REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.9° Constanța Mar., 7 Mai 2024
Anul XX Nr. 6722
17.9° Constanța Marți, 7 Mai 2024 Anul XX Nr. 6722
 

Disforia de gen: ce este, cum se manifestă și cum se tratează?

Disforia de gen: ce este, cum se manifestă și cum se tratează?

Replica API 23 martie 2021 | 00:00 1294

Ești fată sau femeie, dar te gândești și îți dorești să fii fost de fapt, băiat sau bărbat ori viceversa, pentru că nu te regăsești în caracteristicile genului atribuit la naștere. Disforia de gen este sentimentul de disconfort sau suferință care ar putea apărea la persoanele a căror identitate de gen diferă de sexul atribuit la naștere sau de caracteristicile fizice legate de sex.

Sursă foto: Shutterstock

Persoanele transgender și neconforme cu sexul său ar putea experimenta disforie de gen la un moment dat în viața lor. Dar nu toată lumea este afectată. Unele persoane transgender și neconforme cu genul lor se simt în largul lor cu corpul lor fără intervenție medicală, scrie doc.ro.

Dacă în trecut disforia de gen era considerată o afecțiune mintală, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a reconsiderat această decizie, și astfel, din 2019 persoanele transgender nu mai sunt considerate ca având tulburări mintale.

Simptome disforia de gen

Disforia de gen te poate determina ca adolescent și adult să experimentezi:

1. O diferență semnificativă între identitatea ta de gen interioară și sexul atribuit, care durează cel puțin șase luni, după cum arată cel puțin două dintre următoarele:

• diferența marcată între identitatea ta de gen interioară și caracteristicile sexuale primare și/sau secundare sau caracteristicile sexuale secundare anticipate la adolescenții tineri;

• dorința puternică de a scăpa de caracteristicile sexuale primare și/sau secundare din cauza unei diferențe marcante cu identitatea ta de gen interioară sau dorința de a preveni dezvoltarea caracteristicilor sexuale secundare anticipate la adolescenții tineri;

• dorința puternică pentru caracteristicile sexuale primare și/sau secundare ale celuilalt gen;

• dorința puternică de a fi de genul celălalt sau un gen alternativ, diferit de genul atribuit la naștere;

• dorința puternică de a fi tratat ca celălalt gen sau un gen alternativ, diferit de genul atribuit la naștere;

• convingerea puternică că aveți sentimente și reacții tipice ale celuilalt gen sau ale unui gen alternativ, diferit de sexul atribuit la naștere;

2. Distres semnificativ sau deteriorări sociale, profesionale sau în alte domenii de funcționare.

Disforia de gen poate începe în copilărie și poate continua până în adolescență și la maturitate, având debut precoce. Sau s-ar putea să ai perioade în care nu mai experimentezi disforie de gen, urmată de o reapariție a acesteia. S-ar putea să dezvolți, de asemenea, disforie de gen în perioada pubertății sau mult mai târziu în viață, având debut tardiv.

Complicații disforia de gen

Disforia de gen poate afecta multe aspecte ale vieții. Preocuparea de a fi de alt gen decât cel atribuit interferează adesea cu activitățile zilnice. Persoanele care se confruntă cu disforie de gen ar putea refuza să meargă la școală, din cauza presiunii de a se îmbrăca într-un mod asociat cu sexul lor sau din teama de a fi hărțuiți sau tachinați de ceilalți.

Disforia de gen poate afecta, de asemenea, capacitatea de a funcționa la școală sau la locul de muncă, ducând la abandon școlar sau șomaj. Dificultățile în ceea ce privește relaționare cu ceilalți sunt frecvente. Mai mult decât atât, dacă te confrunți cu diforie de gen, poți experimenta probleme, precum anxietate, depresie, autovătămare, tulburări alimentare, abuz de substanțe.

Persoanele care au disforie de gen suferă adesea, de discriminare. În plus, fiind în minoritate pot fi afectate de stres. Accesul la servicii de sănătate, precum și la servicii de sănătate mintală poate fi dificil, din cauza fricii de stigmatizare și a lipsei unui personal specializat, cu experiență.

Adolescenții și adulții cu disforie de gen înainte de realocarea genului ar putea fi expuși riscului de a avea gânduri suicidare, tentative de suicid. După realocarea sexului, riscul de sinucidere ar putea să existe în continuare.

Diagnostic disforia de gen

Un diagnostic de disforie de gen se poate pune pe baza evaluării sănătății comportamentale- un specialist în domeniul sănătății te va evalua pentru a confirma incongruența identității tale de gen și a sexului atribuit la naștere, istoricul și dezvoltarea sentimentelor disforice de gen, impactul stigmatizării atașat neconformității de gen asupra sănătății mintale și sprijinul pe care îl ai din partea familiei, prietenilor și colegilor;

Tratament disforia de gen

Dacă ai disforie de gen, solicită ajutorul unui medic care are expertiză în îngrijirea persoanelor transgender. Tratamentul poate ajuta persoanele care au disforie de gen să-și exploreze identitatea de gen și să-și găsească rolul de gen care se simte confortabil pentru ei, ușurându-le suferința. Totuși, tratamentul trebuie individualizat, pentru că ceea ce ar putea ajuta o persoană, nu poate funcționa și pentru alta. Procesul ar putea implica sau nu o modificare a expresiei de gen sau modificări ale corpului. Opțiunile de tratament pot include schimbări în expresia și rolul de gen, terapia hormonală, intervenția chirurgicală și terapia comportamentală.

Modificări în exprimarea și rolul de gen– ar putea presupune să trăiești parțial sau în întregime într-un alt rol de gen care să fie în concordanță cu identitatea ta de gen.

Tratamentul medical pentru disforia de gen

Acesta poate include:

• terapia hormonală de feminizare/masculinizare – administrarea de agenți endocrini exogeni pentru a induce schimbări feminizante sau masculinizante;

• chirurgia de feminizare/ masculinizare pentru schimbarea sânilor sau a pieptului, organele genitale externe, organele genitale interne, trăsăturile feței și conturarea corpului.

Unii oameni recurg la terapia hormonală. Alții ajung să apeleze la terapia hormonală pentru a minimiza caracteristicile sexuale secundare, cum ar fi sânii și părul facial. Tratamentele pentru disforia de gen trebuie să se bazează pe obiectivele tale, precum și pe o evaluare a riscurilor și beneficiilor consumului de medicamente, dar și pe prezența oricăror alte condiții și luarea în considerare a problemelor, aspectelor tale sociale și economice.

Tratament sănătate comportamentală

Acest tratament își propune să îți îmbunătățească bunăstarea psihologică, calitatea vieții și stima de sine. Terapia comportamentală nu este menită să îți modifice identitatea de gen. În schimb, te poate ajuta să explorezi problemele de gen și să găsești modalități de a diminua disforia de gen.

În fapt, scopul acestei variante de tratament pentru disforia de gen este de a ajuta indivizii transgenderi și neconformi de gen să se simtă confortabil cu exprimarea identității lor de gen, permițându-le succesul în relații, educație și muncă. Terapia poate aborda, de asemenea, orice alte probleme de sănătate mintală și poate include consiliere individuală, de cuplu, de familie și de grup.

Cum să te descurci dacă ai disforie de gen?

Disforia de gen poate fi diminuată prin medii de susținere și prin cunoștințe despre tratament pentru a reduce diferența dintre identitatea ta de gen interioară și sexul atribuit la naștere sau caracteristicile fizice legate de sex.

Sprijinul social din partea familiei, a prietenilor și a colegilor poate fi un factor de protecție împotriva dezvoltării depresiei, gândurilor suicidare, încercărilor de sinucidere, anxietății sau comportamentelor cu risc ridicat.

Alte opțiuni de tratament includ:

• menținerea sănătății mintale – poți consulta un profesionist din domeniul sănătății mintale pentru a-ți explora genul, pentru a vorbi despre probleme de relaționare, despre anxietatea sau depresia cu care te confrunți;

• caută grupuri de sprijin – discuția cu alte persoane transgender sau neconforme genului te poate ajuta să te simți mai puțin singur;

• poartă-ți de grijă – dormi din plin, mănâncă bine, antrenează-te, fă-ți timp să te relaxezi și să faci activitățile care îți plac;

• meditează – s-ar putea să găsești confort și sprijin în comunitățile de spiritualitate;

• implică-te și fii sprijin la rândul tău – dă înapoi comunității tale prin practicarea voluntariatului.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212