REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
15.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Din peste 400 de copii din centrele de plasament, doar câteva zeci petrec sărbătorile de iarnă cu părinţii sau cu rudele

Din peste 400 de copii din centrele de plasament, doar câteva zeci petrec sărbătorile de iarnă cu părinţii sau cu rudele

Replica API 14 decembrie 2019 | 00:00 458

Zeci de copii din centrele de plasament ale Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța sunt luați acasă de sărbătorile de iarnă. Fie că sunt luați de familie, fie de rude aceștia au ocazia să petreacă minunatele sărbători de iarnă lângă cei apropiați.

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța are în grijă 434 de copii, la momentul actual. Dintre aceștia 69 vor fi luați acasă de sărbători. Astfel, 22 vor merge acasă la părinții biologici, 22 la rude și 25 la familiile de ataşament. Aceste „familii de ataşament” sau persoane cu care copiii mențin o relație de atașament sunt verificate extrem de amănunțit fiind o perioadă destul de semnificativă până când pot lua un copil acasă pentru o durată mai lungă cum sunt vacanțele. Procedura este următoarea: se depune o cerere la Protecţia Copilului, apoi inspectorii solicită persoanelor doritoare - caziere judiciare, caracterizări de la vecini şi rude, date despre starea financiară, dar şi adeverinţe de la locurile de muncă sar și adeverințe medicale. Toate îi sunt date unui inspector, care merge apoi la locuinţa familiei şi verifică dacă ceea ce apare în hârtii coincide cu realitatea. Acesta este cel care aprobă ieşirea din centru pentru un copil şi ţine legătura permanent cu el. ”Înainte ca un copil aflat în plasament să primească învoire pentru a merge la o familie, noi trebuie să fim siguri că acel copil va beneficia de confortul fizic și psihic de care are nevoie. E foarte important ca cererea să se depună din timp, pentru ca asistenții sociali să poată efectua anchetele. Încurajăm astfel de inițiative și ca drept dovadă stă faptul că cei mici merg la familii ori de câte ori au ocazia, fie că este vorba de vacanțele de sărbători, vacanțele de vară sau intersemestriale și nu numai” a transmis Roxana Onea, reprezentantă DGASPC Constanța.

„Soţii sau cei care îi iau sunt evaluaţi psihologic înainte, ca să fim siguri că sunt apţi şi copiii sunt în siguranţă. Cerem inclusiv acte medicale, ca să vedem dacă persoanele au sau nu vreo problemă de sănătate. Dacă toate condiţiile sunt îndeplinite, întrebăm copiii dacă vor să meargă, pentru că e nevoie de acceptul lor. Noi ne axăm exclusiv pe dorințele copiilor și pe faptul ca ei să fie fericiți” a mai adăugat reprezentanta DGASPC.

Trebuie menționat faptul că jumătate din cei 434 copii au dizabilități destul de severe necesitând o medicamentație specifică sau o anumită alimentație aceștia neputând fi luați acasă. Nici copilașii sănătoși care rămân în centre de sărbători, nu sunt uitați. Aceștia au extrem de multe activități, participând la spectacole dar și la mese festive. „Uneori, după sărbătorile de iarnă unii copii chiar spun în glumă că au avut atât de multe activități încât parcă au și obosit. Aceștia primesc în această perioadă și multe vizite de la persoane care doresc să facă donații și ce este cel mai impresionant și trebuie să vă spun acest lucru este faptul că din puținul lor le dau și copiilor neajutorați de pe strada Munții Tatra” a mai transmis Roxana Onea.

Totodată, persoanele care doresc să bucure copilașii din centrele de plasament oferindu-le cadouri de sărbători, încă o mai pot face prin depunerea unei cereri la sediul DGASPC Constanța sau trimițând o solicitare pe adresa de mail a direcției.

Diana BERECHET

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108