoritatea cazurilor de dermatita de contact nu sunt îngrijorătoare, însă, dacă erupția este situată aproape de ochi sau de gură ori dacă acoperă o mare suprafață din corp și nu se ameliorează cu tratament la domiciliu, solicită ajutor medical de specialitate.

Anamneza pacientului

Medicul te îți va pune multe întrebări pentru a află în detaliu istoricul tău medical (despre semnele și simptomele tale, pentru a descoperi indicii despre substanță care ți-a declanșat reacția pe piele) și îți va examina pielea, pentru a observă tiparul și intensitatea erupției sau iritatiei. Dacă este cazul, medicul îți va recomandă să mergi la un specialist în alergii sau la un medic dermatolog, pentru a află cu exactitate cauza dermatitei de contact.

Pentru a afla dacă eșți alergic sau nu la o substanță, medicul poate recomandă un test epicutanat sau "patch test", care nu folosește ace. Acest test poate fi foarte util dacă iritația sau inflamația pielii nu este dintr-o cauza ușor de observat sau dacă iritația apare deseori.

În timpul testului epicutanat, mici cantități din potențialii alergeni sunt aplicăți pe plasturi adezivi, care sunt apoi lipiți pe piele. Plasturii rămân pe pielea pacientului două sau trei zile, timp în care spatele trebuie menținut uscat.

Medicul va verifică apoi reacțiile de pe piele, în zonele situate sub plasturi, și va determina dacă sunt necesare teste suplimentare mai amănunțite. Dacă pielea reacționează în urmă testului cu plasturi, medicul alergolog poate determina cauza probabilă a dermatitei de contact.

Riscurile și complicațiile dermatitei de contact

Dermatita de contact poate duce la o infecție dacă pacientul își scarpină în mod repetat zona afectată, făcând-o să devină purulenta (din pielea afectată iese lichid) sau să se mențînă umedă. Acest lucru creează un mediu propice pentru că bacteriile sau fungii (ciupercile microscopice) să se dezvolte și poate cauza o infecție.

În cazuri rare, este bine să șții că dermatita de contact poate duce și la alte complicații:

* Infecții - Pielea care este "deschisă" din cauza iritatiei sau din cauza că pacientul s-a scărpinat este predispusă la infecții bacteriene sau fungice. Cele mai frecvente tipuri de infecție sunt cele cu stafilococi și streptococi. Acestea pot duce la o afecțiune numită impetigo, o boală de piele extrem de contagioasă.

* Neurodermatita - Scărpinatul face că pielea să aibă un prurit și mai pronunțat, iar acesta poate duce la scărpinat cronic și la descuamare. Drept rezultat, pielea devine mai îngroșată, decolorată, nu mai este netedă.

* Celulita (o infecție bacteriană a pielii) - Ea este cel mai adesea cauzată de streptococi sau de stafilococi. Simptomele celulitei bacteriene includ febra, roșeață și durerea în zona afectată.

* Calitatea vieții este diminuată - Dacă simptomele dermatitei de contact sunt severe, persistente sau provoacă cicatrici, ele pot afecta calitatea vieții pacientului. De pildă, îți va fi mai greu să îți îndeplineșți sarcinile la locul de muncă, este posibil să te simți jenat în legătură cu aspectul pielii tale, etc. Discuta cu medicul tău despre modalități mai eficiente care te pot ajută să ții simptomele sub control.

Factorii de risc în dermatita de contact

Unele meserii/profesii și pasiuni înseamnă că unele persoane au un risc mai mare de a face dermatita de contact. Iată câteva exemple: angajații din sistemul de sănătate și cei din cabinetele medicilor dentișți, cei care lucrează cu metale, muncitorii din domeniul construcțiilor, cosmeticienele, hairstylistii, mecanicii auto, cei din domeniul curățeniei, grădinarii și muncitorii din agricultură, bucătării și alte persoane care lucrează cu alimentele, etc.

Cel mai frecvent au fost identificați următorii factori de risc care contribuie la dezvoltarea dermatitei de contact: un istoric medical de eczemă, faptul că persoană locuiește într-o zona cu climă uscată, spălatul frecvent pe mâini, expunerea repetată la apă, expunerea la substanțe chimice și solvenți (acizi, alcani, etc.), persoanele care au pielea deschisă la culoare, persoanele care poartă scutece, persoanele care au anumite meserii (grădinar, asistență medicală, cosmeticiană, haistylista, mecanic, mașinist, bucătar, muzician, persoanele care lucrează cu metale, etc.)

Tratarea dermatitei de contact

Dacă măsurile pe care le-ai încercat la domiciliu nu au reușit să îți calmeze semnele și simptomele, nu amână să mergi la medicul dermatolog sau alergolog, pentru că acesta îți poate prescrie medicamentele necesare.

Tratamentul medicamentos/medical pentru dermatita de contact

* Cremele și loțiunile sau unguentele pe baza de steroizi sunt o opțiune în ceea ce privește tratamentul medical al dermatitei de contact. Aceste creme sau unguente, aplicate local, pot ajută în calmarea iritatiei pielii cauzate de dermatita de contact. Un produs farmaceutic cu steroizi, cu aplicare topica, poate fi aplicat o dată sau de două ori pe zi, pe o perioada de două până la patru săptămâni, în funcție de ceea ce îți recomandă medicul.

* Medicamente cu administrare orală - În cazuri severe, medicul îți poate prescrie corticosteroizi orali, pentru a reduce inflamatia, antihistaminice pentru a calmă mancarimile pielii (pruritul) sau antibiotice, pentru că organismul să lupte contra infecției bacteriene.

* Produse emoliente - creme hidratante, care se aplică pe piele pentru a împiedică uscarea acesteia. Este bine să aplici produsele emoliente frecvent și în cantități mari, pentru că acestea îți mențîn pielea hidratata și o protejează de alergeni și de agenții iritanți.

Tratamentul naturist pentru dermatita de contact

Există unele plante medicinale care pot fi de ajutor în situațiile în care ai dermatita de contact. Medicii fitoterapeuti recomandă o gama largă de plante, pentru a trata reacțiile alergice de la nivelul pielii, iar unele dintre cele mai recomandate plante sunt:

* Aloe vera - folosirea tipică a gelului transparent din frunzele de aloe vera poate calmă mancarimile în cazul multor afecțiuni ale pielii;

* Baie cu fulgi de ovăz - Un studiu publicat în "Journal of Drugs în Dermatology" a arătat că fulgii de ovăz coloidal, un ingredient ce se găsește în cremele hidratante, în săpunurile pentru baie, în șampoane și în spumantele de baie, este eficient în tratarea unei palete largi de afecțiuni inflamatorii ale pielii, printre care și dermatita. Cercetătorii spun că efectele vindecătoare ale fulgilor de ovăz se datorează nivelurilor ridicate de compuși fenolici.

Pentru a profită de o baie relaxantă cu fulgi de ovăz, macină 3 linguri de fulgi de ovăz fără gluten, până obții o pudra fină. Amestecă bine pudra cu o cană de apă caldă și toarnă conținutul din cană în cadă plină cu apă caldă, împreună cu 5-7 picături de ulei esențial de lavanta. Intră în cadă și stai întins, relaxează-te și stai în apă 20-30 de minute.

* Uleiul de primulă sau luminița nopții - Aplicat local, uleiul acesta reduce mancarimile. În plus, oamenii de știință subliniază că concentrațiile mari de acid gras gama linoleic (GLA) din uleiul de primulă susțîn sănătatea pielii, prin faptul că îmbunătățesc hidratarea, fermitatea și elasticitatea. Întreabă-ți medicul dacă ai voie să iei suplimente cu ulei de primulă, în funcție de istoricul tău medical.

* Mănâncă afine și mure - Aceste fructe conțîn flavonoizi puternici care au proprietăți antiinflamatoare, despre care se știe că întăresc țesuturile conjunctive, în vreme ce reduc reacțiile alergice, două aspecte esențiale în tratarea dermatitei de contact.

Tratament la domiciliu

Soluțiile la îndemână pentru îndepărtarea simptomelor dermatitei de contact sunt:

• Evitarea zgarierii pielii iritate; oricât ar fi de tentant, nu îți scarpină și nu îți zgâria pielea dacă ai dermatita de contact;

• Limitarea scarpinatului în zona afectată, deoarece poate înrăutăți iritația sau poate duce chiar la o infecție a pielii;

• Curățarea pielii cu apă călduță și săpun fără parfum;

• Pentru calmarea eruptiilor: amestecă 2 lingurițe de bicarbonat de sodiu cu puțînă apă rece și aplică pe piele;

• Pentru calmarea mâncărimilor: aplicarea de loțiuni sau unguente cu hidrocortizon ori administrarea unor antihistaminice, care pot reduce răspunsul alergic.

Suplimente nutritive care ar putea ajută în caz de dermatita de contact

Întreabă-ți medicul înainte de a lua aceste suplimente dacă ai voie și dacă te ajută să calmezi simptomele dermatitei de contact:

Acizii grași Omega 3 - Încearcă să mănânci mai multe alimente bogate în acizi grași esențiali Omega 3, cum ar fi macroul, somonul, uleiul de peste (capsule), nucile, semințele de chia și semințele de în. Omega 3 susțîn sănătatea pielii, accelerează răspunsul imun și reduc inflamatia.

Vitamina C - Având puternice proprietăți benefice, vitamina C poate reduce simptomele dermatitei de contact în cazul anumitor pacienți. Pentru că fructele citrice sunt un alergen destul de frecvent, caută un supliment nutritiv de calitate, făcut din alte ingrediente și consumă mai multe alimente bogate în vitamina C (ardeiul gras roșu, ardeiul gras verde, căpșunile, broccoli, ananasul).

Colagenul - Este un element esențial pentru sănătatea pielii, așa că nu uită de colagen când ai un episod de dermatita de contact, pentru că acesta grăbește vindecarea. Potrivit unui studiu publicat în "Journal of Cosmetic Dermatology", colagenul administrat oral crește semnificativ hidratarea pielii și reduce fragmentarea ei. Investește într-un supliment de bună calitate pentru a calmă simptomele.

Vitamina D - Cercetătorii de la CHA University School of Medicine din Coreea de Sud au identificat faptul că persoanele care au deficit de vitamina D au un risc mai mare de a dezvoltă dermatita de contact. Pentru a-ți "reumple" rezervele de vitamina D, petrece mai mult timp la soare, consumă alimente bogate în acest nutrient (halibut, macrou, somon, sardine și ton, anumite ciuperci, ouă etc.) sau ia suplimente nutritive cu vitamina D.

Prevenirea dermatitei de contact

Dermatita de contact poate fi prevenită dacă urmezi aceste sfaturi:

• Foloseșți produse cosmetice hipoalergenice și fără parfum;

• Eviți folosirea mănușilor din latex (cele din vinil sunt mai sigure pentru piele);

• Porți îmbrăcăminte lejeră, din materiale naturale, care nu favorizează reținerea umezelii;

• Foloseșți constant creme și loțiuni hidratante, care previn uscarea excesivă a pielii;

• Optezi pentru detergenți bio, care nu au în compoziție ingrediente nocive pentru piele;

• Cumperi produse pe eticheta cărora scrie "hipoalergenic" sau "fără parfum"; • Dacă ai o alergie la latex, nu mai porți mănuși din latex, ci din alt material (cum ar fi vinilul);

• Porți bluze cu mâneci lungi și pantaloni lungi atunci când faci plimbări prin pădure, prin parcuri, pe drumuri de munte.

• Dacă observi o iritație de la un produs nou pe care l-ai încercat, încetezi imediat să îl folosești.

• Evita factorul iritant sau alergenul - Este important să identifici ce anume îți cauzează iritația și reacția pe piele și să stai departe de acel produs.

• Aplică o crema anti-mâncărimi sau o loțiune pe zona afectată - Poți cere farmacistului o crema care să conțină un procent mic de hidrocortizon, care poate calmă temporar mâncărimea pielii.

• Aplică și comprese reci, umede - Înmoaie un prosop curat și moale în apă rece și ține-l 15-30 de minute pe zona iritată, pentru a calmă pielea. Repetă procedura de câteva ori pe zi.

• Evita să te scarpini. Taie-ți unghiile pentru a nu fi tentat să te scarpini în zona afectată de dermatita de contact.

marţi, 13 aprilie 2021520
STEP PROJECT, servicii de prelucrări metalice de precizie
Comentarii
mai mult...Sănătate
15 mai 00:00SănătateStudiu: Riscul de deces după infarct, mai mare la persoanele cu schizofrenie

Persoanele cu boli mintale severe, cum ar fi schizofrenia, sunt mai susceptibile de a muri în urma unui atac de cord...305

15 mai 00:00SănătateAlimentele ultraprocesate cresc riscul de mortalitate prin boală cardiovasculară292
15 mai 00:00SănătateStudiu: Afecțiunile gingivale pot duce la hipertensiune arterială304
15 mai 00:00Sănătate8 alimente și băuturi de evitat dacă ai artrită

Artrita este o problemă de sănătate ce presupune inflamația cronică la nivelul articulațiilor. Este o afecțiune...369

15 mai 00:00SănătateTusea cu mucus alb: ce o provoacă și când să mergi la medic323
15 mai 00:00SănătateAi urechile înfundate? Posibile cauze, tratament și remedii naturale380
15 mai 00:00SănătateDislexia: cauze, simptome, gestionare

Dislexia este o tulburare specifică de învățare, care creează probleme cu cititul și scrisul. Persoana afectată...305

15 mai 00:00SănătateTotul despre anemia aplastică284
15 mai 00:00SănătateStudiu: Probioticele, de ajutor în gestionarea obezității la copii?297
15 mai 00:00SănătatePerturbarea cronică a somnului la adolescenți poate duce la depresie

Potrivit unui nou studiu, perturbarea cronică a somnului în timpul adolescenței poate duce la depresie atât la...265

15 mai 00:00SănătateExercițiile fizice aduc beneficii de la prima sesiune de antrenament310
15 mai 01:29SănătateINSP: 22.911 persoane imunizate anti-COVID au avut test pozitiv după prima doză de vaccin465
Vremea
12.9°12.9° - 14.9° duminică, 16 mai 2021
ConstanțaUmiditate: 100%
Vânt: 2.83 m/s
Presiune: 1010 milibari

Loto
6/491240710641
5/402271313512
joker393645211519
Horoscop
mai mult...SPSportRT
16 mai 00:01SportFerran Torres, hattrick la Man City în sezonul de debut! Guardiola, uimit de calitatea ibericului

Manchester City a devenit deja campioană în Anglia, dar băieții lui Pep Guardiola sunt în continuare motivați la...394

16 mai 00:03SportSpectacol la Clinceni - Academica a întors scorul și s-a impus într-un meci cu șapte goluri

Academica Clinceni a învins, pe teren propriu, cu scorul de 4-3, echipa FC Botoşani, în primul meci al etapei a...373

16 mai 00:00SportHoria Tecău, eliminat în sferturile probei de dublu de la Roma

Perechea Horia Tecău/Kevin Krawietz (România/Germania) a fost eliminată, vineri, în sferturile de finală ale...310

16 mai 00:03SportFotbal - Liga I: Chindia Târgovişte - FC Viitorul 0-2, în play-out

FC Viitorul Constanţa a învins-o pe Chindia Târgovişte cu scorul de 2-0 (0-0), în deplasare, la Buzău, într-un...555

Local
15 mai 00:08LocalAccident rutier pe strada Mircea cel Bătrân. VIDEO

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitați să intervină, vineri, 14 mai a.c., în Constanța, pe strada...1549

15 mai 00:08LocalCare sunt spitalele din Constanța care vor reveni treptat la activitatea dinaintea pandemiei

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Constanța a votat, vineri, 14 mai a.c. hotărârea nr. 74 care...989

15 mai 00:06LocalPrimăria Constanţa organizează licitaţie în vederea atribuirii de amplasamente în Stațiunea Mamaia

888

15 mai 00:09LocalCâine salvat de pompieri dintr-o groapă de 2 metri, în zona City Park Mall

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitați să intervină, vineri, 14 mai a.c., în Constanța, în zona City...489

15 mai 00:09LocalCoronavirus: 1.213 persoane, verificate de polițiștii constănțeni, în ultimele 24 de ore

Forțele cu atribuții în domeniul ordinii și siguranței publice continuă să acționeze, în contextul prevenirii...487

15 mai 00:08LocalCoronavirus la Constanța: 1.816 cazuri de infectare, în rândul personalului medical

De la debutul pandemiei cu noul coronavirus, la nivelul județului Constanța au fost confirmate 42.637 de persoane...523

15 mai 00:06LocalAgent economic, SANCŢIONAT după ce a aruncat GUNOI pe DOMENIUL PUBLIC

Polițiștii locali au identificat un alt agent economic care a aruncat gunoiul strâns în urma desfășurării...754

15 mai 00:06LocalPrefectul Silviu COȘA, în vizită la Brigada 9 Mecanizată Mărășești din Constanța

Ofițerii studenți din anul II ai programului universitar de master de conducere au fost implicați în...635

15 mai 00:07LocalPOLIȚIȘTII au DESCINS la TERASA clubului Breeze din MAMAIA!

3308

Politică
15 mai 00:00PoliticăGrindeanu: Proiectul PSD cu privire la salariul minim va fi discutat cu partenerii sociali şi cu mediul de afaceri

Proiectul de lege privind modificări la salariul minim pe economie, pe care PSD îl va depune în Parlament, va fi...418

15 mai 00:00PoliticăCîţu: Se poate mări lista verde a ţărilor, să permitem peste 1,5 la mie incidenţă

Premierul Florin Cîţu a declarat, vineri, că "zona verde" a ţărilor din care se poate veni în România fără...402

15 mai 00:00PoliticăPSD depune în Parlament un proiect de lege referitor la salariul minim

394

15 mai 00:00PoliticăBarna: Cu cât ne vaccinăm mai mulţi, cu atât vom reveni mai repede la normalitate

Vicepremierul Dan Barna a afirmat, vineri, la Opera Naţională Bucureşti, unde a participat la un spectacol-pilot cu...332

15 mai 00:03PoliticăLudovic Orban anunță că investitorii se înghesuie să vină în România

Liderul PNL Ludovic Orban a afirmat, vineri la Cluj, că ţara noastră se află într-un moment foarte bun, iar...621

15 mai 21:07PoliticăFlorin Cîțu: Am luat măsurile de relaxare pentru că avem o rată de vaccinare peste așteptări

584

Interviuri
27 mar 23:46InterviuriANCA NEDEA PAVEL: Noi, operatorii ECONOMICI, ne simțim AGRESAȚI și HĂITUIȚI! VIDEO

Anca Nedea Pavel, directorul Organizației Patronale Mamaia - Constanța, a acordat un interviu cotidianului Replica de...5112

13 mai 23:56InterviuriINTERVIU, PARTEA A DOUA! CHIȚAC face ORDINE în STAȚIUNE: FĂRĂ porumb fiert și ȘHAORMA, PE FALEZA din MAMAIA

În prima parte a interviului acordat de Vergil Chițac cotidianului Replica de Constanța, primarul Constanței a...12827

11 mai 00:04InterviuriVIDEO! INTERVIU cu primarul Vergil CHIȚAC! Ce planuri are pentru bulevardul MAMAIA

54140

9 apr 00:06InterviuriCristina DUMITRACHE: Nu știm la ce să ne AȘTEPTĂM de la Guvernul PNL! Video

Parlamentarul Cristina Dumitrache se află, pentru al patrulea mandat, în Camera Deputaților, reprezentând interesele...2544

2 apr 00:04InterviuriViceprimarul Cocargeanu: USR NU VREA să se construiască în ZONA COSTIERĂ! Video

Florin Cocargeanu este unul dintre viceprimarii Constanței care pune umărul la dezvoltarea orașului. Acesta...4231

24 mar 00:03InterviuriSorin Mihai: Am distribuit TABLETE tuturor elevilor, însă mulți NU au știut ce să facă cu ele

4019

Monden
15 mai 00:00MondenDrake, cântăreţul cu cele mai mai mari vânzări din acest deceniu, potrivit Billboard

Rapperul canadian Drake va fi recunoscut drept artistul deceniului la viitoarea gală Billboard Music Awards, având în...324

15 mai 00:00MondenBen Affleck foloseşte aplicaţia Raya, versiunea Tinder a celebrităţilor, pentru a contacta tinere

După ce s-a despărţit de tânăra actriţă Ana de Armas şi, în pofida zvonurilor că ar fi reluat relaţia cu...347

15 mai 00:00Monden„The Underground Railroad“, o miniserie ambiţioasă despre sclavie, în regia lui Barry Jenkins

296

Mapamond
15 mai 00:00MapamondMAE rus condamnă tentativele SUA şi UE de a influenţa mersul alegerilor în Republica Moldova

Rusia remarcă tentative în creştere din partea SUA şi UE de a exercita influenţă asupra conducerii Republicii...324

15 mai 00:00MapamondSUA: Procesul a trei poliţişti implicaţi în moartea lui George Floyd, amânat de un judecător din Minnesota

Procesul a trei poliţişti implicaţi în moartea afro-americanului George Floyd a fost amânat joi din august 2021...297

15 mai 00:00MapamondGermania: Poliţia din Frankfurt a arestat un bărbat înarmat, în apropierea unei moschei

305

15 mai 00:00MapamondCoronavirus: Norvegia exclude oficial AstraZeneca din campania sa de vaccinare anti-COVID-19

Norvegia a eliminat vaccinul împotriva COVID-19 produs de AstraZeneca din campania sa de inoculare, a declarat miercuri...342

15 mai 00:00MapamondCoronavirus: Pelerinii portughezi au luat cu asalt sanctuarul de la Fatima, în pofida pandemiei

Pandemia nu i-a împiedicat pe credincioşi, în special portughezi, să umple până la refuz sanctuarul de la Fatima,...325

15 mai 00:00MapamondSan Marino le va oferi turiştilor posibilitatea de a se imuniza cu vaccinul anti-COVID-19 Sputnik V

298

Sănătate
15 mai 00:00SănătateDislexia: cauze, simptome, gestionare

Dislexia este o tulburare specifică de învățare, care creează probleme cu cititul și scrisul. Persoana afectată...305

15 mai 00:00SănătateTotul despre anemia aplastică

Anemia idiopatică aplastică este o formă de anemie în care măduva osoasă încetează să mai producă celule de...284

15 mai 00:00SănătateStudiu: Probioticele, de ajutor în gestionarea obezității la copii?

297

15 mai 00:00Sănătate8 alimente și băuturi de evitat dacă ai artrită

Artrita este o problemă de sănătate ce presupune inflamația cronică la nivelul articulațiilor. Este o afecțiune...369

15 mai 00:00SănătateTusea cu mucus alb: ce o provoacă și când să mergi la medic

Fiecare dintre noi ne confruntăm din când în când cu tusea, care poate fi un semn al gâtului iritat sau poate...323

15 mai 00:00SănătateAi urechile înfundate? Posibile cauze, tratament și remedii naturale

Chiar dacă urechea înfundată poate cauza, sau nu, un disconfort real, cum ar fi durerea, simplul fapt că nu poți...380

15 mai 00:00SănătatePerturbarea cronică a somnului la adolescenți poate duce la depresie

Potrivit unui nou studiu, perturbarea cronică a somnului în timpul adolescenței poate duce la depresie atât la...265

15 mai 00:00SănătateExercițiile fizice aduc beneficii de la prima sesiune de antrenament

Într-un studiu care a testat efectele exercițiilor fizice asupra metabolismului general, cercetătorii de la...310

15 mai 01:29SănătateINSP: 22.911 persoane imunizate anti-COVID au avut test pozitiv după prima doză de vaccin

465

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT