REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.8° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
15.8° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Dietele bogate în proteine pot dăuna rinichilor

Dietele bogate în proteine pot dăuna rinichilor

Replica API 17 octombrie 2020 | 00:00 1053

Dietele proteice au devenit foarte populare în ultimii ani datorită potențialului ridicat de slăbit, fără a pierde, în același timp, din masa musculară. Astfel, dietele pe bază de proteine, precum Dukan, dieta ketogenică sau cea paleo, împreună cu activitatea fizică intensă, sunt, în momentul de față, tacticile de bază pentru persoanele care vor să slăbească sau să își întrețină silueta.

Cu toate acestea, dietele bogate în proteine au efecte adverse asupra rinichilor, deoarece pot declanșa creșterea ratei de filtrare glomerulară, care, la rândul ei, poate determina apariția insuficienței renale cronice, scrie doc.ro.

Cum funcționează rinichii?

Rinichii sunt constituiți din milioane de unități microscopice numite nefroni, a căror funcție principală constă în filtrarea sângelui și eliminarea produșilor de metabolism, care se realizează prin excreție. Sistemul responsabil pentru excreție este cel urinar, iar prin intermediul său se elimină din organism atât produși de metabolism,cât și hormoni, săruri minerale, toxine și apă. Urina este conductorul acestora, iar ea se formează în rinichi, trece prin uretere în vezică, pentru ca apoi să fie eliminate prin uretră.

Un alt rol al rinichilor este cel de a produce doi hormoni esențiali pentru organism, și anume eritropoietina (responsabilă pentru stimularea producției de globule roșii) și renina (importantă în reglarea tensiunii arteriale). Rata filtrării glomerulare (GFR) este una din funcțiile excretorii ale rinichilor și cel mai precis indicator al activității renale.

Cum afectează dietele proteice rinichii?

Doza zilnică de proteine recomandată de specialiști este de 55,5 grame la bărbați și 45 de grame la femei. Dietele proteice practicate de multe persoane în prezent depășesc, însă, această doză. Un alt tipar este cel în care, deși dieta recomandă o anumită cantitate de proteine pe zi, aceasta este depășită de persoanele practicante din dorința de a câștiga mai multă masă musculară.

Excesul de proteină poate duce la creșterea ratei filtrării glomerulare a rinichilor, care este responsabilă de declanșarea insuficienței renale cronice (boala cronică de rinichi). Mai mult, boala cronică de rinichi este din ce în ce mai des asociată cu apariția diabetului zaharat. Boala cronică de rinichi este semnalată de prezența anomaliilor în structura sau funcția rinichilor, persistente mai mult de 3 luni.

Cum evităm complicațiile la rinichi și menținem dieta proteică?

Pentru a ne feri de problemele care pot apărea odată cu adoptarea unei diete proteice, este important să monitorizăm cantitatea de proteină consumată zilnic. Deși poate părea o adevărată provocare, odată intrați în ritmul unei diete, număratul caloriilor și al gramelor de proteine, respectiv de carbohidrați și fibre, devine un automatism.

De asemenea, există numeroase aplicații care ne vin în ajutor, precum My Fitness Pal (disponibilă în Google Play și App Store), al căror rol este crearea unui jurnal alimentar bazat pe numărul de calorii și gramajul de nutrienți consumați zilnic.

Lichidele, recomandate pentru buna funcționare a rinichilor

Un alt lucru de care trebuie să ținem cont este consumul de lichide. Apa, ceaiurile neîndulcite și anumite sucuri din fructe și legume, presate la rece, sunt cei mai buni aliați în lupta împotriva kilogramelor în plus, dar și pentru buna funcționare a rinichilor.

Astfel, încercați să consumați zilnic aproximativ 2 litri de lichide, preferabil neîndulcite (apă, ceai). În ceea ce privește sucurile din fructe și legume, printre cele mai indicate ingrediente în dietele de slăbit sunt: merele, țelina, pătrunjelul, spanacul, sparanghelul, fructele de pădure, lămâile și portocalele. Atenție, însă: acestea nu trebuie băute pentru a potoli setea, ele au rolul de a suplimenta o masă sau o gustare.

Și sportul ajută în lupta contra kilogramelor în plus

Nu în ultimul rând, mișcarea este importantă atât pentru arderea caloriilor, cât și pentru sănătatea rinichilor. Sportul ajută la reducerea tensiunii arteriale, precum și la scăderea riscului bolii cronice de rinichi. Activitatea fizică zilnică, fie că e vorba de o plimbare în parc cu cu bicicleta sau de un drum pe jos până la mall, este esențială pentru bunăstarea organismului, în general, și contribuie la sănătatea rinichilor.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108