REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.1° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
16.1° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Detaliu bombă în dosarul lui Bivolaru: ancheta procurorilor, cât pe ce să fie compromisă, din cauza scurgerilor de informaţii

Detaliu bombă în dosarul lui Bivolaru: ancheta procurorilor, cât pe ce să fie compromisă, din cauza scurgerilor de informaţii

Replica API 31 august 2013 | 00:00 1809

Fostul deputat, trimis în judecată în dosarul rafinăriei de la Năvodari. Prejudiciu provizoriu: peste 10 miliarde

Fostul deputat, trimis în judecată în dosarul rafinăriei de la Năvodari. Prejudiciu provizoriu: peste 10 miliarde

Fostul deputat Gabriel Bivolaru şi cei 11 complici ai săi, precum şi persoana juridică Romeco Internaţional Service Company SRL Năvodari au fost trimişi vineri în judecată de către procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa. Gruparea coordonată de către Bivolaru, a cărei activitate infracţională de la fosta rafinărie Eco Ledo Net din Năvodari, pentru care este arestat în prezent, "Replica" a prezentat-o în exclusivitate încă de anii trecuţi, a adus un prejudiciu provizoriu societăţii de stat Conpet de peste 10 miliarde de lei vechi, prin furtul de petrol din conductele acesteia.

Gabriel Bivolaru, Marian Chihaia, zis Piticu', Gheorghe Mangalea, zis Gixu, Adrian Arhire, Marius Ciprian Poenaru, Paul Boamfă, Viorel Luca, Romeo Ovidiu Merdicos, Petronel Dimofte, Marius Ionuţ Matei- toţi în stare de arest preventiv, Ioan Ahălanei (în libertate, cu interdicţia de a părăsi localitatea), Claudiu Enciu (în lipsă, fiind plecat din ţară în timpul anchetei) şi Romeco Internaţional Service Company SRL Năvodari au fost trimişi în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de asociere pentru săvârşirea de infracţiuni, producerea de produse accizabile în afara unui antrepozit fiscal autorizat de către autoritatea competentă în formă continuată, complicitate la furt calificat cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, evaziune fiscală în formă continuată, spălare de bani în formă continuată, furt calificat cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată, complicitate la spălare de bani în formă continuată. Acestora li se alătură şi făptuitorii Stroe Carmen, Comorod Florian zis Corsicanul, Panait Ion zis Bot, Ardelean Liliana Luciana, Ştefan Iulian, Albert Attila, Spiridon Titi, Oglan Marian, Poenaru Ion Gabriel şi alţii.

Parcare îngrădită şi păzită de cetăţeni moldoveni la Nisipari, camuflaj pentru instalaţia care înţepa conducta

Potrivit procurorilor, numai din furtul de la Nisipari, se poate reţine în dauna Conpet un prejudiciu de 454.072, 5 lei, calculat la cantitatea de 5 cisterne a câte 30 tone fiecare. Prejudiciul este însă provizoriu, întrucât au fost monitorizate şi filmate de anchetatori nu mai puţin de 9 furturi din instalaţia de la Nisipari, prin care s-a înţepat conducta Conpet, după cum urmează: pe 27/28 mai 2013, 29 mai 2013, 30 mai 2013, 31 mai 2013, 01 iunie 2013, 02 iunie 2013, 03 iunie 2013, 04 iunie 2013, 05 şi 06 iunie 2013, cu o frecvenţă de cel puţin câte una/zi. Cantitatea totală furată depăşeşte însă 350 de tone, potrivit informaţiilor oferite de Conpet, după măsurătorile efectuate în timpul anchetei, numai în perioada 27.05-06.06.2013. Acţiunea grupării lui Bivolaru a pornit spre finele lui 2012, când, pe raza localităţii Poarta Albă, intrarea spre Nisipari, a fost edificată o parcare de câteva sute de metri pătraţi, prevăzută cu garduri înalte, aparent pentru a fi folosită de camioane ca loc de popas. În interiorul parcării a fost montată spre sfârşitul lui 2012- începutul anului 2013, o instalaţie artizanală de extragere a ţiţeiului sau a altor produse petroliere care sunt pompate prin conductele Conpet, situate în imediata apropiere, mai arată procurorii. În această parcare, au locuit şi au fost întreţinute persoane din Republica Moldova, cărora le era interzis să părăsească locaţia, fiind alimentaţi cu hrană şi apă de către Marin Chihaia, aceştia având ca misiune supravegherea oricărei mişcări suspecte în zonă, având însă grijă să nu-şi facă simţită prezenţa în nici un fel. Pentru efectuarea de investigaţii, ulterior obţinerii autorizaţiilor procedural/necesare de la instanţă, a fost instalată în apropierea locaţiei suspecte o aparatură de supraveghere video cu cameră cu infraroşu, fiind focalizată pe chestiunile ce se derulau în zona suspectată, se mai arată în rechizitoriul realizat de procurorul Teodor Niţă, cel care a condus ancheta ce a dus la destructurarea grupării fostului deputat Bivolaru. Însă, înaintea amplasării acestor instalaţii de supraveghere, dar şi după, jandarmii au filat cu grijă maşinile din zonă, constatând o suspect de intensă circulaţie. Practic, în zonă intra periodic câte o cisternă care avea aparenţa unei bene/semiremorci, cu vas mascat în interior, ca şi cum ar fi un camion de tipul celui care transportă cereale. Acesta purta diferite numere de înmatriculare pentru a disimula apartenenţa şi a face dificilă identificarea utilizatorilor, se precizează în rechizitoriu.

Bivolaru a sistat imediat furtul şi a scos instalaţia de la Nisipari, în urma unor scurgeri de informaţii din sistem

Interesant este că vadul folosit de gruparea lui Bivolaru era foarte atractiv pentru hoţii de combustibili, din moment ce îşi face prezenţa în zonă, chiar în timpul operaţiunilor de filaj, încă o grupare care râvnea la petrolul Conpet. Cel mai interesant fapt este însă acela că, la un moment, toată ancheta procurorilor se putea ruina, din cauza unor scurgeri de informaţii din partea unor organe judiciare. Practic, cineva din instituţiile statului, care avea cunoştiinţă despre filaj şi anchetă, a "ciripit" la Bivolaru, iar fostul deputat PDSR a sistat imediat furtul, după cum se arată şi în rechizitoiu: "La un moment dat, s-a observat că mai exista un grup de hoţi, cu o componenţă identificată însă doar în parte, care, pe la sfârşitul lui iunie/începutul lunii iulie, a intrat conflict cu suspecţii din prezenta cauză, situaţie în care, o perioadă, s-a sistat operaţiunea, iniţial organele judiciare crezând că acest fapt este cauzat de posibila frică a denunţurilor reciproce. Însă, se pare că a existat şi o "scurgere de informaţii", cel mai probabil dinspre organele judiciare către "beneficiarii instalaţiei", situaţie în care, începând cu data de 06.06.2013, sustragerile au încetat brusc, iar instalaţia a fost dezafectată parţial în timpul nopţii". Născut pentru a fura, Bivolaru nu a rezistat şi şi-a mutat instalaţia la Cumpăna, unde a înţepat o conductă Conpet, de unde a furat 27 tone de petrol, până la data efecutării flagrantului, la începutul lunii august. Prejudiciul pentru petrolul furat de la Cumpăna, depozitat apoi la Techirghiol, în spaţiul închiriat de Romeo Ovidiu Merdicos, amănunt, de asemenea, prezentat în premieră de "Replica", este de 84.014,712 lei. Adunând valorile produsului sustras în cele două cazuri, de la Nisipari şi de la Cumpăna, rezultă un total prejudiciu pe furt de 538.087, 212 lei, căruia i se adaugă 607.866 lei, reprezentând accize, TVA şi impozit pe profit.

Vom reveni.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108