REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
15.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Deţinuţii de la Poarta Albă fac pantofi pentru export

Deţinuţii de la Poarta Albă fac pantofi pentru export

Replica API 9 martie 2012 | 00:00 93

Peste o sută de modele de încălţăminte, cusute manual

Peste o sută de modele de încălţăminte, cusute manual

100 de deţinuţi de la Penitenciarul Poarta Albă şi de la Secţia exterioară din Valu lui Traian confecţionează pantofi pentru export. Printre pantofii care trec lunar prin mâinile deţinuţilor se numără şi marcă Rilug. Norma de pantofi cusuţi pentru fiecare deţinut în parte variază în funcţie de modelul comandat şi de complexitatea acestuia, iar evidenţa muncii lor este ţinută de şeful de cameră.

La această muncă sunt angrenaţi deţinuţii periculoşi, cu pedepse mari, care nu pot fi lăsaţi să muncească în afara penitenciarului din pricina pericolului social pe care îl reprezintă. Până acum, deţinuţii au lucrat la peste 100 de modele diferite de pantofi. Dacă pentru persoanele aflate în libertate pierderea slujbei poate însemna chiar pierderea şansei de supravieţuire, miza pentru deţinuţi este alta: eliberarea anticipată. Fiecare pereche de pantofi îi aduce mai aproape de eliberare pe cei 100 de pantofari, pentru că pedeapsa acestora este redusă pentru fiecare lună de muncă. Pe lângă acest avantaj, confecţionarea încălţămintei îi ţine pe deţinuţi departe de probleme şi de gândurile sumbre care îi macină după gratii. "Avem un contract în derulare cu firma Rilug. Persoanele private de libertate, aflate în regim de detenţie semideschis şi maximă siguranţă care nu pot fi angrenate în alte activităţi, stau în cameră şi fac pantofi pentru export. Firma este mulţumită de calitatea produselor şi de sărbători au dorit să le ofere deţinuţilor pachete. Sunt deţinuţi care au realizat într-o lună 20 de perechi de pantofi, iar alţii care au cusut doar o singură pereche de pantofi şi când au ajuns cadourile am solicitat ca deţinuţii care nu au realizat minim cinci perechi de pantofi într-o lună să nu fie recompensaţi. O pereche de pantofi realizată într-o lună nu este muncă", a declarat, pentru "Replica", Gelu Dănuţ Dincă, directorul Penitenciarului Poarta Albă.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108