Directoarea Școlii Gheorghe Țițeica nu mai are voie să participe la concursuri timp de 3 ani! Video
Directoarea Școlii Gheorghe Țițeica nu mai are voie să participe la concursuri timp de 3 ani! Video
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestȘcoala Gimnazială nr. 30 „Gheorghe Țițeica“ a fost în ultima perioadă sursa mai multor scandaluri ce au umbrit meritele unității de învățământ. Dacă recent unii părinți și-au exprimat insatisfacția față de activitatea câtorva cadre didactice, se pare că de data aceasta tensiunile apar din interior, purtându-se în mod tacit un adevărat război între vechea gardă și noua conducere, reprezentată de directorul Florentina Țigmeanu, care a fost sancționată recent de ISJ. Întregul incident este cusut cu ață albă, procedura înregistrând mai multe nereguli. Cert este că venirea unui nou director a produs nemulțumirea celor aflați la cârma școlii până la acel moment. Ca o paranteză, în momentul în care Țigmeanu a ajuns în școală, pentru prima dată, în calitate de director, toți profesorii au primit-o în... doliu!
Scandalurile se țin lanț la Școala Gimnazială nr. 30 „Gheorghe Țițeica“, în cadrul căreia s-au format deja două tabere care luptă pentru autoritatea din cadrul unității de învățământ. Una dintre acestea este formată din mai mulți profesori ai școlii, în frunte cu fostul director Dorin Cernăianu, iar cealaltă din directorul Florentina Țigmeanu, ajunsă la conducerea școlii recent, după obținerea postului prin concurs.
Memoriu împotriva noului director trimis Ministerului Educației
După primirea de „doliu“ de care a avut parte la momentul preluării funcției, împotriva lui Țigmeanu s-a formulat și un memoriu, transmis Inspectoratului Școlar Județean, prin care îi sunt reproșate probleme care existau încă de la venirea sa, precum suprapopularea claselor.
Profesorii și-au primit noul director... în doliu
Este de menționat faptul că, în timpul mandatului lui Cernăianu existau în cadrul unității și colective de 37-39 de elevi, dar problema a fost sesizată doar după ce acesta a pierdut poziția în administrație. ISJ-ul a acționat cu promptitudine, demarând un control în cadrul instituției în urma căruia nu s-au găsit nereguli care să motiveze sancționarea directorului, scopul urmărit de cei ce au înaintat memoriul.
Video cu momentul în care actualul director s-a prezentat colegilor, în calitate de director:
Nereguli în organizarea comisiei de disciplină
În mod bizar, după încheierea acestui episod, un alt memoriu, similar, dar cu autori anonimi, a ajuns la Ministerul Educației, care a dispus soluționarea de către Inspectoratul Județean. S-a realizat un nou control, în urma căruia s-a decis constituirea unei comisii de disciplină care, potrivit unor surse, nu îndeplinea condițiile necesare luării unei decizii. Pornind de la probabilitatea ca cei care au transmis memoriul Ministerului Educației să fie aceiași ce s-au adresat inițial Inspectoratului Școlar Județean, participarea acestora în cadrul organului însărcinat cu atribuții de cercetare disciplinară a angajatului nu este permisă. Totuși mai mulți dintre aceștia au votat pentru sancționarea lui Țigmeanu. Spectacolul nu se oprește însă aici, în cadrul întrunirii comisiei având loc mai multe incidente ce pun sub semnul întrebării integritatea întregii proceduri. În mod normal, atunci când se consideră modalitățile de sancționare ale unui cadru didactic, se pleacă de opțiunea aplicării unui simplu avertisment scris, etapă ce nu a fost însă luată în calcul.
Video cu momentul în care profesorii îi prezintă Florentinei Țigmeanu o întreagă listă cu nemulțumiri, încă de la prima întâlnire:
Consilierii locali, șocați de comisie
Ba chiar mai mult, membrii comisiei au votat de mai multe ori sancționarea, până s-a ajuns la rezultatul dorit, fapt ce a fost observat și adus în discuție de unul dintre consilierii locali prezenți. Anonimizarea voturilor se află de asemenea sub semnul întrebării. Într-un final, Florentina Țigmeanu a fost sancționată, prin interzicerea participării la concursuri pentru o perioadă de 3 ani. Contactată pentru un punct de vedere, aceasta nu a dorit să facă declarații, precizând doar că va contesta decizia.
Sorin Mihai: „Este afectată întreaga imagine a școlii”
Recent, Sorin Mihai, inspectorul general al ISJ Constanța și-a exprimat părerea cu privire la întreg scandalul, în cadrul unui interviu acordat ziarului Replica. Potrivit acestuia, principala sursă a tensiunilor din cadrul unității de învățământ este reprezentată de comunicarea ineficiență a angajaților.
“Dacă mă întrebați trebuie să găsească acele căi de comunicare pe care încă nu le-au identificat. Sunt foarte multe săbii tari acolo care n-au ajuns să înțeleagă că prin comunicare, prin discuții adecvate vor ajunge la rezolvare. Cel puțin pe evaluarea directorului, atunci când colegii mei s-au deplasat, lumea era mulțumită. Asta se întâmpla în august 2022. Nu au existat voci critice, nu au existat probleme pe care să ni le expună ca fiind agravate. Au fost o grămadă de la începutul anului școlar. A fost sancționată cu interzicerea participării timp de trei ani la concursuri de repromovare. Este o decizie luată la nivelul unității de învățământ. Plecăm de la o sesizare și ajungem la cercetarea disciplinară”, a declarat Sorin Mihai.
Sorin Mihai: S-au identificat mai multe probleme
În continuare, acesta a mai precizat că „S-a depus o sesizare, care a venit de la Ministerul, a trecut pe la inspectorat și a trebuit să declanșă o cercetare prealabilă, care stabilește dacă se impune sau nu o cercetare disciplinară. S-au identificat mai multe probleme. Sunt probleme inerente. Sunt probleme în fiecare unitate de învățământ. Trebuie să fim deschiși și să încercăm să îndreptăm greșelile. Aici cred că trebuie insistat la nivelul managementului Școlii Gimnaziale 30. Nu s-a înțeles că problemele nu trebuie acutizate, trebuie corectate. Trebuie corectate prin zona de comunicare și act managerial care trebuie să fie unul eficient, corect și legal. Comunicare deocamdată este departe de a fi una asertiva, este una acuzatoare din toate părțile. Am făcut cercetarea prealabilă respectivă, am declarat în cadrul CA-ului și cercetarea disciplinară. Se stabilește o comisie din 3-5 membri, din care doar unul e din inspectorat și trebuie să fie inspector general adjunct, iar ceilalți sunt din unitatea de învățământ. Se întocmește un raport care se transmite CA-ului unității de învățământ, care propune sau spune că nu se impune sancționarea. A fost înaintată către Ministerul Educației o sesizare de către avertizori de integritate, iar identitatea acestora este, prin lege, anonimizată. Important este dacă identificăm sau nu probleme care să fie remediate. Au fost multe și nu numai la 30. Trebuie să existe această intenție, bunăvoință, dorință de a arată eficiența managerială prin a remedia problemele. Dacă suntem într-un război, într-un conflict deschis cu toată lumea, evident că nu se vor remedia problemele de la sine. Dacă discutăm de tabere este o lipsă de eficiență managerială. La concursul de directori dumneaei a trecut de etape, este unul dintre directorii cu concurs. Nu pot să fiu nemulțumit când nu am avut 10, 20 de candidați. Cei care sunt nemulțumiți într-o unitate de învățământ au două variante. Mi se pare o perioadă prea mică de timp în care să fi rezolvat probleme”, a spus Sorin Mihai.
În încheiere, acesta a mai precizat că „vreau să văd din partea directoarelor că ajung în primul rând la o cale de comunicare și în al doilea rând că încep să rezolve din problemele semnalate. Dacă lași nerezolvate problemele se acutizează. Este afectată întreaga imagine a școlii, mai ales că în asemenea situații există și reacție a media. A încerca să îți impui punctul de vedere este în detrimentul tuturor.”
Video:
Sunt slabe șanse ca scandalul să se termine prea curând, mai ales că ies alte detalii la iveală, mai grave, despre care vom vorbi într-o ediție viitoare.
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.